Блокування р2р переказів до кінця місяця!

Проблема вирішена
Ігор Шербан 14 травня 2025, 15:04
14 травня 2025 року я здійснив спробу переказати кошти іншій фізичній особі з метою придбання ліків для дитини. Платіж було здійснено у формі p2p-переказу на картковий рахунок іншого банку. Проте транзакція була відхилена без пояснення причин, а мої подальші перекази були заблоковані банком в односторонньому порядку.

Звернувшись до чат-підтримки банку, я отримав відповідь, що така дія ґрунтується на пункті 3.3.5 внутрішніх правил банку. Проте після особистого ознайомлення з вказаним пунктом правил, я встановив, що посилання не є релевантним до моєї ситуації, а інформація, надана службою підтримки, є недостовірною та вводить в оману.

Такі дії банку є порушенням чинного законодавства України, зокрема:

Норми, які порушує банк:

1. Стаття 55 Конституції України:
Гарантує кожному право на захист своїх прав і свобод від незаконних дій у суді або інших передбачених законом органах.

2. Стаття 1066 Цивільного кодексу України:
Банк не має права обмежувати доступ клієнта до рахунку або перешкоджати проведенню розрахункових операцій без наявності законних підстав (наприклад, ухвала суду, постанова правоохоронного органу або рішення суду).

3. Закон України «Про платіжні послуги» № 1591-IX від 30.06.2021:
• Ст. 24 ч. 4: Користувач має право безперешкодно ініціювати платіжні операції, за винятком випадків, передбачених законом.
• Ст. 71 ч. 2: Постачальник платіжних послуг має забезпечити прозорість інформації, що надається користувачу.
• Ст. 71 ч. 4: Заборонено обмежувати право користувача на ініціювання платіжних операцій без чітко визначених законних підстав.

4. Закон України «Про захист прав споживачів»:
• Ст. 4: Споживач має право на вільний вибір послуг та належну інформацію про них.
• Ст. 6: Інформація, що надається споживачу, має бути достовірною, повною та своєчасною.
• Ст. 22: Забороняється обмеження прав споживача, що встановлені законом.

5. Закон України «Про банки і банківську діяльність»:
• Ст. 55: Заборонено здійснювати обмеження або втручання у діяльність клієнта без законних підстав.
• Ст. 67: Рішення банку мають ґрунтуватися на правових нормах, а не на внутрішніх політиках, які суперечать закону.
абанк
Підтримка àбанку 14 травня 2025, 16:43

Ми розуміємо Вас та ситуацію, яка склалась. Проте, дії банку відповідають нормам чинного законодавства, а також Умовам та правилам банку, з якими Ви погоджуєтесь при відкритті рахунків.
А саме, пункту 3.3.5 розділу 3 (https://a-bank.com.ua/backend/api/v1/condition/pdf/uk/649)

На поточний момент перекази коштів у вигляді P2P тимчасово неможливі. В наступному місяці доступ до таких переказів буде відкрито.
Ви можете користуватися карткою:
— у торгово-сервісній мережі;
— при оплаті комунальних послуг, для здійснення платежів за реквізитами та поповнення мобільного в ABank24.

Офіційну відповідь на Ваш запит буде сформовано в термін встановлений законодавством

Qwerty1999
Qwerty1999
14 травня 2025, 19:26
Покупать лекарства для ребенка с рук, а не в аптеке — это
рисковать здоровьем, а то и жизнью своего родного ребенка.

Покупать лекарства с рук — финансировать воровство лекарств в больницах.
14 травня 2025, 19:58
Если вы перевели другому человеку чтобы тот пошел в аптеку и купил лекарства это просто закончился месячный лимит на переводы.
Если вы перевели деньги другому человеку чтобы у него купить лекарства которые могли быть украденные или непонятно что продается (скорее всего чека у продавца нет) банк поступил правильно и возможно даже спас жизнь вашему ребенку.
Если на карту фоп или физ были жалобы банк может блокировать переводы на нее по соображениям безопасности
Ігор Шербан
Ігор Шербан
15 травня 2025, 7:55
Здраствуйте, плохо что скриншот не льзя прикрепить переписки с чат ботом банка. У знакомой ребенок лежит в больнице на дорогостоящем лечение, позвонила мне и попросила помощи, лимиты я не выбрал за этот месяц, не по количеству переводов, не по сумме, буду обращаться в суд для получения компенсации за нарушение моих прав как потребителя, а также напишу обращение в НБУ, ответ меня просто удивил, а именно в чат боте оператор дала мне такой ответ: 3.3.5. Відмовити клієнту у проведенні операції з використанням Платіжної картки, а також блокувати дію Платіжної картки без попереднього повідомлення клієнта і на власний розсуд, якщо: • в Банк не надійшов документ, необхідний для проведення операції і оформлений відповідно до вимог законодавства; та/або • операція суперечить вимогам законодавства та/або Договору; • в разі невиконання клієнтам зобов’язань, передбачених Договором; та/або • запитувані Клієнтом послуги/операції не передбачені Тарифами Банку або у Банку відсутні технічні можливості щодо їх надання/проведення; та/або • в разі введення невірного ПІНа по Картці; та/або • і в інших випадках на розсуд Банку. Я думаю что вот последний пункт очень интересный! Вот эти все ответы будут отправлены в качестве доказательств в НБУ. Я думаю что если открыть этот пункт в договоре там не будет таких пунктов как мне предоставили в банке, а это есть прямое нарушение прав потребителя, так как меня обманули и дали изначально не правильную информацию нарушив мои права!
15 травня 2025, 19:19
Фактические лимиты 20−30к гривен в месяц на p2p переводы если нет справки о доходах или банк ее не запрашивал.
Если есть справка, банк ее запросил, клиент загрузил и банк ее принял то 50−150к лимит.
Это придумали в нбу и все ужесточают лимиты, выписывают штрафы банкам за нарушения.
Шансы чего то добиться обращениями в нбу или суды небольшие. Но могут и помочь смотря кто будет рассматривать жалобу.
19 травня 2025, 11:13

Это вы придумали такие лимиты или в законе написано:?:) Лично я видел там одни лимиты это до 400 т на поступление (без справок о доходах расходах и тд), а на переводы там лимитов вовсе нет:)

НБУ это карманный начальник банкиров и ни какие штрафы подчинённый выписать не может, если есть чеки подтверждающие оплату штрафов от банков — в студию пожалуйста)

Как составить иск на банк через эл суд я расписал у себя в блоге.
Три літри
Три літри
15 травня 2025, 8:23
1. Стаття 55 Конституції України:

А що саме тут порушив банк? Аж цікаво стало, схоже на обрії з’явився ще один валерчик.
18 травня 2025, 13:56
Ну, а шо рептилоиды контролируют, а мы их пинками в стойло:)

Курс валют в абанку

Курс валют в абанку

Головна / Банки України 🏦 / абанк 💰 / Відгуки про абанку 📝 / Блокування р2р переказів до кінця місяця!