Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 вересня 2023, 16:46

Україна офіційно попередила Польщу про намір судитися через зернове ембарго

Україна подасть на Польщу в арбітраж Світової організації торгівлі через зернове ембарго. Про це написав прем'єр-міністр Денис Шмигаль у соцмережі X.

► Читайте сторінку «Мінфіну» у фейсбуці: головні фінансові новини

«Україна, попри війну і блокування росією наших портів, дотримується своїх зобовʼязань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом СОТ. Ми не мали й не маємо намірів шкодити польським фермерам. Ми дуже цінуємо підтримку від польського народу і польських родин. Але у випадку порушення торгового права в інтересах передвиборчого політичного популізму Україна буде змушена звернутись до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків за порушення норм ГАТТ (генеральна угода з тарифів і торгівлі])», — заявив Шмигаль.

Раніше «Мінфін» писав, що прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив: «Польща остаточно вирішила не відкривати кордон для імпорту українського зерна».

15 вересня Єврокомісія повинна скасувати дію свого мораторію на імпорт української кукурудзи, пшениці, насіння ріпаку та соняшнику до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини.

Читайте: Польща «без вагань» підпише постанову про заборону на імпорт українського зерна — міністр

Утім, в уряді Польщі неодноразово погрожували в односторонньому порядку продовжити дію заборони на імпорт зерна з України після 15 серпня, попри встановлені у ЄС правила.

Автор:
Ярослав Голобородько
Редактор стрічки новин Ярослав Голобородько
Пише на теми: Макроекономіка, фондовий ринок, криптовалюта

Коментарі - 1

+
+30
youknow
youknow
12 вересня 2023, 23:35
#
Цирк. Вчепились в неї як… Транзит можна здійснювати через Словаччину, Румунію, Угорщину
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися