Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 травня 2020, 13:10

Чому український ВВП впав не так сильно, як в Європі, і коли чекати на зростання

Вітчизняний ВВП вже відчув вплив коронакризи. Але вже з третього кварталу економіка може розпочати поступово відновлюватись.  

Які фактори найсильніше вплинули на погіршення економічних показників і що сприятиме швидкому відновленню,  розповів  у фейсбуці голова департаменту макроекономічних досліджень фінансової групи ICU Сергій Ніколайчук.

4 фактори падіння економіки

Держстат опублікував оперативну оцінку ВВП за 1 квартал 2020 року, що передбачувано продемонструвала негативний вплив поширення коронакризи: ВВП скоротився на 0,8% до попереднього кварталу та на 1,5% порівняно з січнем-березнем 2019 р.

Результат за квартал визначався падінням економіки в березні, у той час як скорочення ВВП у січні-лютому Мінекономіки було оцінено як незначне — 0,2% до аналогічного періоду минулого року.

Після зростання протягом 16 кварталів падіння було очікуваним через:

  • погіршення зовнішніх умов,
  • нижчий попит на продукцію енергетики у зв`язку з теплою погодою,
  • менші обсяги транспортування газу
  • перші ефекти заходів для стримування пандемії.

Так, через ці фактори в 1 кварталі 2020 року падіння випуску промисловості поглибилось до 5,1% р/р, а транспорт і будівництво від зростання перейшли до падіння.

Також на тлі продовження падіння тваринництва, зокрема через проблеми з постачанням продукції, у 1 кварталі 2020 року обсяги виробництва у сільському господарстві знизились на 1,8% р/р. Лише в роздрібній торгівлі продовжувалося достатньо впевнене зростання — товарообіг зріс на 10,6% р/р.

Хоча в березні вже відчувались негативні наслідки карантину, ажіотажний попит на медикаменти та окремі продовольчі товари на фоні бурхливого розвитку онлайн торгівлі та служб доставки дозволили галузі продовжувати демонструвати непогані показники.

Читайте також: Життя на карантині: ліки та продукти замість меблів і авто

Водночас, оперативна оцінка ВВП була дещо гіршою, ніж наша оцінка та консенсусний прогноз Bloomberg (обидва передбачали падіння на 1,0% р/р). Більше, ніж передбачалося, скорочення може бути пояснено глибшим впливом карантину на показники сфери послуг, за якими немає щомісячних даних (освіта, охорона здоров'я, послуги розміщення та харчування, мистецтво та розваги тощо). Але більш конкретно про це можна буде говорити після 19 червня, коли Держстат опублікує детальний розподіл ВВП за компонентами.

Читайте також: Чому криза є, а сплеску інфляції та обвалу гривні — немає

Привід для обережного оптимізму

Однак, уже зараз можна порівняти показники України з аналогічними індикаторами для тих країн, де вже опубліковані дані. Завдяки меншій частці послуг у ВВП та відносно помірній кількості випадків COVID падіння економічної активності в Україні було дещо м'якшим порівняно з ситуацією в середньому по Європі (ВВП ЄС впав на 2,7% р/р у 1 кварталі 2020 року).

Читайте також: Інфляція на кінець року наблизиться до 6%. Що буде впливати на ціни — НБУ

Однак більшість країн ЦСЄ, крім Чехії, продовжували зростати, хоч і повільніше порівняно з попередніми кварталами.

Також відносно непогані показники демонструють північноєвропейські країни, особливо Швеція, де щонайменше на першому етапі була обрана достатньо м’яка стратегія боротьби з пандемією.

Забігаючи наперед, показники економічної активності у другому кварталі, імовірно, розкриють увесь масштаб кризи. Наразі ми очікуємо, що ВВП почне відновлення в 3 кварталі 2020 року, але повільними темпами через зниження доходів та обережну поведінку споживачів та інвесторів, що визначить скорочення ВВП за весь рік на 6-8%.

Коментарі - 6

+
+28
semenvekselberg
semenvekselberg
19 травня 2020, 8:26
#
«Почему украинский ВВП упал не так сильно, как в Европе» — ответ очень прост: нам просто повезло, что вредная для нас евроинтеграция (я всегда это говорил) пока не зашла очень далеко. Чем больше ограничений и особенно контролей по их исполнению, тем меньше страдает экономика. Только в трёх странах евроЗоны: Франция, Италия и Испания, несчастные, замученные, затурканные европейцы заплатили за время карантина штрафов больше чем на 1 млрд. евро..., и это, не учитывая большого количества людей, которые пострадали физически от жестоких действий европейских полицейских.
https://gordonua.com/news/worldnews/v-stranah-es-rasskazali-skolko-shtrafov-vypisali-za-narushenie-karantina-iz-za-koronavirusa-1499278.html
+
+15
semenvekselberg
semenvekselberg
19 травня 2020, 9:01
#
Сглупил, конечно: больше контролей — больше страдает экономика. Да и в мазохизме, нормальный человек нашей ментальности, также замечен не был…
+
+25
36619677
36619677
19 травня 2020, 18:42
#
А на кого пропонуєте рівнятись Україні, в плані економіки, інфраструктури, рівню життя людей?
+
+33
Teopa
Teopa
19 травня 2020, 17:12
#
Все гораздо проще - у Украины огромная теневая экономика - https://minfin.com.ua/2020/04/16/43624782/
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
19 травня 2020, 17:55
#
И это тоже, но карантин и придуман для того, чтобы уничтожить остатки этой жировой прослойки...
+
0
Conclusion
Conclusion
18 червня 2020, 5:19
#
Человек верующий в теории заговора по определению невежда.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися