Мінфін - Курси валют України

Встановити

Наследство

×

Введіть ваш E-mail
для оформлення передплати:

Підписатися

Підписку оформлено успішно

На вказану вами електронну пошту відправлено
лист з підтвердженням передплати.

Ми раді, що ви з нами!


Уважаемый Андрей!

У додатку до оформення підписки
ви можете також отримувати:

Підписатися

Підписку оформлено успішно

На вказану вами електронну пошту відправлено
лист з підтвердженням передплати.

Ми раді, що ви з нами!



Повернутися на сайт
×

Отримуйте по E-mail найголовніші
фінансові новини України і світу:

Підписку оформлено успішно

На вказану вами електронну пошту відправлено
лист з підтвердженням передплати.

Ми раді, що ви з нами!



Повернутися на сайт
Підписатися
не зарахована Модерація сайту не підтвердила відгук
Klienr 15 листопада 2021, 14:39
Нарушают законодательство. Человек умер, морочили голову, отправляли с документами о наследстве из одного отделения в другое. Теперь морочат голову, что включилась (после смерти человек как мог включить?) автоматическая пролонгация и до марта деньги не вернут. В законах, кодексе, везде указано с момента смерти человека прекращаются обязательства. Вы обязаны вернуть деньги по заявлению наследника. Так эти *** в банке даже заявление не принимают, говорят приходите в марте. Но я так понимаю проще в нбу написать, чем тратить на этот *** банк время.
Ощадбанк
Відповідь банку
15 листопада 2021, 15:09
Доброго дня! Основним нормативним актом, який регулює відносини за договором банківського вкладу (депозиту) є положення Цивільного кодексу України (далі – ЦК).
Згідно ст.1058 ЦК, за договором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов'язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором.
Частиною 3 ст.1060 ЦК передбачено, що за договором банківського строкового вкладу банк зобов’язаний видати вклад та нараховані проценти за цим вкладом із спливом строку, визначеного у договорі банківського вкладу. Повернення вкладникові банківського строкового вкладу та нарахованих процентів за цим вкладом на його вимогу до спливу строку або до настання інших обставин, визначених договором, можливе виключно у випадках, якщо це передбачено умовами договору банківського строкового вкладу.
Таким чином, враховуючи норми ЦК, повернення вкладу вкладнику до спливу строку його повернення, визначеного договором, можливе виключно у випадках, якщо це передбачено умовами договору банківського строкового вкладу. Аналогічні норми щодо умов дострокового повернення вкладу передбачені й у Положенні про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами, затвердженому постановою Правління НБУ 03.12.2003 № 516.
У відповідності до ст.608 ЦК, зобов'язання припиняється смертю кредитора, якщо воно є нерозривно пов'язаним з особою кредитора. Оскільки зобов‘язання, передбачене умовами договору банківського вкладу не є таким, що нерозривно пов‘язане з особою кредитора, відсутні підстави щодо його припинення, отже воно продовжує діти до повного його виконання з боку боржника.
Відповідно до ст. 512 ЦК самостійною підставою заміни кредитора в зобов'язанні є правонаступництво.
Об'єкти цивільних прав (одним з яких є майнові права, як-от право вимоги щодо повернення вкладу) можуть вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином, якщо вони не вилучені з цивільного обороту, або не обмежені в обороті, або не є невід'ємними від фізичної чи юридичної особи (ст.178 ЦК).
Таким чином, зобов‘язання, передбачене умовами договору банківського вкладу, не є невід‘ємним від особи кредитора (нерозривно пов‘язаним з ним), тому смерть кредитора (вкладника) не призводить до припинення такого зобов'язання. У разі наявності правонаступників вкладника (тобто спадкоємців, які прийняли спадщину), до таких правонаступників переходять всі права та обов‘язки вкладника, в тому числі за діючими зобов‘язаннями. Таким чином відбувається заміна кредитора у зобов‘язанні та перехід прав вкладника за договором вкладу до його спадкоємця, який прийняв спадщину.
Враховуючи викладене вище, Банк має розглядати спадкоємця вкладника, який прийняв спадщину та має відповідні підтверджуючі документи, як нового кредитора у зобов‘язанні. Банк, як боржник, має виконувати зобов‘язання у строки, передбачені договором банківського вкладу, дотримуючись при цьому вимог закону.
Оскільки приписами закону не передбачено іншого, Банк має повертати вклад спадкоємцю вкладника на загальних підставах, тобто у відповідності до умов повернення, передбачених договором банківського вкладу.
Умовами діючих в АТ «Ощадбанк» договорів строкового банківського вкладу не передбачена можливість повернення вкладникові банківського строкового вкладу та нарахованих процентів за цим вкладом на його вимогу до спливу строку.
Таким чином, з огляду на викладене вище, у Банку відсутні правові підстави повертати спадкоємцю вкладнику такий вклад достроково.

Коментарі - 7

+
0
Klienr
Klienr
15 листопада 2021, 17:56
#
Повторюсь. Дедушка умер весной, а ваш сотрудник рассказывает, что договор продлён в сентябре! Покойным. Думаю без нбу и заявления в полицию не разобраться.
+
+30
OkeyDoki
OkeyDoki
15 листопада 2021, 20:09
#
На депозите который открывается стоит автоматом пролонгация.

Вот он и продился.

Че не понятного?.
+
0
Klienr
Klienr
16 листопада 2021, 7:41
#
Что за глупые ответы. Как автоматом продлился, если человек умер. Это незаконно, продлевать после смерти, тем более было банку уведомление нотариуса о смерти. Или вы считаете, теперь автоматическая пролонгация сама себе будет ещё 50 летпролонгировать? Кроме того отказались принимать заяву от наследника о закрытии счетов и возврате средств, а это незаконно. Цивільний кодекс України Стаття 1075. Розірвання договору банківського рахунка 1. Договір банківського рахунка розривається за заявою клієнта у будь-який час. Правочини, вчинені з порушенням цієї вимоги, є нікчемними
+
+15
OkeyDoki
OkeyDoki
16 листопада 2021, 19:34
#
Ахахахахахаха. Да да да. Учи законы внимательно и читай не только заголовки и обращай внимания на другие статьи которые могут исключать то статью на которую ты сейчас ссылаешься…
Парень, бюрюкратия это худшее что может быть в нашем мире пока что…

В договоре который клиент заключает в банке указано. Что если клиент не обращается до момента окончания и не отключает автопролонгацию. То таким образом клиент дает молчаливое согласие на продолжение депозита на такой же строк. Смерть и прочее там не указано.

Ваша задача на данный момент. Вступить в право наследственности. Отключить пролонгацию. И в момент окончания получите свои деньги. Научись думать своей головой, иначе все время будешь платить тем людям которые это все-таки смогли сделать.
+
+15
StarFighter27
StarFighter27
17 листопада 2021, 20:20
#
Если клиент не приходит за депозитом и не требует деньги назад договор автоматически продлевается на год
+
0
Klienr
Klienr
20 листопада 2021, 8:55
#
Из-за таких беспредельщиков-банков теряются клиенты. Да я как раз своей головой думаю и в Украине средства не храню, именно потому, что законодательство не соблюдается. Странный комментарий, что я кому-то буду платить, за то чтобы вступить в наследство, бред какой-то. Судиться лень с банком из-за такой суммы, время дороже, этим банк и пользуется. И вообще комментарии интересны именно «банковских служащих», а не кого попало.
+
0
StarFighter27
StarFighter27
20 листопада 2021, 13:10
#
Вам представитель банка уже вверху все объяснил
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися