Ідея банк відмовляється повертати гроші по спадщині!

Ідея банк відмовляється повертати гроші по спадщині!
Мій батько Антепа В. Ф. ІНН 1568406279 мав депозити в Ідея банку на суму 400000грн. Коли він їх розміщав, в відділенні банку за адресою м. Київ, Чоколівський б-р 12 вимагали довідку про доходи, яку він надав. Тобто на момент розміщення ціх грошей на депозит фінмоніторінгом банку було погоджено розміщення вкладу на суму 400000грн. В січні 2026року мій батько помер. 17.08.2026року в 11−00 я прийшла до відділення з документами від нотаріуса на отримання спадщини. Моя мета була — гроші по спадщині з банку не забирати, а положити на депозити частину на своє ім'я, частину на ім'я сина. Я і син теж являємось клієнтами банку і у нас теж розміщені депозити в банку. Співробітник відділення банку, до якого я звернулась, Карина зразу сказала, що отримання спадщини — це процедура довга, вона сканує всі документи та кидає їх для перевірки фінмоніторінгу. Фінмоніторіг протягом дня це все розглядає і коли вони погодять — виплачується спадщина. Після розгляду документів на спадщину фінмоніторінгом банку 17.08.2026року — фінмоніторінг затребував довідку про мої доходи і доходи сина, я їх надала — вердикт фінмоніторінгу банка — ми з сином не можемо гроші по спадщині розмістити на депозитах у банку, так як наші доходи не позволяють це зробити! На мої заперечення, що у мене на депозиті у банку лежить сума, яка равна моїй зарплаті за рік, а у мене стажу понад 30 років, також добавити гроші на депозит я збираюсь зі спадщини батька, якій теж підтверджував свої доходи при розміщенні ціх депозитів! Після моїх заперечень з’ясувалось, що співробітник фінмоніторінгу не так зрозумів і не побачив, що додаткові гроші — це спадщина! В 17−00 17.08.2026року мені дозволили забрати перші 100000грн зі спадщини і розмістити на депозиті у сина. Зауважте — в відділення банку я прийшла о 11−00, а вийшла з нього о 18−00 з пошарпаними нервами протягом дня! Але як потім з’ясувалось це було лише квіточками! Наступного дня 18.08.2026року о 10−30 банк пішов далі — заблокував мої рахунки, відмовив в видачі наступних 100000грн зі спадщини батька і вимагав знову довідки про походження коштів тепер і моїх і померлого батька! Ці документи я надала, але банк не вирішує це питання, відмовляється розблокувати мої рахунки, відмовляє мені у виплаті спадщини! І відповіді на питання чому я повинна надавати документи про походження коштів зі спадщини померлого батька мені ніхто не надає! Тобто не зрозуміло з якого приводу банк заблокував мої рахунки, відмовляє мені у виплаті спадщини! Відповіді мені ніхто не надає, банк виправляти ситуацію відмовляється і винних в цьому інциденті ніхто не шукає! Тому дуже раджу подумати, перш ніж нести свої гроші до цього банку!

19 серпня 2026, 15:55
Проблема с банком не решена! светится решено банком некорректно!
Moderator
Moderator
19 серпня 2026, 16:52
Вітаємо. Написали вам у приватні повідомлення.
19 серпня 2026, 22:47
При заходе в отзывы, у меня светится, что проблема решена банком. Она же вообще не решена! Реакции банка нет!
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
20 серпня 2026, 13:13
Відповідь надана в приватні повідомлення.
25 серпня 2026, 10:12
Шановна Команда IdeaBank! Наголошую, що мої повні дані (ПІБ, ІПН, телефон) та вхідний номер офіційної заяви від 21.08.2026 вже були надані вам у приватні повідомлення ще вчора. Звертаю вашу увагу, що згідно зі ст. 22, 23 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів…», максимальний строк тимчасового обмеження рахунків для проведення комплаєнс-перевірки становить до 7 робочих днів, який закінчується вже завтра. Жодні внутрішні інструкції вашої PR-служби щодо «15 днів розгляду скарг» не можуть порушувати норми профільного Закону України та права вкладника. Оскільки всі вичерпні виправдовувальні документи (нотаріальне Свідоцтво про спадщину, моя довідка ОК-5 та довідки про 135 років сімейного стажу) вже знаходяться у профільному підрозділі, вимагаю завершення перевірки мого профілю у встановлений Законом 7-денний строк та негайного відновлення доступу до мого додатку та моїх рахунків. У разі невиконання норм Закону, завтра копія заяви із вхідним номером разом з моєю офіційною скаргою на дії банку, буде направлена до Національного банку України.
25 серпня 2026, 16:45
Сьогодні 25.08.2026 року в 13:40 на свою електронну адресу я отримала листа від АТ «ІДЕЯ БАНК» № Л-2026/3494 від 21.08.2026, в якому Ідея-Банк повідомляє, що у зв’язку із здійсненням Вами діяльності, яка призводить до неприйнятно високого ризику для Банку, ми змушені відмовити Вам в подальшому обслуговуванні з 21 серпня 2026 року відповідно до абзацу 3 пункту 1 статті
15 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Я не розумію відповіді банку, я держала депозити у вашому банку разом з батьком. Після того, як батько помер, я прийшла отримати свої кошти по спадщині згідно свідоцтва про спадщину. Я вимагаю відповіді від банку — в чому заключається моя діяльність, яка призвела до припинення банком моєго обслуговування — в законному отриманні коштів по спадщині від батька?
27 серпня 2026, 1:47
Вже сьогодні зранку ця скарга буде відвезена мною особисто до НБУ:

До Національного банку України
вул. Інститутська, 9, м. Київ, 01008
Електронна пошта для звернень: nbu@bank.gov.ua
Від моє ПІБ
РНОКПП (ІПН):
Паспортні дані:
Адреса для листування:
Електронна адреса:
Тел:

СКАРГА
щодо неправомірних, прихованих та дискримінаційних дій АТ «ІДЕЯ БАНК» у сфері фінансового моніторингу, порушення прав споживача й спадкоємця та приховування банківської інформації
Я, (Моє ПІБ), звертаюся до НБУ як до Регулятора з офіційною скаргою на протиправні, приховані та технічно необґрунтовані дії комплаєнс-служби АТ «ІДЕЯ БАНК» (далі — Банк). Банк грубо порушив принципи ризик-орієнтованого підходу, проігнорував право клієнта на надання пояснень, приховав причини обмеження обслуговування й в односторонньому порядку розірвав ділові відносини за ст. 15 Закону України № 361-IX, заливши на моїй фінансовій репутації безпідставний маркер ризику.
Суть ситуації та хронологія прихованого блокування:
Ми з моїм покійним батьком вперше стали великими вкладниками Банку ще в м. Донецьк задовго до 2014 року. Після вимушеного виїзду через початок АТО влітку 2014 року, ми продовжили безперервно й бездоганно обслуговуватися у відділенні Банку в м. Краматорськ приблизно до 2016 року.

27 серпня 2026, 1:50
Продовження:

У квітні 2024 року, після закінчення строків депозитів у державному АБ «УКРГАЗБАНК», кошти моєї родини у готівковій формі були перенесені та розміщені на нових депозитних рахунках в АТ «ІДЕЯ БАНК». Легальність цієї операції та першоджерело походження капіталу повністю підтверджуються офіційними виписками з АБ «УКРГАЗБАНК» за квітень 2024 року про офіційне зняття коштів моєї родини (які я додаю до цієї скарги), які в той самий день були внесені через касу до АТ «ІДЕЯ БАНК». Надалі капітал родини (який крутився всередині однієї сім'ї) копіювався виключно з легальних джерел: моєї офіційної заробітної плати, моєї пенсії, моїх соціальних виплат, стипендії сина, заробітної плати сина та пенсії мого покійного батька, що підтверджується дворічною випискою АТ «ІДЕЯ БАНК» за період з 04.2024 р. по теперішній час. Жодних безготівкових переказів третім особам чи сторонньої транзакційної діяльності по моїх рахунках немає, активність полягала виключно у касових та онлайн-депозитних операціях.
У серпні 2026 року я звернулася до Банку з метою реалізації прав спадкоємця після смерті мого батька, (ПІБ батька), на підставі Свідоцтва про право на спадщину № ________ від ________ року. Сума спадщини складала 430 000 грн. Також у Банку розміщено мої особисті чинні депозити у сумі 330 000 грн. Загальний обсяг моїх законних коштів становить 760 000 грн.

27 серпня 2026, 1:52
Продовження:

17.08.2026 року Банк офіційно верифікував Свідоцтво про спадщину та видав мені через касу першу частину коштів у сумі 100 000 грн (Квитанція від 17.08.2026). Видані мені кошти я віддала своєму синові. Оскільки мій 20-річний син вніс ці законні кошти на свій рахунок, Банк розпочав процедуру таємного примусового блокування нашої родини без жодних законних підстав:
1. 18.08.2026 року о 10:30 Банк повністю заблокував мій особистий доступ до рахунків. При цьому Банк не надіслав жодного повідомлення (смс, пуш, ел.пошта) про наявність питань до
мене або вимог надати якісь документи. Про факт блокування я дізналася випадково після 16:00, коли прийшла до каси отримувати наступну частину спадщини і мені було відмовлено.
19.08.2026 року вранці Банк так само приховано заблокував рахунки мого сина.

27 серпня 2026, 1:55
Продовження:

Банк повністю позбавив нас права на захист, не висунувши жодної офіційної вимоги про надання документів для верифікації. Дізнавшись про причини блокування самостійно, вранці 21.08.2026 року я особисто надала письмове пояснення разом із вичерпним пакетом документів на 20 аркушах (вхідний № Ж/2026/19709 від 21.08.2026 СЕД АТ «Ідея Банк» 12:05), які доводять 135 років легального стажу родини. Незважаючи на це, 21.08.2026 року о 17:00 комплаєнс-служба Банку, проігнорувавши надані мною вранці документи, наклала ЕЦП на повідомлення № Л-2026/3494, в якому повідомляє мене, що у зв’язку із здійсненням мною діяльності, яка призводить до неприйнятно високого ризику для Банку, вони змушені відмовити мені в подальшому обслуговуванні з 21 серпня 2026 року відповідно до абзацу 3 пункту 1 статті 15 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Цей лист-повідомлення був надіслан мені 25.08.2026 року о 13:40 на мою електронну адресу При цьому мого сина на підставі цих самих документів Банк повністю розблокував увечері 21.08.2026 р.

27 серпня 2026, 2:03
Продовження:

26.08.2026 року, маючи чинне рішення про припинення мого обслуговування за ст. 15, Банк під тиском моїх заяв знову відкрив касу та видав мені ДРУГУ частину спадкових коштів готівкою у сумі 100 000 грн (Квитанція від 26.08.2026 р.). Крім того, Банк протиправно відмовив мені у видачі офіційних виписок по рахунках мого покійного батька (Заява зареєстрована в СЕДО № Ж/2026/20050 від 25.08.2026 р.), змушуючи чекати 30 днів на офіційну відповідь.
Банк приховано заблокував рахунки, не надав жодних роз’яснень, які саме звичайні депозитні операції онлайн стали причиною застосування ст. 15, письмово звинувачує мене у «неприйнятному ризику», при цьому приховує від спадкоємця офіційні виписки та ігнорує власну дворічну чисту історію рахунку клієнта.
На підставі вищевикладеного та керуючись Законом України «Про Національний банк України», —
ПРОШУ НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ:
Прийняти цю скаргу до розгляду та перевірити правомірність примусового застосування до мене ст. 15 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» з боку АТ «ІДЕЯ БАНК» за умови наявності офіційного нотаріального Свідоцтва про спадщину.

27 серпня 2026, 2:05
Продовження:

Провести перевірку факту неправомірної відмови АТ «ІДЕЯ БАНК» у наданні виписок по рахунках померлого вкладника його законному спадкоємцю (порушення ст. 62 Закону «Про банки і банківську діяльність»).
Зобов’язати АТ «ІДЕЯ БАНК» анулювати в межбанківських системах обліку інформацію про присвоєння мені статусу «неприйнятно високого ризику», повністю очистивши мою фінансову репутацію перед банківською системою України.
ДОДАТКИ (ПОВНИЙ ПАКЕТ ДОКУМЕНТІВ):
Копія листа-повідомлення АТ «ІДЕЯ БАНК» про відмову в обслуговуванні № Л-2026/3494 від 21.08.2026 р.
Копія моєї офіційної заяви до Банку № Ж/2026/19709 від 21.08.2026 СЕД АТ «Ідея Банк» 12:05 з відміткою про вхідний номер.
Копія моєї другої заяви до Банку № Ж/2026/20142 від 26.08.2026 СЕД АТ «Ідея Банк» 17:15 про надання офіційних роз’яснень та конкретизацію підстав відмови в обслуговуванні з відміткою про вхідний номер.
Копія заяви № Ж/2026/20050 від 25.08.2026 СЕД АТ «Ідея Банк» 15:12 про надання виписок по рахунках батька.
Копія ПЕРШОЇ касової квитанції про видачу 100 000 грн від 17.08.2026 р.

27 серпня 2026, 2:08

Копія ПЕРШОЇ касової квитанції про видачу 100 000 грн від 17.08.2026 р.
Копія ДРУГОЇ касової квитанції про видачу 100 000 грн від 26.08.2026 р.
Офіційні виписки АБ «УКРГАЗБАНК» за квітень 2024 року про зняття коштів родини перед розміщенням в АТ «ІДЕЯ БАНК» (доказ легального першоджерела капіталу).
Офіційна виписка АТ «ІДЕЯ БАНК» по моєму рахунку за період з 04.2024 р. по теперішній час (доказ чистих касових та депозитних операцій).
Копія Свідоцтва про право на спадщину на вклади.
Доказовий пакет про 135 років сімейного трудового стажу та доходи (всього на 20 аркушах): справки ОК-5/ОК-7 з Дії, копії трудових книжек (моєї та батьків), довідки про пенсії та ін.
Копія паспорта та РНОКПП (ІПН) заявника.
«____» ___________ 2026 р. ___________ / _____________________ (Підпис / ПІБ)
27 серпня 2026, 10:08
Вимагати справу про доходи на померлого клієнта, це вершина цинізму, зі сторони вседозволеності Фінмониторингу. Це схоже на звичайне мародерство! Маю аналогічну ситуацію у цьому гиблому банку, але привід не віддати гроші трохи інший. Мінфін та НБУ, будь ласка, розберіться нарешті з цим токсичним для вкладників банком, бо буде те що з Михайлівський (для тих, хто у курсі). Марина дякую за принциповість, ваша справа може відкрити очі багатьом вкладникам. У Михайлівському їх було декілька десятків тисяч…
27 серпня 2026, 10:54
Доброго дня! Мені Ідея Банк не надав вибору — ходити надалі з клеймом ст. 15 із-за незрозуміло чого, без надання пояснень я не збираюсь! Моя родина — мої померли батьки, я , син — чесні люди, яких Ідея-Банк намагається зробити злочинцями, запятнати чесні ім'я моїх померлих батьків, які все своє життя сумлінно працювали- навіть після виходу на пенсію моя матір і мій батько продовжували працювати більше 10років! Я теж працюю з 17 років і маю 35років стажу!
28 серпня 2026, 13:35
Цинізм від ідея банку зашкалює — зробити з багаторічного свого клієнта при спробі отримати спадщину батька-спонсором тероризму, навісити на нього ст. 15 і при цьому писати мені в особистих повідомленнях стандартні відписки:
Вітаємо. Розуміємо занепокоєння з приводу ситуації, що склалася. Інформуємо, що усі ваші звернення передані на розгляд профільним підрозділам Банку. Відповідь на них буде надана у встановлені законом строки — не пізніше 30 днів з дати подання звернення, відповідно до Закону України «Про звернення громадян». Ви маєте повне право звернутися до НБУ — це передбачено законодавством.

З повагою,
Команда IdeaBank
28 серпня 2026, 13:52
Не шановна команда Ідея банку! У відповідь на ваше повідомлення інформую: ваше посилання на «30 днів розгляду за Законом про звернення громадян» у питанні застосування статті 15 є правовою безграмотністю. Обмеження рахунків та примусове припинення обслуговування регулюються виключно профільним Спеціальним Законом України № 361-IX про фінансовий моніторинг, де максимальний строк утримання коштів становить до 7 робочих днів. Повідомляю керівництву АТ «ІДЕЯ БАНК», що я не збираюся чекати 30 днів ваших шаблонних відписок, поки ви протиправно та наполовину утримуєте мої особисті 330 000 грн депозиту на заблокованому рахунку, всупереч вашому ж офіційному листу про повне закриття моїх рахунків від 21.08.2026р. Моя офіційна скарга на 65 аркушах з повною 12-річною хронологією обслуговування нашої родини в вашому банку, виписками за 2024рік державного Укргазбанку про зняття у них з депозиту в кассі банку налічних і в той же день принесених до вашої касси налічних грошей та положених у вашому банку на депозити, підтвердженим 135-річним трудовим стажем родини вже офіційно НАПРАВЛЕНА та зафіксована у Національному банку України. Продовження в наступному коментарі.
28 серпня 2026, 13:56
Найбільший цинізм вашої служби фінансового моніторингу полягає в тому, що я, як сумлінний вкладник, взагалі не планувала вилучати капітал батька з вашої установи. Я мала намір залишити всю суму спадщини в АТ «ІДЕЯ БАНК», розділивши її навпіл із моїм 20-річним сином, та перерозмістити на нові довгострокові депозити. Замість вдячності за багаторічну лояльність, банк безпідставно очорнив мою репутацію статтею 15, проігнорувавши державне нотаріальне Свідоцтво про спадщину та надані 20.08 і вранці 21.08 документи. Я ставлю питання ребром перед Правлінням банку: або повний ручний відкат статті 15, реабілітація мого імені перед межбанківською системою та відновлення доступу до застосунку, або примусове закриття всіх моїх рахунків та повна видача мого особистого депозиту разом із нарахованими процентами до останньої копійки. Чекати місяць ніхто не буде. Зустрінемось на перевірці Регулятора.
28 серпня 2026, 14:31
Пане Тигипко, навіщо ви придбали банк, який і так мав усі ознаки скорого банкрутства? Оці Специ ІдеяБанку уже отримали штраф від НБУ за неповагу до позичальників, здається просяться на те саме з боку скривджених вкладників. У вас же є приклад якісно та доброчесно працюючого Таскомбанку?
1 вересня 2026, 10:07
У керівництва АТ «ІДЕЯ БАНК» немає зовсім нічого священого! Офіційно заявляю: комплаєнс банку опустився до мародерства та осквернення пам’яті померлих! Сьогодні 01.09.2026року я забрала на пошті рекомендований лист від Ідея банку, адресований… МОЄМУ ПОКОЙНОМУ БАТЬКОВІ, який помер у січні! На листі від 21.08.2026року стоїть жирний штамп «З оригіналом звірено». Банк офіційно звинувачує померлу особу, чиє Свідоцтво про смерть сам же верифікував 17.08.2026року, у «підозрілій діяльності, яка веде до неприйнятного ризику» за статтею 15! Мій батько мав 56 років чесного, бездоганного трудового стажу в Україні, а ви наважилися полоскати його світле ім'я в бруді фінмоніторингу, вимагаючи від небіжчика «звітів про доходи та реквізитів іншого банку, куди перерахувати гроші з його заблокованого рахунку»? Ви не даєте померлій людині спокійно лежати на тому світі, відправляючи ультиматуми на цвинтар? Голова Правління Михайло Власенко та директор фінмону Олег Луценко, вам зовсім не соромно за цей тотальний моральний маразм ваших підлеглих? Нацбанк ще 28.08.2026року зареєстрував мою скаргу на дії Ідея банку. Сьогодні ввечері до НБУ улітає це доповнення з листом на ім'я небіжчика. Ваша репутація на ринку помножена на нуль!
16 вересня 2026, 10:23
Свідоцтво про смерть батька є?
17 вересня 2026, 23:32
Звісно є! свідоцтво про спадщину також є! також банк відповідав в липні нотаріусу на його запрос про розміщені кошти батька у банку.

Курс валют в Ідея Банку

Курс валют в Ідея Банку

Головна / Банки України 🏦 / Ідея Банк 💰 / Відгуки про Ідея Банку 📝 / Ідея банк відмовляється повертати гроші по спадщині!