Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 липня 2019, 9:32

Нацбанк встановив для банків вимоги щодо проблемних активів

Нацбанк встановив для банків вимоги щодо організації процесу управління проблемними активами, висока частка яких визначена одним із системних ризиків для фінстабільності України. Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Нацбанк встановив для банків вимоги щодо організації процесу управління проблемними активами, висока частка яких визначена одним із системних ризиків для фінстабільності України.
Фото: mind.ua

Положення визначає:

  • перелік проблемних активів (потенційно проблемні; непрацюючі активи; стягнуте майно, що перейшло у власність банку на підставі реалізації прав заставодержателя);
  • складові процесу управління проблемними активами (система раннього реагування; запровадження інструментів врегулювання заборгованості за непрацюючими активами; управління стягнутим майном);
  • вимоги до організаційних аспектів управління проблемними активами (наявність трирічної стратегії та оперативного планускорочення рівня та обсягу таких активів; створення окремого підрозділу роботи з непрацюючими активами; моніторинг ефективності процесу).

Що це дасть

  • Запровадження зазначених вимог спрямоване на створення комплексного процесу управління проблемними активами, контроль за яким має забезпечуватись радою банку.
  • Запровадження системи раннього реагування має забезпечити виявлення на ранньому етапі потенційно проблемних активів та управління ними.
  • Положення вимагає від банків розроблення та запровадження спеціальних процедур та інструментів врегулювання. 
  • Документ також визначає необхідність розроблення банками стратегії управління проблемними активами, яка, серед іншого, передбачатиме наявність реалістичних цільових показників скорочення рівня та обсягу як непрацюючих активів, так і стягнутого майна, що знаходиться на балансі банку, а також шляхи досягнення цих показників.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися