Отказались принимать купюру в 100 долларов
Кассир — у вас потертость, менять не буду
Действующая постанова НБУ від 2 січня 2019 року N 1
«Ознаки зношення банкнот іноземної валюти, які приймаються банками, небанківськими установами та операторами поштового зв’язку, пунктами обміну валюти на території України
1. Локальні потертості (часткова втрата фарби на зображеннях) та/або втрата папером жорсткості.»
Кассир: я плевать хотела, у меня бумажечка висит на стеночке.
Обращаюсь с жалобой в поддержку, прикладываю фото купюры.
Ответ: мы все соблюдаем, но кассир САМОСТОЯТЕЛЬНО решает
Цитирую постанову: «Банки зобов’язані без будь-яких обмежень приймати від фізичних та юридичних осіб для обміну на придатні до обігу банкноти, а також за всіма видами платежів для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів банкноти, які не мають ознак підроблення та мають ознаки значного зношення або пошкодження, зазначені в підпунктах 1−7 пункту 11 розділу II цих Правил.»
В пунктах 1−7 НЕТ потертостей
Вывод: Приватбанк плевать хотел на нормы НБУ.
И ответ на жалобу противоречит нормам в унисон с действиями кассира
Зазначена вами постанова від 2 січня 2019 року N 1 не має в собі тексту, наведеного у відгуці, про зобов'язання приймати від фізичних та юридичних осіб для обміну на придатні до обігу банкноти. Так як цей текст стосується лише національної валюти і є частиною постанови № 134 від 03.12.2018.
ПриватБанк приймає зношені банкноти національної валюти у відділеннях для поповнення рахунків та обміну на придатні до обігу, відповідно до інструкцій НБУ. У вашому ж випадку мова йшла про іноземну валюту, яку касир міг не прийняти через значні ознаки зношеності. Щоб перевірити цей момент ми звернулись в особистому повідомленні.
Сподіваємось на ваше розуміння і подальшу співпрацю в рамках діючого законодавства.