Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 жовтня 2019, 7:10

Прощавай, пластик. Банкіри розповіли, що буде з картками через 5 років

У гонитві за клієнтами банки все більше співпрацюють з IT-компаніями. І це не дивно, адже все більш популярними стають NFC-платежі за допомогою гаджетів, з'являються нові системи ідентифікації користувачів. І хто знає, що нам запропонує черговий фінтех-стартап вже завтра?

У гонитві за поліпшенням сервісу банки перетворюються на IT-компанії.
Фото: ebroker.es

«Мінфін» розпитав банкірів про те, яких іновацій варто очікувати від фінансового сектору найближчим часом та яким вони бачать ринок платежів через 5-10 років.

Заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн

Сьогодні ми спостерігаємо бум безконтактних платежів. З початку року обсяг транзакцій за допомогою смартфонів збільшився на 300%. Щомісяця кількість клієнтів, які починають користуватись безконтактними картками, зростає на 7%. Вже через кілька років половина покупок здійснюватиметься завдяки мобільним платежам, а за п’ять років 70-80% карт буде токенізовано.

Такі прогнози відповідають еволюції споживання. Безконтактні платежі дозволяють зробити процес оплати максимально зручним та швидким, знижуючи стрес покупця. Зараз у багатьох крім смартфона є планшет, смарт-годинник, спеціальні кільця, браслети тощо. Кількість пристроїв, якими можна платити, буде постійно зростати.

Зараз процесом цифрової трансформації управляють міленіали і представники покоління Z. Це перше покоління, яке народилося тоді, коли майже у кожного предмета на Землі був свій цифровий аналог. Вони підштовхують розвиток інноваційних технологій, в тому числі і в сфері фінансів.

Читайте також: Revolut. Чи є у фінтех-стартапу шанси в Україні

Цілком очевидно, що майбутнє зростання онлайн-бізнесу вимагає наявності надійних схем цифрової ідентифікації з використанням новітніх технологій, таких як біометрія, блокчейн і штучний інтелект. Вже зараз впроваджуються технології FacePay, ідентифікація за голосом, сітківкою ока, ходою, ЕКГ, особливостями набору тексту тощо.

Керівник напрямку карткових продуктів Банку Кредит Дніпро Дарина Прилуцька

Ринок платежів, безумовно, буде динамічно розвиватися в коротко- і середньостроковій перспективі. Цьому сприятимуть підвищення рівня фінансової грамотності населення, скорочення частки тіньових розрахунків, активне впровадження сучасної платіжної інфраструктури, розвиток проектів smart-city і нових технологій.

Міжнародні платіжні системи Mastercard і Visa вже тестують в Україні нові технології: верифікацію клієнтів на основі поведінкової біометрії і біометричну оплату FacePay. Уже в найближчому майбутньому близько 80% гаджетів — смартфони, розумні годинник, фітнес-браслети, інші пристрої, що підтримують NFC-технологію — матимуть функцію оплати.

Експерт фінансового ринку Костянтин Кошеленко

Кредитна картка залишається найбільш популярним інструментом, проте банки разом з платіжними системами докорінно змінюють його вже зараз. Продовжить зростати кількість безконтактних карт, а токенізація буде охоплювати більшу кількість гаджетів та додатків.

Зручно та вигідно. Оформлюйте депозит та отримайте бонус від «Мінфіну»

Ставатиме популярнішим біометричний спосіб підтвердження оплати – сплата за відбитком пальцю та за допомогою селфі стане звичайною справою.

Цікаві перспективи очікує і сплата за державні послуги — майбутньому всі вони будуть в умовному додатку «Держава в смартфоні», ідентифікація в якому відбуватиметься, в тому числі, через BankId.

Банкінг розвиватиметься у двосторонньому напрямку. Зараз багато розмов про те, як керувати банківським рахунком та платежами зі сторонніх додатків, але разом з цим збільшується і кількість сервісів, що надаються через мобільний додаток банку. Будь-які послуги, включаючи державні, логічно надавати напряму через захищені банківські додатки, якими вже користуються мільйони клієнтів.

Директор з розвитку електронної комерції та інновацій Альфа-Банку Україна Олександр Беззубов

Поступово зникне фізичний випуск карток. Оплата товарів та послуг буде здійснюватися за допомогою смартфонів, голосу або біометрії, наприклад, розпізнавання обличчя. По суті, всі платіжні інструменти та послуги будуть «зашиті» у смартфоні. З огляду на це трансформується й клієнтська модель здійснення платежів. Програми лояльності банків та партнерів будуть прив’язані до картки через мобільний банк і нагадуватимуть, де краще здійснити платіж, щоб отримати максимальну вигоду – знижку, бонус чи кешбек.

У сегменті малого та середнього бізнесу смартфон уже найближчим часом повноцінно замінить POS-термінал.

Читайте також: Біометрія і платіжні системи — чи безпечно

Прискориться розвиток систем ідентифікації клієнтів по обличчю та голосу. Інтелектуальні системи банків зможуть розпізнавати клієнта по виразу обличчя, інтонації та враховувати це у подальшій комунікацій, щоб надати найкращий сервіс та послуги.

Коментарі - 14

+
+39
lika197
lika197
16 жовтня 2019, 13:27
#
В их мечтах.
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
16 жовтня 2019, 15:47
#
А ви кешом платите? Але ж кеш то ФРС друкує, а там Ротшильди... ви що, їх підтримуєте? Ви ж працюєте за папірчики... а інші люди за електронні записи в базах даних... яка різниця? А що погрес зупиниться, то лиш йолоп в то вірить... навіть ядерний апокаліпсис не зупинить прогрес, якщо хоча б десяток тисяч людей виживе.
+
+9
lika197
lika197
16 жовтня 2019, 15:47
#
Вы поддерживаете полицейское государство?
Вы думаете, что такая безконтактная система не будет контролирована ими?

«Интеллектуальные системы банков смогут распознавать клиента по выражению лица, интонации и учитывать это в дальнейшей коммуникации»

Не будет ФРС, не будет Ротшильдов в этой системе?
На самом деле, даже Ротшильды — старая власть, а новая власть типа Цукерберга (и «потомки» и конкуренты Ротшильдов).
Ротшильды столько долларов распечатали ради компаний типа Фейсбука, теперь даже им страшно, когда Фейсбук хочет выпустить Либра. Это не страшнее?!
+
+15
lika197
lika197
16 жовтня 2019, 19:22
#
Самая известная цитата Цукерберга: «Не знаю почему. Мои пользователи доверяют мне.» Глупые дураки.
+
+15
lika197
lika197
17 жовтня 2019, 12:15
#
Соцсети и веб-гиганты - агенты обратной эволюции.
Полезные для нескольких международных дядей
Плохо для топ 1%-5% населения потому что популярность ведёт к психическому заболеванию
Фаст-фуд для всех остальных
+
+63
Ranet
Ranet
16 жовтня 2019, 19:30
#
Если украли кошелек с картой, то можно позвонить и заблокировать. Если украли телефон, то и позвонить не с чего. А если украдут палец, то и нечем!
+
+24
corsww
corsww
16 жовтня 2019, 21:31
#
Антон Тютюн. Понятно. Я правда подозреваю что употреблял он что о другое когда это ляпнул. Но фантазировать никто не мешает. А данной особе я бы порекомендовал вместо написания глупой фантастики заняться своими служебными обязанностями. А то Ощадбанк это болото девятнадцатого века. Там любую услугу превращают в невыполнимый квест. Какие технологии? Вы о чем?
+
+1
lika197
lika197
16 жовтня 2019, 21:39
#
Совершенно верно. Исправьте ОщадБанк вместо того, чтобы продавать его ЕББР.
+
0
00769726
00769726
4 грудня 2019, 19:11
#
Ощаду только и говорить о высоких технологиях)))
+
0
kingcity
kingcity
17 жовтня 2019, 9:46
#
Що там оплати… Вже й молитись скоро за допомогою гаджетів будем (маю на увазі віруючих):

https://zaxid.net/u_vatikani_predstavili_molitovni_smart_chotki_dlya_virnih_za_110_dolariv_n1491145
+
0
V L
V L
18 жовтня 2019, 11:33
#
Молитва это когда ты лично обращаешься внутри себя к Богу  в результате сильной беды, когда сердце взывает. И гаджет этот - просто смех.
+
0
Gabonec
Gabonec
18 жовтня 2019, 12:32
#
Молитва, бох....  в правильный чат ли я попал, когда в статье речь о распознавании по сетчатке, а люди мыслят категориями средневековья. да уж....
+
0
Andrey M
Andrey M
18 жовтня 2019, 12:39
#
Volodya Liubchuk, а ви до Бога звертаєтесь лише коли біда прийшла? І ви думаєте що дійсно ви віруючий?

Я атеїст, якщо що:)
+
0
corsww
corsww
4 грудня 2019, 20:15
#
По поводу. Цитирую. Будет становиться популярнее биометрический способ подтверждения оплаты – оплата по отпечатку пальца и с помощью селфи станет обычным делом.
Интересно тот кто ляпнул этот откровенный идиотизм думал прежде чем его ляпнуть и чем думал?
Потому что лично я себе даже под дулом пистолета себе такой доступ к деньгам не сделаю.
Потому что если в темном переулке на меня направят пару стволов то я лучше скажу им цифровой код от карты чем лишусь пальцев которые они не задумываясь мне обрубят. Может и побоятся но проверяют это пусть те кто ляпнул этот идиотизм.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися