Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 листопада 2017, 8:20

Клубок проблем. Що буде з курсом

Продовження поступового зростання світових цін на енергоносіїна тлі початку опалювального сезону в Україні — головна небезпека для курсу на цьому тижні.

Минулий тиждень знову був складним для гривні.
Найбільш ймовірний сценарій — поступове зростання долара з метою в 27 -27,10 гривень до п'ятниці

Скрутне становище

Минулий тиждень знову був складним для гривні. Долар майже доріс до 27 гривень — з 26,85 / 26,88 грн до 26,955 / 26,975 грн. Схоже, це влаштовувало Нацбанк. Він жодного разу не виходив на ринок з аукціоном з продажу валюти. Хоча в кількох випадках регулятор міг досить легко перекрити різницю між попитом та пропозицією на міжбанку і тим самим утримати курс від подальшого падіння.

Але дуже багато вже накопичилось проблем: і з отриманням нового траншу МВФ, і з корупційними і політичними скандалами, і негативною різницею між надходженнями від експорту та оплатою імпорту, а також зі зростанням цін на енергоносії на зовнішніх ринкахю На цьому тлі збереження резервів стало більш пріоритетним завданням для Нацбанку, ніж втримання курсу від зростання на 10-15 копійок на тиждень. Тим більше, що у бюджет 2017 року закладено прогнозний середньорічний курс 27,2 гривень, тому певний запас міцності у чиновників є. Але це тільки на перший погляд ...

Реально Нацбанк боїться остаточного виходу інфляції з під контролю, який в наших реаліях є і так вельми умовним. Але прийняття жорстких рішень, не в інтересах НБУ -  йти на конфлікти з Мінфіном та урядом він не хоче. Підвищення облікової ставки до 13,5% можна назвати більш-менш рішучим кроком, хоча його було зроблено досить пізно. За задумом чиновників, це буде свідчити про повну незалежність Нацбанку в проведенні грошово-кредитної політики.

Читайте також: Інтелектуальний оргазм від Нацбанку

Після того, як регулятор вдало здихався відповідальності за курс гривні в 2014-2016 роках і публічно проголосив свою відповідальність за динаміку цін в країні, він мав би відповідати хоча б за це. Але тепер і цей показник давно вже не на користь Нацбанку. Чиновників відомства можна зрозуміти. Скоро почнеться пошук винних (а точніше — «крайніх») в нестримному зростанні цін. Тому давати опонентам привід для звинувачень ще й в розтраті ЗВР, їм зовсім ні до чого.

Ось і метушиться регулятор між рішеннями уряду щодо збільшення соцвиплат (що підштовхує інфляцію), вимогами МВФ (графік збільшення ЗВР), реаліями української економіки та необхідністю хоч якось управляти грошово-кредитною політикою в країні.

Ситуація погіршується ще й виконанням вимог західних кредиторів, які настояли на фактичному посиленні критеріїв для кредитування позичальників (за допомогою збільшення нормативів резервування по групах кредитів, розширення списку осіб, пов'язаних з фінустановою, і т.д.). За таких умов кредитувати банківській системі стає просто нікого. Під нові стандарти пересічні українські клієнти майже не потрапляють. «Іноземці» працюють, в основному, на своїх ресурсах і не поспішають масштабно вкладатися в розвиток свого бізнесу в Україні.

Читайте також: НБУ проти інфляції

Щоб запустити економіку і забезпечити реальне зростання ВВП необхідно активне вливання грошей. Але через «червоні прапорці», які виставив Нацбанк, переливу ресурсів в реальний сектор економіки практично не відбувається. Банки купують депсертифікати і ОВДП, не маючи можливості та бажання кредитувати. Втрачають на цьому всі ...

Фінустанови не виконують одну зі своїх головних функцій — не стимулюють розвиток реального сектора. Вони просто віддають ресурси державі, купуючи цінні папери. Але як ефективно держава розпоряджається грошовими ресурсами, видно з фінансових звітів більшості держпідприємств.

В кінцевому підсумку не отримують ресурси працюючи вітчизняні підприємства, яких залишилося небагато. Це призводить до поступового їх занепаду, безробіття та зубожіння населення.

Поступово банки перетворюються в великі ломбарди і кредитні спілки — залучаючи вклади та фінансуючи потреби населення в стилі «кредити до зарплати», а в кращому випадку — поодинокі кредити на купівлю житла та кредитування МСБ.

Читайте також: Кого кредитують банки

Це все добре, але кредитування на купівлю чайників або мобільників не може стимулювати зростання економіки. Для реального прориву, за відсутності серйозного зовнішнього фінансування, є тільки один шлях — держпрограми з підтримки та модернізації великих підприємств і інфраструктури країни.

Щось подібне фактично зробив Рузвельт в США після світової кризи 1929-1933 років, коли практично витягнув Америку з фінансової прірви.

Зрозуміло, що в наших реаліях потрібен чіткий контроль за витрачанням цих коштів і персональна відповідальність чиновників за прийняті рішення та їх ефективність, а також жорстокий антикорупційний контроль. Але потрібно визнати, що без підняття базових галузей — тільки за рахунок «поневіченого», як зараз, кредитування — про масштабні зміни та перспективи України, як промислової держави говорити не можна.

При діючому зараз сценарії розвитку банківської системи, ми прийдемо до того, що вже чітко проглядається зараз — аграрна країна з сировинною орієнтацією без будь-яких серйозних шансів вирватися з боргової ярма. Чергова девальвація гривні в таких умовах — це тільки питання часу і нових циклічних сировинних перекосів на зовнішніх ринках.

Що вплине на валютний ринок на цьому тижні:

  1. Закінчення першої декади місяця. Експортери майже «з'їли» всі суми жовтневого відшкодування ПДВ. Їм необхідні обігові кошти для виплати зарплати за попередній місяць. Крім цього, до 9-го числа треба розрахуватися з бюджетом за підсумками минулого кварталу. Це змусить їх активніше заводити і продавати валюту на міжбанку, що збільшить пропозицію на ринку. Та ж необхідність сплати податків за квартал у імпортерів знизить їх апетити по скупці валюти. Це спрацює на користь гривні;

  2. Закінчення періоду купівлі валюти з боку «дочок» іноземних компаній по репатріації дивідендів. У перші дні цього тижня скінчиться період основних обсягів купівлі валюти для виводу дивідендів, що знизить попит на валюту. І це теж на руку гривні;

  3. Продовження поступового зростання світових цін на енергоносії на тлі початку опалювального сезону в Україні — головна небезпека для курсу на цьому тижні. Два перерахованих вище чинника на користь зміцнення гривні можуть бути з легкістю перекреслені зростанням попиту на валюту з боку нафтотрейдерів через подорожчання нафтопродуктів. Саме тому «Мінфін» не бачить особливих перспектив у Нацбанку з викупу долара на міжбанку в цей період. Всю пропозицію буде поглинати сам ринок і регулятору не варто особливо розраховувати на появу надлишків;

  4. Середній рівень ліквідності в банківській системі. Минулого тижня коррахунки банків перебували в межах коридору від 40,3 до 45,3 млрд гривень. Цього майже достатньо для виконання нормативу обов'язкового резервування коштів на коррахунку в НБУ. Якщо не буде чергових «вливань» гривні з боку Держказначейства, то такий «навіс» не є критичним для валютного ринку;

  5. Збільшення попиту на готівковому ринку потенційно загрожує черговим розривом курсу готівкового і безготівкового долара на валютному ринку. Це дуже небезпечний для гривні сигнал. Якщо на початку минулого тижня зростання курсу провокував міжбанк, то вже у кінці того ж періоду — готівковий ринок активно зростав. Тому є загроза, що котирування готівкового ринку можуть підтягувати під новий рівень вже сам міжбанк і на цьому тижні.

Крім цього, 11 листопада у США відзначається День Ветеранів. Але це вихідний день — субота. Тому це не особливо вплине на поведінку українського міжбанку і не  створить календарних перекосів попиту і пропозиції. Але може дещо вплинути на обсяги операцій на валютному ринку по долару, тому що американські компанії- контрагенти українських клієнтів будуть не дуже активні перед святковим днем ​​в США (в п'ятницю) і перенесуть частину своїх операцій на наступний понеділок. Але істотних проблем це не створить.

В цілому, велика частина факторів, що перелічені вище, працює на користь гривні. Але проблема з потенційним «розгойдуванням» готівкового ринку на тлі зростання попиту на валюту з боку нафтотрейдерів на міжбанку — може привести до продовження помірної девальвації.

Динаміка курсу та активність ринку на цьому тижні

За прогнозами «Мінфіну», на цьому тижні ситуація на валютному ринку залишиться напруженою. Зважуючи всі «за» і «проти» щодо перспектив гривні в цей період, ми вважаємо, що найбільш ймовірний сценарій — поступове зростання долара з метою в 27 -27,10 гривень до п'ятниці.

Потенційним стабілізатором міжбанку залишиться Нацбанк. Але він буде економити ЗВР і вийде на ринок тільки при ситуативних стрибках курсу в 10-15 копійок. При менших коливаннях курсу — він вважатиме за краще не втручатися в хід торгів. У той же час, ми не бачимо можливості для регулятора щодо поповнення резервів за рахунок викупу надлишку долара на міжбанку. Всю пропозицію валюти буде поглинати сам ринок.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує зростання коливань з поступовим закріпленням курсу в межах 26,95- 27,10 гривень. Причому, як і минулого тижня — готівковий ринок періодично буде «жити своїм життям», але з постійною оглядкою на поведінку міжбанка.

В цілому за тиждень, курс прийому долара буде в межах 26,85- 26,95 гривень, а продажу — на рівні 27,00-27,10 гривень. Спред по долару залишиться широким: в банках — до 17-30 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 13-26 копійок.

На міжбанку. Активність на торгах буде поступово зростати з понеділка по четвер, з подальшим зниженням у п'ятницю. Максимальні обсяги операцій ми очікуємо з вівторка по четвер, коли пройдуть остаточні розрахунки з бюджетом за результатами третього кварталу.

«Мінфін» прогнозує максимум один вихід НБУ на торги з продажем валюти для стримування зростання курсу. Економія ЗВР залишиться одним із пріоритетних завдань Нацбанку на цей тиждень.

Формат можливого виходу НБУ може бути більше публічний — аукціон, щоб вербально дати ринку меседж щодо підтримки грівни. Знову ж традиційно в такій ситуації буде заявлено про продаж $ 100 млн, за фактом продасть — до $ 50-60 млн.

Приблизні обсяги угод на міжбанку по днях будуть наступними:

У понеділок (6 листопада) — до $ 330-345 млн при укладанні до 480-510 угод.

У вівторок-четвер (7 — 9 листопада) — обсяги поступово зростуть до $ 350-390 млн при укладанні до 520-590 угод.

У п'ятницю (10 листопада) — зниження активності перед закінченням тижня. Обсяги торгів будуть в межах до $ 260-310 млн при укладанні до 420-460 угод.

В цілому, ситуація на валютному ринку в цей тиждень залишиться напруженою з переважанням девальваційних настроїв. «Мінфін» прогнозує коридор по курсу долара на міжбанку в цей період в межах 26,90-27,10 гривень.

Ключовими операторами на ринку залишаться: держбанки, Райффайзен банк Аваль, СІТІ банк, ОТП банк, UKRSIBBANK, ПІБ, Креді Агріколь банк, Альфа банк, Укрсоцбанк, Сбербанк, ПУМБ, Південний, Кредит Дніпро банк, ТАСкомбанк, кілька невеликих банків, що працюють в спекулятивному режимі «в дві сторони». Ну і звичайно, провідним гравцем залишиться сам Нацбанк.

Коментарі - 15

+
+65
Саша Ник
Саша Ник
6 листопада 2017, 11:43
#
Цель превращения украинской банковской системы в «ломбардную» модель, была ясна ещё с первых минут яценюковско-гонтаревско-порошенсковского банкопада конца 14, начала 15хх годов… Перегнать весь банковский сектор в гос. и превратить его в единую кормушку… Удивительно, что именитые, украинские «фин. эксперты», тогда твердили и по сей день твердят о гениальности действий наших «кормчих»!

«Для реального прорыва при отсутствии серьезного внешнего финансирования есть только один путь — госпрограммы по поддержке и модернизации крупных предприятий и инфраструктуры страны.»
Как вариант, возможно.
Вымыть остатки того что ещё осталось, в офшоры райской зоны.
Чиновники и правительство будут предельно честными и ответственными в данном вопросе… :)
+
+51
Maleficarum
Maleficarum
6 листопада 2017, 12:10
#
«Перегнать весь банковский сектор в гос. и превратить его в единую кормушку… » Для основного кидка… Проведения денежной реформы по примеру Совка… Все депозитчики будут прокинуты и все потеряют свои сбережения…
+
+76
Nekrasov
Nekrasov
6 листопада 2017, 12:33
#
Я думаю, что в реалиях нашей страны с честными чиновниками будет действительно сложно, но то, что без поддержки государства (которое контролирует сейчас более 50% всей банковской системы) обойтись уже не получится -факт. Ресурса у граждан и бизнеса после обвалов гривны и завала банковской системы — нет. На западных ребят рассчитывать нечего — у них свои граждане и свои интересы. Им сильная Украина — не нужна. Рынок сбыта, буфер с Россией- да, а очередной конкурент — точно нет. Так что Украине надо рассчитывать только на себя. И направление госресурсов в реальный сектор и развитие собственной промышлености, с/х, науки и т.д. — единственный выход, а не на проедание — как сейчас без четкого плана действий и перспектив для 80% населения. Другое дело, что надо вводить как в Китае — поймали на коррупции — расстрел. Эффективность чиновника и его зарплата — прямая привязка к результату компании, созданию рабочих мест, экспортному потенциалу и т.д… Чем дольше будет государство цацкаться и играть в избирательную демократию с чинушами (то поймаем, то отпустим под залог, то вообще даем все своровать — свои же кумовья, сватовья и т.д.) — тем больше времени будет деградация украинской экономике и обнищание населения.
+
+58
Сергей Панасенко
Сергей Панасенко
6 листопада 2017, 12:34
#
Хорошая статья. Едва ли не вперые Минфин честно признал, что перспективы Украины при данном курсе развития страны являются отрицательными.
+
+29
AleksandrBank
AleksandrBank
6 листопада 2017, 13:22
#
Фантазии коментаторов зашкаливают, «апокалипсис движется», «все пропало», верхунка поделила страну, обнал и вывод денег страны в оффшоры и т.д.
Вы прям как те заказные зрители на русском ТВ или в их программах «Пусть Говорят», или в политические шоу. Там также сказки о «сожженных детях», закатанных в консерв.банку и которые идут на АТо рассказывают, там также 3 года подряд ждут когда замернет УКРАИНА, и то что даже чиновники мерзнут, то что крах энергосистемы и отопления каждый год, финансовой системы и т.д.
ДА, я не защитник власти — но не нужно НЕСТИ ЧУШЬ!!! Вас почитаешь, так можно подумать есть нечего и только «помет» едите. То что власть не совершенна и то что не делает многих шагох для улучшения — я также согласен, только не нужно сдесь наводить панику, в стране и так взрывов высокопосталенных лиц хватает, а Вы тут еще «диванные эксперты» нагоняете тему для русского шоу…
Каждый клубок проблем можно развязать, было б желание.
+
+51
Сергей Панасенко
Сергей Панасенко
6 листопада 2017, 13:54
#
Вы, AleksandrBank, случайно, не жена генпрокурора Луценко? Это не вы ли, неуважаемая мадам, сегодня заявили на заседании согласительного совета парламента: Весь мир врет, офшор Порошенко созданы для слепого треста, а не от ухода налогов. Ну, что ж флаг вам в руки! Скоро, уж не обессудьте, гнев народа вас настигнет. Может, даже скорее, чем вы думаете. 7 ноября -это уже завтра.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 листопада 2017, 14:06
#
Случайно нет! Мне плевать на заявления жены Луценко, и истории оффшопы Петра, потому как это меня не касается напрямую. Мне больше важные действия Петро по реформам и выходу Украины с ситуации перекредитования на десятилетия и дальнейшее втягивание страны в кредиты.
Гнев народа настив твоего мозга — как я вижу
А что 7-го?
+
+54
Сергей Панасенко
Сергей Панасенко
6 листопада 2017, 14:18
#
Помилуй, где ты увидел «действия Петро по реформам»? По-моему, это у тебя большие проблемы, как, впрочем, и у твоего «реформатора».
+
0
Cez
Cez
7 листопада 2017, 10:22
#
А кто, собственно, из высокопоставленных лиц был взорван недавно в Украине?
+
+76
Nekrasov
Nekrasov
6 листопада 2017, 14:48
#
Для AleksandrBank. Насчет диванного эксперта в отношении меня Вы очень погорячились. Советую внимательно почитать мои коммент, они не говорят о то мышлении человека «всепропальщика». Вопрос в другом — опыт всех передовых стран мира — на определенном кризисном этапе развития экономики страны без реального вливания госсредств в развитие отечественной промышленности никогода не обходилось!!! Так вырос из разгромленной и нищей страны Китай, Япония, те же Штаты и т.д. Кредитованием ширпотреба (да еще произведенного не в этой стране) — экономику не подымешь, свои рабочие места не создашь. С МВФ все уже достаточно понятно. Внешних больших инвесторов привлечь при АТО, уровне коррупции и отсутствии защиты прав кредиторов — пока особенно нечем. Основной выход — беспощадный и тотальный АНТИКОРРУПЦИОННЫЙ контроль за финансированием и расширенным по максимуму госпрограммам поддержки отечестственной промышленности, инвестиции в свой рынок и инфраструктуру, создание собственных рабочих мест, прозрачное налогообложение с громадными штрафами за уклонение о налогов ( в первую очередь властьимущих) на фоне налогового поощрения малого и среднего украинского бизнеса. Расширение платежеспособности внутреннего рынка, программы стимуляции для обучения молодежи, запуск лизинга доступного жилья ( а то скоро получим с одной стороны — пузырь по построенному, но никем не купленному (нет средств) жилью на фоне почти беспросветного варианта получения этого жилья миллионами граждан.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 листопада 2017, 16:05
#
Твой комментарий как раз был по сути. Я такой жесткий подход также поддерживаю. Потому как эта игра в демократию и т.д. к ничему не приводит, только опускаются руки.
Жесткость должна быть как коментарии ниже по Черчилю, только «потом и кровью», при этом руководитель страны должен жестко дать это всем понять.
Но пока у нас только политические разборки, правоохнанители в таких реалиалиях также не на 100% работают, а все потому что обслуживают бизнес, есть свой интерес там, покрывают или требуют дивиденды. Также много случаев когда специальные подразделения охраняют в Украине людей на безоплатной по бумагам основе, точнее нелегально.
Из-за этого у нас у взрывают важных людей, и тех кто пытается бороться с врагом.
Сын Авакова должен был сидеть еще когда пленка вслыла, а сам Министр подать в отставку.
Нам нужно как в Китае создать условия для прихода инвестора, и чтобы весь мир стремился к нам попасть.
+
+68
Nekrasov
Nekrasov
6 листопада 2017, 14:57
#
И еще много правильных вещей. Но я не идеалист и не теоретик — все это нужно запускать только при масштабном антикоррупционном контроле на всех уровнях. И беспощадной посадке в тюрьму тех, кто будет пробовать это разворовать… Иначе никакой МВФ и иностранный инвестор этой стране не поможет. Кроме нас самих за нас никто ничего не сделает. Как сказал опальный тогда Черчиль, когда к нему прибежали очередной раз в 1940 году парламентарии из-за войны и бомбежек, чтобы он опять стал премьер-министром: « Граждане Британии. Я могу Вам обещать только тяжелейший труд, пот и кровь — если Вы выберите меня, но я же буду отвечать перед Вами за то, чтобы Британия осталась свободной и процветающей страной...» Результат известен. Британцы выбрали его. Остальное видим сейчас.
+
0
Qwerty71
Qwerty71
6 листопада 2017, 23:51
#
«Продолжение постепенного роста мировых цен на энергоносители на фоне начала отопительного сезона в Украине — главная опасность для курса на этой неделе» — слежу за этими статьями уже ОООчень продолжительное время и всё удивляюсь почему гривна ещё не в ауте! Как ни статья, так чёрный прогноз валюте, а она зараза никак не валится. Правильно человек написал, не за горами финансовый обвал и повтор рубля СССР. Какому планктону вообще втирают такую туфту? ПОСТЕПЕННЫЙ! рост МИРОВЫХ цен на энергоносители — главная опасность для гривны на ЭТОЙ!!! неделе. Это каким надо быть клоуном, чтобы написать такое? И за кого надо держать своих читателей, чтобы такое им скармливать? Я мягко говоря, в недоумении, хотя уже и не в сильном. Всё довольно прогнозируемо и предсказуемо, вопрос времени и направления развития событий. Сценарий уж очень накатан уж! С уважением.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
7 листопада 2017, 9:46
#
Все так ждут что она уйдет в аут, а она не уходит.
«всепропальщики» уже визжат как свиньи, что за «нафиг» при такой власти воровской курс не летит к 30-35, непорядок.
Рост цен на энергоносители побуждает других игроков этого рынка, заново открывать скважины, и добывать газ на просторах Техаса и т.д.
«Всё довольно прогнозируемо и предсказуемо, вопрос времени и направления развития событий» — предложение в котором противоречия: ПРОГНОЗИРУЕМО и ПРЕДСКАЗУЕМО = ВОПРОС ВРЕМЕНИ (1, 3 мес, год???) и НАПРАВЛЕНИЯ РАЗВИТИЯ СОБЫТИЙ (запад, восток, юг*??? ваш вариант)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
7 листопада 2017, 16:19
#
Что опять с курсом 2-й день? «Всепропальщики» что случилось? Уже и 7 число и акции протесты, почему падает? Или новые инфо по офф-шорам приостановили вывод валюты,? Или новая история заговора Украины с США или Ваш вариант
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися