Monobank ігнорує закон «Про платіжні послуги» та стягує відсотки з вкрадених шахраями коштів, нарховує штрафи. Кримінальна справа з цього приводу відкрита, але банк хоче заробити на крадіжці.
Хочу публічно зафіксувати факти неправомірних дій АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК» (Monobank), які мають ознаки сприяння легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом. А також дії банку, який намагається ще з цих вкрадених коштів заробити за рахунок своїх клієнтів.
Суть справи:
22.01.2026 р. о 17:09 та 17:10 з моєї карти було списано 49 516,32 грн (більша частина — кредитні кошти, а саме 39450,38 грн, де ще банк заробив на крадіжці і зняв з мене комісію, 1517,32 грн. Ой молодці, заробили на крадіжці!) на внутрішній рахунок банку — «Банку» № 26201374867513 з назвою «на добру справку» яка як не дивно теж є клієнтом МОНОБАНК.
Вже о 17:22 (через 12 хвилин) я офіційно повідомила гарячу лінію Monobank про шахрайство. Операції мали перебувати у статусі Hold, що давало банку повну технічну можливість їх зупинити після офіційного повідомлення про злочин. Крім того, операції були аномальними: при ліміті 80 000 грн мій максимальний одноразовий переказ з кредитних коштів за весь час не перевищував 7 000 грн (за весь час користування карткою, така операція була разова) і я ніколи не переводила кошти на благочинність з картки Монобанк. Система Антифрод банку (Постанова НБУ № 65) не спрацювала чи може банк не захотів спрацювати.
24.02.2026 р. я особисто подала у відділення банку письмову Заяву-претензію вх.№Б-600 від 24.02.2026р. разом із копією Витяга з ЄРДР № 12026100080000441 від 18.0.2026р. Просила надати відповідь протягом 3х днів, щоб врегулювати це питання до 01.03.2026р до початку нарахування відсотків. Маю на руках копію заяви з офіційним штампом банку про отримання.
Часкова суть заяви:
Згідно зі ст. 86, 89 Закону України «Про платіжні послуги» та Закону № 361-IX, з моменту повідомлення про неналежну операцію банк був зобов’язаний її зупинити.
Також банк мав припинити нарахування відсотків, пені та штрафів на суму кредитного ліміту на період проведення досудового розслідування.
Також банк повинен був повернути безпідставно стягнуту комісію у розмірі 1517,32грн — бо банк НЕ МОЖЕ ЗАРОБЛЯТИ НА КРАДІЖЦІ КОШТІВ У СВОЇХ КЛІЄНТІВ. Ну як показує МОНОБАНК — він може і робить це!
01.03.2026 р., повністю проігнорувавши мою заяву та закон, банк списав з моєї заблокованої карти за рахунок залишку кредитного ліміту 3 055,58 грн відсотків та 50 грн штраф. Чудова ситуація, подумала я собі! Банк не заблокував транзакцію за моїм оперативним зверненням про злочин. Втратив власні кошти клієнта, який клієнт довірив банку. Втратив кредитні кошти. Та й ще мовчить і тихенько заробляє.
Поточна ситуація:
Станом на 11.03.2026 банк досі:
Не надав відповіді на претензію вх.№Б-600 від 24.02.2026р.
Не підтвердив, чи були заблоковані кошти на їхньому ж внутрішньому рахунку («Банці») після мого дзвінка по «гарячих слідах».
ОКРЕМЕ ПИТАННЯ ДО БАНКУ: Поважний Монобанк, ви не задаєте собі питання як людина може прийняти рішення щось оплачувати якщо навіть не знає і не отримала від банку інформацію, де її кошти, що з ними, в якому вони стані, чи банк їх заблокував чи дав шахраям вивести з банківської системи?
Продовжує психологічний тиск, надсилаючи в застосунок та в чат ВАЙБЕР повідомлення про штрафи та «подвійні відсотки». Скрінів для суду я вже наробила вдосталь, хоча я писала в заяві-претензії, що хочу досудового врегулювання, але як показує банк своїм мовчанням, він хоче заробляти на вкрадених коштах.
Може тут і не місце для цього, але це публічна площина і я зафіксую, що я від вас ВИМАГАЮ:
Провести негайний реверс (скасування) нарахованих 01.03.2026 відсотків та штрафу.
Офіційно підтвердити час блокування або виведення коштів з рахунку отримувача № 26201374867513. (мене особисто, бо я є власник цих коштів і маю права знати у БАНКА де вони)
Припинити нарахування відсотків на суму кримінального провадження до завершення слідства. Справа набула ознаки кримінального правопорушення ще 18.02.2026р.
Якщо банк продовжить ігнорувати закон, ці факти стануть підставою для судового позову про відшкодування збитків та моральної шкоди за незаконне збагачення банку на сумі кримінального правопорушення.
Я так розумію ще додатково пора писати скаргу в НБУ як вашого регулятора, чим сьогодні і займусь, щодо вашої діяльності у цій ситуації. А то вже скоро 01.04.2026р і ви знов радісно знімете свій заробіток з вкрадени коштів. Бо бачу діла не буде, будете так і далі заробляти і обдирати вже обкрадених шахраями ваших любих клієнтів.
І також чекаю від БАНКУ відповіді на цей коментар, що вам прикро (з 22.01.2026р ва прикро, я бачу)…що ви розбираєтесь (так розбираєтесь з 22.01.2026р., що я аж втрачаю кошти і свою нервову систему далі)…бла-бла-бла
На жаль, останнім часом шахраї стали активнішими й вигадують різні схеми: можуть писати або дзвонити з фейкових акаунтів, підкидати підробні сайти, посилання на доставку/маркетплейси тощо
Нагадуємо: співробітники банку ніколи не просять ПІН-код, CVV, паролі з SMS, термін дії картки, не просять щось натискати в застосунку чи переказувати кошти на «безпечний рахунок»
Розслідуванням займаються правоохоронці, але ми зі свого боку обов’язково сприяємо в межах закону. Інформація про іншого клієнта є банківською таємницею — банк може розкрити дані про клієнта-одержувача лише за рішенням суду
Кошти, що були викрадені можуть бути стягнуті з шахраїв за рішенням суду.
Ми пропонували добровільне врегулювання заборгованості. В цьому випадку картка при цьому працюватиме тільки для погашення заборгованості, нові відсотки не нараховуються, а заборгованість розбивається на строк до 12 місяців. Для оформлення достатньо звернутися до нас в підтримку
Готуємо відповідь на ваше звернення та надамо його в термін згідно законодавству