Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 березня 2020, 17:05

Скільки коштуватиме долар в Україні в епоху дешевої нафти

За добу члени ОПЕК втратили 500 мільйонів доларів. Це лише вершина айсберга можливих наслідків «чорного» понеділка на світових фінансових ринках.

падіння цін на нафту, що буде з курсом
Фото: slovoidilo.ua

«Мінфін» розбирався, до чого готуватись Україні, якщо рекордно низькі ціни на нафту стануть новою реальністю.

Нафта піддалася вірусу

Сьогодні більшість ринків відновлюється після сильного падіння у понеділок. Наприклад, з 6 березня 2020 р. нафта Brent подешевшала на 27,75%, WTI (сорт нафти, що добувається в штаті Техас) — на 28,81%.

Читайте також: Найбільше падіння з 1991 року. Ціни на нафту впали на 30%

Сьогодні до 11:00 вартість травневих ф'ючерсів на Brent на лондонській біржі ICE Futures зросла на 4,92% — до 36,05 $/бар. Ф'ючерси на WTI на квітень на електронних торгах NYMEX подорожчали на 4,75%, до 32,61 дол. США/бар.

Аналогічні тенденції спостерігаються і в інших сегментах. Ф'ючерси на індекс S&P 500 зросли більше, ніж на 3% після падіння на 8% у понеділок. Японія закрилася зростанням після зниження на 4%, бенчмарки зросли в Гонконгу та Шанхаї.

Найближчими тижнями увага інвесторів буде сфокусована на діях урядів і світових центробанків. Від них очікують фіскальних і монетарних стимулів, які не дозволять світовій економіці знову скотитися в рецесію. Простіше кажучи, від центральних банків світу очікують, що ті «відкриють всі крани», заливши ринки наддешевою ліквідністю.

Зараз аналітики роблять різні припущення, наскільки активною може бути влада та фінансові регулятори у цьому питанні. Думки сходяться лише в одному: відіграти  втрати фінансових ринків у найближчій перспективі точно не вдасться.

Зокрема, аналітики Goldman Sachs вже оперативно переглянули свої нафтові орієнтири, вказавши, що «прогноз для нафтового ринку похмуріший, ніж у листопаді 2014 року, коли цінова війна почалася минулого разу. Адже (зараз — ред.) вона збіглася з помітним спадом попиту на нафту через коронавірус».

Експерти американського банку прогнозують, що в II та III кварталах нафта еталонної марки Brent не підніметься вище $30 за барель, тоді як раніше очікувалося $47 за барель.

Прогнози щодо цін на західно-техаський сорт WTI погіршені на II квартал до $29 зі $42,5 за барель, а на липень—вересень — до $28 зі $48,5 за барель.

Є і більш песимістичні прогнози. Аналітики Citigroup вважають, що нинішня стабілізація може виявитися тимчасовою. Ціна на нафту може впасти і нижче $30, якщо надійдуть свіжі новини про збільшення видобутку Саудівської Аравією.

Саудити vs Росія: ніхто не хотів поступатися

«Чорний понеділок» на фінансових та нафтовому ринках спровокувало накладення двох подій – подальше поширення коронавірусу і результати зустрічі країн альянсу ОПЕК+.

6 березня вони не змогли домовитися ні про додаткове скорочення нафтовидобутку, ні про подовження угоди на більш тривалий період (після 31 березня). На головній осі протистояння опинилися Саудівська Аравія і Росія.

Вірус, що поширюється, спровокував зниження попиту на нафтопродукти. Щоб підтримати ціни, ключові експортери стали розмірковувати над скороченням обсягів видобутку. Питання полягало лише в тому, хто мав би взяти на себе основний удар?

Саудівська Аравія наполягала на тому, щоб угоду про скорочення видобутку нафти було продовжено на весь 2020 р. Додатково до цього пропонувалося скоротити нафтовидобуток ще на 1,5 млн бар./добу.

Росія ж пропонувала продовжити діючу угоду, як мінімум, на один квартал і потім аналізувати ситуацію. На поступки йти ніхто не захотів. В результаті зриву домовленостей, з 1 квітня 2020 р. ніяких зобов'язань щодо скорочення видобутку нафти у країн ОПЕК+ не буде.

Читайте також: Чорний понеділок. Фондові ринки показали рекордне падіння

Той факт, що і Росія, і Саудівська Аравія готові до збільшення обсягів видобутку, і став причиною обвалу нафтових цін. За ними пішли і фондові індекси. Адже всі ці показники тісно взаємопов'язані. Наприклад, на нафту припадає більше 3% S & P 500. Зниження акцій нафтових компаній при падінні цін на нафту цілком логічне. За ними слідує падіння вартості акцій банків – найбільших кредиторів енергетичного сектора через збільшення ризику неповернення позик тощо.

Що відчує світ

Росія

Деякі аналітики вважають, що своєю непоступливістю Росія фактично «вистрілила собі в ногу». Сьогодні на відкритті торгів на Мосбіржі вартість долара зросла на 5,3%, до 72,2 руб. Індекс Мосбіржі впав більш ніж на 10%, а індекс РТС — більш ніж на 15%.

Збереження низьких цін на нафту загрожує РФ скороченням бюджетних надходжень, подальшою девальвацією рубля. Як наслідок – розкручування інфляції і падіння доходів росіян.

Читайте також: Курс рубля впав після відкриття торгів на Московській біржі

Але чи означає це близький крах? – Аж ніяк. Почнемо з того, що Росія в принципі не виключала можливості різкого падіння цін на нафту. У «Проекті основних напрямів грошово-кредитної політики на 2020 рік і період до 2021 і 2022 років» в негативному сценарії російський центробанк розглядав ймовірність падіння вартості нафти до $20-25 за барель.

А місцеві аналітики навіть у базовому сценарії передбачали падіння курсу рубля в нинішньому році до 73,8 руб/$, ще задовго до появи коронавірусу. Висновки експертів базувалися на ймовірності початку чергової світової економічної кризи.

Нинішня непоступливість Москви може бути пов'язана з тим, що Кремль (з долученим до нього Казахстаном) бажав відновити ОПЕК+, але на своїх умовах.

Незважаючи на суттєве погіршення макроекономічних показників, Росія цілком може пережити важкі часи без критичних потрясінь. Російський бюджет, за словами міністра фінансів РФ Антона Сілуанова, балансується при ціні нафти в $42 за барель.

Плюс у Росії накопичені величезні фінансові резерви — більше півтрильйона доларів ЗВР і понад 7 трильйонів рублів у фінансовому резерві уряду. Для порівняння: на одну з найбільших статей витрат – військову — Росія щорічно витрачає близько $60 млрд.

США

Нинішнє падіння нафтових цін дуже сильно зіграє на руку Дональду Трампу. Адже падіння цін на автомобільне паливо, що послідує за цим, додасть очок Трампу-кандидату в рік президентських виборів.

Так, до речі, було в 2008 році, в 2012, в 2016 і навіть перед проміжними виборами в Конгрес восени 2018, коли вартість нафти впала з $86 до $50.

Знову ж таки, падіння ціни нафти на $10 додає економіці США 0,2-0,25% ВВП, що для Трампа зовсім не є зайвим, особливо на тлі історії з коронавірусом.

Низькі ціни на нафту, звичайно, не кращим чином позначаться на американському сланцевому нафтовидобутку, що для Трампа невигідно. Але значна частина американських нафтовидобувачів успішно застрахувалася від низької ціни нафти у січні на вбивстві іранського генерала Сулеймані. Тож 3-4 місяці низьких цін галузь тепер цілком може собі дозволити.

Європа

Паливом для економічного зростання може стати дешева нафта і для Європи.

Оптимістично налаштовані аналітики вважають, що в більш довгостроковій перспективі, коли пройде перший шок від обвалу цін на нафту, низька вартість сировини забезпечить підтримку не тільки для ЄС, але й для всієї світової економіки.

Так було після двох попередніх обвалів у 2008-му і 2016 році. Саме дешева нафта забезпечила тоді прискорення зростання світової економіки і допомогла значній частині акцій відшукати грунт для зростання.

Україна: криза відміняється?

Паніка на світових фінансових ринках докотилася і до України. Обивателі вже відчули турбулентність у вигляді знецінення гривні у відношенні до долара.

Чи є у нас підстави очікувати неприємностей? – Безумовно. Як правило, низькі ціни на нафту провокують зниження вартості та інших сировинних товарів. У тому числі металу та зернових, експорт яких служить надійним джерелом валютних надходжень.

Однак зараз ціни на сільгосппродукцію просіли в межах ринкових коливань. Що стосується металургії, то її роль в українській економіці продовжує знижуватися.

Зараз металургія і машинобудування приносять Україні на 20% менше експортної виручки, ніж в «кризовий» 2009 рік, а їх частка в загальному експорті – вже менше третини.

Дешева нафта може принести чимало вигод Україні. Ось п'ять причин, чому це буде відбуватися:

  • в перспективі це означає зниження цін на бензин, що позитивно позначиться на фінансах громадян і вітчизняних виробників. Адже наші підприємства зможуть знизити собівартість продукції, за рахунок зниження транспортних витрат. І тут головна відповідальність лягає на АМКУ, який повинен чітко контролювати ситуацію і не допустити змови постачальників, які не бажають знижувати ціни на паливо.
  • зниження цін на паливо на внутрішньому ринку охолодить інфляцію
  • низькі ціни на бензин та інше паливо будуть грати на зміцнення гривні: чим нижче ціна, тим менший попит на валюту, необхідну для закупівлі нафтопродуктів, тим менший тиск на гривню
  • завдяки скороченню імпорту (за рахунок скорочення у вартісному вираженні імпорту палива) Україна зможе вирівняти платіжний баланс, що позитивно позначиться на зростанні ВВП.
Джерело: Мінфін