Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 грудня 2020, 15:05

НБУ проти зниження комісій за безготівкові платежі до рівня ЄС

Національний банк виступає проти введення державного регулювання вартості комісій за еквайринг і інтерчейндж. Про це повідомляє пресслужба НБУ за підсумками круглого столу, присвяченого обговоренню законопроєктів №4178 і №4178-1 в фейсбуці.

Національний банк виступає проти введення державного регулювання вартості комісій за еквайринг і інтерчейндж.
Фото: tvoemisto.tv

Що кажуть в НБУ

На думку НБУ, зниження комісій за проведення безготівкових операцій негативно вплине на розвиток pos-термінальної мережі, а також може призвести до збільшення вартості обслуговування банківських рахунків і карток для громадян.

«Зараз Україна на етапі активного розвитку платіжної інфраструктури. Покриття pos-термінальної мережі у нас майже вдвічі менше, ніж в країнах Європи. Всього близько 8 pos-терміналів на 1 тис. населення. А при різкому не ринковому зниженні міжбанківських комісій розвиток платіжної інфраструктури може зупинитися. Адже закупівля і подальше обслуговування терміналів в Україні здійснюється, зокрема, за рахунок інтерчейндж», — зазначив заступник глави НБУ Олексій Шабан.

Читайте також:Ритейлу доведеться купувати POS-термінали за свій рахунок

За його словами, зниження комісій також може привести до зникнення безкоштовних платіжних карток, оскільки для простого громадянина картку безкоштовну роблять банки за рахунок міжбанківських комісій.

Крім того, зниження комісій може призвести до відмови банків від розвитку мотиваційних заходів для власників карток (кешбек, програми лояльності, акції, знижки).

Про що законопроєкт №4178

Згідно із законопроєктом №4178, розмір інтерчейндж пропонується поступово знизити до 1% від суми транзакції з 2021 року зі подальшим зниженням до 0,3% в 2022 році.

Автори законопроєкту вважають завищеними тарифи комісійної винагороди за еквайринг послуги для підприємств України.

Наприклад, для великих підприємств комісія складає від 1,7% з кожної транзакції за допомогою платіжної картки, а для малих і середніх підприємств — від 2% до 3%.

Читайте також: Карантин вихідного дня. Обсяг транзакцій через POS-термінали значно скоротився

У той же час у всіх країнах ЄС розмір ставок комісії обмежений на законодавчому рівні і становить не більше 0,2% за дебетовими картками і 0,3% по кредитних картках від кожної транзакції проведеної з їх допомогою.

Коментарі - 15

+
+90
karl1929
karl1929
4 грудня 2020, 15:43
#
Давно пора снизить тарифы..А то противно читать,как хвалятся банки сколько миллиардов заработали за квартал,за год...Это же фактически банки ограбили простой люд...Противно читать ,какие зарплаты у правления банков и у главарей нац.банка...А теперь они лишатся своих миллионных зарплат..Поэтому этот выходец из Привата и сетует на --нельзя---Сколько можно издеваться над людьми и показывать свои доходы и шестизначные зарплаты???Пора разгромить эту шайку -лейку данилишин--шабан--банки
+
+79
NoNameNPC
NoNameNPC
4 грудня 2020, 16:35
#
Карл, я для тебя открою страшный секрет, но любой банк это коммерческая организация с задачей заработать. Если не нравится - не пользуйся. Почему бы гос банку типа Ощада не сделать европейские комиссии и получить преимущество на рынке и все отстальные банки автоматом подтянутся. А по поводу противно читать - стань профессионалом в своем деле, чтобы с тобой хотели работать все и тоже будешь получать достойную оплату. Но это сложно, не то что ныть на сайте.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
4 грудня 2020, 23:13
#
«Почему бы гос банку типа Ощада»

Что за дурацкая идея - зтыкать все дыры исклчительно госбанками,
у Ощада и так выше крыши дополнительных обязтельств по бесплатному
обслуживанию разных категорий плательщиков.

Почему-бы любому частному банку, например, Альфа-банку не закупить за свои деньги сто тысяч терминалов с NFC-модулем  и десять тысяч банкоматов и не осчастливить всех украинских владельцев банковских карт сервисом бесплатного снятия наличных, а бизнес минимальными ставками IRF (Interchange reimbursement fee)...

Ответ очевиден - Альфе и даром не надо  развивать украинскую платёжную инфраструктуру.
+
0
kingcity
kingcity
5 грудня 2020, 11:27
#
У Альфи можливість безкоштовного зняття готівки є (у межах певного ліміту). На відміну від Привата. У якого не дивлячись на платне зняття готівки (чи поповнення), обладнання глючить постійно — то гроші не видасть, то навпаки не зарахує.
Чому так — відповідь очевидна.
Привату не те що даром, навіть за гроші не потрібно розвивати українську платіжну інфраструктуру.
+
0
ballistic
ballistic
4 грудня 2020, 17:39
#
«Давно пора снизить тарифы»
- а куди нижче?
Зараз банк не тільки безкоштовно обслуговує, а навіть і доплачує клієнту кешбеком.
В даному випадку НБУ захищає збереження «нульових» тарифів для населення. За платежі платить бізнес.
+
+7
rredrred
rredrred
4 грудня 2020, 17:49
#
Говорите что нбу для населения?))) а не нбу ли проводит все безналиные платежи в гривне и получает комиссии в первую очередь, а потом космические премии в нбу на 2-3 смс приходят((( что остальным чиновникам только завидовать и завидовать
+
0
ballistic
ballistic
4 грудня 2020, 18:03
#
Ні.

«нбу для населения» ≠ «НБУ захищає збереження «нульових» тарифів для населення»
+
+30
Kanarej
Kanarej
4 грудня 2020, 19:40
#
А какие там зарплаты? И почему «противно»? Вы коммунист? :)
Ведь не банки и не НБУ устанавливают заплаты «простому люду». Особенно банки, которые по своей сути коммерческие организации, ворочающие огромными суммами. Это их дело, какие зарплаты и премии устанавливать у себя, если прибыль позволяет.
Или Вы имеете ввиду, что лучше людям не знать о зарплатах банкиров? :)
И да, у банков не всегда прибыль, и не у всех. Например в 14-15 годах все были в очень серьезных убытках, не уверен даже, отыграли они их, или все еще нет.
А вообще простому люду лучше думать о своих зарплатах, ане о чужих… и как поднять свои доходы. А то жаба она такая…
+
+75
99494876
99494876
4 грудня 2020, 15:47
#
Так вот оно что. Украина живет круче ЕС. Может позволить себе высокие комиссии.
+
+7
ofindependence
ofindependence
4 грудня 2020, 16:15
#
«Грозилась свинья луну съесть»- ПОСЛОВИЦА ).
+
+45
zzzachary
zzzachary
4 грудня 2020, 16:33
#
Ох и вешают же они лапшу в этом НБУ, не выгодно, не будет развиваться рынок! Рынок не будет развиваться если малый и средний бизнес будут обдирать, 2-3% это мохера с транзакции, особенно если торгуешь низко-маржинальным товаром.
+
+15
Богдан Перчук
Богдан Перчук
4 грудня 2020, 17:32
#
Конечно рынок было бы правильнее. Но у нас какой рынок, 2-3 участника? В ЕС высококонкурентный рынок. Там из за этого и комиссии низкие.
+
0
Kanarej
Kanarej
4 грудня 2020, 19:51
#
С чего Вы это взяли? Там наоборот Еврокомиссия постоянно озабочена вопросами тарифов, в том числе и банковскими комиссиями. Вот к примеру https://kapital.kz/world/18448/v-yes-ogranichat-komissii-platezhnykh-sistem.html или вот: https://www.vedomosti.ru/finance/articles/2020/03/21/825849-v
Так что высококонкурентный рынок к европейским комиссиям вообще ни при чем.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
4 грудня 2020, 23:24
#
Возможно и поэтому во многих европейских банках платное обслуживание обычных дебетовых карт…

Как знать, может наши славные депутаты всё-таки додавят укрбанки и у нас тоже банковские карты станут платными…
+
0
Богдан Перчук
Богдан Перчук
5 грудня 2020, 10:55
#
Там комиссии были введены чтобы ограничить апетиты Visa и Mastercard а банковская комиссия добавлялась к ней. Конкуренция была между банками.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися