Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 жовтня 2018, 16:14

Що відбувається з нафтовим ринком? Аналіз фундаментальних даних

Санкції на іранську нафту і ризики політичної ізоляції Саудівської Аравії після вбивства журналіста створили грунт для роздумів про дефіцит пропозиції як про нову, постійної реальності. У вівторок Саудівська Аравія в черговий раз спробувала стримати розвиток подібних чуток, заявивши, що в повній мірі відчуває і виконує роль стабілізатора на нафтовому ринку. Більш того, за словами нафтового міністра королівство збирається наростити експорт сировини у відповідь на скорочення іранських поставок і продовжить розширювати резервні потужності.

Ціни на нафту зіграли вниз на заяві, причому два основних сорти дешевшали неоднаково: WTI знизився на 1.6% на момент написання статті, в той же час Brent втратив набагато більше, близько 2.4%. Актуальні котирування і специфікація контракту на WTI можуть бути знайдені тут.

Різна амплітуда зниження дозволяє встановити причинно-наслідковий зв'язок між коментарями найбільшого виробника ОПЕК і реакцією ринку на них.

Санкції Вашингтона проти Іранської нафти вступають в силу четвертого листопада. Кілька союзників США в Азії, наприклад Південна Корея і Японії вже викреслили Іран зі списку енергетичних постачальників. Вже у вересні імпорт нафти з Ірану в Південну Корею становив 0, показали дані національної нафтової корпорації країни.

Звіт Halliburton, компанією, яка обслуговує нафтовидобувні компанії, вказав на тривожні тенденції, що розвиваються на американському нафтовому ринку. Згідно зі звітом, в четвертому кварталі обсяги видобутку на материку підуть на спад через перевантаженість трубопроводів в пермському басейні. Внаслідок фізичних обмежень темпи видобутку залишатимуться нечутливими до коливань цін, в тому числі сприятливим для виробників. Попит на сервісні послуги Halliburton а також Sсhlumberger, за їхніми ж власними прогнозами залишатиметься помірним, що знайшло відображення в прогнозах на прибуток, які на виправдали очікувань.

Видобуток нафти в США дійсно зіткнулася з обмеженнями приблизно влітку цього року, коли темпи видобутку вуглеводнів досягли рекордно рівня в 11 млн барелів. Введення нових виробничих потужностей відбувається повільно, по-перше, тому що нафтові компанії США накопичили великі борги в період низьких нафтових цін 2014-2016 року і розплачуються за нього, по-друге, невідомо скільки ще триватиме фаза розширення світової економіки (що буде забезпечувати стійкий попит). По-третє, стратегія основного конкурента (тобто ОПЕК) може змінитися зі стабілізаційних заходів на користь звичної боротьби за ринкову частку, так як квоти на виробництво вже зробили свою справу.

Як видно з графіка видобуток в США, 50% якої становить сланцева видобуток вже менш активно долає минулі максимуми, коливаючись біля рівня 11 млн барелів.

Цікаво простежити зміну ф'ючерсної кривої як результат санкцій на іранську нафту і не встигає за ними компенсуючий зростання виробництва ОПЕК. Більша частина угод членів картелю полягає на спот ринку, і тому відхід з ринку Ірану повинен по ідеї надати більший вплив на контракти найближчих поставок. Нагадаю, що Трамп повернув санкції проти Ірану на початку травня.

З графіка видно, що ф'ючерс з поставкою через місяць в липні становив близько 72 доларів за барель, а в жовтні ф'ючерс з тією ж датою коштував трохи більше 80 доларів. Рухаючись до більш віддаленим термінів поставок видно, що різниця між фіолетовою червоною лінією стає менше і зовсім незначна на ф'ючерс з поставкою через 73 місяці.

З цього можна зробити висновок, що незважаючи на різну політичну підоснову в покупках / відмову від покупок іранської нафти, санкції проти Ірану дійсно «працюють» і поставки дійсно зменшилися. У той же час ОПЕК не поспішає (або не може) нарощувати поставки з таким же темпом, щоб компенсувати іранські барелі. Сьогоднішня заява Саудівської Аравії про намір стабілізувати ринок, звичайно ж стало неприємною новиною для тих, хто робив, ставку на посилення дефіциту.

Якщо поглянути на дані СOT (Commitment Of Traders), то зв'язок між ставками спекулянтів на зростання і дійсним зростанням нафтових цін, зникла ще в кінці другого кварталу цього року, що досить незвично.

З вересня минулого року і до квітня 2018 відновленню цін відповідало збільшення довгих позицій спекулянтів (коричневі лінії). Однак починаючи з квітня-травня цього року, спекулянти скорочували довгі позиції, можливо роблячи ставку на падіння цін, але ринок продовжував зростати. Чистий довга позиція трейдерів за аналізований період скоротилася з більш ніж 700К до менш ніж 500К. Тобто виходить, що ціни могли тягнути вгору не спекуляції, а фундаментальні зміни, при цьому висока невизначеність могла змусити спекулянтів навіть помилитися.

Зараз увага зосереджується на політиці Саудівської Аравії з нарощування видобутку. Якщо збільшення видобутку буде менше, ніж необхідно для компенсації догляду Ірану з ринку, то нафта має всі шанси продовжить зростання, незважаючи на слабке початок на цьому тижні.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися