Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 грудня 2019, 10:50

Довіра інвесторів і стабільна гривня. Чим допоможе Україні співпраця з МВФ

Домовленість України щодо нової програми співпраці з МВФ відкриває перед Україною можливості продовжити співпрацю із західними партнерами. Про це «5 каналу» розповів економіст Борис Кушнірук, передає Уніан.

Домовленість України щодо нової програми співпраці з МВФ відкриває перед Україною можливості продовжити співпрацю із західними партнерами.
Фото: delo.ua

Що дасть Україні продовження співпраці

Економіст зазначив, що співпраця буде поступово підвищувати довіру міжнародних кредиторів щодо України.

«У першу чергу, співпраця з МВФ дає впевненість і кредиторам, інвесторам, що Україна співпрацює з міжнародними фінансовими інститутами. Ідеться не лише про МВФ, але і Світовий банк, і те, що Україна має певну довіру з їхнього боку», — каже Кушнірук.

Читайте також: Угода з МВФ. Маркарова анонсувала 500 мільйонів євро від ЄС

Крім того, на думку економіста, це дає можливість забезпечувати стабільність національної валюти. А відповідно, Україна може залучати кошти для фінансування бюджету на приватному ринку, тобто на ринку приватних запозичень, пояснив Кушнірук.

Читайте також: Нова програма МВФ допоможе економіці України зростати швидше — Гончарук

Раніше повідомлялося

  • 7 грудня Україна і Міжнародний валютний фонд домовилися про нову програму співпраці обсягом $5,5 мільярда на 3 роки.

  • За словами глави МВФ Крісталіни Георгієвої, програму ще має затвердити Рада директорів МВФ, що залежатиме від виконання Україною низки «prior actions» (невідкладних дій — ред.).

  • Також у фонді зауважили, що для того, аби програма успішно вплинула на українську економіку, владі важливо зосередитися на окремих моментах. Зокрема — захистити те, що було досягнуто в процесі очищення банківської системи.

Оформити заявку на купівлю ОВДП: 14% річних +0,2% від «Мінфіну»

  • «Нова програма співпраці з МВФ має на меті прискорити економічне зростання, активно викорінювати корупцію та підвищити добробут кожного українця», – зазначив Володимир Зеленський.

  • Раніше в Національному банку оцінювали потенційний обсяг нової програми в $ 5-10 мільярдів і прогнозували отримання перших двох мільярдів до кінця цього року.

  • Як заявляла міністр фінансів Оксана Маркарова, Україна має намір завершити співпрацю з МВФ в 2023 році. Вона сподівається, що ця програма співпраці з МВФ стане для України останньою.

Коментарі - 10

+
0
bonv
bonv
9 грудня 2019, 10:51
#
Виконайте умови МВФ про Коломойському і Привату,, і будуть вам інвестиції..
+
+27
Olezhechka
Olezhechka
9 грудня 2019, 10:54
#
Подождите. Какая договоренность? Нету же ее.
+
0
bonv
bonv
9 грудня 2019, 11:09
#
Окончательное решение по кредиту Украине еще не приняли, - МВФ.
Сейчас кредитное решение по Украине имеет статус Staff Level Agreement, то есть, принципиального согласия. Однако, как отметила глава МВФ Кристалина Георгиева, программу еще должен утвердить совет директоров Фонда. 
Кроме того, итоговое решение по кредиту и перечисление самого кредита будут возможны после выполнения неких условий - prior actions. По словам Георгиевой, имеются в виду, в первую очередь, решения по банковской системе.
Скорее всего, речь идет о ПриватБанке. Фонд желает получить гарантии, что банк не вернут бывшим собственникам.
+
0
QGS
QGS
9 грудня 2019, 11:09
#
Тьху снова одно и тоже.
+
+15
nepodarok
nepodarok
9 грудня 2019, 11:20
#
Навіть якщо і дадуть на протязі 3-х років 5,5 лярдів, то це ж крихти. Цього вистачить лише на відсотки, можливо. Про яку стабільність гривні йде мова? 29, 24, 20 грн/$? Її не було останні 5 років і останній рік в цьому наші чиновники не зацікавлені. Нізто не може прорахувати свій бюджет навіть на 3 міс, неговорячи про роки!
+
0
mary27
mary27
9 грудня 2019, 12:35
#
А сколько надо, и на каких условиях?
+
0
bonv
bonv
9 грудня 2019, 12:37
#
Коломойському транші МВФ взагалі не потрібні.. Йому російські 100 млрд подавай:)
+
0
bonv
bonv
9 грудня 2019, 12:37
#
Зеленський колись говорив що МВФ це зло:) А тепер дуже потрібен МВФ..
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
9 грудня 2019, 18:31
#
Наявність програми нічого не дає, гривня успішно девальвувала і з програмою і без неї. Бариги брали облігації і без програми, а інвестклімат у нас препаскудний через корупцію і суди і програма тут до дупи.
+
0
mary27
mary27
9 грудня 2019, 19:21
#
Ох уж эти барИги!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися