Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 березня 2018, 8:21

Валютний ринок: що врятує долар від обвалу

Минулий тиждень на валютному ринку пройшов цікаво і дуже показово проілюстрував головні внутрішні причини руху курсу на нашому дуже вузькому ринку.

Минулий тиждень на валютному ринку пройшов цікаво і дуже показово проілюстрував головні внутрішні причини руху курсу на нашому дуже вузькому ринку.
Курс фактично повернувся до жовтневих показників / Фото: "Мінфін"

В цілому, тренд на торгах був на зміцнення гривні. За період з 26 лютого по 2 березня долар на міжбанку подешевшав на 33 копійки — з 26,97 / 27,00 гривень до 26,64 / 26,67.

Долар просів би набагато істотніше — як мінімум до 26,50 гривень — якби НБУ не скуповував активно надлишки валюти, що фактично і підтримало долар.

Всього Нацбанк викупив, за даними «Мінфіну», через багаторазові запити кращого курсу і п'ятничний аукціон $ 133 млн. Причому, якщо починав він на початку тижня скуповувати долар за курсом 26,90-26,95 гривень, то до п'ятниці він поступово опустив «цінник» до 26,51-26,5225 гривень.

Падіння валюти спостерігалося не тільки на міжбанку, але і на готівковому ринку. Але тут успіхи гривні були менш суттєвими. Якщо на початку тижня котирування долара в банках були в межах: купівля 26,80-27,02 і продаж 27,05-27,18 гривень, то до кінця робочого суботи фінустанови ставили в своїх обмінниках курси: прийом 26,40-26, 65 і продаж 26,75-27 гривень.

В основному, власники обмінників дуже оперативно реагували і знижували курс прийому валюти (в період падіння курсу міжбанку), дуже обережно при цьому опускаючи ціну продажу.

Це говорить про те, що вони побоюються швидких змін ситуації на торгах і не хочуть помилитися з «дешевої продажем» валюти.

Але в цілому, на готівковому ринку гривня також зміцнилася і наближення 8 березня з активною здачею населенням своїх валютних заначок для купівлі подарунків — дає надію власникам обмінників в частині подальшого збільшення припливу валюти, а значить — і можливого подальшого зниження котирувань її прийому.

Що зміцнювало гривню на минулому тижні

Основних факторів було чотири:

1) закінчення звітного періоду і початок нового місяця — великі експортери активно закривали свої розрахунки всередині країни.Ім була потрібна гривня і вони продавали валюту на фоні стриманого попиту з боку імпортерів;

2) підвищення облікової ставки НБУ до 17%. Нерезиденти і частина українських торговців цінними паперами очікують зростання прибутковості нових випусків ОВДП і тому поступово продають валюту, накопичуючи гривню для купівлі держпаперів на наступному первинному розміщенні. Міністерство фінансів проведе його в цей вівторок. Причому валюту вони продають, починаючи з 2 березня на побоюваннях зниження курсу ближче до дати розміщення папері Мінфіном України;

3) відсутність активного попиту на валюту на готівковому ринку на фоні непоганої пропозиції з боку населення, яке готується до 8 березня. Це дає можливість поступово знижувати курс прийому валюти. Обмінники змушені працювати в режимі «з обороту» з досить невеликим спредом, що також «заспокоює» населення і не створює ажіотажного тиску на курс;

4) поступове зростання продажів з боку аграріїв в тих обсягах, які їм потрібні для підготовки до весняних польових робіт. Падіння курсу в останні дні підштовхує їх до активізації продажів на побоюваннях подальшого зміцнення гривні.

Додатковими психологічними факторами на користь гривні були: рішення Стокгольмського арбітражу на користь України в суперечці Нафтогаз — Газпром і те, що тренд щодо зниження котирувань стимулює збільшення продажів валюти з боку всіх груп клієнтів за рахунок «побоювання» щодо подальшого зниження курсу.

Частково допомагало гривні і проведення тендера 4G (частина конкурсу ще пройде на цьому тижні). Воно змушувало «мобільників» витрачатися в гривні, в тому числі, і частково скидаючи валюту для формування гривневого ресурсу для оплат за конкурсом.

Якщо підбивати підсумки минулого тижня — можна сміливо записати їх в актив гривні.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1. Календарний фактор. На цьому тижні в Україні всього три робочих дні — 5,6 і 7 березня. Потім настануть 4 дні вихідних. Це призведе до серйозних перекосів попиту і пропозиції на міжбанку.

По-перше, всім клієнтам доведеться «поспішати» зі своїми валютними операціями, щоб «не зависнути» з розрахунками на цілих 4 дні весняних свят.

По-друге, експортери будуть намагатися продатися оперативно, тому що тренд на зниження курсу долара буде психологічно тиснути на них, а втрачати ніхто не хоче.

По-третє, після 4-х денних вихідних (два дня з яких — робочі в США і ЄС) — наступним понеділком буде зарахована вся валютна виручка за ці дні і вона вийде на ринок не пізніше наступного вівторка. Це створює непогані передумови для подальшого падіння курсу на міжбанку і власники валюти це розуміють. Крім цього, це враховують і покупці валюти, які будуть вичікувати оптимально низьких котирувань, тобто попит буде досить обережним і вибірковим. Все це працює на гривню;

2. Дії нерезидентів та інших покупців ОВДП. 6 березня відбудеться чергове розміщення ОВДП Міністерством фінансів. Після підвищення облікової ставки іноземці та місцеві фінансисти сподіваються на зростання дохідності за ними і скидатимуть валюту для їх придбання. Це збільшить пропозицію валюти на ринку і також працюватиме на зміцнення національної валюти;

3. 8 березня і довгограючі вихідні — зіграють також на зміцнення гривні за рахунок збільшення обсягів здачи населенням валюти для купівлі подарунків, квітів і продуктів до святкового столу. Обмінники будуть намагатися активно закупитися валютою в цей період, але будуть робити це зі зниженням курсу прийому. Попит же на валюту в цей період з боку громадян буде невеликим.

4. Падіння ліквідності в банківській системі. Після рекордного зльоту коррахунків банків до 66,9 млрд на ранок п'ятниці — на ранок робочої суботи вони обвалилися до 44 млрд. Зрозуміло, що значна частина цих коштів просто пішла в купівлю короткострокових депозитних сертифікатів Нацбанку і починаючи з понеділка поступово буде повертатися в систему, але все ж психологічно таке скорочення ліквідності також працює на гривню і знижує спекулятивний тиск на ринок;

5. Дії самого Нацбанку. Активне скуповування регулятором минулого тижня надлишків валюти на ринку призвело до того, що з одного боку — НБУ фактично утримує долар від істотного просідання, з іншого — саме ціна відсікання і обсяги скупки фактично регулюють курс на торгах.

Тому принципово важливим на цьому тижні буде ціна відсікання та суми викупу долара Нацбанком. Якщо це буде робитися «без фанатизму», курс може ще суттєво просісти.

Якщо ж НБУ «перегне палицю» — котирування можуть навіть зрости за рахунок попиту з боку великих клієнтів-імпортерів енергоносіїв, які зараз скуповують валюту тільки при мінімальних котируваннях. Якщо попит після інтервенцій Нацбанку почне раптом перевищувати пропозицію — можливий відкат курсу, як це сталося минулої п'ятниці, коли імпортери не встигли закупитися валютою на фоні активної її скупки Нацбанком. Результат — майже все «просідання» курсу на початку дня було потім відіграно за рахунок зростання попиту з боку імпортерів, яким ця валюта не дісталася після активних виходів НБУ на ринок;

6. Купівля валюти для репатріації дивідендів «дочками» іноземних компаній і нові послаблення НБУ. Зростання попиту на валюту з боку «дочок» іноземців в поєднанні зі зростаючими апетитами імпортерів енергоносіїв (що характерно для першої декади кожного місяця) призводить до спокуси з боку експортерів і спекулянтів пограти «на підвищення» в межах наявних у них гривневих і валютних ресурсів.

Але на цьому тижні ми не чекаємо особливої ​​загрози для гривні навіть з урахуванням рішення НБУ про збільшення максимальної щомісячної суми виведення дивідендів до $ 7 млн.

Не сильно збільшить попит на валюту і дозвіл НБУ на скупку валюти компаніями під дострокове повернення валютних кредитів нерезидентам. Причина проста — у українських компаній немає великих ресурсів і вільної гривні для значних дострокових погашень і якщо вони і будуть користуватися цією можливістю — то тільки в дуже обмежених масштабах.

В цілому, більшість чинників на цій короткій тиждень буде працювати на користь гривні і тільки дії Нацбанку щодо обсягів викупу надлишків валюти і ціна таких скуповувань — будуть фактично управляти курсом на міжбанку.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень:

5 і 6 березня (понеділок — вівторок). Тренд по курсу на міжбанку сформують курсові інтереси великих гравців і поведінка НБУ. У вівторок до цього ще додадуться дії нерезидентів після оголошення результатів розміщення ОВДП Міністерством фінансів.

Швидше за все, інтерес нерезидентів до наших паперів буде досить великим і вони будуть скидати валюту для їх купівлі. Обсяги операцій складуть до $ 360-440 млн при укладанні до 560-620 угод. Спекулянти намагатимуться зіграти «на пониження», підлаштовуючись під дії великих операторів ринку. В обсягах скупки валюти основну частку займатимуть угоди імпортерів енергоносіїв, суми викупу самого Нацбанку і частково виросте частка «дочок» іноземних компаній по репатріації дивідендів;

7 березня (середа) активність на ринку традиційно знизиться перед довгими вихідними. Визначальним курс гравцем залишиться Нацбанк за рахунок виставлення ціни скупки долара на інтервенціях.На середу «Мінфін» прогнозує обсяг операцій в межах до $330 млн при укладанні до 480-520 угод.

На готівковому валютному ринку на цьому тижні котирування прийому долара будуть намагатися занижувати в очікуванні зростання обсягів здачі валюти в період 8 березня і чотирьох днів вихідних. При цьому курс продажу будуть знижувати вельми неохотно. Також буде присутній фактор орієнтації готівкового ринку на ситуацію на міжбанку. Спред по долару буде в обмінниках банків не більше 30 копійок, а в обмінниках фінкомпаній — до 15-20 копійок. «Мінфін» прогнозує курс готівкового долара в межах коридору 26,45-26,75 гривень.

На міжбанку. Поведінка курсу на цьому тижні буде повністю залежати від ситуативних інтересів найбільших гравців міжбанку, дій самого НБУ і нерезидентів, що орієнтуються на результати розміщення ОВДП Міністерством фінансів (будуть оголошені 6 березня). Нацбанк буде скуповувати излішек валюти на ринку, чим утримає долар від істотного просідання. Котирування міжбанку на цій короткій тижня будуть перебувати в межах коридору в 26,35-26,70 гривень.

Основними операторами на ринку будуть: Нацбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, Ощадбанк, Райффайзен банк Аваль, СІТІ банк, ОТП банк, UKRSIBBANK, Креді Агріколь банк, ING банк, Альфа банк, Укрсоцбанк, Сбербанк, ПУМБ, Південний і ТАСкомбанк, а також кілька невеликих банків, які в основному працюють в режимі «в дві сторони».

Коментарі - 9

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
5 березня 2018, 9:57
#
Анализ и прогноз хороший, со всем согласен, в тч по действиям НБУ
Наличный действительно обменники не спешат курс опускать, в субботу и воскресенье увеличили зазоры

Сегодня тренд должен пойти на снижение, завтра аукцион должен задать тон
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
5 березня 2018, 10:01
#
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/114665/
+
+8
Николай Чуйков
Николай Чуйков
5 березня 2018, 12:49
#
Прогноз: 1$ — 9 гривен!
+
0
ultra
ultra
5 березня 2018, 13:06
#
Нет, будет как на распродажах: 8,99
+
+9
Alex Axel
Alex Axel
5 березня 2018, 13:34
#
Если соотношение $ к евро будет 4 к 1 то вполне реально)

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
5 березня 2018, 15:53
#
Уточняйте год! 2025?!
+
0
AldrHab
AldrHab
12 березня 2018, 11:54
#
2008
+
0
kozyrev
kozyrev
5 березня 2018, 17:14
#
Думаю, если так дальше пойдет в финансовом мире — то к 2025 году самым актуальным будет курс юаня относительно всех второразрядных валют: доллара, евро, франка и фунта и йены.
+
+30
Вячеслав М
Вячеслав М
5 березня 2018, 18:00
#
А кто то так ждал 30… а тут опять…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися