Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 квітня 2020, 17:20

Кабмін надав держбанкам рекомендації щодо управління проблемними активами

Кабінет міністрів на засіданні 15 квітня затвердив критерії та умови визначення державними банками заходів з управління проблемними активами (NPL).

Кабінет міністрів на засіданні 15 квітня затвердив критерії та умови визначення державними банками заходів з управління проблемними активами (NPL).
Фото: liga.net

Що передбачає документ

  • держбанк визначає заходи з управління NPL відповідно до стратегії управління проблемними активами та оперативного плану її реалізації, затверджених наглядовою радою банку — кредитора;

  •  під час прийняття рішення щодо вибору інструментів врегулювання заборгованості боржника/контрагента, заходів, спрямованих на реалізацію стягнутого майна, банк зобов'язаний надавати перевагу інструменту/заходам, що забезпечують на момент прийняття такого рішення найбільшу чисту теперішню вартість очікуваних грошових потоків від активу;

  • вибір інструменту врегулювання заборгованості боржника/контрагента, способів реалізації стягнутого майна обирається банком самостійно;

Читайте також: Нацбанк назвав критерії для списання токсичних активів

  • встановлюється критерій до активу при застосуванні окремих інструментів врегулювання заборгованості боржників (клас боржника/контрагента за таким активом визначеним банком як непрацюючий, відповідно до нормативно-правових актів Національного банку);

  • встановлюються особливості продажу боргу/відступлення права вимоги до боржника/контрагента за ціною, що є нижчою від балансової вартості активу. Право вимоги має здійснюватись шляхом проведення відкритих та прозорих торгів (аукціонів) та не може бути продано/відступлено боржнику/контрагенту, кінцевому бенефіціарному власнику боржника/контрагента, заставодавцю, поручителю або пов’язаній з ним особою.

Читайте також: Смолій назвав обсяг проблемних кредитів в українських банках

Постановою визначаються критерії до активів банку, що можуть бути списані за рахунок сформованих резервів.

Що дає рішення

Дане рішення стало надзвичайно актуальним, адже донедавна механізм роботи з непрацюючими кредитами для держбанків був достатньо обмеженим, що унеможливлювало очищення їхніх балансів від NPL та отримання відшкодування.

Читайте також: Частка непрацюючих кредитів в банках вперше за останні роки опустилася нижче 50%

Натомість проблемний актив (навіть якщо до нього було здійснено фінансову реструктуризацію) продовжував обліковуватись, вимагав резервування, обслуговування та надалі генерував збитки.

Передісторія

За підсумками 2019 року обсяг проблемних кредитів (NPL) в українських банках вперше за останні роки виявився нижче 50% та на 1 січня 2020-го склав 48,4% (мінус 4,5 п. п. за рік).

Якість кредитних портфелів покращилась в банках усіх груп, крім банків з російським капіталом

Підібрати вигідний кредит онлайн

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися