Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 квітня 2020, 12:40

Укрексімбанк потребує докапіталізації на $1 мільярд через великий портфель NPL — Мецгер

Укрексімбанк планує у 2020 році звернутися по докапіталізацію до уряду на суму близько $1 млрд. Про це в інтерв'ю виданню «Український капітал» заявив голова правління Укрексімбанку Євген Мецгер.

Укрексімбанк планує у 2020 році звернутися по докапіталізацію до уряду на суму близько $1 млрд.
Фото: smebanking.news

Скільки в банку проблемних кредитів

«Не секрет, що в банку досить великий проблемний кредитний портфель. Дуже багато кредитних кейсів у стані реструктуризації. Частина з них носить формат відкладених проблем. Підсилює цей ефект пандемія і коронавірус, плюс пережиті кілька криз. Кожен з них давав певний виток проблемності», — пояснив Мецгер.

За його словами, на сьогодні NPL (непрацюючі кредити — ред.) банку перевищують 70 млрд грн.

Серед проблемних позичальників банку — «мало не увесь український бомонд», каже Мецгер.

Читайте також: Бахматюк знову просить реструктурувати борги своїх банків-банкрутів

За словами Мецгера, у бюджеті коштів на докапіталізацію банку не передбачено, але Укрексімбанк веде діалог з Мінфіном та НБУ.

«Дійсно, додатковий капітал банку необхідний. Необхідний для того, щоб дати банку можливість розвиватися. При цьому в період пандемії нам необхідно надати підтримку ряду наших клієнтів і ключовим секторам економіки. Без додаткового капіталу ми цього зробити не зможемо», — наголосив Мецгер.

Читайте також: Як зберегти заощадження у кризу — експерт Укрексімбанку

Він заявив, що докапіталізація — це питання цього року.

«Формально, менеджмент спочатку обговорить ситуацію, що склалася, і прогноз діяльності з Наглядовою радою, а потім попросить її звернутися по докапіталізацію до уряду. На весь цикл, припускаємо, нам буде потрібно час до кінця 2 кварталу», — пояснив голова правління банку.

Читайте також: НБУ допоможе економіці «стати на ноги». Банкам розширять програму кредитів рефінансування

Про інші плани банку

Крім цього, за словами Мецгера, у банку є багато напрацювань для покращення операційної ефективності.

Зокрема, як один із робочих сценаріїв розглядають викуп своїх облігацій з ринку, ставка за якими складає до 10% у доларах, та заміщення їх більш дешевими й довгостроковими ресурсами від МФО.

Підвищити дохідність депозиту можна завдяки бонусам від «Мінфіну»

Раніше повідомлялося

  • Нацбанк встановив для банків вимоги щодо організації процесу управління проблемними активами, висока частка яких визначена одним із системних ризиків для фінстабільності України.

Читайте також: Кабмін надав держбанкам рекомендації щодо управління проблемними активами

Коментарі - 7

+
+153
ramarren
ramarren
28 квітня 2020, 13:05
#
Так это все же экспортно-импортный банк Украины или местечковый банк для «бомонда», где кредиты выдают под четное слово от корешей?
+
+78
AleksandrBank
AleksandrBank
28 квітня 2020, 13:22
#
Как меня «бесят» гос.банки типа УкрЭксимБанка и Ощада, если за какой-то год показывают хоть какую-то прибыль. проходит время и они просят снова докапитализацию с наших карманов. +/-1 млрг грн заработал за 2019 г , при этом 1 млрд.дол только уже просят обратно с Бюджета. 

Если Приват и УкрГаз рабочая бизнеса модель, то УкрЭксимБанк и Ощад давно пора хоронить, только с наших карманов вымывают деньги, продайте их хоть за сколько там и забудем.
+
+6
bampi
bampi
28 квітня 2020, 14:05
#
По сути докапитализация государственных банков через debt/equity swap противоречит закону, который продвигает НБУ и тоже Правительство Украины, так как это одна из форм реструктуризации при банкротстве. Поэтому или закон оспорят или докапитализациюв судах - выбор будет очевиден. Поэтому не докапитализация, а консолидация ожидается.
Во-вторых, консилидация с тем же Ощадом снизит на 30-35% долю государственных банков, что так же укладывается в стратегию по разгосударствлеванию финансового сектора.
+
+13
Александр Баро
Александр Баро
28 квітня 2020, 14:11
#
Через банкротство
+
0
kdnepr
kdnepr
28 квітня 2020, 15:19
#
Ни разу не размещал там депозиты, хотя 100 % гарантия
+
0
Vasssiliy
Vasssiliy
28 квітня 2020, 19:47
#
100% гарантия только в Ощаде, в Эксиме - нет
+
+30
Vasssiliy
Vasssiliy
28 квітня 2020, 19:47
#
Т.е. вы открыто так, на презентахе, предлагаете покрыть невозвраты займов вашим «бомондом» за счет госбюджета, т.е. из кошельков людей?! И вопрос, а вы когда кредиты «бомонду» выдавали, риски невозврата оценивали, платежеспособность «бомонда»?!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися