Доступ людини з вадами зору до банківських послуг.
Майже рік намагаюся відкрити рахунок у банку доньці з вадами зору. id карту донька отримала без підпису, так як фізично цього зробити не може. Прийшли у відділення і почалося. Співробітники кажуть одне, служба підтримки інше. Виявляється паспорт виданий ДМСУ без підпису, для банка не дійсний. Зійшлися на тому, що потрібно доручення. Я заплатила тисячу гривень за доручення, і сьогодні черговий раз прийшла у відділення. Але, виявилося, що рахунок вони їй відкрити не можуть. Видали карту, яку я могла замовити через пошту безкоштовно і не платити нотаріусу. Но справа в іншому. Якщо мене не стане, донька не зможе отримувати ті копійки, які платить держава людям з інвалідністю. У неї не буде доступна до Дії, до електронного підпису. Кажуть треба опікун. Де їй брати того опікуна, якщо мене не стане? Це якийсь жах. Виходить id карта з відбитком пальця — туалетний папірець.

PrivatBankQM
14 грудня 2024, 9:34
Вітаємо. Нам дуже прикро, що сталась така ситуація. Дозвольте, будь ласка, нам детальніше все перевірити та розібратись в обставинах. Для уточнення звернулись до вас у приватні повідомлення.
відправити особисте повідомлення банку

Відповідь адміністратора
21 лютого 2025, 18:41
Даний відгук став учасником редакційного огляду: https://minfin.com.ua/ua/2025/02/21/145717725/.
- SergeyNina
- 13 грудня 2024, 23:02
Идите в другое отделене.
Доручення не поможет. Скорее всего паспорт отклоняет СБ приватбанка. Может здесь поможет сотрудник.
Но есть проблема. Если она не может поставить подпись то и картой она воспользоваться не сможет толком
Да, ищите мужа или опекуна вашей дочке.
- 14 грудня 2024, 9:03
Дякую за відповідь. Можливо Ви знаєте в який банк можна звернутися?
- 16 грудня 2024, 12:42
Скорее всего паспорт отклоняет СБ приватбанка. Тобто приват порушуе права людини з обмеженими можливостями, за що тоді гинуть та зазнають каліцтва наші захістники?
- 14 грудня 2024, 19:56
ID- це самодостатній документ, а небажання видати картку інваліду це порушення Конституції. Зверніться на гарячу лінію НБУ, НАПИШІТЬ СКАРГУ. Зараз через війну багато інвалідів, тому треба ставити приват на місто. Приват не порушуйте права людей з інвалідністю!
- 14 грудня 2024, 22:43
Дякую Вам за підтримку. Я звернулася у банк з заявою про алгоритм відкриття рахунку для людини з вадами зору. Чекаю письмову відповідь. Потім буду брати письмову відмову, і в суд. Дивлячись на те, як моя донька бореться за виживання у цьому світі, з якою наполегливістю, я просто не можу не підтримати її.
Ви даремно дякуєте демагогам і непотрібно слухати їх порад, суд Ви програєте тільки даремно витратити гроші, сліпа людина самостійно без сторонньої допомоги не може користуватись банківськими послугами потрібний офіційний опікун.
- 15 грудня 2024, 20:30
Добрий вечір. Є судова практика по такій справі?
- 15 грудня 2024, 20:46
Може Ви володієте інформацією яким законом, чи постановою передбачено опіку для людини з вадами зору, щоб мати можливість користуватися банківськими послугами?
- 15 грудня 2024, 21:22
З незрячою людиною повинна бути довірена особа, я так зрозумів що на зараз нею є ви.
Право на опіку надає суд і опіка вашій доньці потрібна буде не лише з банківськими послугами, а практично скрізь це реалії життя і не потрібно затягувати з офіційним оформленням опікунства, а то і далі будете стикатися з подібними проблемами.
В вашому випадку краще отримати консультацію юриста, а не слухати поради демагогів.
- 15 грудня 2024, 21:08
Слухате демагог може щось С ЦЬОГО МАЕ ЯКИЙСЬ БАНК:Людина повинна мати можливість безперешкодно потрапити до офісу, в якому мають бути навігація, обслуговування із сурдо- або тифлоперекладом, шрифт Брайля на клавіатурі банкоматів, аудіороз'єм для навушників тощо. Також потрібно забезпечити віддалений доступ таких клієнтів до банківських послуг — доопрацювати сайти та мобільні програми, внести зміни до роботи кол-центрів. Не менш важливою є розробка системи дистанційного встановлення особи клієнта та її перевірки для зручного отримання громадянами фінансових послуг. Зараз тисячі скалічених війною людей. Щось банківська сфера робить для цього?
- 15 грудня 2024, 21:11
Я, звісно, не юрист. Но є рішення Національного банку України від 05.06.2024 року, номер 240. Якщо Вам цікаво, почитайте. Може щось підкажете, бо я можу помилятися. Що я зрозуміла з цього рішення: відмова у наданні доступу до банківських послуг — дискримінація за станом здоров’я. На мою думку, цього достатньо для суду.
- 15 грудня 2024, 21:54
Так достатньо, але ліпше зробити те що ви писали вище, а саме:« Я звернулася у банк з заявою про алгоритм відкриття рахунку для людини з вадами зору. Чекаю письмову відповідь. Потім буду брати письмову відмову, і в суд». Записуйте всі розмови з працівниками привату на телефон, вони будуть верещать але це того варто. Збираете докази та в суд. Якщо ваша дочка стойть в товаристві сліпих людей то зверніться туда. Якщо не стойть то обовязково хай стане, там повинні бути люди якім мжливо довірити представляти вашу доньку.
- 15 грудня 2024, 22:54
Дякую за пораду.
- SergeyNina
- 15 грудня 2024, 22:36
Суд не поможет. Доверенность тоже. Просите банк скинуть внутреннюю инструкцию что делать в таких случаях. Нужен опекун, это обязательно. Клиент не будет пользоваться услугами банка это точно, нужен опекун по инструкции.
- 15 грудня 2024, 22:50
Дев’ять років тому, мені казали, що загальноосвітня школа для нормальних дітей. Нам там не місце, ніхто доньку туди брати не буде. Мені прийшлося виборювати її право на освіту за місцем проживання через Верховну раду. Спрацювало. Зараз навчається у дев’ятому класі загальноосвітнього закладу. Успішно. Так і тут. Не може інструкція банку суперечити закону.
При втраті коштів з карти по вині клієнта хтось повинен нести відповідальність бо кошти можуть бути значними, сліпа людина навряд а ось опікун да.
- 16 грудня 2024, 10:01
Яким законом, чи іншим нормативним документом передбачен опікун для людини з вадами зору для доступу до банківських послуг?
Ні кому ні чиї поради не потрібні, ні хто нічиїх порад не слухає, кожен повинен дозріти до будь якої поради.
Бажаю Вам скоріш відмовитись від ілюзій і прийняти реалії.
Бажаю Вам скоріш відмовитись від ілюзій і прийняти реалії.
- 16 грудня 2024, 10:35
Ви маєте на увазі ілюзії, що в нашій країні буде працювати закон? Є норми закону на які повинен посилатися банк при відмові доступу до банківських послуг. Всі говорять про опікуна, но ніхто не дає посилання на документ. Звернулася за роз’ясненнями до НБУ. Якщо Ви на цьому розумієтеся, допоможіть.
Опікунство це мирова практика і Україна тут не чім не відрізняється.
- 16 грудня 2024, 14:27
Ви не надали жодної конкретної відповіді. Норма закону, судова практика… Одне бла-бла.
- 16 грудня 2024, 10:12
Так це Ви переймаєтеся за банк, а не за права людини. Ну , для Вас х…, а для неї це життя.
- 16 грудня 2024, 12:33
Не звертайте увагу на тролів, зараз захист людей з обмежиними здібностями є хайпова тема. Треба лише найняти досвідченного адвоката який знаеться на такому праві. При удачному розгляді справи можливо отримання моральної компенсації зі сторони привата. Треба звертатись у спілки инвалідів, я впевнений щоссь знайдете поряд з вами. Також напишіть на фейсбуці привата про свій випадок, це поширить аудіторію, можливо хтось зможе вам допомогти.
- 15 грудня 2024, 21:32
Суд може наказати приват за те що в відділенні нема зали адаптованої для обслуговування людей з особливими потребами. Наголошую що основний закон гарантуе кожній людині право на повноцінне життя. Якщо будете мовчати то вас ніхто не захістить.
- 24 січня 2025, 10:04
Півтора роки намагаюся відстояти право своєї доньки з вадами зору на отримання банківських послуг. Що тільки не розповідали: і паспорт без підпису не дійсний (потім він виявився дійсний), і недієздатна особа і так далі. Дитина навчилася ставити підпис, отримала паспорт з підписом. Ні, все одно не так. Відмовили на підставі постанови КМУ 302 від 25. 03. 2015 (додаток 2, п. 23 «Відцифрований підпис особи повинен мати розмір, що розпізнається людським оком, і зберігати аспектові відношення (за довжиною і висотою) оригіналу.» Виявляється, ніяких законних підставах для відмови людині з вадами зору не існує. Півтора року знущань… Ну нічого, йдемо далі. Дякую всім, хто підтримував, та тим, хто критикував. Валідатори банку не допустили дитину до розділу: підпис, вони його навіть не бачили.
- 21 лютого 2025, 19:07
Дякую за розголос. Може вже ,врешті решт, здоровий глузд візьме верх.Дитина вже навчилася ставити підпис, отримала паспорт з підписом. Все одно не так. Сьогодні отримала відповідь, вибачте, на голову не насунеш. Знущаються далі, мабуть очікують, коли ми здамося.