Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Rebel
Rebel
Зарегистрирован:
27 ноября 2009

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 20:40
Подписчики (88):
05091972lmd
05091972lmd
Ramo
Ramo
Sofiaz
Sofiaz
viktory2001
viktory2001
18 лет
987
987
meag
meag
50 лет, Вараш
Mandarinka2013
Mandarinka2013
93 года, Киев
uliymua
uliymua
yakost
yakost
slexus
slexus
shtanc
shtanc
Oksana77777
Oksana77777
45 лет
все подписчики
IT
1 апреля 2020, 13:35

Борці з корупцією

Рецепт.
Для боротьби з корупцією потрібні чесні люди, які не братимуть хабарі, викриватимуть і садитимуть корупціонерів. А ще краще розстрілювати корупціонерів.

Реальність.
* Абсолютно чесних людей дуже мало.
* Відносно чесні люди мають свою ціну, за яку вони готові стати нечесними.
* Бабло перемагає зло. У нашій системі перевага у баблі на стороні корупціонерів та їхніх клієнтів. Використовуючи цей ресурс вони можуть залякувати абсолютно чесних людей. Можуть вбивати чесних людей. Враховуючи невелику кількість чесних людей та велику кількість бабла у супротивників, результат боротьби між ними досить очевидний.
* Корупційна система є досить ефективною. Мова не йде про абсолютну ефективність. Ефективність — поняття відносне. Система чесних людей програє, оскільки вона є менш ефективною, бо її конкурент — корупційна система — генерує більше бабла і має більше ресурсів.
* Корупцію неможливо перемогти. Можна лише зменшити її рівень.
* Корупція не виникає на рівному місці. Рівень корупції знаходиться у зворотній залежності від ефективності державних механізмів. В цьому сенсі корупція часто є позитивом. Наприклад: ви хочете відкрити бізнес, але для цього потрібно оформити 100500 довідок, альтернативний варіант — платити корупційну ренту. Завдяки можливості платити корупційну ренту бізнес може працювати. Якщо ж закрити цю корупційну можливість (наприклад, у тоталітарній державі) то відкритих бізнесів буде менше, тобто менше конкуренції, менше бабла, бідніша держава.

Висновок щодо рецепту — КГ/АМ.

Правильний метод — зміна системи шляхом підвищення її ефективності.

Гарний приклад — швидкісне оформлення паспортів у ЦНАП: якщо раніше плата за прискорене оформлення паспорту йшла рішалам, то тепер це робиться офіційно. Який висновок з цього прикладу? Була система, яка дозволяла отримати паспорт повільно без корупції, або швидко з корупцією. Тобто існуюча система не задовольняла попит на послугу шивдкого оформлення паспорту. Нова система ефективно задовольняє попит на дану послугу. Зміна системи (вона стала ефективнішою) зробила її більш ефективною ніж корпційну систему. І більш ефективна система перемогла. Ефективніша система перемагає завжди. Задача реальної боротьби з корупцією — добитись того, щоб некорупційна система стала ефективнішою за корупційну. Якщо некорупційна система є неефективною, то обвішування її органами контролю і жорсткими покараннями нічого не дасть. Органи контролю вимагатимуть органів контролю за органами котролю і т.д.

Мотивація.
Антикорупціонери (навіть чесні) зацікавлені у збереженні корупційної системи. А якщо й не зацікавлені, то органічно у неї вписуються. Чому? Тому що антикорупціонер — це робота, яка дає дохід. Уявімо чесного журналіста, який вміє розкопувати схеми. Він просто є частиною екосистеми — його дохід формується завдяки роботі над розкриттям схем. Його можуть використовувати у конкурентній боротьбі, наприклад: олігарх1 зливає журналісту інформацію щодо схеми олігарха2, журналіст чесно розлідує, схему прикривають, можливо когось навіть садять, але в результаті схеми нікуди не зникають, хоча всі при роботі — журналіст, прокуратура, суди.
Якщо одного дня схеми зникнуть — антикорупціонери залишаться без роботи, а робота ця може оплачуватись досить непогано.
Це вже не кажучи про антикорупціонерів, які торгують своєю роботою, або просто сидять на грантах чи на інших потоках, спрямованих на «боротьбу з корупцією».

Висновок.
Корупція не є проблемою, боротьба з корупцією не є основною внутрішньою задачею України. Основна внутрішня задача — підвищення ефективності системи. І, до речі, основна внутрішня задача не є основною загальною задачею.

Просмотров: 111, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 17

+
0
ballistic
ballistic
1 апреля 2020, 14:04
#
«Ефективніша система перемагає завжди»
- на жаль це не так, бо людина часто ірраціональна. 73% як доказ.

Нема правильних рецептів.  Таких, які гарантовано дадуть гарний результат в реальності.
+
0
Rebel
Rebel
1 апреля 2020, 16:47
#
Не зрозумів зв’язок між 73% та твердженням про ефективність системи. Давайте приклад перемоги неефективної системи.
+
0
ballistic
ballistic
1 апреля 2020, 17:52
#
Система Порошенка була ефективніша для країни, ніж популістична система Зе.
Але неефективна популістична система перемогла.

Там, де люди приймають рішення, раціональне далеко не завжди перемагає.
+
0
Rebel
Rebel
1 апреля 2020, 19:08
#
Нема «системи Порошенка» чи «системи Зе».
Система була і залишається олігархічною. Порошенко не встиг достатньо її підломити та побудувати ефективнішу систему. Зеленський її (стару систему) відновлює.
Але у довгостроковій перспективі нинішня система буде знищена. Питання лише у тому яка система її замінить — те, що ви, можливо, мали на увазі під «системою Порошенка» чи система окупанта.
Те, що ми можемо уявляти під «системою Порошенка» — ефективніше за нинішню олігархічну систему. Поразка Порошенка — лише тимчасовий відката назад у незворотньому процесі.
+
0
ballistic
ballistic
2 апреля 2020, 1:17
#
Я про те, що якби люди обирали раціонально, то обрали би реаліста Порошенка, а не популіста Зе.
+
0
Rebel
Rebel
2 апреля 2020, 9:35
#
Я розумію. Але це нічого не означає в плані ефективності систем.
+
0
ballistic
ballistic
2 апреля 2020, 1:24
#
«Корупція не є проблемою, боротьба з корупцією не є основною внутрішньою задачею України. Основна внутрішня задача — підвищення ефективності системи»
— в продовження моєї попередньої думки.
Якщо система корумпована, то вона буде опиратися підвищенню її еффективності.
Якщо хтось несистемний прийде і скаже «ось я знаю як треба ефективно діяти», то його корумпована система з'їсть або виплюне.
Одного знання «правильного ефективного рецепту» і бажання його впровадити недостатньо.
+
+15
korjakin1000
korjakin1000
2 апреля 2020, 8:37
#
« то його корумпована система з'їсть або виплюне.» - основная проблема. Единственный рецепт, который просматривается - пошаговое изменение на ограниченной территории. Т.к. честных (или условно честных) и умных - мало, то поменять систему в рамках всей страны - невозможно. Поэтому нужно менять всех в отдельно взятом регионе (в рамках какой-либо ключевой области). При проведении тотального обновления (порядка 50-70%) возможно достичь значительного снижения уровня коррупции в данном регионе. Далее опять отбор и замена в другом регионе и т.д. Единственная проблема такой схемы - временной фактор (порядка 10-15 лет).
+
+15
Rebel
Rebel
2 апреля 2020, 9:45
#
Закон один для всіх, тому регіональний підхід неможливий. Це спрацювало у Штатах, бо штати, у певному сенсі незалежні і конкурують між собою. Але у нас таке не спрацює, бо висока незалежність областей призведе до окупації їх сусідами.

Натомність метод поступових змін має шанси на успіх. Цим і займався Порошенко поступово вимиваючи ресурси з під олігархів.
+
0
1On
1On
2 апреля 2020, 12:56
#
Наши области достаточно независимы. Достаточно обратить внимание на то как производится ремонт трасс, соединяющих населенные пункты в разных областях. В этом года тянут трассу по одной области до границы. И в лучшем случае, будут тянуть трассу с другой стороны, но чаще даже по времени не совпадают работы, то есть другой 3часток тянут уже в следующем году. Хотя для водителя имеет значение вся трасса между 2 городами.
+
0
korjakin1000
korjakin1000
2 апреля 2020, 13:05
#
Проблема в том, что законы (которые одни для всех) не исполняются. Потому, что рядовой чиновник знает, что тут он может за деньги что-то решить, а если его поймают, то он за деньги тоже решит, т.к. его знакомые уже решали и связи и контакты есть и т.д. Т.е. все знают, что можно порешать. Если меняется большое число чиновников и служащих (ставят относительно честных), то:
1. Новые служащие, т.к. они относительно честные - меньше склонны к нарушениям.
2. Если же кто-то хочет что-то порешать и достаточно убедителен в этом вопросе для конкретного чиновника, то тут вступает фактор неопределенности для чиновника. Т.к. в надзирающих органах тоже поменяли всех на новых и относительно честных, поэтому он не знает с кем можно порешать, сколько это стоит и вообще удастся ли порешать. Т.е. неправомерное действие становится более рискованным из-за неопределенности последствий для чиновника. 
А если еще и периодически будут посадки и дела по коррупции в данном регионе, то желания что-то нарушить будет еще меньше, т.к. система пресекает противоправные действия. И тут не важно что твориться в Киеве, т.к. основная масса нарушений должностными лицами (средние нарушения со средними суммами) происходят «на местах» в регионах.
+
0
Rebel
Rebel
2 апреля 2020, 14:26
#
Ну, закони, які не виконуються - також одні для всіх. :) У нас не передбачено можливості законодавчої різномантіності на рівні областей.
+
0
ballistic
ballistic
2 апреля 2020, 21:30
#

«пошаговое изменение на ограниченной территории»
- до речі, анексія Криму і окупація Донбасу, найбільш корумпованих регіонів,  якраз допомогли країні розпочати реформи.
І коли країна зміниться, то можна буде повертати окуповані території і реформувати.
+
0
Rebel
Rebel
2 апреля 2020, 9:42
#
Будь-яка система система еволюціонує і протистоїть змінам одночасно.
Наша система за 2014-2019 вже стала ефективнішою.
Те, що вона не стала такою ефективною, як декому хотілося б - це не проблеми системи. :)

Конкуренція систем існує не лише в рамках держави, а й між державами. Система може еволюціонувати всередині держави, або ігнорувати еволюцію і впасти під натиском зовнішніх обставин.
+
+15
1On
1On
2 апреля 2020, 12:48
#
Мое мнение, такую систему необходимо строить по принципу вече. В нашей реальности отправной точкой могут служить осмд. Уже на этом уровне более эффективные управленцы постепенно вытесняют остальных. Здесь же становится заметным, насколько честный управленец. И, опять же, на этом уровне легче всего контролировать. Успешные управленцы на уровне осмд обязаны претендовать на депутатские должности. Они же должны выбирать старшего по районам и тд. И из этих кандидатов необходимо выбирать президента, по его реальным делам, а не по обещаниям.
+
+30
Rebel
Rebel
2 апреля 2020, 14:24
#
Так, вирощування кадрів знизу, свобода і стимуляція ініціативи - ці методи ефективно і плавно руйнують стару систему і створюють нову.
+
0
Rebel
Rebel
2 апреля 2020, 20:52
#
Борьба с коррупцией в Украине всегда была не столько подвигом, сколько средством передвижения, помогавшим некоторым наиболее успешным антикоррупционерам приблизиться с социальной точки зрения к наименее успешным коррупционерам. Перефразируя Черчилля, если коррупция — это неравномерное распределение богатства, то показушная борьба с ней — это неравномерное распределение убожества.
https://graniru.org/opinion/portnikov/m.278525.html
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться