Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 серпня 2020, 9:01

«Рухаємося далі»: Глава НБУ розраховує на другий транш від МВФ в цьому році

Свіжий макропрогноз НБУ побудований на припущенні, що Україна отримає в цьому році другий транш МВФ за програмою stand-by. НБУ разом з урядом сфокусувалися на виконанні положень Меморандуму. Про це в інтерв'ю РБК-Україна сказав голова НБУ Кирило Шевченко.

Свіжий макропрогноз НБУ побудований на припущенні, що Україна отримає в цьому році другий транш МВФ за програмою stand-by.
Фото: flickr.com

«В даний час ми успішно рухаємося по виконанню положень Меморандуму, зокрема структурних маяків. Ми знаходимося в постійному діалозі з МВФ, так і з іншими нашими міжнародними партнерами. Вважаю, що продовження позитивної динаміки співпраці стане запорукою для отримання наступних траншів протягом поточного року», — сказав Шевченко.

Читайте також: Україна отримала $2,1 мільярда першого траншу від МВФ — Смолій

Що ж стосується строків перегляду програми, глава НБУ відзначив, що на даний момент ще відпускний сезон і точні дати будуть зрозумілі ближче до кінця серпня.

Але, за його словами, він вже почав зустрічі з наглядовими радами державних банків щодо виконання програми по зниженню проблемних кредитів в держбанках, як це і передбачено Меморандумом з МВФ.

«Цей структурний маяк виконаний і ми рухаємося далі», — пояснив глава НБУ.

Які умови МВФ поставив Україні

Як повідомляв «Мінфін», 12 червня МВФ оприлюднив текст Листа про наміри та Меморандуму про економічну та фінансову політику за новою 18-місячною Програмою Stand-by для України.

У цих документах перераховуються умови, які повинні виконати уряд України і НБУ, щоб отримати решту коштів від МВФ ($2,9 мільярда).

Читайте також: Червоне світло для розширення пільг «спрощенцям» і зниження пенсійного віку

Найближчі структурні маяки

  • до кінця червня — затвердження планів скорочення проблемних кредитів державних банків.
  • до кінця серпня — перегляд всіх тарифів на опалення і прийняття спрощеної процедури зміни домогосподарствами постачальника послуг.
  • до кінця вересня — підготовка нових організаційних структур і системи для ДПС і ДМС з тим, щоб з 1 січня 2021 року вони діяли як дві окремі єдині юридичніособи.
  • до кінця вересня — посилити корпоративне управління на державних підприємствах, у тому числі розширити повноваження наглядової ради «Нафтогазу».
  • До кінця жовтня цього року Україна повинна внести зміни в закон про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та інші закони з метою вдосконалення механізму ліквідації банків та повернення активів.
  • До кінця жовтня також потрібно внести зміни в закон про Вищу раду правосуддя для поліпшення процесу відбору кандидатів.
  • До кінця листопада цього року повинні бути внесені зміни в закон про банківську діяльність, підготовлені у співпраці з МВФ і Світовим банком, для того щоб заповнити прогалини щодо ефективної практики корпоративного управління і розширити повноваження НБУ.
  • До кінця березня 2021 року, згідно з меморандумом, Державна аудиторська служба України з участю незалежних аудиторів повинна провести перевірку цільового використання бюджетних коштів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом.

Нагадаємо

12 червня Україна отримала $2,1 млрд першого траншу від МВФ.

Коментарі - 16

+
+30
Dodikk
Dodikk
17 серпня 2020, 9:16
#
Надо думать глобальней,а вдруг еще и алмазы с нефтью найдут где-то возле Боярки.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
17 серпня 2020, 17:57
#
Глава нацбанку i Бентлi в цьому роцi розраховуе купити,i дачу в *** -Заспi… розраховувати взагалi цiкаво…
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
17 серпня 2020, 9:50
#
Непартесь, при цих нелохах будем в долгах по вуха, без Земель, обложенi налогами з усих сторiн, космiчними цiнами,i головне при всьому цьому сильною грвнею… Маразм рулить, дивина, що МВФ мае якусь довiру до всього цього баллоболiзму.
+
+42
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
17 серпня 2020, 10:11
#
МВФ рулить цим процесом. Єдине завдання МВФ слідкувати за правами інвесторів, щоб їх поменше кидали. Багаті люди створили МВФ, в який кидають гроші з бюджетів країн, тобто «народні», які стабілізують ринки, десь на довго, десь на скільки вийде, щоб інвестори могли вискочити, а якщо дефолт, то це в основному гроші МВФ, тобто нічиї. А якщо хтось тішиться ілюзіями, що МВФ вам допомагає, то марно, їм на вас начхати, просто деякі їх інтереси, як от полегшений доступ до фінпослуг, співпадають з нашими. Нема в світі альтруїзму, особливо коли йдеться про великі гроші. Жодна країна третього світу не перейшла у вищу лігу за допомогою МВФ. Жодна. Польща та деякі інші вискочили на грантах ЄС, який готовий був платити їм за геополітичну вагу. І то були не кредити, а реальна бєзвоздмєздна допомога. Кредит кабалить людей та цілі країни. Спочатку придумали гроші, які дисциплінували плєбс до пори до часу, але коли знецінити гроші чи відібрати їх, у людини лишалося майно, а потім придумали кредит, який дозволяв забрати те майно легально і ніхто не скаже, що віджали, сам брав кредит під заставу чогось, тепер всьо, до свіданія. Законно. Так що є випадки, коли їсти торт разом не так вигідно, як гризти сухарі самому. Бо після того торту можуть печінку забрати. Якось так.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
17 серпня 2020, 10:21
#
+ 100%.Так у кожного своя вигода от того процессу.
+
+30
Maryan Fedoryshyn
Maryan Fedoryshyn
17 серпня 2020, 10:50
#
Замість того, щоб поширювати конспірологічні теорії, пропоную ознайомитися з цілями МВФ, які вони самі декларують: https://www.imf.org/external/about/howwedo.htm#:~:text=The%20IMF's%20main%20goal%20is,promote%20growth%20and%20alleviate%20poverty.
Все просто - стабільність міжнародної монетарної і фінансової системи, забезпечення росту і боротьба з бідністю. Нестабільна Україна - це додаткові ризики для інших держав, тому МВФ допомагає ці ризики зменшити.
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
17 серпня 2020, 11:36
#
Це не конспірологія, це реальність. А те, що вони декларують і те що реально роблять, то не завжди одне й те саме. Якби вони боролися з бідністю, то не давали б гроші на проїдання. Найбільш ефективним зараз є відмовитися від кредитування реструктуризувати виплати і розрахуватися з боргами. Чому найкраще живуть ті мої знайомі, які не мають кредитів? Я не кажу про кредити їх фірм, але то кредит на виробництво, а не споживчий, там гроші працюють, а держава Україна кредитами не фінансує виробництво, а просто відтягує момент колапсу.
+
+15
Maryan Fedoryshyn
Maryan Fedoryshyn
17 серпня 2020, 12:01
#
Стосовно практики: просто прогляньте перелік (небагатьох) успішних реформ, які запустила Україна за останні 5 років. Всі вони були включені в програми МВФ і впроваджувалися переважно під їх тиском.
Розмови про шкідливий МВФ - це продовженя міфу про «суверенну демократію» від нашого північного сусіда. МВФ не пропонує якихось радикальних антинародних кроків, це базові речі для переведення економіки на стійке зростастання: конкуренція, боротьба з корупцією, збалансований державний бюджет.
Будь-яка аналогія має свої обмеження. Ваш приклад про знайомих без кредитів розбивається об статистику найрозвинутіших країн світу: всі вони мають величезні борги (60%-200%). Витрати на базові інститути (освіта, судова система, інфрастуктури) окупаються.
+
0
Oligarh
Oligarh
17 серпня 2020, 12:52
#
Перелік (небагатьох) успішних реформ - это например, поднять тарифы?
+
0
Maryan Fedoryshyn
Maryan Fedoryshyn
17 серпня 2020, 14:29
#
Саме так, наближення тарифів до економічно-обгрунтованого рівня - це одна з успішних реформ. Попередні 20 років ми були на голці Росії, яка дотувала українську економіку дешевим газом взамін політичної залежності. Зараз ціни (майже) ринкові, а економіка відновилася від початкового шоку і здебільшого
перелаштувалася на інші ринки.
+
+45
bonv
bonv
17 серпня 2020, 11:28
#
Свіжий макропрогноз НБУ побудований на припущенні, що Україна отримає в цьому році другий транш МВФ за програмою stand-by. Так і живуть: припущеннями і популізмом.
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
17 серпня 2020, 9:51
#
От мені цікаво, після одного «кидка» МВФ тактика стєрпітся-слюбітся спрацює знову? Мабуть вони вирішили що через 6-9 місяців все забувається і ім знову повірять і дадуть грошей. Але вважаю що спочатку аудит куди були витрачені кошти із коронавірусного фонду і аналіз відкату реформ а тільки потім можливі розмови про подальшу співпрацю.
+
+27
Maleficarum
Maleficarum
17 серпня 2020, 10:00
#
Мда Реформы  просто  имеют  грандиозный размах...  Одного  придурочного   поменять  на  другого... Мощный    реформаторский  ход..
+
+30
bonv
bonv
17 серпня 2020, 11:29
#
Національний банк може підвищити облікову ставку в жовтні 2020 року в зв'язку з ростом інфляції, ослабленням гривні і припиненням програми Міжнародного валютного фонду в Україні.
Про це заявив глава департаменту макроекономічних досліджень інвестиційної групи ICU Сергій Ніколайчук, передає Інтерфакс-Україна.
«Я думаю, навряд чи Нацбанк робитиме це (підвищувати облікову ставку - ред.) у вересні на найближчому засіданні, я думаю, що швидше за ризики підвищення процентної ставки виростуть в жовтні, коли НБУ буде оновлювати свій макроекономічний прогноз», - сказав він в під час круглого столу Київської школи економіки в середу.
За його словами, НБУ при оновленні свого макроекономічного прогнозу буде змушений враховувати в тому числі збільшення мінімальної заробітної плати більш стрімкими темпами, ніж це враховується в поточному прогнозі, а також новий бюджет, ризики в продовженні програми з МВФ і реакцію фінансових ринків.
+
+45
bonv
bonv
17 серпня 2020, 11:32
#
Олексій Шабан був призначений заступником голови Національного банку України, в результаті чого новий глава Кирило Шевченко отримав більшість голосів у раді центрального банку. Шабан до цього працював директором департаменту платіжних систем банку.
Тімоті Еш пише з Лондона: «Новий глава Шевченко тепер повністю керує НБУ… МВФ дає зрозуміти, що вони захочуть взяти деяку паузу, щоб оцінити зміни в НБУ і дати Шевченко час, щоб проявити себе… Я навряд чи очікую додаткових виплат за наданими кредитами МВФ цього року».
+
+11
QGS
QGS
17 серпня 2020, 17:08
#
Рассчитывать и получить, это Две разных вещи;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися