Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 вересня 2020, 14:05

Куди рухається економіка України і як її перезапустити

Завдяки вигідним для України цінам на зерно, метал та нафту на світових ринках, наша країна переживає економічну кризу з позитивним торгівельним балансом. Це спрощує обслуговування боргів та дозволяє нарощувати золотовалютні резерви.

Але негативні явища в економіці, які спостерігаються впродовж останнього року, можуть стати хронічними. Чому і що з цим робити, на своїй сторінці в фейсбук розповів Голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин.

Найглибше падіння за 5 років

За розрахунками Держстату, зниження реального ВВП у II кварталі 2020 р. становило 11,4% до відповідного кварталу минулого року. Це падіння було найглибшим за останні 5 років. У II кварталі 2015 р. на тлі гарячої фази війни на Сході України ВВП знизився на 14,5%.

Результатом низької економічної активності стало:

  • зростання кількості безробітних за останній рік в 1,8 рази,
  • зниження прибутку великих та середніх підприємств у 1 півріччі 2020 р. на 10,1%
  • зростання збитків в 4 рази — до 233,2 млрд грн.

В результаті сукупний фінансовий результат великих та середніх підприємств в Україні у 1 півріччі 2020 р. становив лише 29,2 млрд грн, що майже на порядок менше, ніж за результатами аналогічного періоду 2019 р.

Читайте також: Чому підвищення мінімальної зарплати — правильне рішення

Оскільки власні кошти підприємств – це головне джерело інвестицій в основний капітал, їхня втрата стримує економічне зростання. Тому стимулювання інвестицій за допомогою фіскальних та монетарних інструментів має стати метою Кабміну та Нацбанку.

Валюту від заробітчан втратили, де її знайшли

Ситуація на зовнішніх ринках залишається сприятливою для України. У серпні 2020 р. ціни на залізну руду були на третину вищі, ніж в аналогічний період минулого року. Ціни на пшеницю – на чверть вищими. Ціни на сталь та кукурудзу за рік майже не змінилися. Водночас ціни на нафту та природній газ, чистим імпортером яких є Україна, за рік знизилися на 20-30%.

Це створює сприятливі умови зовнішньої торгівлі. Свідчення цього — позитивне сальдо торгівлі товарами і послугами: +$163 млн у січні-червні 2020 р., порівняно з -$4,8 млрд у 1 півріччі 2019 р. Разом із зменшенням перерахувань доходів від інвестицій нерезидентам, це дозволило повністю компенсувати скорочення валютних надходжень від українців з-за кордону. Тому в України позитивне сальдо поточного рахунку, яке становить $6,7 млрд. Для порівняння – за січень-червень 2019 р. сальдо поточного рахунку було від’ємним-$1,9 млрд.

Стабілізація валютних надходжень сприяла згладженій роботі валютного ринку та дозволила НБУ викуповувати надлишок валюти. Чиста купівля валюти Нацбанком у серпні становила $460,5 млн, з початку року – $1,2 млрд.

Читайте також: Що буде з доларом. Аналітики дали прогноз

Водночас викликає стурбованість вилучення з України прямих іноземних інвестицій, яке у 1 півріччі становило майже $1,4 млрд. В таких умовах уряд та НБУ мають терміново розробити заходи для підвищення інвестиційної привабливості України та залучення капіталу.

Чи вистачить грошей на сплату боргів

Стан державних фінансів покращується, проте ризики зберігаються. Станом на 28 серпня надходження до державного та місцевих бюджетів за серпень перевиконуються (на 8,2% та 9% відповідно). Це дозволяє надолужувати відставання виконання бюджету з початку року.

Залишки коштів на рахунках уряду достатні для погашення та обслуговування внутрішнього та зовнішнього боргу. Разом з тим, для зниження вартості обслуговування держборгу потрібна взаємодія уряду та НБУ, а також зміни у монетарній політиці та у валютному регулюванні.

Що обмежує видачу нових кредитів

Банківська система України залишається стабільною та ліквідною, проте банківське кредитування продовжує скорочуватися. Незважаючи на зменшення обсягу прибутку фінустанов у червні-липні, банківська система має високий рівень капіталізації та ліквідності. Достатність капіталу банків більш як удвічі перевищує нормативний рівень, а ліквідність – утричі вища за норматив обов’язкового резервування.

Водночас залишається неурегульованим питання проблемних активів банків (передусім, державних), що обмежує можливості з надання нових кредитів. Врегулювання цього питання потребує спільних рішень Мінфіну як власника держбанків та НБУ – як регулятора.

Читайте також: Рейтинг стійкості банків: Вкладники не довіряють щедрим

Загалом, стабільність на фінансових ринках у серпні не повинна заспокоювати. Ситуація в економіці залишається складною, та може погіршитись у разі збільшення захворюваності на коронавірус та запровадження додаткових обмежень. Всі гілки влади та регулятор мають підготувати швидкі та дієві заходи з пом’якшення економічних наслідків кризи. Також необхідно створити міцний фундамент для забезпечення стійкого економічного зростання.

Коментарі - 20

+
+30
Langevin
Langevin
1 вересня 2020, 14:56
#
Каким образом проблемные активы в банках влияют на уровень кредитования? Под них сформированы резервы (причем, если речь о гос. банках, в ОВГЗ как в Привате) и даже с их учетом система переполнена ликвидностью.
+
+45
bonv
bonv
1 вересня 2020, 15:01
#
Куди рухається економіка України - на ще глибше дно.  І як її перезапустити? Позбутись нелохів і непрофанів при владі..
+
+75
Bux Rus
Bux Rus
1 вересня 2020, 15:43
#
Неочем
+
+15
Smehue4ki
Smehue4ki
1 вересня 2020, 16:11
#
Я уже рад, что Данилишин не стал опять петь свою песню - давайте напечатаем больше денег и зальём все в экономику. Пусть будет такая его статья, чем те что раньше.
+
0
lika197
lika197
1 вересня 2020, 16:44
#
Тогда почему баланс ФРС вырос с 4 трлн до 7 трлн долларов. Только США должны развиваться, другие должны быть бедными, понятно.
+
+40
igor75
igor75
1 вересня 2020, 20:01
#
Тому, що у них тверда валюта, а у нас папір! Тільки ми надрукуємо паперу і те, що ви вчора купляли за 50грн., коштуватиме 100грн., бакс заміст 27,5 девальвує допустимо до 35 і т.д.
+
+11
lika197
lika197
1 вересня 2020, 21:09
#
Да да, доллар — это не бумага (сарказм). Правительство США — не социалисты. Это почему они всегда будут №1, а не потому что доллар — волшебный. США поддерживают своих предпринимателей и корпорации, в отличии от многих других стран. В Украине даже нет нормального фондового рынка.
+
+15
igor75
igor75
2 вересня 2020, 8:19
#
Папір, але за цим папером стоїть сама потужна держава світу. Долар резервна валюта, приїхавши з цим папером в любу країну, скажемо за межами зони євро, Вас оближуть з ніг до голови, попробуйте такий фокус з гривнею,і все зрозумієте…
+
+15
mary27
mary27
1 вересня 2020, 18:14
#
''вызывает обеспокоенность изъятие из Украины прямых иностранных инвестиций, которое в 1 полугодии составляло почти $ 1,4 млрд. В таких условиях правительство и НБУ должны срочно разработать меры для повышения инвестиционной привлекательности Украины и привлечения капитала''.

В Украине появились хоть какие-то инструменты для инвестиций?
Нет.
А значит, ''нету ручек - нету конфет'' ©.

Разговоры про ''устойчивый экономический рост™'' в таком случае смешны.
+
+26
R S
R S
1 вересня 2020, 20:56
#
Разговоры про ''устойчивый экономический рост™ - это из серии «Дурень думкой багатie».
Не будет никаких значимых инвестиций, только по мелочи будут вкладываться в эту клоаку.
Что при Парашке рисовали фиктивные цифры инвестиций, что сейчас. Ничего не изменилось.
+
0
Nordic
Nordic
2 вересня 2020, 0:08
#
«Срочно разработают меры для повышения» процентных ставок на оВГЗухи - ось пороблять снова 21% и «инвэсторы» знову попруть як караси на нерест.
+
0
Nordic
Nordic
2 вересня 2020, 0:15
#
Токмо теперь 21% мало, возможно, будет.
+
+14
Boombarash
Boombarash
1 вересня 2020, 21:45
#
Ох и феерия маразма. хоть, мля, блог заводи и показывай на графиках какая *** .
+
0
R S
R S
1 вересня 2020, 23:28
#
Давайте все вместе ответим на главный вопрос этой статьи:
Куда двигается экономика Украины?

Вариант ответа №1 - в бездну.
Вариант ответа №2 - в светлое будущее.
+
+42
Boombarash
Boombarash
1 вересня 2020, 23:32
#
Вариант ответа №3: в светлое будущее, но через опу :)
+
0
Nordic
Nordic
2 вересня 2020, 0:56
#
В какой перспективке Вы рассмотрели это светлое будущее для пэрэсичных?? Ось опа - то е так - цэ сувора мобылизуюча рэальнисть.
+
0
Nordic
Nordic
2 вересня 2020, 8:37
#
Лаконично и доступно о ситуации в державе
https://www.youtube.com/watch?v=kkn_5akZU0Q
Смотреть с 25 минуты.
+
+20
Nordic
Nordic
2 вересня 2020, 0:35
#
В светлое позорное недолгое будущее для кучки подонков, для которых главное здание в стране - посольство сша, для остальных - вариант1 если дальше терпеть будем.
Встречный вопрос - кто мы?

Вариант ответа №1 - Терпилы позорные, твари дрожащие.)
Вариант ответа №2 - Граждане, способные консолидироваться и влиять на власть.
+
+29
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
2 вересня 2020, 6:05
#
Ну-у? Так как перезапустить экономику и создать прочный экономический фундамент для роста?
Данилишин, чего ты тут натарахтел? К чему статья? Хорошо, что есть инет, и можно экономить чернила и бумагу за счёт таких статей ни о чём.
Сидит чёрт на горе золото-валютных резервов с размером в годовой бюджет страны и рассказывает, как нам жить.
Не будет никакого кредитования экономики ,пока ставки по ОВГЗ не опустятся до нуля.
+
+15
Vadim Ivanov
Vadim Ivanov
2 вересня 2020, 13:26
#
Содержание мелкой статейки явно диссонирует с помпезным названием, что не удивительно для министра правительства Тимошенко
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися