Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 жовтня 2017, 14:13

Інтелектуальний оргазм від Нацбанку

Підсумки тижня, що минає в своєму блозі на НВ традиційно підвів спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений текст колонки.

Підсумки тижня, що минає в своєму блозі на НВ традиційно підвів спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.
ФОТО: НБУ

Минулий тиждень на ринках був тихим. Голова Європейського центрального банку знову порадував любителів дешевих грошей, продовживши аукціон небаченої щедрості. В результаті, європейські ринки піднеслися духом, а долар трохи відвоював позиції у євро і тепер торгується на рівні 1,16. Американські ринки також продовжують залишатися в гарній формі, благо, при президенті Трампі важко когось здивувати шовінізмом або сексуальними домаганнями. Індекс S & P500 відкриє п'ятницю на позначці в 2560 пунктів. І знову без видимих ​​новин, якщо не брати до уваги лайка президента США в Twitter з приводу податкової реформи, яка тепер може стати ще й приємним сюрпризом, давши ринкам новий поштовх для зростання.

У Китаї пройшов з'їзд комуністичної партії. Чергова п'ятирічка завершена, і партія закладає основи для наступної. Заодно внесли товариша Сі в Конституцію, записавши туди його цитату, нарівні з товаришем Мао і товаришем Ден Сяопіном. У кожного свої традиції.

Результати країни під керівництвом Сі Цзіньпіна були оцінені вкрай високо відповідальними товаришами, які, судячи з усього, таки дозволять своєму лідеру піти і на третій термін. Не дарма наливали стимулами китайську економіку, забезпечуючи зростання як її самої, так і цін на сталь, чому дуже вдячні в українському уряді. Правда, всі ці стимули вже коштували Китаю 15% фіскального дефіциту, але поки у товаришів є можливість нарощувати борг. Так чи інакше, з'їзд закінчився і тепер ринок сировинних товарів можуть чекати будь-які потрясіння.

Поки ж там тиша, так само як і на ринках країн, що розвиваються, які продовжують користуватися вечіркою, залучаючи ресурси. На цьому тижні на ринки, наприклад, вийшла Монголія. А Аргентина за останні пару років залучила, чи жарт, $54 млрд на боргових ринках. Дуже люблять ринки тамтешнього нового президента і дуже не хочуть, щоб на його зміну прийшов черговий популіст. Поки всім вистачає Венесуели, щоб насолоджуватися спецефектами.

В українському сегменті також тиша, ціни практично не змінилися. Прибутковість суверенної кривої залишається в діапазоні 5,0% -7,7%. Серед корпоративних облігацій залишаються фаворитами єврооблігації ДТЕК і Метінвесту. І поки без новин. Хіба що Нафтогаз анонсував свій вихід на ринок єврооблігацій вже в 2018 році. І цей вихід може бути вдалим. Якщо, звичайно, деякі діячі з уряду отримають по своїм пустотливим ручкам і відстануть від держкомпанії. Поки ж вони, діячі, найняли мудрих старців з Академії наук України («нестарцев» там, здається, взагалі не тримають), які, озброївшись рахунками, засумнівалися в стратегії Нафтогазу. Ці ж старці ще недавно, коли їх просив Янукович, з тими ж рахунками в руках, обгрунтовували вигідність митного союзу. Тому це — реально потужні люди похилого віку.

На внутрішньому ринку першу скрипку продовжує грати НБУ. Може й тому, що в цьому оркестрі, крім нього, мало хто вміє грати в принципі. На поточному тижні люди, які розуміються на економіці, могли отримати інтелектуальний оргазм на черговій прес-конференції Нацбанку, присвяченому монетарній політиці. Навряд чи ще десь в Україні можна із завидною регулярністю слухати такий рівень дискусії. На поточній прес-конференції Нацбанк здивував несподіваним кроком, піднявши облікову ставку на 1 процентний пункт до 13,5%. В принципі, всі знали, що інфляція виходить з-під контролю, так само як і те, що таргетування цієї самої інфляції є основним завданням регулятора. Але не очікували такої рішучості. І вже постфактум аналітики визнають, що хід був адекватним і логічним. Постфактум аналітики можуть все. Особливо поясняти дії регулятора. Тепер їм належить розрахувати, як поведуть себе далі ставки по ОВДП і курс гривні. Дії Нацбанку стали ще й хорошим свідченням незалежної політики регулятора. А це дуже важливо. І теж вкрай любимо ринками.

Курс гривні до підвищення ставки дістався до позначки 26,8 гривень за долар. Нацбанк поки активно не чинив опору, мабуть, здогадуючись про своє власне швидке рішення, яке може вплинути нітрохи не гірше, ніж інтервенції на десятки мільйонів гривень. А Мінфін може святкувати черговий успіх на первинних ринках ОВДП. Уряд зміг розмістити валютних паперів на $170 млн і додало більше 1 млрд 5-річних облігацій. Попит на них, очевидно, йде з боку нерезидентів. Підвищення ставки, звичайно, застало останніх зненацька, зробивши тепер нові покупки ще більш привабливими і змусивши кусати лікті тих, хто купив український борг в серпні. А на ринку акцій вартість паперів поступово повзе вгору. Індекс УБ відкрився в п'ятницю на позначці в 1251 пунктів, і це черговий максимум за останні три роки. Чи не історичний, звичайно, особливо в доларах, але теж приємно.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися