Минфин - Курсы валют Украины

Установить
torka2009
Зарегистрирован:
10 января 2020

Последний раз был на сайте:
18 августа 2023 в 10:38
Виктория Берещак — Все о рынке недвижимости в Украине
обозреватель рынка недвижимости
10 мая 2022, 13:08

Що потрібно зробити для запуску та відновлення будівельного ринку в Україні вже зараз

Зміни в усіх сферах життя, які зараз переживає українське суспільство у зв’язку із повномасштабною війною, настільки динамічні, що змушує нас активно спостерігати, аналізувати та корегувати плани у зв’язку із контекстом часу. Між тим, саме зараз, на мою думку, слушно займатись трендвотчінгом та розуміти, який потенціал розвитку на нас чекає залежно від того чи іншого обраного сценарію.

Будівельна галузь була, є і залишиться, якщо стейкхолдери докладуть зусиль, системоутворюючою для економіки України. Понад 40 суміжних галузей задіяні в житловому будівництві, створюється чимало нових робочих місць, бюджет отримує податки, а суспільство, що в умовах колосальних руйнацій вкрай важливо, — сучасне, комфортне та безпечне житло.

Тож цілком зрозуміло, що ми якомога швидше маємо почати процес аудиту та розморожування майданчиків для запуску ринку. Перш за все, для виконання амбітних планів держави стосовно забезпечення постраждалих від війни людей квартирами.

Це питання дійсно можливо частково вирішити за рахунок житлових комплексів із високим ступенем готовності — понад 60-70% наразі і наявністю готових квартир. Є кілька компаній на ринку Києва зокрема, які пропонують квартири з ремонтом і мають великі обсяги готових квадратних метрів.

Перші 15-20 тис. кв.м такого житла дійсно можна встигнути завершити і оздобити до настання холодів, якщо взятись до роботи вже зараз, підписавши необхідні угоди і запустивши процес на майданчиках.

Це мають бути проекти із комплексним розвитком території, тобто враховувати забезпеченість соціальними, спортивними, дозвільними об’єктами, тож девелоперам варто буде інвестувати щонайменше 30-40% додатково в бюджет проекту для створення дитячих і спортивних просторів, прогулянкових і рекреаційних зон, займатись формуванням правильного tannet mix з орендарів комерційних площ, які б відповідали викликам часу і забезпечували людей необхідним.

Ніякої сегрегації чи розділення — навпаки має бути культура добросусідства, інтеграція ось таких секцій чи будинків, які викупатимуться для переселенців, з ринковими. Має бути одна екосистема для життя.

По-друге, для запуску галузі в цілому, у якої є потенціал для якісного стрибка та розвитку. Ось кілька тенденцій, які можуть стати трендами та точками росту для девелоперів і кінцевого продукту.

Консолідація галузі

Перш за все, йдеться про повний промислово-будівельний альянс на принципам взаємовиручки та допомоги, налагодження нових чи укріплення старих логістичних ланцюжків із вітчизняними постачальниками будівельних матеріалів та за потреби взаємодопомога у виконанні зобов’язань.

Підрядні організації, яких ревностно оберігали від конкурентів, сьогодні можуть і повинні бути задіяні на майданчиках, де готові поновити будівництво швидше за вас.

Київським велетням є сенс розширити географію своїх підрядників у різних напрямках і подивитись на ті мобільні компанії із західних регіонів, які можуть допомогти із виконанням робіт вже зараз.

Готовність стимулювати купівельну спроможність

Канікули по програмам іпотеки чи квартир на виплат на три місяці — це розважливий і потрібний крок, проте наступний етап повинен бути зосереджений на розробці доступних механізмів купівлі.

Йдеться про тривалі програми розтермінування: від 3 і вище років, а також зменшений поріг першого внеску. Для девелопера це означає необхідність скоротити залежність від швидких грошей покупців у будівельному процесі.

Якщо до війни ми казали, що власних коштів у будівництві ЖК має бути не менше 60%, то тепер йдеться про 75% і вище. Залучення інвесторів, включно із приватно-державними програмами партнерства, власне, може стати як раз плечем для перехідного етапу.

Дехто, треба бути готовим, не витримає одразу: компанії, які сидять на голці інвестиційних покупок без накопичення власних резервів, можуть посипатись. Тому державі і галузі вже зараз треба напрацьовувати механізм підхоплення ризикових об’єктів.

Нарощування експертизи

Аналітичні та продуктові компетенції, усвідомлення та урахуванням нових викликів, інтеграція найкращих урбаністичних практик в нові проєкти та адаптація запущених — ось те, потрібно зробити девелоперам, які не просто прагнуть залишатися на ринку, але й піти в up level.

Незайвим би для великих компаній було сісти за стіл переговорів та чітко розподілити сфери можливостей та відповідальність у повоєнній відбудові. Зрозуміло, що ринок робить їх конкурентами, але у питаннях створення соціального житла, забезпечення квартирами внутрішньо переміщених осіб, безперечно, можна було б об’єднати зусилля.

Це можна і треба зробити в кількох напрямкам: обмін ідеями та експертизою щодо створення екосистеми для життя та спільні проекти разом із державою в партнерстві кількох компаній.

Ринок має об'єднатись задля спільних цілей: відбудови держави, реальній допозі економіці та, врешті, свого повноцінного запуску.

Просмотров: 3234, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 10

+
+15
bonv
bonv
13 мая 2022, 10:26
#
На заході вже запустили на 92%
+
+30
BEZE
BEZE
13 мая 2022, 14:03
#
І програми запускають
+
+15
bonv
bonv
13 мая 2022, 10:27
#
Плюс активно почали будувати модульні містечка для біженців.
+
+64
stas12345
stas12345
13 мая 2022, 14:23
#
Как обычно обо всем и ни о чём
+
+52
MichaelBlack
MichaelBlack
13 мая 2022, 14:28
#
Виктории по прежнему платят за количество абзацев и ключевых слов, как я посмотрю.
+
+20
AleksandrBank
AleksandrBank
14 мая 2022, 6:49
#
Золотые слова — да толка не будет. Гос-во должно дать большое вливание денег в эту сферу, чтобы быстро все 40+цепочек заработало. Недострои — это судовая утопия, нужен новый закон и не один, чтобы гос-во этим занялось, потому как стройки Войцеховского и т. д. и далее будут «висеть». Многие застройщики не оживут после войны, впереди новые проблемы в этом бизнесе, на фоне обнуления у большинства запасов.
+
0
Abramon
Abramon
14 мая 2022, 13:55
#
Войцеховського і причетних до видачі дозволів на будівництво в цілому потрібно:
— розстріляти, а «інвєстори» такі ж в більшості співучасники злочину, як і організатор.
— якщо розстріл — це занадто радикально, тоді за власні кошти забудовника та «інвєсторів» зробити демонтаж (розібрати) незаконні забудови.
В нас нарід кмітливий. Побудуємо, а потім будемо «узаконювати».
+
0
Владимир Ивах
Владимир Ивах
14 мая 2022, 15:48
#
Краткая, понятная статья. Спасибо.
+
+40
Sage05
Sage05
14 мая 2022, 17:54
#
TLDR: Чтобы у всех было всё хорошо и не было плохо- нужно чтобы всё было хорошо и не было плохо.
+
0
DonRuslan
DonRuslan
17 мая 2022, 12:00
#
Стаття на рівні школярки…

Для того щоб був запуск будівництва треба щоб було фінансування цього будівництва… для того щоб було фінансування треба щоб хтось вкладав кошти в будівництво, або населення або держава в як в перших так і в других проблеми з баблом…

Ще нагадаю стосовно інвесторів бо хто забув відносно недавно наша мудра влада прийняла закон про оподаткування квартир, тому вкладати гроші з ціллю їх перепродати дорожче вже підпадає під оподаткування, тому їх зацікавленість вже сумнівна
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться