Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 лютого 2020, 16:06

Два сценарії. Як Україна розрахуватиметься по ВВП-варантам

Україна може або достроково викупити ВВП-варанти, що буде коштувати мільярди доларів, або обміняти їх на євробонди, що збільшить суму зовнішнього боргу та змінить принцип виплат. Про це йдеться у матеріалі ЕП.

Історія випуску та торгів ВВП-варантами

Після випуску ВВП-варантів у 2015 році вони торгувалися погано — на рівні 30% від номіналу, однак на хвилі новин про плани досягти зростання ВВП на 5-7% та відкриття ринку землі ціна варантів на початку 2020 року зросла до 120-130% номіналу.

Два сценарії щодо ВВП-варантів

  • Перший — їх достроковий викуп.

«ВВП-варанти потрібно було викуповувати тоді, коли вони коштували дешево. Раніше була пропозиція направити на це гроші, конфісковані у Януковича, але парламентарі сказали роздати їх людям. Де тепер взяти гроші — невідомо», — розповів співрозмовник ЕП в уряді.

Спеціальний конфіскат — кошти Януковича, отримані злочинним шляхом. У бюджеті 2017 року дохід від них закладався в обсязі 22,5 млрд грн. За кілька років кошти були витрачені на різні видатки державного бюджету.

Про сценарій викупу говорив теперішній голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він назвав ВВП-варанти «міною сповільненої дії».

Читайте також: ВВП-варанти України: Вперше в історії ціна перевищила 100% номіналу

«Цю ідею складно реалізувати. Навіть коли варанти тільки випустили, на їх викуп було потрібно понад 3 млрд дол. Хто візьме на себе відповідальність витратити на ці не до кінця зрозумілі і непрогнозовані папери кілька мільярдів доларів?» — риторично запитує аналітик Concorde Capital Олександр Паращій.

  • Другий сценарій — обмін варантів на євробонди.

«Держателі VRI чекали їхньої конвертації у євробонди. Ще пів року тому інвестори розраховували, що з огляду на можливий ріст економіки уряд трансформує варанти у більш зрозумілий для інвесторів інструмент, приміром, єврооблігації з фіксованою дохідністю», — говорить Паращій.

Зараз варанти не включені у структуру державного боргу, а їх конвертація у євробонди передбачатиме збільшення суми зовнішнього боргу.

Читайте також: Маркарова розповіла, коли планують погасити ВВП-варанти

Крім того, якщо зараз VRI працюють за принципом «економіка зростає — Україна платить, економіка падає нижче 3% — не платить», то у випадку з євробондами платити доведеться завжди.

За інформацією джерел, знайомих з позицією Мінфіну, чиновники зайняли позицію очікування, у першу чергу — з внутрішньополітичних причин.

Читайте також: Гетманцев: ВВП-варанти, випущені в 2015 році, є «міною уповільненої дії»

«Розглядаються кілька варіантів взяття ситуації під контроль. Варанти не стануть проблемою, потрібно лише досягти компромісу з депутатами», — резюмував співрозмовник ЕП у Кабміні.

Що відомо про випуск варантів

Україна випустила ВВП-варанти в 2015 році в рамках реструктуризації $19,3 млрд держборгу на суму списаних кредиторами єврооблігацій на $3,2 млрд і вони не є частиною держборгу країни.

За умовами випуску, інвестори претендують на частину приросту реального ВВП з урахуванням інфляції, що перевищить показник зростання ВВП у 3% (тригери) в 2019-2038 роках, за умови, що номінальний ВВП без урахування інфляції перевищить $125,4 млрд.

Якщо приріст ВВП за рік буде нижче 3% або реальний ВВП буде менший $125,4 млрд, виплат за паперами не буде.

Варант — цінний папір, що дає власникові право купувати пропорційну кількість акцій за обумовленою ціною протягом певного проміжку часу, як правило, за нижчою в порівнянні з поточною ринковою ціною.

Коментарі - 10

+
0
vlad9486
vlad9486
19 лютого 2020, 16:34
#
Интересно посчитать сколько нужно было заплатить если бы эти ценные бумаги выплачивались по результатам роста 1999-2019. Все данные есть, но мне лень считать.
+
+30
ekassw
ekassw
19 лютого 2020, 17:05
#
«мне лень считать»
Эх, а так хотелось узнать историю альтернативной вселенной... Ну нет так нет... :)
+
0
bonv
bonv
19 лютого 2020, 17:20
#
2 варіанти: платити і не платити:)
+
0
tarick
tarick
19 лютого 2020, 18:13
#
Третий, наиболее вероятный: поскольку выплаты зависят от роста ВВП (чтобы они были рост должен быть более 3%), а буратины делают всё для того, чтобы доставшийся им в наследство рост превратить в падение - то скорее всего платить просто ничего не придется.
+
+76
Mess
Mess
19 лютого 2020, 19:34
#
Тогда почему Если Буратины такие плохие ввп-варанты дорожают? Вы считаете аналитиков ворочающих миллиардами глупее вас. Ох и много здесь таких. Люди голосуют своими деньгами веря в наш успех, а вы поставили свои на наше падение. ? Только ляля...
+
+26
tarick
tarick
19 лютого 2020, 20:24
#
Что самое интересное - эти самые люди создают предпосылки для того, чтобы успеха не было. Не сами, конечно, а с буратинами в правительстве и особенно Нацбанке.
Вот на месте путлера я видя такой идиотизм в Украине - выделил бы из нефтебаксов каких-то 10-15 млрд и в течении пары лет скупал бы облигации у маркаровой. при этом смолий задрал бы курс гривны до 15, чем полностью убил бы экспортную экономику. А потом я бы перестал это делать и стал бы выводить деньги обратно. курс гривны грохнулся бы до 100 или даже ниже, что с высокой вероятностью спровоцировало бы дефолт и майдан 3.0, во время которого можно было бы запросто оттяпать новые территории. Теперь внимание, вопрос - а кто вам сказал, что он этого не делает уже?
+
0
BexOne
BexOne
20 лютого 2020, 8:05
#
Ох какой здравомыслящий пост! Аж плюсанул) ОВГЗ, как один из возможных пунктов гибридной войны со стороны РФ, нашим правительством не рассматривается (по крайней мере в публичной плоскости). Что может иметь самые негативные последствия , будь это правдой.
+
0
Cudzik
Cudzik
19 лютого 2020, 21:20
#
Вы правы на миллион процентов.правительство наше даёт заработать так называемым «нерезидентам» в две стороны,в своих граждан хочет привлечь средства под смехотворные проценты,-в то время как на межбанке нехватка 30млн.дол.разворачивает курс.да любая недружественная нам страна может поставить Украину на колени.тогда правильно-гумконвои можна ганять для видимости.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
20 лютого 2020, 8:01
#
Хто тобі, сірому і убогому гудзіку не дає заробляти на облігаціях? Чи на депозитах, там плюс-мінус дохідність однакова. Чи тобі депозит 12% сміхотворніший, ніж облігації під 9,8? Так, з депозиту є податки, але ж в резутьтаті майже те саме. Минулого року була різниця значна, облігації під 18 а депо під 16 мінус податок.
+
0
Cudzik
Cudzik
20 лютого 2020, 9:13
#
В две стороны хочу,-и проценты и на курсе,как«нерезиденты».так называемые избранные украинцы.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися