Не підтвердження списання коштів

Проблема вирішена
Nataliia160987 11 квітня 2025, 20:59
Шановні представники Міністерства фінансів України та представники Монобанку!

Звертаюся до вас з проханням посприяти у вирішенні ситуації, що склалася навколо неправомірного, на мою думку, списання коштів з моєї банківської картки, виданої українським банком «Монобанк».

Суть ситуації:

17.03.2025 мною на одному з американських вебсайтів було замовлено одноразовий звіт по автомобілю. При оформленні замовлення було обрано саме одноразовий платіж, що був оплачений через картку «Монобанку». Після надання звіту я більше не користувався/не користувалася жодними послугами даного ресурсу.

Однак, як згодом з’ясувалося, на сайті була дрібним шрифтом вказана примітка про автоматичну реєстрацію підписки, згідно з якою через три дні після отримання звіту система автоматично списує кошти з картки в розмірі 99 доларів США, якщо користувач самостійно не скасує підписку.

Жодного повідомлення чи запиту на підтвердження списання цієї суми з боку банку або платформи я не отримувала. Відповідно, я не давала згоди на дану операцію.

Зі зверненням я звернувся до «Монобанку», де мені повідомили, що не можуть повернення коштів, а можуть лише направити запит до американського банку, що здійснив списання. У разі відмови з боку цього банку, «Монобанк» стягне додаткову плату в розмірі 15 доларів США за саму спробу оскарження операції, що є неприпустимим, враховуючи, що гроші були кредитними, а також не було моєї явної згоди на повторне списання.

Враховуючи викладене, прошу:
1. Надати правову оцінку діям іноземної платформи, яка без чіткого погодження провела підписку та списання коштів.
2. Перевірити відповідність дій «Монобанку» чинному законодавству України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг.
3. Сприяти у поверненні неправомірно списаних коштів на мою банківську картку.

До звернення додаю:
• підтвердження оплати одноразового звіту;
• скріншоти або витяг з історії транзакцій по картці;
• листування з банком.

Сподіваюся на ваше сприяння та захист моїх прав як споживача фінансових послуг.

З повагою,
Гладковська Наталія Олегівна.
monobankua 12 квітня 2025, 13:29
Розуміємо, що ситуація неприємна.
Оплачуючи послугу в інтернеті, клієнт вводить дані своєї банківської картки на ресурсі, та погоджується з їх умовами.
У багатьох випадках, якщо в умовах вказано про автоматичну підписку — подальші списання можуть відбуватись без додаткового підтвердження.
Є правила платіжної системи, через які всі оскарження проводиться виключно через подачу відповідного запиту до платіжної системи.
Щоб ми запустили процес підготовки документів для оскарження потрібна згода клієнта на комісію 19$ у разі програшу.
На поточний момент ми не отримали підтвердження вашої згоди чи відмови щодо подальшого оскарження. Якщо ви все ж бажаєте розпочати процес, будь ласка, дайте знати

11 квітня 2025, 22:34
Подписка не требует подтверждений оплаты с вашей стороны, оспорить её очень трудно.
Оспаривать можно только если это явное мошенничество.
Монобанк ничего не может изменить это правила платёжной системы списывать оплату за подписку без подтверждений.
Ваша ошибка была в том что для таких оплат нужно использовать виртуальную карту. Скинули на неё деньги, оплатили и на ней баланс около нуля. Если подписка начинает списывать деньги то на карте денег нет и они не спишутся из-за ошибки. Хотя некоторые подписки могут списать один платёж в несанкционированный овердрафт.
Возможно потребуется перевыпуск карты.
Сайт где вы сделали оплату скорее всего будет упираться возвращать вам деньги, это любимое мошенничество которое трудно оспорить.
OkeyDoki
OkeyDoki
12 квітня 2025, 1:23
Че серйозно, а читать условия договора?

Ты не прочитала условия договора, получила списания.

Ознакомся с тем как работает МПС.
Жалуется на незаконное списание, но при этом сама на это согласилась.

Хочу на это посмотреть в суде как оно будет выглядеть. В идеале такие вопросы через суд рассматриваются в стране которая дала лицензию сайту, а это обычно разные кюратау и т.д.
12 квітня 2025, 22:26
По поводу чарджбека и шансов на возврат. Пробуйте найти отзывы в интернете ища по запросу chargeback [ название сайта ] или reviews может кто-то ещё сталкивался с этой проблемой и есть записи на форумах и в социальных сетях и каков был результат. Шансы оспорить списание по подписке небольшие, но если запросы на возврат уже были шансы то шансы есть.

Головна / Банки України 🏦 / monobank 💰 / Відгуки про monobank 📝 / Не підтвердження списання коштів