Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 грудня 2020, 13:10

Рада ухвалила законопроєкт про «інвестнянь»

Верховна Рада підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкт №3760 «Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями».

Верховна Рада підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкт №3760 «Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями».
Фото: ukrinform.ua

«За» законопроєкт проголосувало 252 народних депутата.

Що передбачає законопроєкт

Законопроєкт, зокрема, передбачає закріплення статусу держустанови, до складу якої входять інвестиційні менеджери та яка уповноважується Кабміном на супровід інвесторів у процесі підготовки і здійснення інвестпроєктів зі значними інвестиціями.

Документом встановлюється, що держпідтримка може надаватися інвестору у формі:

  • податкових пільг (звільнення від сплати податку на прибуток підприємств та мита при ввезенні на митну територію України нового устаткування (обладнання);
  • надання права на користування земельною ділянкою для реалізації інвестиційного проєкту зі сплатою орендної плати за спеціальними умовами;
  • забезпечення об'єктами суміжної інфраструктури (автомобільні шляхи, лінії зв'язку, засоби тепло-, газо-, водо- та електропостачання, інженерні комунікації тощо) шляхом будівництва/реконструкції такої інфраструктури за кошти держави.

Загальний обсяг державної підтримки не повинен перевищувати 30% від суми інвестицій у проєкт.

Читайте також: Нерезиденти зможуть інвестувати в стратегічні галузі тільки з дозволу уряду (законопроєкт)

Законопроєкт також визначає вимоги до інвестиційних проєктів та інвесторів, яким може надаватися державна підтримка, зокрема:

  • розмір інвестицій у проєкт має становити щонайменше еквівалент 20 млн євро;
  • проєкт реалізується на території України у сферах переробної промисловості (крім діяльності з виробництва та обігу тютюнових виробів, спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв), видобутку з метою подальшої переробки та/або збагачення корисних копалин (крім кам'яного і бурого вугілля, сирої нафти і природного газу), поводження з відходами, транспорту, складського господарства, поштової та кур'єрської діяльності, логістики, освіти, наукової і науково-технічної діяльності, охорони здоров'я, мистецтва, культури, спорту, туризму і курортно-рекреаційній сфері.
  • у процесі реалізації проєкту має забезпечуватись створення щонайменше 150 робочих місць із середньою зарплатою працівників не менш як на 15% вищою за середню зарплату у відповідній галузі в регіоні у попередньому календарному році;
  • строк реалізації проєкту не має перевищувати 5 років.

Читайте також: «Інвестняні» — для всіх. Зеленський розповів, що змінили в законопроєкті

Також є чіткий перелік компаній, які не можуть претендувати на «інвестнянь» і спеціальні умови. Головні з них:

  • компанії, які не розкрили інформацію про кінцевого власника;
  • компанії, у яких більше 50% акцій належать офшорним компаніям;
  • компанії з понад 10% акцій з держави-агресора (Росії) та компанії, зареєстровані у Росії;
  • компанії, щодо яких Україна застосувала санкції.

Нагадаємо

  • У липні Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський законопроект №2456 «Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями».

  • Зеленський, ще під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі в січні 2020 року, заявив, що українська влада підготувала програму Investment nanny, щоб стимулювати іноземні компанії вкладати кошти в Україну.

  • Інвестори з початку кризи вивели з ринків країн, що розвиваються рекордні $83 млрд. Це найбільший відтік капіталу в історії, заявила глава МВФ Кристаліна Георгієва.

Коментарі - 3

+
+15
bonv
bonv
17 грудня 2020, 13:26
#
Інвестиції потечуть рікою:))..
+
+45
bonv
bonv
17 грудня 2020, 13:26
#
Держава є сукупність окремо взятих чиновників, які надають особистій вигоді статус громадських інтересів...
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
17 грудня 2020, 23:49
#
И нахиба?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися