Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 березня 2023, 18:10

В Україні можуть спростити перепродаж вживаних авто. Законопроєкт зареєстрували в Раді

Голова Податкового комітету Ради та інші депутати зареєстрували у парламенті законопроєкт № 9083, яким пропонується спростити перепродаж вживаних автомобілів. Про це голова комітету Данило Гетманцев написав в телеграм-каналі.

Голова Податкового комітету Ради та інші депутати зареєстрували у парламенті законопроєкт № 9083, яким пропонується спростити перепродаж вживаних автомобілів.
Фото: columbauto.com.ua

► Читайте телеграм-канал «Мінфіну»: головні фінансові новини

«Разом із колегами вніс законопроєкт N9083, що передбачає дерегуляцію та детінізацію ринку торгівлі вживаними транспортними засобами», — написав Гетманцев.

«Скасування безглуздої державної реєстрації вживаних автомобілів торгуючою організацією на себе, навіть якщо вона їх купує як товар для подальшого перепродажу — стане запорукою для виведення з тіні ринку, розширення діяльності білих автотрейдерів та ліквідації схем, через які бюджет недоотримує податки», — додав голова комітету.

Згідно із пояснювальною запискою до законопроєкту, за результатами 2021 року обсяг державних реєстрацій нових автомобілів склав близько 100 тис., а вживаних — близько 1,7 млн. Водночас переважна більшість ринку вживаних автомобілів наразі перебуває «у тіні».

Читайте: Що привозили з-за кордону в лютому: Найпопулярніші бренди серед імпортних авто з пробігом

При цьому суб'єкти господарювання, які здійснюють торгівлю вживаними транспортними засобами, при викупі вживаного автомобіля з метою його подальшого перепродажу зобов’язані проводити обов’язкову державну реєстрацію придбаного автомобіля на себе, перш ніж мати можливість його перепродати кінцевому споживачу.

Крім того, суб'єкти господарювання, які скуповують вживані транспортні засоби для їх подальшого перепродажу, вимушені на кожний автомобіль двічі отримувати довідку з районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки про взяття транспортного засобу на військовий облік (зняття з військового обліку).

Коментарі - 15

+
+63
Barrs
Barrs
6 березня 2023, 18:44
#
Спростити для автосалонiв та iнших великих гравцiв…
Але який заголовок. Яка заява.

А ще в мене питання. Ось припустимо автосалон купляє вживане авто для перепродажу i не робить нiяких перереєстацiй. Хто несе вiдповiдальнiсть за будь-яке порушення, скоєне на цьому транспортному засобi у перiод, поки автосалон не перепродасть цей транспортний засiб?
+
0
Три літри
Три літри
6 березня 2023, 19:29
#
Водій авто. Це записано як в адміністративному, так і в кримінальному кодексах. Є механізм який дозволяє офіційно зареєструвати факт передачі користування.
+
0
FogBRD
FogBRD
7 березня 2023, 10:10
#
А что мешает водителя снять с себя регистрацию? правда авто будет без номера, но уж до салона как-то довезут
+
+15
matroskin
matroskin
6 березня 2023, 20:35
#
Так, а куди ще спрощувать для фіз.осіб? Ну хіба шо зобов’язать банки перевірять валюту безкоштовно. а СТО саме авто. Сама процедура займає хвилин 30, все що від Вас надо паспорт код і гроші. Якщо в МРЕО «черга», а треба терміново-йдіть до любого нотаріуса.
Де тут можна що спростить? Не реєструвать зовсім-дурниця, але навіть це діло добровільне, можете віддать гроші взять тех.паспорт і їздить, якщо власник не напише заяву що Ви украли, то хоч 100 років можете їздить.
+
0
skylake3
skylake3
6 березня 2023, 21:47
#
Наследник заберёт.
+
0
matroskin
matroskin
6 березня 2023, 23:11
#
Наследник заберёт.
В нотаріуса можна оформить не тільки довіреність, а і договір куплі/продажу, по якому ніякий наслєднік вже нічого не забере. В МРЕО взагалі довіреності не оформляють.
+
+30
Barrs
Barrs
6 березня 2023, 21:59
#
В нотарiуса Ви можете оформити договiр купівлі-продажу автомобіля, так.

Але повнiсттю переоформлений транспортний засiб — це коли у вас є свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, в якому стоїть прiзвище та iм’я нового власника.
Можливо я не володiю iнформацiєю, але як на мене нотарiус таке видати не може.

Звiсно можна не перереєстровувати, i можна навiть не укладати договiр купівлі-продажу.
Але це все за собою тягне можливi ньюанси.

А спростити, як на мене, є ще куди.
Наприклад коли не виходячi з дому i не стоячи в чергах можна заповнити заявку та отримати свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (можливо навiть з новими номерами, якщо вирiшили змiнити) по поштi.

Якщо авто вже зареєстровано i ви маєте наприклад той самий договiр купівлі-продажу, який оформили у нотарiуса.
Всi необхiднi даннi є в реєстрах. Питання лише процедури.
+
0
matroskin
matroskin
6 березня 2023, 23:04
#
Наприклад коли не виходячi з дому i не стоячи в чергах можна заповнити заявку та отримати свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу
Аби Ви хоть раз купували авто то такого б не писали.
В МРЕО їздять не для того щоб на Вас подивилися, там перевіряють чи авто не в угоні і т.п., перевіряють чи є предмет договору взагалі і чи відповідає він тому що в техпаспотрі, а головне чи не перебиті номера кузова і двигуна.
Тож єдине що тут можна спростить, це щоб працівник МРЕО приїзжав з обладнанням по визову на дом, але вибачте так роблять лише проститутки і то за дорогу беруть доплату.
+
0
Barrs
Barrs
7 березня 2023, 0:38
#
Як цiкаво.
Тобто спочатку у Вас можна пiти до нотарiуса та не перереєстровувати транспортний засiб взагалi, а тепер в МРЕО треба багато перевiрок.

Давайте по порядку

1. перевiрка чи авто не в угоні і т.п.,
всi перевiрки можна зробити по VIN коду. я не фахiвець, але думаю спiвробiтник МРЕО так i робить.

2. перевіряють чи є предмет договору взагалі і чи відповідає він тому що в техпаспотрі
якщо є договiр купiвлi-продажу, то вiн має буту в реєстрi. якщо вiн є в реєстрi, то перевiрка — це питання процедури

3. а головне чи не перебиті номера кузова і двигуна
якщо ми говоримо про переєстрацiю транспорного засобу, то всi цi данi є вже в реєстрi. тобто є конкретний транспортний засiб, в якого у базах МВС це все прописано та пееревiрено при первiннiй реєстрацiї. I цi данi будуть в свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу особи, яка продає.
Покупець в першу чергу зацікавлений в тому щоб вони спiвпадали. I коли ви купляєте машину, то зазвичай ви їдите на якесь своє СТО, щоб подивитись чи все з машиною ок. То в чому проблема перевiрити що номера спiвпадають i не перебитi?

Про обладнання — не знаю на скiльки щiтка, люстерко та фотоапарат можна вважати якимось таким спецiалiзованним обладнанням

Тож не переконали.
є ще куди покращувати.
+
0
matroskin
matroskin
7 березня 2023, 8:28
#
Тобто спочатку у Вас
Це не спочатку у мене, а спочатку у Вас.
Я ще раз повторюсь порядок дій як і самі дії є не обов’язковими, Ви можете й саме авто не дивитися, заказать по фото оплатить на картку Вам його доставлять.
Ви написали, що потрібно щось спростить, я намагаюся зрозуміти що саме Вам спростить? Якщо Ви не хочите перевірять те що купуєте у Вас є така можливість, якщо хочите-приїдье Вам його перевірять і дадуть документ.
Що Ви хочите спростить, щоб МРЕО Вам онлайн дало номера на крадене авто, під те що десь їздить в Криму,? Чи щоб виписало онлайн тех.паспот на синє авто яке по факту червоне?
+
+15
bonv
bonv
6 березня 2023, 22:04
#
Спочатку спростіть, а не «спрощуйте» постійно…
+
0
Vira Chala
Vira Chala
7 березня 2023, 12:22
#
Менше паперової волокити завжди полегшувало життя. Лікаідація схем значно спростить систему і з’явиться бажання торгувати відкрито
+
0
Жанна Тищенко
Жанна Тищенко
7 березня 2023, 12:23
#
Детінізація — то добре, дерегуляція — не знаю. Прибрати зайві процеси в оформленні однозначно треба. Через спрощення і прозорість може таки подолаємо корупцію. Проте має бути чітко прописані протоколи дій власника, автосалону та чітко визначена відповідальність.
+
0
MudraRada
MudraRada
7 березня 2023, 14:35
#
Ну взагалі нормально. Зайва тяганина нікому не потрібна. Тим паче якщо ти купуєш зразу на перепродаж. Салонам може легше, а перекупам, які працюють самі на себе — не дуже. Тому хотілось би, щоб прийняли. Думаю, біди не зробить, а комусь і допоможе.
+
0
Сергій Койструба
Сергій Койструба
7 березня 2023, 18:11
#
Дерегуляция нужна чтобы дилеры авто перестали регистрировать на себя авто если собираются в конечном итоге их перепродать другим. Как сильно это повлияет на рынок, не берусь судить, но лишние действия уберет, а, значит, и снизит вероятность соблазна брать взятки
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися