Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 березня 2020, 16:14

Нацбанк зупинив виїзні перевірки банків та інших фінустанов

Національний банк зупинив проведення усіх видів виїзних перевірок банків та інших фінансових установ на період карантину. Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Національний банк зупинив проведення усіх видів виїзних перевірок банків та інших фінансових установ на період карантину.
Фото: dt.ua

Що відомо про перевірки

  • На час карантину зупиняються перевірки, розпочаті до ухвалення цього рішення. Такі перевірки продовжаться після припинення карантину з урахуванням часу, що минув до його встановлення.

Читайте також: Нацбанк вводить низку кроків для підтримки банківської системи в період карантину

Відповідні зміни затверджені постановою Правління  від 18 березня 2020 року.

Як регулятор буде підтримувати фінстабільність

У межах відповідних заходів НБУ буде:

  • підтримувати ліквідність банків стандартними інструментами рефінансування;
  • збереже присутність на валютному ринку України відповідно до Стратегії валютних інтервенцій НБУ на 2016-2020 роки;
  • планує проводити постійний моніторинг тенденцій розвитку фінансового сектору, зокрема показників ліквідності та якості кредитного портфеля банків.

Читайте також: Карантин спустошує каси банків. НБУ вирішує проблему з нестачею валюти

Крайні можливі заходи

Центробанк зазначив, що за потреби, для підтримки фінансової системи, він готовий знизити норму обов'язкового резервування за залученими коштами в іноземній валюті та тимчасово зменшити мінімальний рівень LCR.

Також Нацбанк за потреби може оголосити позачергові тендери з підтримки ліквідності і розширити критерії прийнятності застави за кредитами екстреної підтримки ліквідності.

Що регулятор рекомендує банкам

НБУ пропонує банкам утриматися від розподілу прибутку за виплату дивідендів мінімум до липня поточного року, щоб установи мали додатковий запас міцності.

«Банківська система України на сьогодні досить стійка, капіталізована і має значний запас ліквідності – обсяг коррахунків банків і залишків за депозитними сертифікатами становить більше 210 млрд грн. Отже, вона продовжує стабільно працювати і надавати послуги клієнтам», – наголосили в Нацбанку.

Читайте також: ВР дозволила позичальникам два місяці не платити за кредитами

Що Нацбанк рекомендує громадянам

Для Національного банку важлива безпека українців в умовах поширення коронавірусу. Отримання фінансових послуг не повинно ставити здоров'я громадян під загрозу.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися