Невже банки розповсюджують персональні дані (банківську таємницю) без віддома клієнтів?
Курс валют в Райффайзен Банк
| PLN | 10.8 | 11.8 |
Хотів стати клієнтом Банку Райффайзен і відкрити карту з кешбеком.
Мені відмовили, бо згідно їхніх даних у мене є порушення в іншому банку, в якому саме банку не сказали.
Порадили звертатися до Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЄМА за інформацією із запитом.
Я направив запит і отримав відповідь, що інформація щодо мене у базі даних інцидентів відсутня та ніколи не вносилася — у тому числі серед записів, позначених як видалені (додаток).
Про даний випадок поділився з друзями на вихідних і вони заявили, що банки не мають права з ким завгодно обмінюватися персональною інформацією клієнтів на свій розсуд, тим паче з небанківськими установами. Перелік адресатів яким банки можуть надавати персональні дані клієнта визначено в статті 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність». Серед переліку в статті 62 не зазначено Українську міжбанківську асоціацію членів платіжних систем ЄМА. Виходить якийсь банк без мого відома передав мої дані Асоціації, якій не мав права передавати. Порадили звернутися до Нацбанку та зафіксувати випадок розголошення банківської таємниці.
Я так і зробив, звернення відправлено до Нацбанку.
Хтось стикався з таким?
Хочемо запевнити, що Райф з відповідальністю ставиться до захисту інформації та суворо дотримується вимог чинного законодавства України, нормативних актів НБУ та внутрішніх процедур. Безпека даних всіх без винятку осіб є одним із наших ключових пріоритетів.
Водночас для того, щоб надати коректні коментарі саме щодо Вашого випадку, нам необхідно детально перевірити обставини звернення, інформацію, яку Ви отримали під час оформлення продукту. Будемо вдячні, якщо напишете нам у приватні повідомлення та надасте деталі ситуації, а також контактний номер телефону для зворотного зв'язку. Це допоможе провести додаткову перевірку, детально розібратися в обставинах та надати роз'яснення.
З повагою та турботою,
@RaifHelp