Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 жовтня 2020, 15:15

Ніякої невизначеності: НБУ, як і раніше, очікує транш від МВФ до кінця року

Україна, як і раніше, знаходиться в програмі МВФ, і всі ключові учасники цієї програми, в тому числі і НБУ працюють над виконанням структурних маяків зазначених в Меморандумі для отримання траншу. Про це під час монетарного брифінгу заявив голова Нацбанку Кирило Шевченко.

Україна, як і раніше, знаходиться в програмі МВФ, і всі ключові учасники цієї програми, в тому числі і НБУ працюють над виконанням структурних маяків зазначених в Меморандумі для отримання траншу.
Фото: bloombergquint.com

«На сьогоднішній день у нас немає невизначенності у відносинах з МВФ. Всі працюють. Є питання, які зараз знаходяться на межі вирішення для того, щоб Україна до кінця року отримала транш від Міжнародного валютного фонду», — зазначив голова НБУ.

Читайте також: Зеленський: Співпраці з МВФ, Світовим банком і ЄБРР нічого не загрожує

Які умови МВФ поставив Україні

Як повідомляв «Мінфін», 12 червня МВФ оприлюднив текст Листа про наміри і Меморандум про економічну і фінансову політику за новою 18-місячною Програмою stand-by для України.

У цих документах перераховуються умови, які повинні виконати уряд України і НБУ, щоб отримати решту коштів від МВФ ($2,9 мільярда).

Читайте також: Марченко пояснив, чому місія МВФ не поспішає в Україну

Озвучені МВФ цілі для отримання траншу

  • До кінця червня 2020 року — затвердження планів скорочення проблемних кредитів державних банків.
  • До кінця серпня — перегляд всіх тарифів на опалення і прийняття спрощеної процедури зміни домогосподарствами постачальника послуг.
  • До кінця вересня — підготовка нових організаційних структур і системи для ДПС та ДМС з тим, щоб з 1 січня 2021 року ці фірми діяли як дваі окремі єдині юридичні особи.
  • До кінця вересня — посилення корпоративного управління на державних підприємствах, в тому числі розширення повноважень наглядової ради Нафтогазу.
  • До кінця жовтня — внесення змін до закону про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та інші законодавчі акти з метою вдосконалення механізму ліквідації банків і повернення активів.
  • До кінця жовтня також потрібно внести зміни в закон про Вищу раду правосуддя для поліпшення процесу відбору кандидатів.
  • До кінця листопада — повинні бути внесені зміни в закон про банківську діяльність, підготовлені у співпраці з МВФ і Світовим банком, щоб заповнити прогалини щодо ефективної практики корпоративного управління і розширити повноваження НБУ.
  • До кінця березня 2021 року — згідно з меморандумом Державна аудиторська служба України за участю незалежних аудиторів повинна провести перевірку цільового використання бюджетних коштів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом.

Які структурні маяки вже виконала Україна

Раніше «Мінфін» писав, що Україна виконує структурні маяки в рамках спільної з МВФ програми stand by. Відповідно до графіку, в червні було затверджено Плани зі скорочення NPL державних банків.

Також в червні було спрощено процедуру зміни постачальників газу для побутових споживачів.

У вересні було ухвалене необхідне законодавство для роботи ДПС та Держмитслужби в якості єдиної юридичної особи.

Читайте також: МВФ оприлюднив меморандум за новою програмою. Які завдання має виконати Україна

НКРЕКП було прийнято рішення про встановлення тарифів на опалення, органи місцевого самоврядування майже завершили встановлювати свої тарифи.

Чому МВФ відтермінував транш

Аналітики вважають, що новою причиною для відстрочки траншу став закладений урядом рівень дефіциту бюджету на 2021 рік (6%), який перевищує очікування МВФ за програмою stand-by.

Також аналітики акцентували увагу на новому раунді тиску на заступників голови НБУ Рожкову і Сологуба.

Читайте також: У МВФ прокоментували ситуацію з Сологубом і Рожковою

Нагадаємо

  • До кінця 2021 року Україна розраховує отримати $700 мільйонів у межах чинної програми stand by.
  • Аналітики BofA Securities прогнозують, що наступний транш від МВФ Україні надійде в кінці 2020 року — на початку 2021 року.
  • Водночас аналітики вважають, що причиною для відстрочки траншу і невизначеності з боку МВФ став закладений урядом рівень дефіциту бюджету на 2021 рік (6%), який перевищує очікування МВФ за програмою stand-by.

Читайте також: Morgan Stanley: отримання Україною траншу МВФ у 2020 році малоймовірно

Коментарі - 2

+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
22 жовтня 2020, 17:17
#
А в букмекерських конторах ще не почали приймати ставки? Цікаво які були б коефіцієнти?
+
0
Toxa David
Toxa David
22 жовтня 2020, 17:37
#
Все стабильно, никаких телодвижений, НБУ сидит и ждет... Хатико.
 Хатико — основанная на реальной истории японского пса породы акита-ину, который в течение 9 лет каждый день в одно и то же время приходил на вокзал встречать умершего хозяина.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися