Минфин - Курсы валют Украины

Установить
uainvestor
uainvestor Рефлексії
Зарегистрирован:
22 сентября 2011

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:17
uainvestor — Рефлексії
Блог «Рефлексії»
25 августа 2019, 18:01

Чому низку пенсійних рахунків у НПФ можна вважати скарбничкою твоєї родини?

Перед цим було: «Багатство України і надбання сім'ї», «Чи можлива фінансова незалежність твоєх родини?

Інші, переважно, банківськи працівники, скажуть, що банківськи депозити – теж сімейні. Я погоджуюсь, але в порівнянні з НПФ, вони слабкі. І ось, зразу я згадав і записав кілька (чотири) переваг НПФ, але потім видалив їх, аби ви самі все згадали.

1………………….

2………………….

3………………….

4…………………..

Один єдиний пенсійний рахунок в одному з НПФ, складно називати сімейним фондом, навіть коли в нього роблять внески всі працездатні покоління родини (а саме, починаючи з 18-літнього віку), а керувати і формально володіти накопиченнями повинна найстарші члени сім’ї (дідусь, як Голова роду, і бабуся, як його Берегиня), бо після досягнення ними 70 років, будь-яке оподаткування зникає. Подібних рахунків повинно бути ціла низка, розподілена за часом і учасниками. До них ми звернемось, коли почнемо планувати фінансову незалежність конкретної родини, якщо вона звернеться до пенсійного консультанта.

Справа у тому, що НПФ – це дуже незвичайний для нашого фінансового ринку, назвати його можна унікальним. Настільки ж унікальними можуть бути наслідки користування НПФ, але і настільки складним видається його вами користування. Це я, на жаль, зрозумів лише тепер, після 15 років участі.

Започатувати такий сімейний фонд не пізно ніколи, але результати будуть різні. І тут без участі фінансового консультанта, чіткого плану і суворої дисципліни, виявиться скрутно. А головну ідею, котрої варто дотримуватися, я покажу на прикладі пересічної сімї:

Ганна (50) – Юлія (30) – Соня (10), відповідно, — це бабуся, мама, онука. Ганна і Юлія працюють, а Соня вчиться у школі. Всім одночасно відкривають пенсійні рахунки в НПФ, де вони будуть учасниками і формально вкладниками, хоча реально гроші для пенсійних внесків будуть давати всі (для прикладу, по 100 гривень на місяць), на той час працездатні і працюючи. За непрацюючих (до 18 років це буде Соня, а після 60 років – Ганна), заплатять інші.

Наступні суми покаже нам пенсійний калькулятор: https://acpo.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=309&Itemid=386

  1. За 10 років, Ганна (60) залишить роботу, Юлія (40) продовжить, а Соня (20) почне працювати. На їхніх пенсійних рахунках накопичується по 199 459 гривень, за умови щомісячних внесків 300 гривень і загальній прибутковості НПФ 30% річних (чому саме стільки, розповім окремо, як буде нове питання).
  2. Ще за 10 років, Ганна (70) отримає право на власну недержавну пенсію (і одноразову, і на строк) без будь-яких податків. Наразі, на її пенсійному рахунку 2 949 174 грн. Тепер, сім’я може бути впевненою, що будь-яка біда (навіть важка хвороба) або будь-яка щаслива можливість (наприклад, придбання автомобіля, квартири, будинку, дачі, подорожі у круїзі) будуть їм за кишенею.
  3. Ще за 20 років, Юлія (70) отримає подібну нагоду, але на її пенсійному рахунку назбирається вже 562 438 691 грн.

Як ви вважаєте, шановні читачі, такі гроші вже можна називати сімейною скарбничкою на будь-які цілі? Ви вражені цією приголомшливою сумою? Розумію, але, — лише доти, поки ви не дізнаєтесь за дійсно астрономічну суму на пенсійному рахунку Соні (50) ще за 20 років: 107 084 268 295 грн. Стати такою ж багачкою у поважному віці, може стати кожна українська (і навіть іноземна) 10-річна дитина, коли за це почнуть піклуватись її батьки і інші родичі.

На жаль у дитинстві, батькам не до того, бо вони поспішають задовольнити власні споживчі, духовні і чуттєві потреби. А як спитати у них, чи люблять вони своїх дітей, то ще цікавому і очі повидряпують… .

Ось, таку б енергію, — та на корисну справу!?

Просмотров: 1227, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 19

+
+15
silvershadow
silvershadow
25 августа 2019, 21:13
#
А если всё опять разворуют?
+
0
uainvestor
uainvestor
25 августа 2019, 21:48
#
На протяхі 15 років все поки що тримається. Щоби продовжувалось далі, нас, учасників НПФ, повинно бути значно більше. На сьогодні, нас майже 900 000. В той же час, лише в СКЖ «Метлайф» 600 000 застрахований (вибачте, убезпеченних). Тобто, поле ще непахане.
+
0
uainvestor
uainvestor
25 августа 2019, 21:56
#
До таго, ми маємо механізм впливу на Раду фонду; це можуть зробити 25% від всіх учасників. Тут наша проблема зуміти консолідуватись. Мені здається, що це не так важко. Спитаю: скільки серед читачів учасників НПФ? Проявіть себе, будь ласка, - складемо список спільноти.
+
+30
silvershadow
silvershadow
26 августа 2019, 14:45
#
Для переконливості непогано було б оприлюднитики фінансові показники. Бажано по максимуму. Тільки це може переконати інших. Мало сказати скільки вас сьогодні. Краще покажіть скільки вже реально отримують виплати від фонду. І баланс ефективності: скільки вкладено коштів і виплати у відсотках від вкладеного.
+
0
uainvestor
uainvestor
27 августа 2019, 14:38
#
Я не маю метою переконувати будь-кого щодо буть-чого. Нацкомфінпослуг щоквартально оприлюднює на своєму сайті всі фінансові показники по кожному з НПФ, і людина з інтелектом може легко ними скористатись. В тому числі, там показані суми внесків і суми пенсйних виплат. Баланс їх ефективності, як ви пишете, більш доречний для ризикових страхових компаній у розрізі певного терміну. У НПФ все трохи інше: він може десятиліттями накопичувати і прирощувати пенсійні внески, а потім швидко все роздати пенсіонерам, коли вони масово досягнуть певного віку. Тим не менш, процес видачі пенсійних виплат іде постійно, але більш-менш рівномірно. Якщо мова йде за те, чи здатні НПФ взагалі робити пенсійні виплати, то так, і це легко, бо кожному пенсіонеру повертають саме його (з доходом) внески, а солідарності, як в СК, тут немає. Тим більше, тут немає виплат одному пенсіонеру за рахунок внесків іншого, молодшого учасника/вкладника, як в ПФУ чи фінансових пірамідах.
+
+13
timir
timir
26 августа 2019, 16:47
#
Без методики расчета и ставки,пока просто слова и фантазии.
Конкретный пример есть у Вас?
+
+15
silvershadow
silvershadow
27 августа 2019, 9:05
#
Ответа нет.)
+
0
uainvestor
uainvestor
27 августа 2019, 14:41
#
Дійсно, - це моя власна рефлексія, а за методологією варто звертатись до АПФ (адміністратор пенсійного фонду).
+
+28
Andrey M
Andrey M
20 сентября 2019, 17:46
#
НПФ з річною дохідністю це міф!
Його дохідність на рівні а то і нижче банківських депозитів. тому що однією з важливих складових НПФ в Україні є банківські депозити. За кородоном це купівля акцій, але в нас це ще не працює.
Ще одним головним мінусом НПФ є відсутність гарантій типу ФГВФО, приклад втрати таких коштів на росії - показовий. По депозиту в разі крайньої потрібності я отримую свої кошти та % (в разі якщо не розриваю під час дії депозиту а лише по його закінченню). В НПФ ви в період перших 3 років в разі розірвання навіть не отримаєте те що внесли, не говорячи навіть вже про дохід.

Вже неодноразово сектантам Лайф страхування чи подібних команд прораховував що по депозитам з капіталізацію коштів в вказані періоди вкладник отримає більше.
Єдине чого не пропонує депозит - це виплату певної суми в разі смерті чи інвалідності. Але тут все рівно буде вигіднішим депозит та окреме страхування життя та втрати працездатності без накопичувальної системи.
+
+45
silvershadow
silvershadow
21 сентября 2019, 10:45
#
Так і є.
+
0
uainvestor
uainvestor
22 сентября 2019, 22:52
#
Ще не спілкувався з сектантами (у вашій термінології) банківських депозитів, тож, радий вас бачити, Андрію.
Фондовий ринок вже давно працює і в Україні, більш того, акції є локомотивом росту НПФ, а банкувськи депозити - це лише на поталу подібних вам депутатів ВРУ. 
Прибутковість банківських депозитів завжди будуть програвати загальному доходу НПФ. Перше, - це за рахунок цінних паперів, а друге. - за рахунок податкової знижки (9% і 18%) і відтермінування і зниження (іноді і відсутності) податку на доходи (чого банки ніколи мати не будуть).
Фонд гарантування навряд чи з'явиться у сфері НПЗ, бо тут зовсім інші принципи: вільна підприємницька ініціатива проти патерналізму пасивних невігласів.
Стосовно Росії, там закрутили руки управляючим НПФ, і для нас це важливий приклад і досвід (ми рушимо іншим шляхом).
+
+30
silvershadow
silvershadow
23 сентября 2019, 8:19
#
Ніхто не вірить у НПФ. Щодо Фондовиго ринку, то не розділяю Вашого ентузіазму.
https://matrix-info.com/2019/05/16/fondovyj-rynok-ukrayiny-a-shho-tse-take/
+
0
uainvestor
uainvestor
23 сентября 2019, 12:44
#
Ховрашка ми теж не бачимо. Але він є.
То ваше право не розділяти мій ентузіазм, а також віру в НПФ, але час розсудить.
+
+15
silvershadow
silvershadow
24 сентября 2019, 8:58
#
Є. Проте він нікчемний в порівнянні з ринком цивілізованих країн.
+
0
uainvestor
uainvestor
24 сентября 2019, 16:34
#
Народжуючись, ми гнучкі, м'які і слабкі, а помираючись, - тверді, сильні і сухі.
Це не я, а Лао-цзи.
+
+13
Andrey M
Andrey M
24 сентября 2019, 13:57
#
«Фондовий ринок вже давно працює і в Україні, більш того, акції є локомотивом росту НПФ» — якщо такий локомотив, до під уткіс поїзд летить дуже стрімко:)
Розкажіть мені про дохідність ПФТС чи УБ (а що трапилося з УФБ?:) ). А ще краще покажіть мені дохідність вами рекламованого фонду і з чого вона складається. Де я можу ознайомитися детально з структурою формування його прибутків?

Так, депозити краще, і хоча б щонайменше для того щоб накопичити коштів для купівлі ОВГЗ — які мають кращу дохідність.
+
0
uainvestor
uainvestor
24 сентября 2019, 16:18
#
То. ви знаний песиміст, Андрію, та ще й з фантазією?!
Я не учасник біржових перегонів, тож, мало знаю за їхню діяльність, і зовсім не збираюсь вам (чи будь-кому) щось показувати, а на розумне питання щодо НПФ, радо відповім.
Депозитами я теж інколи користуюсь, і повірте досвіду користувача: вони не кращі.
+
+13
Andrey M
Andrey M
24 сентября 2019, 16:28
#
Як можна пропогувати щось і говорити за його дохідність чи надійність, коли не розумієш з чого вона формується?:)

Ні, я не песиміст, я інформований реаліст:)
+
0
uainvestor
uainvestor
24 сентября 2019, 23:14
#
Це мій власний блог, а не пропаганда. Свої думки я виказав, а ви можете думати і писати за них, що завгодно, - мене це обходить.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться