Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 вересня 2020, 17:45

Morgan Stanley: отримання Україною транша МВФ у 2020 році малоймовірно

Отримання Україною до кінця 2020 року траншу МВФ на $0,7 млрд вбачається сумнівним з урахуванням кількості поточних невирішених питань за програмою України з Фондом. Про це йдеться в матеріалах аналітиків інвестбанку Morgan Stanley.

Отримання Україною до кінця 2020 року траншу МВФ на $0,7 млрд вбачається сумнівним з урахуванням кількості поточних невирішених питань за програмою України з Фондом.
Фото: minfin.com.ua

Фактори, що впливають на отримання траншу

Інвестбанкіри вважають, що плани українського Кабміну профінансувати більшу частину дефіциту в бюджеті-2021 за рахунок розміщення ОВДП занадто завищені. Саме це підштовхує Україну до співпраці з МВФ, хоча поточна програма з Фондом вже йде з порушенням графіка ще до першого її перегляду.

«Чиста емісія ОВДП на весь рік потребує середньомісячної чистої емісії в 17 млрд грн, що набагато вище поточного рівня. З початку цього року чиста емісія ОВДП становила лише 31 млрд грн», — підкреслюють аналітики.

У Morgan Stanley вважають, що проблеми з внутрішнім фінансуванням дефіциту можуть призвести до необхідності збільшення його зовнішнього фінансування в рази.

Morgan Stanley нагадує, що ця ситуація є типовою для України: «П'ять попередніх програм з Фондом було профінансовано лише на 40%», — заначається в повідомленні.

Фінансисти додають, що термін обігу ОВДП сильно впав, а частка нерезидентів на внутрішньому ринку запозичень продовжує скорочуватися.

Читайте також: Bank of America допускає затримку траншу МВФ

При цьому, аналітики не виключають ще одного випуску єврооблігацій України в 2020 році, але за наявності такої можливості на ринку.

Які умови МВФ поставив Україні

Як повідомляв «Мінфін», 12 червня МВФ оприлюднив текст Листа про наміри і Меморандум про економічну і фінансову політику за новою 18-місячною Програмою Stand-by для України. У цих документах перелічуються умови, які повинні виконати уряд України і НБУ, щоб отримати решту коштів від МВФ ($2,9 млрд).

Читайте також: Червоне світло для розширення пільг «спрощенцям» і зниження пенсійного віку

Озвучені МВФ цілі для отримання траншу

  • До кінця червня — затвердження планів скорочення проблемних кредитів державних банків.
  • До кінця серпня — перегляд усіх тарифів на опалення і прийняття спрощеної процедури зміни домогосподарствами постачальника послуг.
  • До кінця вересня — підготовка нових організаційних структур і системи для ДПС та ДМС з тим, щоб з 1 січня 2021 року ці фірми діяли як дві окремі єдині юридичні особи.
  • До кінця вересня — посилення корпоративного управління на державних підприємствах, в тому числі розширення повноважень наглядової ради Нафтогазу.
  • До кінця жовтня внесення змін до закону про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та інші законодавчі акти з метою вдосконалення механізму ліквідації банків і повернення активів.
  • До кінця жовтня також потрібно внести зміни в закон про Вищу раду правосуддя для поліпшення процесу відбору кандидатів.
  • До кінця листопада повинні бути внесені зміни в закон про банківську діяльність, підготовлені у співпраці з МВФ і Світовим банком, для того щоб заповнити прогалини щодо ефективної практики корпоративного управління і розширити повноваження НБУ.
  • До кінця березня 2021 року згідно з меморандумом Державна аудиторська служба України за участю незалежних аудиторів повинна провести перевірку цільового використання бюджетних коштів, спрямованих на боротьбу з коронавірусів.

Читайте також: Марченко сподівається отримати транш від МВФ. Заплановано ще два до кінця року

Нагадаємо

12 червня Україна отримала $2,1 млрд першого траншу від МВФ.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що співпраця з МВФ є обов'язковою для України в 2021 році, в той же час він не має відомостей, що наступний транш МВФ може надійти в грудні 2020-го.

Коментарі - 12

+
0
bonv
bonv
23 вересня 2020, 18:02
#
Пишіть не дипломатичною мовою - не буде в цьому році ні траншів МВФ, ні Світового Банку, ні ЄС.
+
+23
03825096
03825096
23 вересня 2020, 18:06
#
Главное рынок земли было принять )))) Долбоебы
+
+102
Італій .
Італій .
23 вересня 2020, 18:13
#
Как будто рынок земли нужен кому-то кроме нас.
+
0
bonv
bonv
23 вересня 2020, 18:09
#
Світовий Банк киває на співпрацю з МВФ і ЄС теж..  Всі посилають зе-владу але дуже тактовно:)
+
+84
Maleficarum
Maleficarum
23 вересня 2020, 18:26
#
«Morgan Stanley напоминает, что эта ситуация типична для Украины: «пять предыдущих программ с Фондом были профинансированы лишь на 40%», – говорится в сообщении.»  Вдумайтесь  в   этот  факт  Инвестбанкиры   говорят-  что   практически  все  правительства  Украины-  в  разное  время  «керующие»  страной и пришедшие   к  власти  под   разными   флагами  и под  разными  лозунгами-  на  деле  оказывались  все  как  под  копирку-  лгунами-  аферистами-   и  казнокрадами.
+
0
bonv
bonv
23 вересня 2020, 18:28
#
Значний дефіцит держбюджету, запланований на 2021 рік (6% ВВП), призведе до подальшого збільшення потреб у залученні боргового фінансування - протягом 2021 року Мінфіну потрібно буде залучити 702 млрд грн боргів, аби профінансувати дефіцит, та погасити старі борги. Звідки гроші будуть брати зелебоби?
+
+15
Lolo31
Lolo31
24 вересня 2020, 8:59
#
Потому что нельзя такие суммы отдавать в руки НБУ, Минфину и в распоряжение всего лишь 450 человек,это деньги огромные и должны уходить сразу к украинцам напрямую, тогда будет ощущение что транш выдан
+
0
Maleficarum
Maleficarum
23 вересня 2020, 18:27
#
«В Morgan Stanley считают, что проблемы с внутренним финансированием дефицита могут привести к необходимости увеличения его внешнего финансирования в разы.»  Как  в  анекдоте.. «Сожрать  то  он  сожрёт-  но   кто  ж  ему  даст»
+
0
Lolo31
Lolo31
24 вересня 2020, 9:00
#
Потому что нельзя такие суммы отдавать в руки НБУ, Минфину и в распоряжение всего лишь 450 человек,это деньги огромные и должны уходить сразу к украинцам напрямую, тогда будет ощущение что транш выдан
+
+11
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
24 вересня 2020, 9:33
#
Мені і даром їхні кредити не потрібні. Я вважаю, що кредит можна братм лиш на бізнес або на квартиру, якщо живеш на зйомній. Тоді зароблене перекриватиме відсотки. А на новенький айфон при зарплаті в 10 тис кредит беруть лиш йолопи, або на ресторан чи відпустку.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
23 вересня 2020, 18:36
#
«Morgan Stanley: получение Украиной транша МВФ в 2020 году маловероятно» - это правильный прогноз
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
24 вересня 2020, 9:46
#
Будет ли доллар по 29 гривен и зачем Нацбанк ослабляет гривну

https://www.youtube.com/watch?v=9ENCIxIeS2g&feature=youtu.be

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Подписывайтесь на youtube-канал «Минфин»,
оставляйте комментарии с вопросами под видео
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися