Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 вересня 2020, 7:40

Чому долар продовжить дорожчати

Минулий тиждень був складним для гривні: міжбанк не балував надлишком пропозиції валюти. А Нацбанк практично весь тиждень не виходив на ринок з інтервенціями.

У підсумку, долар на міжбанку виріс з 27,50/27,53 до 27,73/27,76 гривень, а в обмінниках увечері 4 вересня його продавали по 27,70 — 27,75 гривень. На цьому тижні у «зеленого» є всі шанси знову підрости.

Що буде з валютним ринком в найближчі дні

На курс і поведінку учасників торгів вплинуть такі фактори:

1. Господарська діяльність клієнтів, аграрії та металурги.

З перших днів осені ділова активність зростає, а разом з нею — і попит на валюту. Збільшення мінімальної зарплати і зняття карантинних обмежень по зарплаті в держсекторі активізували зростання споживчого попиту, в тому числі і на імпортну продукцію. Відповідно, імпортери потребують вбільшихобсягів валюти.

Аграрії продовжують збирати урожай. А тому активно закуповують паливо і імпортні комплектуючі для сільгосптехніки. Але вони також активно продають агропродукцію за кордон, що стимулює приплив їх валютної виручки на міжбанк.

Читайте такожКоли юань посяде місце долара

Непогані ціни на продукцію металургів також дозволяють їм активніше торгувати на зовнішніх ринках і отримувати додаткові обсяги валюти. Це призведе до поступового зростання статистики торгів, починаючи з вересня.

2. Вихідний понеділок у США.

7 вересня в Америці відзначають День праці і американські банки не працюють. Більшість клієнтів захочуть перенести свої операції в доларі відразу на вівторок.

Це призведе до перекосів попиту і пропозиції як 7-го вересня (на малооб'ємному ринку будь-який вихід великого гравця кардинально змінюватиме тренд по курсу), так і у вівторок, 8 вересня, коли компаніям буде зарахована валютна виручка в доларі практично за два дні. Але і попит збільшиться за рахунок відкладених заявок понеділка.

3. Інтервенції НБУ і тендери рефінансування.

Минулий тиждень показав зміну тенденції з попиту і пропозиції валюти на міжбанку. І фактично відсутність надлишку валюти на торгах. Не буде надлишку валюти і в ці дні.

Незважаючи на зниження можливостей фізичного обсягу викупу долара на міжбанку, котирування інтервенцій Нацбанку залишаться головним курсовим орієнтиром для всіх учасників ринку.

«Мінфін» прогнозує в найближчі дні утримання Нацбанком цінників своїх інтервенцій в таких межах, щоб не допускати особливого просідання курсу долара на міжбанку.

Вже відомі результати чергового тендеру Нацбанку з рефінансування банків на строк до 84 днів, який пройшов 4-го вересня. Попит на ресурси був низьким. Всього 1 банк отримає 100 млн гривень під 6% річних, що не зробить погоди ні на ресурсному, ні на валютних ринках.

4. Первинний і вторинний ринок ОВДП, поведінка нерезидентів-власників українських облігацій і «дочок» іноземних компаній, що репатріюють дивіденди.

Останнім часом Мінфіну вже не вдається розміщувати через аукціони такі ж значні об'еми ОВДП, як раніше. Якщо ще недавно чиновники продавали гривневих і валютних паперів на суми понад 8-10 млрд грн, то, наприклад, на останньому аукціоні 1 вересня — всього близько 2,8 млрд грн.

При цьому мінфінівці вважали його досить успішним. Покупцями були в основному держбанки і частина банків з українським та міжнародним капіталом.

На момент написання статті у вівторок, 8 вересня, Мінфін планує продавати гривневі облігації на 98, 385 і 889 днів без обмеження по сумі. Ми прогнозуємо, що після консультацій з первинними дилерами чиновники залишать до розміщення тільки облігації на 98 і 385 днів. А підсумковий обсяг їх продажу не перевищить 2,1-4,6 млрд грн.

Читайте такожНавіщо Марченко збільшив держборг на 320 мільйонів доларів

Такі суми частково вплинуть на ресурсний і, опосередковано, на валютний ринки у вівторок (сам аукціон) і в середу (розрахунки по ньому). Але загального стану справ на цих ринках в цей раз не змінять.

Нерезиденти — власники українських гривневих облігацій продовжать плавно виходити з них. Застосовувати будуть вже відпрацьовану тактику покупок валюти невеликими порціями, щоб не провокувати спекулянтів на завищення котирувань.

Подібної ж стратегії дотримуватимуться і «дочки» іноземних компаній, які на цьому тижні ще будуть купувати валюту для репатріації дивідендів.

5. Поведінка готівкового ринку, дії спекулянтів і ліквідність банків.

Готівковий ринок залишиться заручником ситуації на міжбанку і реального попиту і пропозиції на валюту з боку населення. Виняток становитимуть котирування за готівковим євро, де зараз спекулятивна складова дуже велика і власники обмінників на цьому продовжать активно заробляти.

Зароблятимуть на скачках курсу євро спекулянти і на міжбанку.

Спекулянти періодично намагатимуться розгойдати курс, підлаштовуючись під дії великих гравців. Найактивніше таких дій варто очікувати від них у понеділок, 7 вересня, коли на малооб'ємному ринку через роботу по долару на умовах ТОМ у них з'явиться чудова можливість «поганяти» курс на дрібних угодах.

Ліквідність банків залишиться на високому рівні. Це дозволить їм не тільки виконувати вимоги Нацбанку по нормативах ліквідності, але і періодично підживлювати гривнею свої спекулятивні операції на ресурсному і валютному ринках.

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень коливання залишків на коррахунках банків у межах від 40 млрд грн до 58 млрд грн.

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 7-11 вересня:

На міжбанку. Ключовими драйверами ринку в ці дні будуть:

  • поведінка (в т.ч. у вихідний в США понеділок) і курсові завдання великих місцевих гравців;
  • дії нерезидентів на первинному і вторинному ринку ОВДП;
  • інтервенції НБУ і його цінники;
  • результати первинного аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 8 вересня.

Нацбанк не тільки спробує поповнювати резерви в моменти можливого ситуативного перевищення пропозиції над попитом, а й своїми котируваннями практично утримувати курс долара навіть в моменти його потенційного просідання.

Судячи з усього, «дешевий» долар зараз не входить в плани ні Мінфіну, ні Нацбанку. Але за рахунок активного зростання клієнтського попиту на валюту з початком осені навіть при сприятливому розвитку подій, за нашими розрахунками, він зможе викупити на торгах без наслідків для курсу гривні не більше $ 60-110 млн.

За прогнозами «Мінфіну», курс долара на міжбанку  перебуватиме в коридорі 27,55 -28,05 гривень, а по євро через продовження валютних ралі на зовнішніх ринках — в більш широкому коридорі 32,35-33,10 гривень.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У понеділок: через роботу по долару на умовах ТОМ — в межах $ 130-160 млн при здійсненні до 390-420 угод;

У вівторок-четверг: в межах $ 190-230 млн при здійсненні до 530-580 угод;

У п'ятницю: зниження ділової активності перед вихідними. Обсяги операцій складуть до $ 165-200 млн при здійсненні до 430-510 угод.

Готівковий ринок

Курси обмінників орієнтуватимуться на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення, ситуацію на міжбанку і поточний крос-курс пари долар євро на міжнародних майданчиках.

Читайте також: Як нова політика ФРС може полегшити Україні доступ до кредитів

Обмінники продовжать працювати в режимі «з обороту» без особливої ​​власної гри «на підвищення» або «на пониження» з періодичним розширенням спреда в межах 15-25 копійок по долару, 20-40 копійок по євро і в межах 0,01-0,015 гривень по рублю.

«Мінфін» прогнозує коридор за готівковим доларом у обмінниках фінкомпаній в межах 27,50- 28,00 гривень, а в банках 27,35 -28,10 гривень.

За готівковим євро коридор курсів покупок і продажів в обмінниках фінкомпаній буде в межах 32,45 — 33,05, гривень, а в банках істотно ширше: 32,35 — 33,10 гривень за євро.

Коментарі - 16

+
+127
Smehue4ki
Smehue4ki
7 вересня 2020, 9:55
#
Не только я, но и другие посетители этого сайта весь прошлый квартал тоже писали, что нерезы будут плавно выходить из ОВГЗ не только Украины, но и других развивающихся рынков. У них ещё 3 ярда зелени вложено и точно ещё год будут выходить из гривны постепенно.

С нынешним правительством/Президентом мы видим один только сигнал - на ослабление гривны. Они не привлекают инвестиции крупных международных гигантов, для роста экспорта и валютной выручки, а ещё плодят коррупцию и таких судей как Вовк. Поэтому они и дальше будут девальвировать нац валюту и рассказывать как это полезно для экономики. К сожалению.
+
0
motoruller
motoruller
7 вересня 2020, 13:28
#
Вывели 40млрд грн с февраля 2020, за пол года. Но сейчас остановились, может до 2-х лет растянуться
+
0
Kanarej
Kanarej
7 вересня 2020, 20:53
#
Чем на дольше растянется - тем лучше для курса.
+
0
Smehue4ki
Smehue4ki
8 вересня 2020, 0:15
#
Согласен с обоими комментариями - чем быстрей распродают ОВГЗ и выводят в баксах обратно зарубеж тем хуже для гривны.
+
0
bonv
bonv
7 вересня 2020, 10:32
#
Протягом цього тижня очікується помірний ріст курсу долара до гривні.
Долар на міжбанку може торгуватися  близько 27,9-28,0 грн, а готівковий долар у банках може торгуватися близько 27,8/28,0 грн. Про це повідомив Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі в коментарі РБК-Україна.
+
+21
bonv
bonv
7 вересня 2020, 10:33
#
Олег Пендзин як і раніше впевнений, що до кінця жовтня, поки не відбудуться вибори до місцевих рад, буде домінувати політичний, а не економічний фактор: курс повинен бути стабільним і не вищим за 28 грн/долар.
"Нацбанк жорстко моніторить верхню і нижню межі коридору, за допомогою продажу або покупки валюти не допускаючи виходу курсу за його межі. А всередині коридору протягом тижня курс змінюється залежно від попиту і пропозиції. Схоже, що регулятор на тлі зростання ділової активності імпортерів і незначного підвищення попиту на валюту почав тестувати новий коридор курсу 27,5-28 грн/долар, або на 20 копійок вище попереднього. Навіть якщо попит продовжить збільшуватися, то, маючи 26 млрд валютних резервів, Національний банк здатний задовольнити будь-який попит на міжбанківському ринку, щоб не допустити зростання
+
0
bonv
bonv
7 вересня 2020, 10:33
#
Андрій Шевчишин також говорить, що наступного тижня зміцнення гривні не очікується, а ось невелике ослаблення цілком можливо.
«Накопичується відкладений попит на валюту з боку імпортерів, це тисне на курс гривні, – роз'яснив Андрій Шевчишин. – Але влада знову підтвердила, що поки не збирається її істотно ослаблювати. Днями міністр економіки Ігор Петрашко зробив »словесну інтервенцію«, повідомивши, що курс поки не планують опускати нижче 28 грн/долар. Додатково на зміцнення гривні працює ситуація з епідемією коронавірусу, що погіршується: попит на товари і послуги не зростає, населення витрачає мало, а у імпортерів склади заповнені нереалізованою продукцією. У підсумку всі ці фактори будуть підтримувати точку стабільності – не вище 28 грн/долар».
+
0
yarg
yarg
7 вересня 2020, 11:41
#
У импортеров одновременно и «отложенный спрос» и «затоваренные склады» ?
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
7 вересня 2020, 13:28
#
Саме так... у імпортерів затарені склади, вони не продали те, що планували, завезли товар без авансів, а тепер відкладений попит на валюту, бо за той товар треба до кінця комерційного року розрахуватися, або створити своєму постачальнику проблему з дебіторкою...
+
0
yarg
yarg
7 вересня 2020, 13:32
#
Сомневаюсь что нашим импортерам дают товар без предоплаты.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
8 вересня 2020, 11:21
#
Нам мама європейська дає товар, ми його дистрибюторам хто по передплаті, хто в кредит, там ціна різна від того, вони продають, віддають нам бабло, ми конвертуємо в гроші і мамі віддаємо. Так більшість імпортерів працюють. Все залежить від схеми, якщо береш без передплати, то ціна 100 грн умовно, якщо заплатив наперед пів ціни, то вже по 90, якщо передплата за все, то 80 грн... за умовну одиницю. Так працює весь рітейл.
+
+15
serjantik
serjantik
7 вересня 2020, 13:57
#
«… призведе до перекосів попиту і пропозиції як 7-го сентября (на малооб'ємному ринку будь-який вихід великого гравця кардинально змінюватиме тренд по курсу), так і у вівторок, 8 вересня» — хто писав цю статтю? Так врешті решт — сєнтября, або вересня?
+
+14
QGS
QGS
7 вересня 2020, 14:15
#
НБУ всё делает чтобы натянуть до 28;)
+
+15
Vladislav Kudrich
Vladislav Kudrich
7 вересня 2020, 15:51
#
Добрий день! У Minfin for Developers ( https://bit.ly/3jWOrXY ) відбулося оновлення ключових API.

Якщо ви ще не в курсі. «Мінфін» кілька місяців тому запустив новий сервіс, в якому ми віддаємо курси валют по API. Детальніше про нього тут: https://bit.ly/3jWOrXY

Новi курси НБУ:
Фунт стерлінгів, Польський злотий, Швейцарський франк, Китайський юань, Угорський форинт, Датська крона, Японська єна, Іранський ріал, Казахстанський тенге, Канадський долар, Білоруський рубль, Молдавський лей, Турецька ліра, Туркменський манат, Норвезька крона, Сінгапурський долар, Узбецький сум, Чеська крона, Шведська крона, Австралійський долар
та курс XDR (МВФ)

Курси у обмінниках та на чорному ринку. Крім вищеназванних валют ви можете отримати дані по:
Дірхам ОАЕ, Болгарський лев, Новий ізраїльский шекель, Мексиканське песо, Новозеландський долар, Грузинський ларі, Хорватська куна, Єгипетський фунт, Монгольский тугрик, Румунський лей, Новий тайванський долар

а також валютні пари
EUR-USD
USD-EUR
та Біткоін
+
0
serjantik
serjantik
10 вересня 2020, 11:40
#
Спасибо, надо посмотреть
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
8 вересня 2020, 12:19
#
Як перевіряти об'єкти нерухомості перед покупкою — покрокова інструкція:

https://www.youtube.com/watch?v=HqIWOPDI594&feature=youtu.be

Підписуйтесь на youtube-канал Finance.ua і коментуйте відео ;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися