Минфин - Курсы валют Украины

Установить
MatiyVV
Василь Матій
Зарегистрирован:
15 апреля 2015

Последний раз был на сайте:
14 августа 2023 в 16:22
Приватний інвестор, керуючий активами 1st Family Office, автор телеграм каналу @matiy_invest
22 августа 2022, 11:20

Фінансова самооборона. Як почати інвестувати, аби зберегти свої кошти від інфляції

Хочете несподівану, але приємну новину? Війна ще не закінчилась, а наша економіка вже почала повільне відновлення.

Зростає експорт, товарообіг навіть заробітна плата в західних областях. Така динаміка спостерігається вже третій місяць поспіль. В перші місяці війни МВФ спрогнозував падіння економіки України в 2022 році на 40−45%. Але цей прогноз не справджуються. Мінекономіки прогнозує падіння на 35%, а авторитетний аналітичний центр Ukraine Economic Outlook — на 33%.

Попри це, падіння є падіння і новина про поступове відновлення не переважає досі слабку економіку. Тому треба не панікувати, вірити в перемогу, але закатати рукави для фінансової самооборони.

Фінансова подушка: чому це найперше, про що треба думати незалежно від розміру заробітку

Наявність накопичень робить нас більш стійкими. Я б навіть сказав антикрихкими. Під час повномасштабної війни ми зрозуміли, що як ракета може прилетіти зараз у кожну домівку, так і ми можемо зараз в будь-який момент втратити джерело доходу. Тож маючи стабільні накопичення, ми маємо гарантію, що легше переживемо форс-мажорні обставини, це дає нам відчуття певної захищеності. А коли людина перебуває у психологічній рівновазі — вона є більш продуктивною, ефективною до заробітку грошей, здатною до прийняття виважених рішень.

З яким заробітком можна формувати фінансову подушку?

Маленький заробіток в жодному разі не є виправданням для того, аби не вести накопичення. Тому що заощаджувати можна майже з будь-яким рівнем доходів.

Дослідження фінансових експертів свідчать про те, що 10% від доходу ми просто не помічаємо, якщо ми їх заощаджуємо. Незалежно від того, багато чи мало ми заробляємо. А завдяки ефекту плину часу і планомірному назбируванню — ці кошти стають відчутними та вагомими для кожної людини.

Найкраще зберігати кошти, щойно ми їх отримали і не встигли приступити до витрат. Якщо ж ви відчуваєте слабкість до емоційної покупки, дайте собі, так би мовити, переспати з цією думкою і так вже приймати остаточне рішення.

Скільки відкласти?

Зазвичай, коли мене запитували, на який проміжок часу варто заготувати фінансову подушку, я відповідав, що приблизно на три місяці. Але враховуючи, що ми живемо не просто у форс-мажорних обставинах, а під час повномасштабної війни, то я б радив збільшити цей термін мінімум до шести місяців (щонайменше помножити свій місячний бюджет на шість).

Тому що повоєнні ризики значно вищі за ті, що бувають за мирного часу. Й чіткої суми, скільки варто відкласти, щоб бути спокійним, вам ніхто не назве, окрім вас. Адже тільки ви знаєте свої реальні витрати та потреби. А якщо не знаєте, то однозначно варто почати вести облік витрат. Тому що зараз набагато простіше допустити так званий касовий розрив, коли наші видатки стають більшими, ніж наші доходи. У такому випадку є ризик усвідомити матеріальне фіаско, коли вже буде запізно щось виправити.

Чому не варто відкладати зі стартом

Щодня країна має справу з ризиками погіршення макроекономічної стабільності через війну. А ще на додачу ризики зростання інфляції, і найголовніше, через повномасштабну війну нині маємо низький попит на робочу силу в Україні, що несе більше загрози втрати роботи через фінансові проблеми у роботодавців.

Тобто причиною саме вашого скорочення може стати не рівень вашої кваліфікації, а фінансові проблеми роботодавця. А це неабияк ускладнює пошук роботи. Погодьтеся, прикро було би прогавити роботодавця мрії тільки через маленький розмір фінансової подушки, а отже і вимущене поспішне працевлаштування.

Де зберігати кошти?

На щастя, живемо у дуже прогресивній державі в аспекті цифровізації фінансів. Тому фактично готівка нам не потрібна, ми можемо користуватися банківською карткою майже будь-де. Виняток: віддалені села.

Тому я є прихильником того, щоб більша частина капіталу була у безготівковій формі. Адже ці кошти не можна загубити, їх не можна викрасти (за умови дотримання базових правил фінансової безпеки). І скористатися ними можна у різних державах.

Для власного спокою, до прикладу 10% від цих заощаджень можна тримати у готівці, у зручній для вас валюті. Загалом, задля безпеки — свої кризові заощадження раджу тримати, так би мовити, у різних кошиках, у різних активах, а ще краще у банках різних держав.

Чому зараз найкращий час для старту

Коли фінансова подушка сформована, не варто зволікати з першими інвестиційними кроками. Військові облігації мають значно привабливішу дохідність, ніж банківські вклади. До того ж цей дохід не оподатковується.

А цифрова революція останніх років дозволила інвестувати в західні ринки капіталу навіть з початковими сумами декількох сотень доларів. Скептики скажуть, що банки блокують закордонні перекази в інвестиційних цілях. Але ж переказувати кошти на закордонні банківські рахунки дозволено до 30 тис. гривень. А такі європейські необанки як Revolut та Wise з перших місяців війни віддалено відкривають рахунки українцям. Не без маленьких нюансів, але відкривають.

Війна — особливий час для фінансової грамотності

Повсюдне скорочення доходів в українців та зростання цін на базові речі доводять, що війна — це особливо ризикований період втрапити у матеріальне фіаско. Однак, завдяки таким нехитрим навичкам накопичення, ми стаємо більш стійкими і просто захищаємо себе від зайвого стресу. А ми всі знаємо, як стрес, саме на тлі фінансових негараздів, може отруювати життя.

Фінансова грамотність — це те, що дає впевненість і свободу навіть під час воєнного стану, дає змогу реалізовувати ті, чи інші наші фінансові цілі. А що може бути краще, коли ми їх досягаємо.

Василь Матій — Приватний інвестор, керуючий активами 1st Family Office

Просмотров: 7108, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 21

+
0
kadaad1988
kadaad1988
24 августа 2022, 13:38
#
Деньги нужно хранить дома в валюте, ни в коем случаи не в гривне и не в украинских банках!
+
+42
Qwerty1999
Qwerty1999
24 августа 2022, 14:31
#
«Деньги нужно хранить дома в валюте,
ни в коем случаи не в гривне
и не в украинских банках!»

Мои соседи тоже были уверены,
что только наличная валюта их спасёт
от нищеты…

После прилёта ракеты РЗСО в квартиру
от их наличных накоплений не осталось
и следа — всё сгорело вместе с другим
имуществом, пока они прятались на
станции метро в качестве бомбоубежища.

От этого прилёта и у меня в сейфе поплавились
все пластиковые карты и испортились кое-какие
документы. Но так как все мои банковские карты
были ранее токенизированы в GooglePay — я
реально ничего не потерял из своих накоплений,
кроме ограниченной возможности снимать наличку
в банкоматах Приватбанка — ведь не у всех банкоматов есть NFC-ридер, а получить новые банковские карты взамен
испорченных — надо ехать через весь город и разыскивать работающие отделения Привата, что сейчас не ко времени…
+
+30
kadaad1988
kadaad1988
24 августа 2022, 14:53
#
Я в конце 2013-го очередной раз переложил свои деньги в гривне на год в разных банках, копил на новую квартиру, положил по 8 еле забрал остатки в 2017-м из разных убитых парашенко и гонтаревой банков по 27, про новую квартиру я забыл. Поэтому только дома и только нал в валюте, в бомбоубежище я не хожу, рядом его просто нет, поэтому, если что, накроюсь вместе со соими сбережениями…
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
24 августа 2022, 15:34
#
Каждый творец своей судьбы…
+
0
neverice
neverice
24 августа 2022, 15:47
#
Щось ні про інвестиції, ні про сбереження від інфляції тема не розкрита. Лиш про формування базової подушки.
Тож, окреслю рамково свої міркування.
Перший рівень — кредитка з лімітом на 2 місяці витрат. Дає швидкодоступні гроші на короткий період без зайвих витрат і накопичень.
Другий рівень — валюта готівкою на 4 місяці витрат. Дає універсальний, легкодоступний, захищений від інфляції резерв.
Третій рівень — валюта готівкою на 6 місяців витрат. Запас Н З. Зберігається в захищеному місці.
Сумарно ці три трівні дають безпеку на рік. Середня сумарна сума — $10000.
Четвертий рівень — безготівкова валюта до $10000 в надійних банках. Останній рівень накопичень, дає подушку на 2 роки. Далі можна інвестувати.
П‘ятий рівень — нерухомість, вартістю $30−50 тис під аренду
Шостий — другий об‘єкт нерухомості, бажано за кордоном
Сьомий — акції.
Далі — як кому подобається. Акції, крипта, комерційна і житлова нерухомість, бізнес.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
24 августа 2022, 17:29
#
neverice

Между первым и вторым уровнем вы
или случайно или преднамеренно
не упомянули заначку в национальной
валюте — гривне.

Я понимаю, что получать доходы
в гривне и её ненавидеть — не наказуемо,
но вспоминая утро 24 февраля я точно помню,
что все банки заморозили кредитные лимиты,
а кассы банков и пункты обмена валюты
физически не работали и поэтому некоторые
владельцы валюты выпрыгивали из штанов,
чтобы поменять свои сто баксов на гривну
и хоть что-то купить поесть, ведь запас
продуктов питания долговременного хранения
не является ивестицией в будущее по мнению
некоторых инвесторов форума Минфина,
а наличные доллары США — несъедобны.
+
0
19226191
19226191
25 августа 2022, 12:50
#
Не розказуйте сказки про випригування із штанів. Шоб поміняти долари у перший день війни достатньо було сходити на найближчий ринок до мінял і не просто поміняти, а ще й по вигідному курсу. За рахунок розбалансованості між різними містами, у перші дні війни курс доходив до 40 гривень за долар (можно було продати, а потім на корекції відкупити назад). У деяких мінял є сервіс приїзду до клієнтів, тому навіть на ринок не треба йти
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
25 августа 2022, 14:35
#
«Шоб поміняти долари у перший день війни достатньо було сходити на найближчий ринок до мінял і не просто поміняти, а ще й по вигідному курсу»

Эта опция очень сильно зависела от конкретного города…
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
25 августа 2022, 15:12
#
19226191
«У деяких мінял є сервіс приїзду до клієнтів…»

24 февраля 2022 года.
Харьков, 5 утра.

Начало массированного обстрела из РЗСО и крылатыми ракетами. К 9 утра уничтожено большинство силовых подстанций, питающих городской электротранспорт. Множественные пожары в жилых домах на Северной Салтовке.
С 11 утра метро переходит от перевозки пасажиров в режим работы в качестве бомбоубежища.
В 12:00 танковые части росийской армии вошли на окраины города.
Все отделения банков закрыты, у кредитных карт всех укрбанков заморожены (заблокированы или аннулированы) кредитные лимиты. Рынки не работают. Некоторая часть магазинов сети АТБ продолжает торговлю.

Жители массово покидают интенсивно обстреливаемый город.

А вы несёте какую-то пургу о толпах валютчиков готовых менять валюту — да они уже в шесть утра сидели в своих авто в пробках на выезд из Харькова.

25 февраля российские войска заходят на окраины города с трёх сторон.
26 февраля российские войска окружили Харьков.
27 февраля российская пехота на на бмп провалась в Харьков в районе ХТЗ и даже смогли доехать до центра города — технику уничтожили возле ТРЦ «Никольский», а потом ещё минимум сутки вылавливали вооружённую российскую пехоту, скрывавшуюся во дворах жилмасивов.

+
+12
neverice
neverice
26 августа 2022, 12:56
#
Війна — це форс мажор з форс мажорів. Тут вся схема інвестицій може посипатись — депозити, золото, карткові рахунки, нерухомість та валюта у безналі. Навіть валюта налом може не дуже працювати. Але розрахунок на те, що гривні в «тумбочці» зазвичай є у всіх, за замовченням. І цих грошей має вистачити на те, щоб виїхати з небезпечної зони. А далі починають працювати наступні рівні, які ще доступні.
Тим не менш, запропонована схема дозволяє навіть в умовах війни у більшості випадків зберегти заощадження.
+
0
neverice
neverice
25 августа 2022, 13:44
#
Зазвичай в гривні і так є дохід у вигляді зарплати. Тобто, отримуємо гривні як зп, живемо на них, умовний «надлишок» переводимо в рівні накопичень. Але формувати накопичення у гривні, нажаль, не дуже ефективно. Тому, все, що більше місячного доходу, треба переводити в один із рівнів.
Тому, гривневий рахунок — це скоріше «нульовий» рівень, який є у всіх.
+
0
ikmorische
ikmorische
26 августа 2022, 18:01
#
«Перший рівень — кредитка з лімітом на 2 місяці витрат. Дає швидкодоступні гроші на короткий період без зайвих витрат і накопичень.»
я бы это назвал нулевым уровнем или даже фактором играющим против тебя.
потратить две зарплаты за два месяца это нормально, но отдавать потом две зарплаты при том-же уровне доходов будет довольно долго.

так-что кредитка это или «спасательный круг» на неделю — месяц (льготный период) или очень большая роскошь, которую сложно себе позволить.
+
0
preyvanamor
preyvanamor
25 августа 2022, 0:38
#
В дуже довгостроковій перспективі золото є відмінним захистом від інфляції. золото також не гниє, не горить і взагалі не розвалюється, як макулатура…
+
+57
Qwerty1999
Qwerty1999
25 августа 2022, 0:55
#
О золоте…

В воде тонет.
В огне не горит, но плавиться.
При кражах выноситься из квартир и
частных домовладений на равне с валютой.
При пересечении блок-постов можно лишиться
не только золотых слитков, но и жизни.
При пересечении границы с ЕС золотые слитки
вызывают только головную боль у их владельца.

Самое важное:
Золотые слитки легко купить и очень сложно продать.
+
0
ikmorische
ikmorische
26 августа 2022, 18:03
#
Почему сложно продать ?
почему-то вспомнилось что фразу «легко купить и очень сложно продать» я говорил маме в середине 90х когда ещё был мальцом))
спасибо за приятное воспоминание
+
0
preyvanamor
preyvanamor
27 августа 2022, 2:30
#
А хто щось казав про золоті злитки? відмінно для захисту підходять кільця, ланцюги та інші прикраси! у США, наприклад, поліції за законом заборонено конфісковувати особисті прикраси. золоті кільця востаннє людей масово забирали хіба що нацисти у другій світовій війні.
хто у вас на будь-якому кордоні конфіскує кільце чи ланцюг на шиї???

також на золото на відміну від акцій, облігацій чи бондів НІКОЛИ не збанкрутує!
також золото ДУЖЕ ЛЕГКО і швидко можна продати в будь-якому нормальному ломбарді по ВСЬОМУ СВІТУ!
+
+12
Qwerty1999
Qwerty1999
27 августа 2022, 7:59
#
Preyvanamor
«хто у вас на будь-якому кордоні конфіскує кільце чи ланцюг на шиї???»

Батьки подарували золотий ланцюжок на шию.
Самі собі купили одне кільце при одруженні.
Виїхали за кордон та сдали і кільце і ланцюжок
у ломбард, як лом золота — оце по вашому інвестиція в золото?
Золотий ланцюжок, як ювелірна прикраса,
коштує в пять разів дорожче,
чим ланцюжок, сданий як лом золота на вагу…

А от якщо будете везти два десятки золотих кілець,
то це не пройде поза уваги митників…
+
0
preyvanamor
preyvanamor
27 августа 2022, 12:05
#
За цінами на прикраси я звісно ж не слідкую, але чомусь думаю, що все-таки можна знайти щось з максимально наближеною ціною до ринкової ціни золота, як сировини! сам я взагалі ніякої ювелірки не маю, бо вистачає банківських монет (націнки там мінімальні). монети в розумних кількостях через кордон можна перевозити без проблем і їх також купують легко в ломбарді!
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
26 августа 2022, 19:26
#
ikmorische
«Почему сложно продать ?»


Попробую ответить, но сначала озвучу вводную…

Вы обычный инвестор, начитавшийся блогеров Минфина,
а значит у вас есть работа, есть банковская платёжная карта (БПК)
для получения зарплаты, есть парочка кредиток с кредитным
лимитом, которые всегда в минусе, кроме как за пару суток до срока погашения, и конечно же есть наличные доллары и слитки
банковского золота.
На БПК получили зарплату, но вы не доверяете банкам, и поэтому снимаете с зарплатной БПК деньги под ноль, до 20 числа платите за услуги ЖКХ и 23 вечером остатком наличных гривен погасили задолженность по кредитке Привата.
Утром 24 февраля вы просыпаетесь от артобстрела, собираете в рюкзак документы, наличную валюту, банковское золото и спешите к ближайшей станции метро, ведь городской транспорт не работают.
Зайдя в метро узнаёте, что теперь оно работает, как бомбоубежище и никого никуда не перевозит.
Посидели пол-дня в метро, захотели есть, выскочили из метро в ближайший магазин АТБ, затарились едой, а на кассе кредитные карты заблокированы, на дебетовых у вас всегда ноль, наличной гривны нет, наличную валюту и банковское золото кассиры АТБ к оплате не принимают.
Вышли из АТБ налегке, огляделись вокруг — обменки закрыты, ломбарды закрыты, отделения банков закрыты, уличных (базарных) менял, как ветром сдуло — ведь орки периодически стреляют.

Конечно, наши люди вам не дадут умереть с голоду, но не более того.
+
0
ikmorische
ikmorische
27 августа 2022, 10:31
#
В такой ситауции и доллары будет не так просто обменять на грн
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
27 августа 2022, 11:42
#
В такой ситуации были многие украинцы.

С гривной никаких проблем не возникает.
Берёшь гривну и покупаешь, что надо.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться