Мінфін - Курси валют України

Встановити

Приват требует ЕСВ с декретных

×

Введіть ваш E-mail
для оформлення передплати:

Підписатися

Підписку оформлено успішно

На вказану вами електронну пошту відправлено
лист з підтвердженням передплати.

Ми раді, що ви з нами!


Уважаемый Андрей!

У додатку до оформення підписки
ви можете також отримувати:

Підписатися

Підписку оформлено успішно

На вказану вами електронну пошту відправлено
лист з підтвердженням передплати.

Ми раді, що ви з нами!



Повернутися на сайт
×

Отримуйте по E-mail найголовніші
фінансові новини України і світу:

Підписку оформлено успішно

На вказану вами електронну пошту відправлено
лист з підтвердженням передплати.

Ми раді, що ви з нами!



Повернутися на сайт
Підписатися
Проблема вирішена
Анна Двойных 25 серпня 2019, 16:15
Я, как ФЛП на обшей системе налогообложения, оформила и получила помощь по беременности и родам от ФСС. Но перевести на карту и снять эти средства я не могу так как Приват банк требует оплатить ЕСВ на эту сумму (1/5), не смотря на то что я предоставила представителю банка в онлайн чат ссылки и на разъяснения ГФС в том числе (http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/343020.html). Оператор упорно повторял одно и тоже «К сожалению без оплаты ЕСВ по платежу отдельно. проведение платежа не возможно», не желая ни соединить с руководством ни предоставить текст нормы согласно которой банк требует оплату ЕСВ.
Приватбанк
Відповідь банку
25 серпня 2019, 16:55
Больничный/декретные предоставляются застрахованному лицу в форме материального обеспечения, которое полностью компенсирует потерю дохода. Таким образом, больничный приравнивается к заработной плате (доходу). Значит, банки обязаны контролировать уплату единого взноса при оплате больничных в соответствии со ст. 24 Закона Украины «О сборе и учете единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование».

Коментарі - 13

+
+13
Анна Двойных
Анна Двойных
25 серпня 2019, 17:08
#
Из розъяснения ГФС: «Для ФОП на загальній системі оподаткування та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, базою нарахування ЄВ є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а зазначені виплати не є доходом (прибутком), отриманим від такої діяльності, то обов’язок нараховувати і сплачувати ЄВ з сум допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та по вагітності та пологах для таких осіб чинним законодавством не передбачений».
+
0
Владимир Пчелко
Владимир Пчелко
25 серпня 2019, 21:42
#
Не туда копаете. Банк требует заплатить ЕСВ, а не налог.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
25 серпня 2019, 20:27
#
Ответ банку - PrivatBankQM

Учите матчасть ребята...


Правове регулювання надання допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами здійснюється відповідно до норм Закону №1105. Оскільки ФОП - платники єдиного податку визначають для себе базу нарахування ЄВ самостійно, для ФОП на загальній системі оподаткування та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, базою нарахування ЄВ є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а зазначені виплати не є доходом (прибутком), отриманим від такої діяльності, то обов’язок нараховувати і сплачувати ЄВ з сум допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та по вагітності та пологах для таких осіб чинним законодавством не передбачений.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
25 серпня 2019, 20:29
#
Анна Двойных

Продублируйте свою претензию на официальном сайте Приватбанка

ПИТАННЯ? СКАРГИ? ПРОПОЗИЦІЇ?

Возможно её читают более толковые представители Приватбанка.
+
0
Владимир Пчелко
Владимир Пчелко
25 серпня 2019, 21:41
#
ЕСВ и ЕН разные вещи
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
25 серпня 2019, 21:57
#
Владимир Пчелко

Только ни то ни другое никакого отношения к больничным из ФСС не имеет и на выплаты из ФСС не начисляется.

+
0
MykolaA
MykolaA
25 серпня 2019, 22:00
#
Так никто с этим не спорит.
В сообшении речь идет о ЕСВ или ЕВ.
Дался вам этот ЕН.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
25 серпня 2019, 22:08
#
В данном случае ни ЕСВ ни ЕН на выплаты из ФСС не начисляются согласно действующего законодательтельства.

Ладно банкиры не хотят ничего знать,
но вы же ФОПы.
+
0
Анна Двойных
Анна Двойных
25 серпня 2019, 22:09
#
Благодарю за совет
+
0
Анна Двойных
Анна Двойных
25 серпня 2019, 23:33
#
На сайті http://zir.sfs.gov.ua/main/bz/view/?src=ques знайшли пояснення 301.04.02

Чи є базою нарахування ЄВ суми допомоги по тимчасовій непрацездатності (лікарняні) та по вагітності та пологах, отримані ФОП, в тому числі, ФОП - платниками ЄП, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність?
ВідповідьКоротка:
     Суми допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах, отримані фізичними особами – підприємцями, в тому числі, тими які обрали спрощену систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, не є базою нарахування єдиного внеску.
Повна:
+
0
Анна Двойных
Анна Двойных
25 серпня 2019, 23:34
#
Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) визначено принципи збору та ведення обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ), платників ЄВ, порядок нарахування, обчислення та сплати ЄВ, розмір ЄВ.
     ФОП, в тому числі, ФОП - платники ЄП, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, визначені платниками ЄВ відповідно до пп. 4 та 5 частини першої ст. 4 Закону № 2464.
     Відповідно до п. 3 частини першої ст. 7 Закону № 2464 базою нарахування ЄВ для ФОП - платників ЄП є суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
     Пунктом 2 частини першої ст. 7 Закону № 2464 встановлено, що для ФОП, які застосовують загальну систему оподаткування, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, базою нарахування ЄВ є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.
+
0
Анна Двойных
Анна Двойных
25 серпня 2019, 23:35
#
У разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
     Згідно із змінами, внесеними Законом України від 24 грудня 2015 року № 909-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон № 909), зокрема до Закону № 2464, з 01.01.2016:
     встановлено єдиний розмір ЄВ на рівні 22 відс. до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄВ для всіх категорій платників ЄВ (крім пільгових категорій);
+
0
Анна Двойных
Анна Двойных
25 серпня 2019, 23:35
#
ФОП, в тому числі, ФОП - платники ЄП, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, виключені із переліку платників, які мають право на добровільну сплату ЄВ.
     Правове регулювання надання допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та вагітністю та пологами здійснюється відповідно до норм Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XІV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами і доповненнями.
     Оскільки ФОП - платники ЄП визначають для себе базу нарахування ЄВ самостійно, для ФОП на загальній системі оподаткування та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, базою нарахування ЄВ є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а зазначені виплати не є доходом (прибутком), отриманим від такої діяльності, то обов’язок нараховувати і сплачувати ЄВ з сум допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та по вагітності та пологах для таких осіб чинним законодавством не передбачений.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися
 

Курс валют в Приватбанк

Валюта Купівля Продаж
EUR 44.2 45.2
USD 40.65 41.25
Всі курси банку

Курс валют в Приватбанк

Валюта Купівля Продаж
EUR 44.2 45.2
USD 40.65 41.25
Всі курси банку