Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 квітня 2020, 11:26

Плануючи серйозний шопінг, не забудьте прихопити паспорт

28 квітня набирають чинності нові правила фінмоніторингу. Задовго до цієї дати мережею активно поширювалася інформація, що через це  нібито буде паралізовано систему безготівкового розрахунку.

Спеціалісти адвокатського об’єднання «Клочков та партнери» роз’яснили окремі положення «свіжого» закону.

Приємне для бізнесу

Сьогодні набрав чинності закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Підприємці можуть зітхнути з полегшенням. Законом суттєво змінено «планку» для фінансового моніторинга, про який йде мова в законі. Суму було збільшено зі 150 тис грн до 400 тис грн.

Читайте також: Електронні гроші та «чорні» зарплати потрапили під посилений контроль

Про це під час вебінару, присвяченого закону про фінмоніторинг, розповіла виконавчий директор адвокатського об’єднання «Клочков та партнери» Світлана Клочкова.

«Однією з ідей цього закону є перехід до ризик орієнтованого підходу. Раніше моніторинг проводився за віяловим принципом — під нього підпадали всі фінансові операції на суму 150 тисяч та вище. Новий закон суттєво зменшить коло потенційних об’єктів для перевірки», — зазначила вона.

Крім того, зменшена кількість ознак, за якими необхідно проводити фінансовий моніторинг. Цей перелік складався з 17-ти пунктів. В новому законі його скорочено до 4-ьох:

якщо у фінансових операціях фігурує держава, яка не підтримує європейські законодавчі ініціативи, спрямовані проти відмивання нелегальних коштів;

  • фінансова операція з публічними діячами;
  • переведення коштів за кордон.
  • зняття, або внесення готівкових грошей понад 400 тис грн.

Нове для фізосіб

Закон торкнеться і фізичних осіб: документом втроє зменшено «платіжну планку». До 28 квітня вона складала 15 тис грн. Тепер, якщо ви забажаєте поповнити картку на суму понад 5 тис грн, або переказати ці гроші комусь на рахунок, доведеться пред’явити паспорт.

Переказів через Western Union це також стосується. Так само ці обмеження діятимуть під час оплати через термінал. Тож, плануючи серйозний шопінг, не забудьте прихопити паспорт.

Читайте такожЗакон про фінмоніторинг: чорт голову зверне

Без змін залишаться безготівкові розрахунки в інтернет-магазинах.

Чого чекати банкам та клієнтам

Для банків, як суб’єктів фінансового моніторингу, після 28 квітня істотно посиляться штрафні санкції. За окремими пунктами вони складатимуть 135 млн грн.

«Цей закон заохочує бути більш відкритими зі своїми банкірами. Адже банку буде легше відмовитися від співпраці з вами, якщо ви не готові надати повний пакет документів під ті фінансові потоки, які проходять у вас», — зауважує Світлана Клочкова.

Читайте такожВласники електронних гаманців мають пройти ідентифікацію — закон

Експерт пояснює, що банк зобов’язаний відреагувати, коли на рахунок клієнта надходить сума, яка значно перевищує його офіційно підтверджений щомісячний дохід.

«Якщо ви подавали анкету, де зазначали, що ваш щомісячний дохід та обіг коштів складає, скажімо, 25-30 тисяч гривень, а вам раптово надійде сума в 150 тис, то банк має звернути на це увагу та попросити у вас додаткові документи на ці операції», — навела приклад Світлана Клочкова.

Коментарі - 11

+
0
Orozco
Orozco
28 квітня 2020, 13:29
#
Второй день пытаюсь представить процесс предъявления паспорта платежному терминалу... Понятно, что там можно идентифицироваться по карте, но
+
+116
DarkWhite
DarkWhite
28 квітня 2020, 13:42
#
Lilu Dallas, multipas.
+
+7
Tisha ™
Tisha ™
29 квітня 2020, 11:18
#
Хотел ответить также. но Вы меня опередили :) +++
+
+56
igor75
igor75
28 квітня 2020, 15:34
#
Моніторити 5 000грн., це нагадує маразм влади...
+
+15
Tisha ™
Tisha ™
29 квітня 2020, 11:20
#
Это меньше 200 баксов и аж на 77 грн больше минимальной зарплаты. У них точно не все в порядке с математикой.
+
+15
Італій .
Італій .
29 квітня 2020, 6:33
#
5000 это не платежная планка. Платежная это как раз 400000.

Оплат через терминал это не касается.

Паспорт, при оплате через терминал, не нужен вообще. Даже если заплатить 1000000.

Проффесионалы?
+
0
Італій .
Італій .
29 квітня 2020, 6:58
#
Я б не хотел чтоб меня в каких-либо делах представляли такие вот юристы.
+
+13
eastpakk
eastpakk
29 квітня 2020, 7:00
#
Касается, просто не всех операций через терминал. Например, в терминалах Привата можно было не являясь его клиентом (или не желая светиться) внести наличные и пополнить любую карту просто по ее номеру. Тот кто делал эту операцию - никакую идентификацию не проходил и фактически действовал анонимно. Лимит на эту операцию был до 15000 грн. Теперь, похоже, просто поменяют лимит до 5000 грн.
+
+15
Італій .
Італій .
29 квітня 2020, 7:39
#
5000 это лимит для пересылки наличных. Как именно делается пересылка уже не важно. Для сумм свыше 5000 нужна идентификация клиента: по паспорту, банковской карте, телефону или как-то ещё. Хоть в терминале Привата, хоть в пункте Форпоста/Новой почты, хоть на пункте MoneyGram/WellSend/Western Union или Укрпочты

Для оплат товаров в магазине никакого лимита требующего идентификацию нет. Есть лимит требующий подтверждения пин-кодом, но то из другой оперы и не связано с фин.мониторингом.

Магазины вообще не являются субъектам первичного финмона, потому не могут попросить паспорт.
+
0
Tisha ™
Tisha ™
29 квітня 2020, 11:27
#
«Проффесионалы?»
Надо перевести фф в верхний регистр — проФФесионалы. :)
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
29 квітня 2020, 10:51
#
Новый финмониторинг — у кого будут проблемы, что будет с валютой и со ставками:

https://www.youtube.com/watch?v=-B7O107wLHI

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина» и оставляйте комментарии с вопросами под видео ;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися