Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 червня 2020, 7:24

Нацбанк, резерви та транш МВФ: що буде з курсом гривні

Минулий тиждень був не зовсім звичайним на валютному ринку. Зазвичай долар і євро або одночасно дорожчають, або одночасно дешевшають щодо гривні. Цього разу все було не так.

З 1 до 5 червня долар подешевшав на міжбанку на 24 копійки. Курс євро, навпаки, — зріс на 16 копійок. Швидко реагував на те, що відбувалося на торгах, і готівковий ринок. Тут котирування продажу долара до кінця минулого тижня знизилися до 26,65-26,75 гривень, а євро — зросли до 29,90-30,20 гривень.

Для такої поведінки гривні на міжбанку було дві причини:

1) Міжнародні події

За парою євро/долар спостерігалися валютні ралі. Вони виникли після того, як ЄЦБ оголосив про рішення збільшити вливання в економіку країн ЄС ще на 600 млрд євро на тлі сплеску хвилі насильства і мародерства в США. За тиждень крос-курс пари євро долар злетів практично з 1,11 до 1,1280-1,13 долара за євро. А на пікових значеннях він досягав і 1,1370. Це опосередковано відбивалося і на курсі євро щодо гривні;

Читайте також: Як антикризові заходи ЄЦБ вплинуть на курс євро і українські євробонди

2) Ситуація всередині України

  • Перевищення пропозиції валюти над попитом на торгах на тлі дефіциту гривні у більшості клієнтів;
  • Продажі долара великими гравцями ринку, в основному — великими металургами, аграріями і Нафтогазом з його дочірніми компаніями;
  • Низький купівельний попит населення, який не стимулює активне зростання покупок імпорту в торгових мережах та призводить до малих обсягах попиту на валюту з боку імпортерів;
  • Перевищення здачі валюти в обмінники над її покупкою, що додає пропозиції валюти на міжбанку через операції банків з власної валютної позиції.

Виграв від того, що відбувається, Нацбанк, який щодня викуповував надлишок пропозиції долара в резерви. За 1-5 червня регулятор придбав $410,70 млн, поступово знизивши свої цінники з 26,84 до 26,59 гривень.

Читайте також: Міжнародні резерви України у травні скоротились на 1,3%

З додаткових факторів, що психологічно і економічно негативно впливали на ринок,можна виділити:

  • Затримку в розгляді керівництвом МВФ питання про транш Україні. Уряд чекав його наприкінці травня, потім на початку червня. На момент написання статті з'явилася інформація, що МВФ розгляне українське питання на засіданні 9 червня. Якщо рішення буде позитивним, транш на суму $1,9 млрд повинен надійти на рахунки уряду 10-11-го числа;
  • Поступове зростання вартості нафти на зовнішніх ринках і погані економічні показники країн ЄС, Африки та Азії — основних споживачів українського експорту. Це потенційно збільшує подальший попит на валюту на українському міжбанку з боку нафтотрейдерів на тлі зменшення виручки експортерів і створює загрозу зростання негативного сальдо торгівлі України;
  • Невирішена проблема заробітчан, які повернулися. З одного боку — уряд так і не дав їм гідної альтернативи для заробітку в Україні, що призводить до зростання безробіття. З іншого — скоротилися обсяги грошових переказів від заробітчан з-за кордону, які вже давно були однією з основних статей надходжень валюти в країну.

Читайте також: Куди подінуться наші заробітчани після карантину

Що буде з валютним ринком цього тижня

На курс і поведінку учасників ринку вплинуть:

1) Свята в Україні.

Понеділок, 8 червня, вихідний в Україні — святкуємо Трійцю. Але цей день робочий у США та ЄС. Українські банки зарахують своїм клієнтам валютні надходження у вівторок, 9 червня, відразу за два дні, що збільшить пропозицію валюти на ринку і зіграє на користь гривні;

2) Господарська діяльність клієнтів в умовах подальшого ослаблення карантину. Туризм і зростання цін на нафту. Інтервенції Нацбанку.

Поки що великого попиту на валюту в умовах падіння ділової активності не спостерігається. Брак обігових коштів і низькі обсяги гривневої виручки не дозволяють більшості компаній-імпортерів активно купувати валюту на міжбанку. Тому реальний сектор не створює тиску на курс.

У той же час стабілізувалися обсяги експорту, в першу чергу, сільськогосподарської продукції та металу. Це формує певний надлишок пропозиції на торгах.

Жорсткі обмеження в більшості країн світу на пересування через кордон і значне падіння доходів українців скоротили до мінімуму зовнішній туризм і, як наслідок, — відтік валюти з країни за даною статтею. Це відбивається як на поведінці готівкового ринку, так і на безготівковому відтоку валюти — немає валютних карткових витрат на оплату готелів та перельотів, а також оплат за кордоном сувенірів і туристичних послуг. За різними підрахунками, заборона на подорожі заощаджує країні до $5 млрд, і хоча б частково перекриває втрати України від недонадходжень переказів від заробітчан.

Читайте також: ЄС продовжив заборону на в'їзд для іноземців мінімум до 1 липня

До потенційних загроз для курсу можна віднести зростання цін на нафту. Вона вже подорожчала до $39-43 доларів за барель. І країни ОПЕК+ продовжать політику скорочення видобутку для стимулювання її подорожчання найближчим часом. Це збільшить витрати України на оплату енергоносіїв і потребує зростання обсягів купівлі валюти на ці цілі.

Поки що ж основну частину ситуативного надлишку пропозиції буде викуповувати Нацбанк. Його цінники при проведенні інтервенцій залишаться головним курсовим орієнтиром для всіх учасників торгів.

3) Первинний і вторинний ринок ОВДП.

Первинний ринок. На момент написання статті Мінфін планує 9 червня продавати гривневі облігації на 70 і 168 днів (по 0,5 млрд грн кожних) і на 259, 343 і 525 днів — без обмеження за сумою.

Чиновники також мають намір продати облігації в євро на 337 днів також без обмеження за сумою. На останньому аукціоні 2 червня вони продали папери на 2,945 млрд гривень з термінами розміщення до 1 року, знизивши дохідність за ними до 9,84% — 10,89% річних. Головними покупцями цих паперів були держбанки. «Мінфін» не очікує активного інтересу до гривневих облігацій з боку іноземців і цього разу.

А ось валютні ОВДП в євро, дохідність за якими в межах 3% річних, дуже цікаві для інвесторів на тлі майже нульової вартості ресурсів зараз у країнах ЄС. Ці папери можуть забезпечити приплив валюти безпосередньо до бюджету, оминаючи міжбанк. Ми оцінюємо потенційний попит на ці облігації з боку іноземців і місцевих інвесторів, і банків у межах 180-250 млн євро.

Активні продажі гривневих ОВДП, які банки можуть закладати НБУ для отримання рефінансування, і купівля іноземцями валютних облігацій — опосередковано будуть працювати на користь зміцнення позицій гривні як на ресурсному, так і на валютному ринках.

Читайте також: Чому ніхто не помітив, що скасували військовий збір на дохід за ОВДП

Вторинний ринок. Нерезиденти продовжують виходити з українських гривневих облігацій. Станом на кінець травня їх портфель облігацій в гривні становив 102,4 млрд грн, на 5 червня він скоротився на 0,8 млрд — до 101,6 млрд.

Зазвичай це провокувало сплеск спекулятивного розгойдування курсу долара в той момент, коли нерезиденти купували валюту за рахунок гривні від погашень облігацій. Зараз іноземці не поспішають відразу ж закуповуватися валютою, а воліють це робити порціями, «не підриваючи» котирування. Вони вичікують мінімальні ціни на валюту на торгах і позбавляють тим самим спекулянтів можливості заробити на коливаннях курсу. Як правило, подібні операції проводять нерезиденти через Сітібанк, рідше — через ING банк.

Подібну тактику поступового викупу валюти під вивід доходів від погашення ОВДП з вичікуванням оптимально низького курсу на торгах — іноземці будуть застосовувати і цього тижня, що не створить додаткового тиску на гривню, хоча і продовжить «вимивати» валюту з країни.

4) Поведінка готівкового ринку та дії спекулянтів.

Готівковий ринок на даний час залишається заручником ситуації на міжбанку. Він не веде своєї гри на «підвищення» або на «пониження», і виставляє свої курси з постійною оглядкою на ситуацію на торгах.

Спекулянти продовжать цього тижня працювати на міжбанку у форматі «у дві сторони», заробляти на різниці готівкового та безготівкового курсів. Вони також періодично будуть активно працювати за євро, так як валютні ралі за парою євро/долар продовжаться зі змінною активністю і в усі ці дні.

5) Ліквідність у банківській системі.

Основною проблемою для ресурсного ринку залишиться нерівномірний розподіл гривневих і валютних ресурсів між банками.

Середні та дрібні банки продовжать відчувати гривневий голод, що не дозволить їм розгортати масштабні спекуляції на валютному ринку, а великі банки першої двадцятки будуть в основному зайняті операціями з ОВДП.

Ми не бачимо зараз загрози для курсу за рахунок надзбиткової ліквідності у банківській системі. Вільна «коротка» гривня розміщена банками, в основному, в депозитні сертифікати і облігації.

Наприклад, на 5 червня сума вкладень банків у депсертифікати становила 136,6 млрд гривень, у тому числі в «овернайт» 21,3 млрд. З урахуванням залишків на коррахунках банків (на 5 число вони становили близько 50 млрд гривень) — цих коштів було цілком достатньо для виконання банками усіх вимог НБУ щодо ліквідності і забезпечення повноцінного функціонування банківської системи. «Мінфін» прогнозує на цей тиждень коливання залишків на коррахунках банків у межах коридору від 40 до 61 млрд гривень.

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 9 — 12 червня

На міжбанку. Певний надлишок пропозиції валюти на ринку збережеться. А зарахування у вівторок 9 червня валютної виручки експортерам за два дні (у понеділок українські банки відпочивали, а банки ЄС і США проводили свої операції) лише додасть пропозиції на міжбанку, що працює на користь нацвалюти.

Інтервенції Нацбанку та його цінники залишаться головним курсовим орієнтиром для всіх учасників торгів.

Нерезиденти, які продовжать виходити з українських ОВДП, збережуть тактику невеликих покупок долара, щоб «не підривати» котирування відразу всім обсягом своїх операцій. За розрахунками «Мінфіну», їх гривневий портфель ОВДП скоротиться за цей тиждень ще на 0,8-1,4 млрд гривень. Ці гривневі ресурси в основному підуть на купівлю валюти.

Основними драйверами для міжбанку будуть:

1) нові виходи/невиходи на торги НАК «Нафтогаз» і його дочірніх структур з продажем валюти;

2) інтервенції НБУ;

3) поведінка нерезидентів на вторинному ринку ОВДП;

4) результати первинного аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 9 червня.

Нацбанк продовжить поповнювати свої резерви у ті дні, коли на міжбанку буде ситуативний надлишок пропозиції. При сприятливому розвитку подій, за нашими розрахунками, він зможе без тиску на курс ще викупити за тиждень близько $90-140 млн.

Обсяг золотовалютних резервів на 1 червня становив $25,4 млрд. Плюс у країну повинен зайти транш МВФ в межах $1,9 млрд найближчим часом. Уряд буде поступово продавати отриману валюту Нацбанку, щоб залатати дірки в бюджеті. Все це вселяє певний оптимізм щодо перспектив гривні на найближчий час.

За прогнозами «Мінфіну», курс долара на міжбанку в період з 9 до 12 червня буде перебувати в межах коридору 26,40-26,85 гривень.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У вівторок — середу ми прогнозуємо обсяги операцій на міжбанку в межах $220-250 млн при здійсненні до 540-630 угод. При разових виходах з продажем валюти «Нафтогазом» (як це сталося минулої п'ятниці) — обсяги операцій на міжбанку можуть зрости до $300-340 млн без великого збільшення кількості угод;

У четвер — п'ятницю — активність поступово почне знижуватися до п'ятниці і спрацює фактор закінчення тижня. За розрахунками «Мінфіну» обсяги операцій в ці дні складуть до $190-210 млн при здійсненні до 450-490 угод.

Готівковий ринок:

Курси обмінників будуть орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення і на ситуацію на міжбанку. Це призведе до періодичної зміни цінників обмінників протягом дня, особливо за євро (так як валютні ралі за парою євро/долар на міжнародних ринках продовжаться і це опосередковано буде впливати на курс євро щодо гривні).

Обмінники будуть працювати в режимі «з обороту» з періодичним розширенням спреду в межах 15-25 копійок за доларом, 20-45 копійок — за євро і 0,006-0,013 гривень за рублем.

«Мінфін» прогнозує коридор з готівкового долара на 9-12 червня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,40 — 26,90 гривень, а в банках 26,40-27,00 гривень.

Коментарі - 12

+
+43
Все буде Україна
Все буде Україна
9 червня 2020, 8:08
#
Кредитов набраться и орать о крепкой гривне- это конечно сильно.В 2021 году курс наверное будет все 35 .
+
+51
Ozborn
Ozborn
9 червня 2020, 9:43
#
А чо не 45?
+
0
Sekta
Sekta
10 червня 2020, 14:11
#
Будет и 45 ты просто пока ещё ничего не понял
+
0
Sergio1963
Sergio1963
10 червня 2020, 8:02
#
А чего не 100? Пётр именно такой прогнозировал...
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
9 червня 2020, 11:58
#
Ок, договорились:-), пусть хоть когда то будет по Вашему.Без советов и хамства:-)
+
+41
SergS7
SergS7
9 червня 2020, 12:04
#
Не давайте прогнозів - не буде хамства )
+
0
Анна Бергер
Анна Бергер
9 червня 2020, 13:15
#
Як  це     «  Не  давайте  прогнозів  »   ?   Так   тут  усі  чекають   прогнозів  кожний   день      і   запитують ,   який   прогноз  на   завтра ,  на   тиждень ,  на   місяць ,  на   літо ,   на    осінь ,   на   зиму    і  весну  !
+
0
SergS7
SergS7
9 червня 2020, 18:21
#
Ви ж знаєте, що прогнози не збуваються, то для чого їх читаєте? Правильно, для самозаспокоєння. І сприймаєте лише ті прогнози, які вигідні вам.
Анна Герман:
«Надежда - мой компас земной»
+
0
Heckfy
Heckfy
12 червня 2020, 20:48
#
Только глупый человек верит всему ,что пишут .Тут некоторые покупаю на пике (когда делать наоборот нужно ).Зато при этом не стесняются высказывать свои хотелки (оно и понятно почему ),выдавая это за прогноз . ( По  сути это «прогнозисты» своих желаний ,пытаясь своим «прогнозом»  подтолкнуть курс в нужную сторону .
+
0
rkost
rkost
9 червня 2020, 19:03
#
НБУ как главный спекуль будет продавать транш с оттяжкой на 2 дня. Вангую ход до 27 и вниз)
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
9 червня 2020, 19:08
#
А,что уже дали транш?
+
0
Meloman
Meloman
10 червня 2020, 1:26
#
Https://www.pravda.com.ua/news/2020/06/10/7255072/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися