Як «ПриватБанк» карає VIP-клієнтів за аудит їхніх технічних багів: досвід на 1.7 млн грн обороту
Я є активним клієнтом банку з сукупним оборотом понад 1,69 млн грн, діючим депозитом на 650 000 грн зі щомісячним поповненням на 50 000 грн та автокредитом на 1,25 млн грн за який плачу вчасно. За час користування програмою «Привіт» мною було сумлінно накопичено понад 11 700 грн кешбеку.
Вирішив протестувати стійкість механіки нарахування кешбеку. У результаті виявив критичну вразливість: алгоритм контролю цільового використання коштів не передбачає сценарію, коли баланс кешбеку на момент повернення товару є меншим за суму списання (наприклад, після регулярного виводу накопичених коштів на картку). Система просто не здатна провести від'ємне коригування балансу або піти в технічний овердрафт.
Замість того, щоб скористатися цим багом, я діяв добросовісно: самостійно звернувся до банку, вказав на помилку системи та надав письмову згоду на списання зайво нарахованих 672 грн.
Реакція банку просто абсурдна.
Замість виправлення вразливості та подяки за фідбек, АТ КБ «ПРИВАТБАНК» офіційно відповів: «Ми не маємо технічної можливості списати ці кошти». Але замість того, щоб залишити все як є, вони обрали шлях санкцій — довічно заблокували мені участь у програмі кешбеку «Привіт». Тобто банк визнав свою технічну відсталість порівняно з АТ «ПУМБ» чи АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК» (monobank), які такі коригування роблять автоматично, і вирішив «покарати» клієнта за власну помилку в коді.
1) Мною вже подано скаргу до НБУ (номер звернення: № К-263878/1/14079 від 09.04.2026). Нехай регулятор оцінить «технічну неможливість» найбільшого банку країни.
2) Скасовано планове поповнення депозиту, чекаю на його автоматичне закриття на початку літа.
3) Розпочато процес переговорів щодо рефінансування автокредиту в Credit Agricole та Ощадбанку.
Висновок:
Якщо ви знайшли баг у Приваті — мовчіть. Бо за вашу чесність вас «віддячать» блокуванням сервісів. Банку простіше викреслити лояльного клієнта з мільйонними активами, ніж знайти кваліфікованого розробника, який здатен виправити помилку в логіці списання кешбеку.
Чекаю на публічне пояснення від представників банку: чому технічна обмеженість вашої системи стає проблемою клієнта?
#кешбек #Привіт #технічна помилка #VIP-обслуговування