Видають браковані купюри

MrMaxim 5 квітня 2025, 0:52
Відділення за адресою: Запоріжжя, вул. Сталеварiв, 26
На 205−04−03 моя мати замовила та зняла частину доларового депозиту який отримала купюрами старого зразка. Наступного дня (205−04−04) ми разом зняли другу частину, такими самими купюрами старого зразка. Після я попросив внести усі ці купюри на власний валютний рахунок монобанка. Той самий касир який видавав їх перевірила гроші на детекторі валют який показав що вони справжні. Далі касир почала передивлятись кожну купюру і за допомогою якогось пристроя виявила на 6-х з 35 плісняву, через яку відмовилась приймати купюри. Банкноти не мали жодних недоліків і навіть жодного разу не були складені.

Пів години слухали звинувачення про те що ми підмінили купюри і подібну маячню.
Виходить що справжність грошей в цьому банку залежить від того чи прямують вони до клієнта або до каси.
Візит закінчився тим що гроші зарахували на рахунок, після розмов касира з керівництвом.
Попередні декілька візитів з такою самою оперцією проходили бездоганно, але не цей. Від цього візиту залишилось враження ніби обслужили цигани.

Як так сталось що банк видає гроші які відмовляється брати назад. Якесь викривлене уявлення про сутність банка. На думку працівників цього банку я маю перевіряти кожну купюру, яку отримую у банках України, якимись спеціфічними детекторами. Навіщо взагалі такий банк де відповідальність за справжність грошей які він видає перекладають на клієнта?
абанк
Підтримка àбанку 5 квітня 2025, 14:38
Добрий день!

Наш Банк не працює з інкасо, тому іноземну валюту ми приймаємо і видаємо Клієнтам лише у належному стані. Щодо приймання валюти, дії касира відповідають вимогам постанови НБУ № 103 «Про затвердження Інструкції про порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні». У разі наявних ознак пошкодження в касі дійсно можуть відмовити у прийнятті банкноти, адже наш Банк не працює з інкасо. На жаль, встановити, що банкнота раніше була видана саме нашим банком, або не була пошкоджена в процесі використання в банку відсутня можливість. Ми завжди рекомендуємо нашим клієнтам перевіряти отримані купюри на місці, щоб уникнути можливих непорозумінь у майбутньому. На жаль, у вашому випадку касир виявила ознаки плісняви на деяких купюрах, що зобов'язувало її дотримуватися внутрішніх процедур банку.

Ми розуміємо, що ситуація, з якою ви зіткнулися, була неприємною і викликала негативні емоції. Ваші зауваження щодо роботи касирів та обслуговування клієнтів будуть враховані в нашій подальшій роботі.
Мінфін
Відповідь адміністратора
29 травня 2025, 12:54
Даний відгук став учасником редакційного огляду: https://minfin.com.ua/ua/2025/05/29/151746338/

SergeyNina
SergeyNina
5 квітня 2025, 2:56
Это называется проверка в ультрафиолете 365 нм.

Кассир не проверяет купюры при выдаче.

Кассир проверяет только при получении от клиента.

Увы, на купюрах старше 2006 года плесень частое явление.

Доллары по сути хлопок и со временем на них плесень возникает из-за влаги.
Ее видно только в ультрафиолете.
Если купюра не светится полностью в уф, а плесень небольшая обычно кассиры берут такие купюры.

Плесень выводится разбавленным отбеливателем простым дешёвым, на Ютубе есть куча видео где описано как удалить плесень с долларов.

П.С. Я проверяю все доллары и евро что получаю в кассе любого банка ультрафиолетовым фонариком. Часто слышу мат в свою сторону от кассиров в разных банках. Я не знаю где купить нормальный уф фонарь, покупал на Али давно.
KotletaDollarov
KotletaDollarov
5 квітня 2025, 9:33
Пумб, райф ни разу не подсовывали белые с пятнами. Я в обычный фонарь припаял светодиод на 365нм, но мощности маловато если сильно светло в помещении.
Да кассиры часто делают круглые глаза, в обменниках возмущаются тоже, возвращал обратно и стиранные или после белизны (полностью изменен цвет всей купюры)
Наркокартели ставят штампы невидимой в дневном свете краской
Щас в даже в привате в раеных отделениях кассир просматривает купюры под лампой перед выдачей
Karin77
Karin77
5 квітня 2025, 8:50
Как тетя-кассирша решит-так и будет!
natashaGra
natashaGra
7 квітня 2025, 8:20
Это тоже не первая ситуация здесь такая, с купюрами в этом банке тоже проблемы
ccc2013
ccc2013
7 квітня 2025, 16:57
Вход- рубль,выход- два…😜😜😜
Я. ..
Я. ..
8 квітня 2025, 12:13
«на 6-х з 35 плісняву»

тю, дивні вони, ну і шо шо пліснява?) якби, платіжний засіб залишається тим самим, а від плісняви вони легко відмиваються, а банк там боїться взяти ці купюри, наче там не пліснява під ультрафіолетовими променями видна, а якась мітка піратська за яку знищують банки)))

Курс валют в абанку

USD 42 42.6