Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 липня 2020, 12:17

Смолій розповів, що має на увазі під політичним тиском на НБУ

Правління Нацбанку у четвер провело зустріч із бізнесом, під час якої чинний голова НБУ розповів, що має на увазі під систематичним політичним тиском на НБУ і озвучив свої очікування щодо подальшої роботи центробанку. Про це пише Інтерфакс-Україна.

Правління Нацбанку у четвер провело зустріч із бізнесом, під час якої чинний голова НБУ розповів, що має на увазі під систематичним політичним тиском на НБУ і озвучив свої очікування щодо подальшої роботи центробанку.
Фото: interfax.com.ua

Смолій про політичний тиск

За словами Смолія, говорячи про політичний тиск на центробанк, він мав на увазі рекомендований профільним комітетом проєкт постанови про оцінку діяльності голови НБУ, судові позови і рішення, а також подання від 64 депутатів до Конституційного суду щодо відповідності Конституції банківського закону, необхідного для співпраці з МВФ.

Читайте також: Депутати хочуть змінити голову НБУ: хто прийде після Смолія

«Таким чином народні депутати хочуть зірвати співпрацю з МВФ — тільки затвердження цього закону було маяком нашої поточної програми (...), — а також хочуть „допомогти“ в боротьбі за Приватбанк», – зазначив Смолій.

Ще одним елементом тиску він назвав часту публічну критику центробанку з боку Ради НБУ і спроби голови Ради Богдана Данилишина дискредитувати правління НБУ.

Читайте також: Рада НБУ оцінила діяльність регулятора і дала рекомендації

Він також нагадав про безпідставну, на думку НБУ, відмову вносити до порядку денного засідання Ради НБУ 30 червня продовження повноважень голови правління Нацбанку Олега Чурія, каденція якого закінчується 10 липня.

«За того тиску, в якому ми живемо вже більше року, коли на біле кажуть чорне, коли низька інфляція – це катастрофа для України, неможливо далі робити речі, які ми робимо», – резюмував голова НБУ.

Як Нацбанк бачить подальшу роботу

Рожкова зазначила, що правління НБУ прагне до відкритого та ефективного діалогу з урядом, оскільки тільки у співпраці НБУ бачить можливість забезпечити подальший розвиток країни.

«Правління залишається на своїх посадах на термін каденції, і я не думаю, що тут one-man show, рішення приймаються колегіально. Тому (...) зміна політики або зміна курсу при цій команді будуть неможливими», – заявив Яків Смолій.

Читайте також: Відставка голови НБУ. Хто замінить Смолія і що буде з економікою

Голова НБУ вважає, що МВФ і стейкхолдери, які працювали з розміщення євробондів, не повинні орієнтуватися на персоналії".

Нагадаємо

  • Президент Володимир Зеленський провів консультації з керівництвом Національного банку та учасниками ринку щодо кандидатури нового голови НБУ. Зеленський ще раз зазначив, що необхідно зберегти незалежність центрального банку.
  • Крім того, на зустрічі обговорили можливі кандидатури нового голови НБУ.
  • 1 липня 2020 року Смолій написав і подав президенту заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням через «систематичний політичний тиск».
  • 2 липня президент прийняв відставку. Підтримав відставку і профільний комітет Ради. Голосування за нового голову НБУ відбудеться сьогодні, 3 липня.

Коментарі - 10

+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
3 липня 2020, 13:27
#
Его позиция понятна, но и понятна позиция президента. Ни один нормальный директор (президент) не будет работать когда деньгами распоряжается неподконтрольное лицо. Кто главный у того и деньги. А у нас МВФ хочет быть главным и распоряжаться финансами страны.
+
+126
SAndreyS
SAndreyS
3 липня 2020, 13:44
#
А вот скажите, вы как собственник предприятия (Украина), хотели бы, чтобы у вас директор контролировал (именно в смысле бухгалтер был ставленником директора) бухгалтера, или логичнее, чтобы бухгалтер был подконтролен Вам, и они были независимы друг от друга.
А если они сговорятся и потопят предприятие?
+
+45
zzel
zzel
3 липня 2020, 13:57
#
Не тратье время, для тех кто поддерживает президента это слишком сложно, они все равно не поймут почему сговор это плохо
+
+15
3212242
3212242
3 липня 2020, 14:12
#
Шо ви несесте? «Розпоряджається дєньгами» зелепушний Кабмін, «дєньги» — то бюджет, успішно продірявлений некомпетентною владою.
+
+42
TAN72
TAN72
3 липня 2020, 13:28
#
Давно пора ставленника порошенко убрать и всех остальных во всех ветвях власти.
+
+113
zzel
zzel
3 липня 2020, 13:58
#
Чего же авакова не убрали? недостаточно еще людей изнасиловали и убили в отделениях реформированной полиции?
+
+15
3212242
3212242
3 липня 2020, 14:13
#
Дайте йому 100 днів!
+
+23
Кино Индустрия
Кино Индустрия
3 липня 2020, 13:42
#
Наворовался и хватит! В каких только аферах с курсом этот Порошенко-Гонтаревский ставленник не участвовал… Не удивлюсь, если через время он окажется под юрисдикцией какой-то страны, типа Британии. Кароче бежит кр#са с корабля как Гонтарева! Первый шаг к избавлению от внешнего правления сделан, теперь еще Сытника убрать!
+
+64
Kharkivcity
Kharkivcity
3 липня 2020, 15:51
#
Вы, случаем, не продюсер 95-го квартала?
+
+15
zzel
zzel
3 липня 2020, 19:41
#
Та видно что ботов сюда запустил кирил тимошенко, посмотрите сколько новых ников с явно ботскими коментариями
дошло что не только в фб ботам сидеть нужно
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися