Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 грудня 2020, 16:07

Як знайти гроші для бюджету

До 15 грудня країна може зайняти до $1 млрд. на зовнішньому ринку, якщо стане відома дата приїзду місії МВФ. Про це днями повідомив прем'єр Денис Шмигаль. Про перспективи залучення коштів для покриття бюджетного дефіциту розповів аналітик «Мінфіну» Михайло Федоров.

Скільки можна попросити у кредиторів

Якщо уряду вдасться залучити на зовнішньому ринку заявлену суму і додатково до цього зайняти ще 50-60 млрд. грн на внутрішньому ринку, це дозволить державному бюджету завершити рік і тимчасово «закрити» фінансові проблеми. А далі можна буде продовжити переговори з МВФ щодо майбутніх траншів.

Читайте також: Держказначейство фінансує лише обґрунтовані видатки — Марченко

Виникає тільки одне головне питання, а чи дадуть приватні кредитори в борг владі України? Відповідь на нього проста: приватні інвестори дати в борг можуть, але дивлячись під який відсоток.

100 млрд. грн або 200 млрд. грн, $1 млрд. або $5 млрд. — це цілком реальні суми, які можна запозичити, але не за поточними ставками дохідності держоблігацій, а за ринковими.

На що хворі державні фінанси

На цьому моменті варто повернутися до ситуації, яка склалася влітку, коли МВФ схвалив поточну програму stand-by для України, а рейтингове агентство Moody's підвищило кредитний рейтинг нашої країни до рівня «B3». Завдяки цьому наше фінансове становище здавалося тоді безхмарним, і жодних проблем з державними фінансами не передбачалося.

Ставки за дохідностями ОВДП пішли вниз. Наприклад, на первинних аукціонах з розміщення ОВДП дохідність за облігаціями строком на рік впала нижче 10% річних.

Але далі почали відбуватися події, які не сподобалися ринку. Спершу з поста глави НБУ був звільнений Яків Смолій. Однією з останніх великих негативних подій стало рішення Конституційного Суду щодо скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

У пересічних умовах будь-який негатив, будь — яке зростання ризиків, зниження довіри інвесторів автоматично веде до падіння попиту, в даному випадку — на ОВДП. Це практично негайно і сталося ще в липні.

Вже 7 липня, на першому ж первинному розміщенні ОВДП після звільнення Якова Смолія, Мінфіну вдалося реалізувати облігацій на дуже маленьку суму — всього 312 млн.грн. За дивними обставинами дохідність за однорічними облігаціями склала 9,5%, що було навіть нижче, ніж 23 червня. Натомість обсяг реалізації цих облігацій склав всього 5,1 млн. грн. Далі, 14 липня, при розміщенні гривневих облігацій строком на 1 рік Мінфін залучив всього 2,8 млн.грн ще дешевше — під 9,2% річних.

І в цих розміщеннях Мінфіну вже тоді почала проявлятися нова «хвороба» державних фінансів країни. Довіра інвесторів знижувалася, а дохідності на первинних аукціонах по ОВДП залишалися низькими.

Чому не виконується план по запозиченнях

За законом попиту і пропозиції дохідність за облігаціями має зростати, якщо попит на папери знижується. Але цей механізм перестав працювати. Фінансова влада України з якихось своїх міркувань не дала дохідностям рости слідом за погіршенням ринкових настроїв інвесторів. Через це обсяги розміщень просто впали.

Згодом, як я вважаю, влада країни частково вирішила цю проблему за рахунок залучення до участі на первинних аукціонах фінансові структури підконтрольні або підлеглі державі. Однак такий захід все одно не зміг повноцінно замінити ринок. Адже ресурси державних банків теж не безмежні, і обсяги залучень все одно були недостатніми.

Тому бюджет країни не виконує свій план за обсягом запозичень і грошей в казні залишилося дуже мало.

Читайте такожУ жовтні держбюджет виконано зі значним дефіцитом у сумі 30,4 мільярда

Що робити

На цьому тлі з'явилися чутки про те, що фінансова влада України може включити «друкарський верстат» і за рахунок цього буде профінансовано бюджет. Хоч за законом НБУ не має права безпосередньо допомогти Мінфіну, він може дати гроші державним банкам.

А вони можуть купити на них ОВДП на таких же первинних аукціонах з неринковою прибутковістю. Людей лякає така перспектива, тому що подібна емісія незабезпечених грошей може ще сильніше підірвати фінансову стабільність країни. А це загрожує серйозними наслідками.

Насправді фатальної проблеми для фінансового становища країни немає. Україна може обійтися і без включення «друкарського верстата», і бюджет країни може зайняти гроші в достатньому обсязі. Питання полягає лише в тому, щоб ринкові закони попиту і пропозиції на борговому ринку України знову почали працювати.

Все, що потрібно зробити українській владі — це повернути дохідності за облігаціями в ринкове русло. Так, в цьому випадку займати доведеться дорожче. Але такі закони економіки і їх неможливо змінити за примхою або за замовленням.

Чим корисний вихід на зовнішній ринок запозичень

Заява прем'єра про те, що Україна може вийти на зовнішній ринок, це дуже хороший сигнал. Оскільки на зовнішньому ринку працюють закони ринку, і вихід на нього формально можна буде вважати перемогою ринкових відносин. Це означатиме, що влада України відмовиться від політики штучного заниження ставок на шкоду обсягу залучень.

Поточні бюджетні проблеми на сьогоднішній день багато в чому мають рукотворний характер пов'язаний з тим, що керівництво країни з якихось своїх міркувань вирішило мати низькі процентні ставки за всяку ціну.

Але за законами економіки і ринку, ставки знижуються тоді, коли в очах інвесторів ризики за їх вкладеннями знижуються, і коли довіра до позичальника зростає. І українській владі для зниження ставок потрібно працювати в цьому напрямку. Тоді все прийде до балансу, і ніяких бюджетних дірок не буде.

Коментарі - 14

+
+70
Богдан Перчук
Богдан Перчук
4 грудня 2020, 17:15
#
Рыночные ставки хотят... Не устраивает инвесторов 9,5% -10% за однолетние?
Тогда в Бразилии, ЮАР,  под 2,5%-4,5% пускай покупают. Госдолг у них за 80% от ВВП (у Украины -60+%). Ихние валюты не сильно крепче гривны, в течении последних 5-ти лет «американские горки» рисовали. Вон как дожили, в Африке: Кения-8%, Намибия и Ботсвана ниже 4%. Получается что Украина хуже банановых республик.
+
+45
Teopa
Teopa
4 грудня 2020, 17:20
#
Если бы с июля не было бы действий властей которые подрывали бы доверие — то рыночные ставки по гривневым ОВГЗ ушли бы до 8% запросто.

Насчет у других 2,5-4% то это надо сравнивать с валютными ставками, а они и у Украины не так высоки. В долларах около 4% сейчас и эти 4% на внутреннем и есть заниженные, так же как гривневые ОВГЗ по 10% занмжены.

Если говорить о рынке то к примеру последнее размещение евробондов дает доходность 6,3% на рынке — вот ссылка — https://www.comdirect.de/inf/anleihen/XS2010030836

Там правда длинные аж до 33 года.
+
+15
Teopa
Teopa
4 грудня 2020, 17:30
#
А короткие валютные евробонды по 2,4% торгуются. 
https://www.comdirect.de/inf/anleihen/XS1303920083

то есть не хуже чем у других развивающихся.
+
+15
bampi
bampi
6 грудня 2020, 20:36
#
Уже давно хуже чем Африка. Если оценивать по трем параметрам в спредах. Теже DSSI выглядят лучше чем Украина. Поэтому и ответ прост был G20 - прощаем бедным, но не на столько коррупционным и бедным. Таже Ботсвана выглядит сейчас лучше в разрезе роста и доходности.
+
0
vitalik7417
vitalik7417
8 грудня 2020, 21:13
#
Африка - это именно коррупционно - бедные. А какие еще могут быть причины их бедности, но не из - за того, что они негры?
+
0
bonv
bonv
4 грудня 2020, 17:21
#
Як знайти гроші для бюджету? Потрясти тих хто дорвався до влади..
+
+24
bonv
bonv
4 грудня 2020, 17:22
#
Немає співпраці з МВФ - немає привабливих запозичень..
+
+25
lika197
lika197
4 грудня 2020, 18:03
#
Допустим, что в этом году, кто-то просто подарит Украине пару млрд долларов, через год мы всё равно будем выпускать ОВГЗ и принимать бюджеты с дефицитами! :-) ) )
+
+45
molodok
molodok
5 грудня 2020, 0:58
#
Михаил Фёдоров - один из самых адекватных. Всегда интересные разборы. Спасибо.
+
0
vlad9486
vlad9486
6 грудня 2020, 11:49
#
> Финансовые власти Украины по каким-то своим соображениям не дали доходностям расти вслед за ухудшившимся рыночным настроением инвесторов

Совок зеленої влади. Ціни будемо стримувати руками, а якщо не хочуть продавати, то змусити. В результаті — дефіцит.
+
+15
Maleficarum
Maleficarum
6 грудня 2020, 13:02
#
«До 15 декабря страна может занять до $1 млрд. на внешнем рынке, если станет известна дата приезда миссии МВФ. Об этом на днях сообщил премьер Денис Шмыгаль. О перспективах привлечения средств для покрытия бюджетного дефицита рассказал аналитик «Минфина» Михаил Федоров.»  Эксперт  лукавит-  заверяя   граждан  что  Украина  может  без  «особых  проблем  привлечь  необходимые  средства»  Если  бы  так  всё  было  бы  просто  то  никто  бы  не  увязывал  приезд  миссии  МВФ и  возможность  взять  деньги  на  внешних  рынках...  У  меня  вопрос  такой  возникает  А если  МВФ  вообще  объявит  официозом  о  выходе  из  программы  кредитования Украины-  то  как  быстро и  где  именно  Украина  после  сего   заявления  МВФ  сможет  занять  деньги  ?
+
+15
Teopa
Teopa
7 грудня 2020, 11:39
#
Может собрать - накинув 2-3% дохоности хоть завтра собрать.  Закон спроса и предложения.  Если дать 10% по валютным то очередь инвесторов будет стоять. 
А с миссией МВФ увязывают чтоб подешевле было. 

Тут прямая связь цены и объема.
+
+15
Maleficarum
Maleficarum
6 грудня 2020, 13:21
#
Эксперт-  уясните  для  себя  простецкую  истину  -чтобы  потом  эдакие  «опусы»  не  отписывать.. Если  власть  могла бы так  просто   занять  хоть  где  то  деньги-  то  они  бы  уже  это  сделали  и не  один  раз.. У  них  нет  возможности  этого  сделать  Ни на внешних  рынках  взять -ни  впарить  на  нужную сумму  ОВГЗ..  Так что  всё  упирается  в сотрудничество  с МВФ и нечего  тут   особо  расспространяться на  предмет  независимости  финансовой  Украины..
+
0
Olexandrenko
Olexandrenko
7 грудня 2020, 19:07
#
Согласен. одолжить на внешнем рынке можно и сейчас под 9-11%. если мвф огласит приезд миссии можно будет занять 1-2 млрд уже под 7-7,5%.
но по овгз провал, только в доллар-евро номинированные можно что-то нацедить.
овгз в гривне ниже 14% нерезам в принципе не интересны после кидка с курсом. поднять процент, тогда только 17-18% годовых, чтобы вернуть нерезов, завтра будет понятно по результатам.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися