Минфин - Курсы валют Украины

Установить
AleksandrBank
AleksandrBank
Зарегистрирован:
24 марта 2017

Последний раз был на сайте:
27 апреля 2024 в 10:11
15 сентября 2023, 12:31

Економіка і курс до кінця року, дії НБУ

Гривня досить тривалий час стабільно тримається в коридорі 37,00-38,50, але поки не зрозуміло як довго. Нажаль від НБУ лунають ось такі сигнали:

«Нацбанк у випадку ухвалення рішення про повернення до політики гнучкого курсоутворення своїми валютними інтервенціями компенсуватиме структурний дефіцит валютина ринку, створюючи ситуацію, щоб курс міг коливатися як в одну, так і в іншу сторону. Про це на брифінгу розповів заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук. При цьому, особливо на перших стадіях курсової гнучкості, ми досить істотно обмежуватимемо ці курсові коливання», — сказав заступник голови НБУ.»

Про валюту в кінці.

Економіка:

  1. Споживча інфляція знижувалася швидше, ніж очікувалося, сягнувши у серпні 8,6% у річному вимірі .
  2. У серпні економіку підтримували активні польові роботи зі збирання вищого, ніж торік, врожаю ранніх зернових та олійних. Бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури та оборонні замовлення стимулювали будівельні роботи та пожвавлення в промисловості. Вагомим був і внесок торгівлі та вантажоперевезень.
  3. У липні поточний рахунок повернувся до дефіциту через очікуване скорочення експорту товарів унаслідок припинення роботи «зернового коридору». Водночас приплив капіталу за фінансовим рахунком значно зріс насамперед завдяки збільшенню обсягів кредитів від міжнародних партнерів. У результаті, валові резерви вчергове оновили історичний максимум – 41.7 млрд дол. станом на 1 серпня. Станом на кінець місяця вони залишалися на високому рівні – 40.4 млрд дол.
  4. Ціни на нафту в серпні були під тиском суттєвого понадпланового скорочення експорту росією та Саудівською Аравією (продовжиться до кінця вересня) на тлі збільшення авіаперевезень та використання у виробництві електроенергії. Натомість слабкий попит з боку Китаю, нарощування видобування Іраном, пропозиція США щодо пом’якшення санкцій проти нафтового сектору Венесуели та значні обсяги видобування у США стримували зростання цін. Але-але зараз з початку вересня ціни пішли вгору Brent 94, WTI – 90.
  5. Ціни на газ у Європі дещо зросли через збільшення попиту з боку країн Азії на тлі обмеження постачання газу з Норвегії та СПГ із росії через сезонні роботи. Зростання, однак, було помірним з огляду на накопичення достатньо високого рівня запасів газу (більше 90%) у сховищах ЄС та набагато раніше встановленого терміну (01 листопада)/
  6. Сталь та залізна руда в серпні дешевшали через сезонне послаблення попиту влітку в більшості регіонів світу на тлі нарощування виробництва в країнах Азії. Проте на тлі збільшення виробництва чавуну в Китаї та очікувань щодо нових стимулюючих економічних заходів від уряду країни підтримало ринок руди наприкінці місяця та призвело до незначного зростання цін на неї.
  7. Пшениця та кукурудза дешевшали попри атаки росії на портову та зернову інфраструктуру України, загрози судноплавству в Чорному морі та вимоги Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини щодо продовження заборони ЄС на імпорт українського зерна після 15 вересня. Причини — гарний урожай зернових у країнах Латинської Америки та Європи, а також США (попри посуху). Остання інфо – Болгарія продовжила.
  8. ФРС та ЄЦБ у липні підвищили ставки на 25 б.п., наблизившись до завершення циклу. Водночас ЦБ не виключають ймовірність довшого збереження обмежувальної політики. Ринки очікують паузу у вересні та закладають ще одне, останнє в циклі, підвищення ставки ЄЦБ пізніше цього року. Ринки оцінюють шанси у 50/50 щодо ще одного підвищення ставки ФРС у листопаді. Вчора ЄЦБ підвищив ключові ставки на 25 базисних пунктів до 4,5%.
  9. Дедалі більше ЦБ ЕМ (Чилі, Бразилії, Уганди, Казахстану) переходять до пом’якшення монетарної політики. Очікується, що ЦБ Мексики (хоча сам ЦБ вважає це малоймовірним) та Перу почнуть зниження ставки до кінця 2023 року, ПАР – на початку 2024 року. ЦБ Чехії розпочне обговорення зниження ставок вже восени, оскільки очікує різке зниження інфляції на початку 2024 року.
  10. Водночас Банк Туреччини в серпні більше за очікування підвищив базову ставку на 750 б.п. до 25% «з метою якнайшвидшого встановлення курсу на дезінфляцію, заякорення інфляційних очікувань та контролю над погіршенням цінової поведінки». Банк повторив, що продовжить монетарне посилення. Очікується, що повернення ЦБ до ортодоксальної політики буде стійким.
  11. Швидше сповільнення інфляції зумовлювалося більшою пропозицією продуктів харчування, а також подальшим поліпшенням інфляційних очікувань, у тому числі з огляду на сприятливу ситуацію на готівковому валютному ринку.
  12. Темпи зростання цін на продовольство далі знижувалися завдяки розширенню пропозиції, послабленню тиску з боку витрат, оптимізації виробничих та логістичних ланцюгі.
  13. Оптимістичніші очікування щодо нового урожаю зернових разом з нарощуванням виробництва сприяли зниженню цін на крупи та борошно.
  14. Попри зростання зовнішніх цін, подорожчання соняшникової олії на внутрішньому ринку і далі сповільнювалося. Це зокрема зумовлювалося труднощами з її експортуванням.
  15. ростання цін на овочі також сповільнилося завдяки розширенню пропозиції. Через більше виробництво також помірніше дорожчали яйця, однак їх вартість і далі перевищувала минулорічний рівень з огляду на вищий експорт.
  16. Ціни на пальне в липні зростали поступово завдяки значним запасам пального, сформованим до підвищення акцизу. Стримували зростання цін на пальне і зменшення світових цін на нафту в попередні місяці, а також посилення конкуренції на роздрібному ринку. У серпні зростання цін на пальне тривало в міру вичерпання попередніх запасів.
  17. Мораторій на підвищення низки тарифів на житлово-комунальні послуги для населення й далі стримував адміністративну інфляцію.
  18. Станом на кінець серпня практично завершено жнива ранніх культур: намолочено 29 млн т зернових та 4 млн т олійних. Завдяки сприятливій погоді врожайність ранніх зернових не лише перевищила минулий, а й рекордний 2021 рік. Однак вологе літо позначилося на якості зерна.
  19. Кращою, ніж у минулому сезоні, була й ситуація в овочівництві: зростало виробництво овочів борщового набору; відновилося вирощування кавунів, зокрема за рахунок нарощування площ у контрольованих Україною південних, а також західних та центральних регіонах.
  20. Натомість сезонно послабилися показники обсягів виробництва свинини та сирого молока. Скорочення пропозиції сировини стримувало молоко- та м'ясопереробку.
  21. Сезонно зростало виробництво борошна, проте подальше його нарощування стримувалося браком якісної сировини.
  22. Металургію у серпні підтримали замовлення від армії та залізничників; окремі компанії створюють запас продукції на випадок відключень е/е зимою. Готуючись до зими, вугле- та газовидобувні підприємства інвестують в оновлення та розширення потужностей для збільшення видобутку; окремі рудні підприємства вводили нові потужності.
  23. Будівництво вагонів та зерновозів, суден та обладнання для портів та елеваторів, а також нарощування в-ва бронетехніки, боєприпасів та БПЛА сприяли завантаженню машинобудівних підприємств.
  24. Пожвавилася робота транспорту, попри припинення роботи «зернового коридору» та обстріли портів. Так, у серпні зросли залізничні вантажні перевезення (+1% м/м і +13.7% р/р) та обсяги передачі зерновозів через західні переходи. Збільшилися порівняно з липнем обсяги експорту автотранспортом, кількість суден та обсяги перевезень дунайськими портами.
  25. Інвестиції аграріїв і підприємств харчової промисловості в інфраструктуру та розширення виробничих потужностей підтримували будівництво та зростання торгівлі металом і будматеріалами.
  26. Продажі нових легкових автомобілів у серпні зросли на 9.4% м/м та досягли максимуму за останні 20 місяців. Зростали передусім вартісні обсяги імпорту легкових авто.
  27. Продажі товарів безперебійного електроживлення та шкільних товарів також підтримали роздрібну торгівлю в серпні.
  28. Стабільно зростала заповнюваність ТРЦ і кількість відвідувачів (наразі понад 75% орендарів мають умови, близькі до рівня 2021 року).
  29. Кількість мігрантів за межами України незначно скоротилася – за оцінкою ООН на 29 серпня 2023 року за межами України перебувало 6.2 млн осіб (порівняно із 6.3 млн у червні). Схожі результаті і за даними ДПСУ: впродовж серпня в Україну повернулося на 100 тис. осіб більше, ніж виїхало. Найбільші країни-реципієнти – Польща та Німеччина.
  30. Згідно з дослідженням PAQ Research (Чехія), у червні 2023 року 67% економічно активних мігрантів мають роботу в Чехії. Також зросла частка тих, хто орендує житло (майже половина біженців). Однак більшість мігрантів працюють на роботах значно нижче своєї кваліфікації. Дві третини мігрантів живуть за межею бідності. Водночас з липня у Чехії зменшилася держпідтримка біженців.
  31. Дефіцит державного бюджету в липні-серпні зменшився порівняно з червнем, однак залишався досить значним та істотно більшим, ніж торік. У січні – серпні 2023 року дефіцит перевищив 1031 млрд грн без урахування грантів у доходах (714.6 млрд грн з їх урахуванням).
  32. Дефіцит бюджету та погашення боргових зобов’язань переважно профінансовано за рахунок міжнародної допомоги на 6.1 млрд дол. у липні – серпні та 29.7 млрд дол. з початку року, з яких понад 21 млрд дол. становили позики.
  33. Роль внутрішніх запозичень цього року суттєво зросла з огляду на привабливу реальну дохідність та включення бенчмарк-ОВДП для виконання нормативів обов’язкових резервів.
  34. Ключовим видатковим напрямом залишалася сфера оборони та безпеки (понад 64% усіх видатків). Зокрема ресурси спрямовувалися на грошове утримання військовослужбовців та матеріальнотехнічну підтримку ЗСУ. Також важливим напрямом залишалися видатки соціального спрямування, зокрема соціальний захист та державні гарантії медичних послуг населенню.
  35. Натомість тривало нарощування капітальних видатків, що зокрема пов’язано з відновленням та ремонтом інфраструктури. Так, від початку війни їх обсяг в липні поступався лише грудню 2022 року.
  36. Поліпшення податкових надходжень пов'язано як з пожвавленням загалом економічної діяльності (обсяги податку на прибуток підприємств, що отримані в серпні, були найбільшими від початку повномасштабної війни), так і певним посиленням адміністрування, а також відновленням з 1 липня оподаткування пального.
  37. Проте власні доходи (без урахування грантів) у січні – серпні 2023 року покривали лише 43% видатків загального фонду державного бюджету.
  38. У липні дефіцит торгівлі товарами далі розширювався через скорочення експорту товарів за збереження високих обсягів імпорту.
  39. Грошові перекази та грантова допомога від США залишалися основними джерелами валютних надходжень за поточним рахунком.
  40. Вихід росії із зернової угоди призвів до значного скорочення експорту зернових культур порівняно з попередніми місяцями. Водночас поставки іншими шляхами збільшилися за рахунок дунайських портів, обсяги перевалки в яких сягнули одного з найвищих показників в історії.
  41. Додатковим чинником зменшення експорту зернових були нижчі експортні ціни внаслідок гіршої якості пшениці нового врожаю та підвищення вартості фрахту в дунайських портах унаслідок цілеспрямованих терористичних атак агресора на портову інфраструктуру.
  42. Другий місяць поспіль тривало і зниження експорту продукції ГМК. Показники липня відобразили зниження виробництва у зв'язку з підривом Каховської ГЕС. Крім того, зберігався слабкий попит з боку європейських металургів.

Якщо коротко, ситуація стабільна, все залежить від міжн.фін.допомоги.

Новий міністр Оборони сказав, що до кінця року не хватає 250 млрд.грн. Питання, де ці гроші знайдуть. Після цього міністр фінансів висказав свою думку щодо курсу., що потрібно 41,4 грн за дол. В Бюджеті на 2024 закладено підвищення мінімалки до 7100 грн з 01.01.2024, та 8000 з 01.04.2024. Плюс індексація пенсій з березня 2024. В НБУ сказали, що підпустити курс у вільне плавання вони можуть в любий момент, звісно – будуть спочатку заливати і тушити. Але тільки за серпень спалили 2 млрд.дол. Тут питання, по скільки і як будуть тушити?! Думаю курс так чи інакше піде вище.

Моя порада – вал.депо з курсом 37,45 зараз гарний варіант від цих можливих дій, плюс до 50 тис.грн купівля онлайн відразу. Не забуваємо про Євро який зараз добре просів – 1,065.

Але в Німеччині почалась рецесія, як і в Китаї, також не все добре в США. Тут окремо треба виділити проблеми в будів.галузі Китаю, а також високі ставки як для США щодо фін-ня нерухомості, коли оренда вигідніша.

Курс скоріше буде триматись деякий час біля 38,00-38,50, плюс/мінус 40 коп. До того моменту, коли НБУ не почне дії з фіксованим курсом. Нажаль останні повідомлення від НБУ трохи напружили ринок, і не дає курсу піти нижче 38. Тому повторюсь – вкласти по 37,45 чи купити Євро гарна ідея захисту від можливих дій НБУ.

Просмотров: 10293, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 98

+
+101
kingcity
kingcity
15 сентября 2023, 12:46
#
Як завжди — чітко, аргументовано, логічно. Згідний зі сказаним.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 сентября 2023, 13:14
#
Ну що ж…

Конверт.депо так конверт.депо…

Значить будемо й надалі ігнорувати мантри
валютників «завтра по 40-45-50-70» та продовжимо
купувати безготівкову валюту по курсу в діапазоні
37,40 — 37,50 грн/$

А там будь що буде…
+
0
kingcity
kingcity
15 сентября 2023, 13:32
#
Я зараз на депо не купую, раніше купував трохи.В останні дні з`явилось трохи вільної гривні - купив USD у ПУМБі на картку по 37.50. Головне, щоб потім зняти можна було без проблем…
+
+28
dvded .
dvded .
17 сентября 2023, 11:43
#
Я не понял, мантры валютников — игнорировать, но доллар лучше купить) А почему в гривне не посидеть?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
17 сентября 2023, 14:45
#
Dvded.

Хотите — сидите,
это личное дело каждого…
Я и так два раза в месяц получаю
гривну на карту — аванс и зарплата.
Так что каждый месяц
сижу в гривне…
+
+46
AleksandrBank
AleksandrBank
15 сентября 2023, 15:22
#
Забув сказати щодо зниження ставки НБУ до 20%, це добрий сигнал. Сьогодні в рф підняли ставку до 13%.
По перше — менші витрати по деп.серт.НБУ, ОВДП будуть нижче і обл-ня боргу.
По друге в банках ставки впадуть трохи ще для бізнесу. А у валюті фінансування трохи виросло через США та ЄС де ростуть ставки.
З точки зору інфляції НБУ добре втримали. Але ціни на пальне — бачите самі.
+
0
Alex2006
Alex2006
15 сентября 2023, 17:26
#
>Моя порада — вал.депо з курсом 37,45 зараз гарний варіант від цих можливих дій, плюс до 50 тис.грн купівля онлайн відразу.
І чим це краще Сімферополя? Сімферополь за півроку дає 37.45*1.095=41, за рік 37.45*1.19=44.57, це ж який має бути курс, щоб це було менш вигідно?)) Навіщо ризикувати отримати мінус?
+
0
Anko
Anko
16 сентября 2023, 0:24
#
Улыбнуло «Якщо коротко, ситуація стабільна, все залежить від міжн.фін.допомоги.» … а если допомога задержится/уменьшится, все сразу станет нестабильным?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
16 сентября 2023, 8:01
#
Как вариант, все умрут с голоду…
+
+59
AleksandrBank
AleksandrBank
16 сентября 2023, 10:19
#
Ответ очевиден, поднимут курс, будут сжигать резервы и на сухой остаток без МВФ и т. д. — выход далее только печат.станок. Но такого не будет.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
16 сентября 2023, 10:18
#
Національний банк протягом тижня, з 11 по 15 вересня, купив на міжбанківському валютному ринку $0,05 млн і продав $873,11 млн. Чистий продаж валюти становив $873,06 млн проти $302,27 млн минулого тижня. Про це свідчать дані регулятора.

Національний банк протягом тижня, з 11 по 15 вересня, купив на міжбанківському валютному ринку $0,05 млн і продав $873,11 млн.
+
0
Anko
Anko
16 сентября 2023, 23:43
#
Рост продажи бакса на МБ почти на 200% … А шо случилось?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
17 сентября 2023, 7:27
#
Сняли часть валютных ограничений, плюс
постоянно муссируют тему «скоро по 41,4»
вот кто может, тот и тарится…
+
+1
AleksandrBank
AleksandrBank
18 сентября 2023, 9:41
#
ТОП-5 улюблених облігацій українців

▪️Військові ОВДП із погашенням у січні 2025 року. Їх перевага в найоптимальнішому поєднанні терміну та дохідності: 1,5-річні папери під 19,15%.

▪️Військові ОВДП із погашенням у вересні 2023 року. Дохідність за ними була в діапазоні від 14,5% до 12%.

▪️Звичайні ОВДП із погашенням у листопаді 2023 року. У цих паперів більша дохідність — на рівні 16,5%.

▪️Звичайні ОВДП з найдовшим терміном погашення — у 2027 році. Ці папери торгувалися з дохідністю від 20% до 19,75%.

▪️Військові ОВДП із кінцевим терміном обігу у червні 2024 року під 18%.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
18 сентября 2023, 10:38
#
Акції китайських забудовників знижуються через арешт співробітників China Evergrande
У ході сьогоднішніх ранкових торгів акції китайських забудовників, що котируються на фондовій біржі Гонконгу, впали на 2% і більше.
Все через зниження акцій China Evergrande Group, які втратили сьогодні 25% на тлі новин про те, що китайська поліція затримала деяких співробітників компанії, які працюють у підрозділі управління активами.
Очікується, що сьогоднішні затримання призведуть до нових розслідувань щодо China Evergrande Group, які можуть погіршити проблеми китайського забудовника.
China Evergrande Group — найбільший у світі забудовник із найбільшою корпоративною заборгованістю. Компанія знаходиться в центрі кризи в секторі нерухомості Китаю, в якому з кінця 2021 року відбулася низка дефолтів, які вразили світові фінансові ринки.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
18 сентября 2023, 16:50
#
Прогнозний обсяг державного боргу України у 2024 році перевищить 100% від ВВП (8,18 трильйони гривень).
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
19 сентября 2023, 12:26
#
19.09.2023
Нажаль поки реалізується трохи гірший сценарій з понеділка. Заяви глави МінФіна не мали б такого поштовху для ринку, як би голова НБУ не підхопив це. Ключовий посил — НБУ може змінити керовний курс чи підвищити курс в любий момент, не чекаючи нового засідання НБУ.
І тут всі побігли, особливо коли НБУ на тому тижні злив 2 млрд.дол + на міжбанку. Нафта йде вгору, думаю багато хто з ринку ПММ бачать це і контрактують, поки не стало по 100 дол за бар. Ціни на Газ також підняли на заправках, хоча машин на дорогах Києва менше не стало.

З плюсів: Україна достроково закачала у підземні сховища необхідній на зиму об'єм газу. Загальний обсяг природного газу в підземних сховищах (ПСГ) сягнув 14,7 млрд кубометрів. Голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов повідомив, що компанія продовжує нарощувати видобуток і закачку газу у ПСГ. За його словами, за 2023 рік група запустила в роботу 54 нових свердловини, наростивши добовий видобуток по країні до 52,7 млн кубометрів газу на добу.

Я поки рекомендую і далі через 50 тис. чи вал.депо купувати валюту, можливо хто в ОВДП пограється. Алекс2006 в плюсі, якщо рахувати по року.

Думаю будуть далі штовхати курс до 39,00. Але-але, зараз бачу великий розрив в 28 коп в курсах обмінок, вони зараз добре на спреді почали заробляти. Це говорить і про страх, що можливо буде відкат і приплив бажаючий купити по такому курсу стане менше, якщо є альтернатива в екв. 50 тис чи вал.депо. Тут важливо щоб НБУ поки нічого не робив, плані дій чи навіть коментарів.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 сентября 2023, 14:42
#
Зараз продаж просів трохи на 5 коп в Києві, цікаво. Це те про що я написав:

«Але-але, зараз бачу великий розрив в 28 коп в курсах обмінок, вони зараз добре на спреді почали заробляти. Це говорить і про страх, що можливо буде відкат і приплив бажаючий купити по такому курсу стане менше, якщо є альтернатива в екв. 50 тис чи вал.депо. »
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 сентября 2023, 16:17
#
Я говорив про це перед обідом, дуже сильно кидалось в очі те, що був відносно великий розрив у обмінок купівля/продаж. Вказувало на те, що хочуть продати сильно дорого, але гребти сильно дорого також боялись.

Звісно, спред не такий як рік тому в 0,5−1 грн, але було очевидно, що щось не те, і пора вершки знімати, бо далі «олені» не біжять.

Але думаю, ринок хоче переварити, можливо будуть кроки далі вверх, через деякий час, а поки потрібно валютою дешевше закупитись. Тут питання в іншому, чи не буде далі інформар.вбросів зі сторони НБУ чи Мін.Фін.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
19 сентября 2023, 19:40
#
А якщо й будуть — хай розкачують ринок, потiм самi його й будуть «гасити» додатковими валютними коштами…
+
+45
AleksandrBank
AleksandrBank
20 сентября 2023, 10:30
#
20.09.2023
Доброго всім ранку. Аплодую валютчикам Києві, вони гарно підняли курс за пару днів, хоча я вже вчора бачив і писав про те, що є дизбаланс, і скоріше буде разворот. Так і вишло, дістали 38,70 і потім до кінця дня мінус 25 коп. Гарно заробили! Сьогодні зранку також мінус 3−5 коп. Але в цей раз валютчики зробили велики спред, щоб не влетіти, вже навчані за роки, особливо рік тому, коли хтось купував на верхах по 42,65−42,80, думаючи що буде 45−50 за пару днів.

Як я і говорив, любий попит рано чи пізно закінчується. Так і зараз відкат суттевий буде, якщо буде інфор.тиша від НБУ та Мін.Фін., особливо НБУ.

Такі качелі вигідні всім, мінялам, вал.депозитчикам які можу скинути на верхах і знову зайти чи на 50 тис.грн в день купити. Мінуса тільки ловлять ті, хто на верхах купляє, і у кого стадний інстинкт, як рік тому. Не піддавайтесь!

Шлях до 38,00? Чому б і ні.
+
0
dvded .
dvded .
21 сентября 2023, 10:13
#
Если брать через 50к, думаю что потом проще сдать — евро или доллар?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
21 сентября 2023, 10:24
#
Одинаково, просто по доллару меньше спред. По Евро больше. Сейчас евро идет опять немного ниже1,065.
+
0
dvded .
dvded .
22 сентября 2023, 10:44
#
Спред по евро больше знаю. Я в плане вот этих белых/синих купюр, старых, плесень и т. д. С евро ситуация не проще?
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
22 сентября 2023, 11:23
#
Евро проще. Сейчас падает, на выходных если хочеш купи или через банк по 37,45 на депо.
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
21 сентября 2023, 11:25
#
21.09.2023
Трохи новин:
1. Федеральна резервна система (ФРС) США за підсумками дводенного засідання 19−20 вересня зберегла ключову ставку на рівні 5,25−5,5% річних.
2. Нафта трохи падає в ціні Brent — 92.6 (був 95,0+), WTI — 87,0.
3. Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» вийшла із дефолту. Про це написав голова правління компанії Олексій Чернишов у фейсбуці. «Ми здійснили необхідні платежі за єврооблігаціями 2022/26 відповідно до умов реструктуризації. Таким чином, сьогодні Нафтогаз вийшов з дефолту».

Вчора була спроба знову вверх, але облом. Деякі купились, але не більшість. Не має особливо гривні купляти так дорого. Це раціональне мислення допомогло ринку, вже на вечір котрирування сильно просіли до 38,20−38,37.
Зранку вже 38,10−38,30, але як кажуть валютчики Києва роздріб 38,00−38,25. Я вчора говорив курс на 38,00?

Насамперед такі хвилі вигідні обмінкам, банкам, коли ти відчуває ринок. В т.ч. вигідні тим, хто грається в вал.депо, скинули на верхах і зайшли знову, чи купляли на низах десь по 37,50.

Зараз такими легкими хвилями будуть гойдати ринок, є інформ.привиди + добавляються нові.

Але 38,00 норм ціль, поки…
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
21 сентября 2023, 22:59
#
Центробанк Туреччини підняв ключову процентну ставку на засіданні в четвер, 21 вересня, до максимуму з 2003 року. Ставка за семиденними операціями РЕПО збільшена на 5 процентних пунктів — з 25% до 30% річних. Про це повідомляє пресслужба турецького регулятора.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
22 сентября 2023, 10:53
#
22.09.2023

Дуже коротко, якщо тиша буде від НБУ, то курс буде укріплюватись. На інфо-хвилі від НБУ+МінФін непогано всадили всіх охочиш, не забуваємо що на серпень місяць населення немало купило валюти. Тому зараз думаю з грошима населення трохи на мілині, і пару днів тому хвиля не пішла далі, потім гірки з пониженням ці всі дні.

Вчора взагалі провал був з покупкою з 38,20 до 37,90. Сьогодні продовжили, зараз Київ 37,83−38,10.

Гроші і далі йдуть, Президент поїхав в США, зараз в Канаді. Реформи буду, без них грошей не буде.

Наші військові рухаються, нові невеликі міста та села визволяють, в Криму бабовна кожний день, дуже цікаві цілі вразили за останній тиждень. Что вартує С-400 чи підводна лодка, кораблі і т.і.

Якщо буде тиша, на вихідні валютчики будуть рухати курс до 37,60.

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
22 сентября 2023, 12:38
#
Друге судно вийшло з порту Чорноморськ з 17,6 тис. тонн української пшениці для Єгипту. Про це заявив віцепрем'єр з відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
25 сентября 2023, 17:13
#
EUR/USD 1,0595
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 сентября 2023, 9:52
#
Нефть Brent — 91,03
Нефть WTI — 88,83

EUR/USD — 1,0579
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
26 сентября 2023, 11:31
#
26.09.2023
Нафта падає - це добре, нижче 91 дол Brent, бо було 95+. В Євро впало нижче 1,06, через Німеччину, там трохи стагнація, навіть вар-ть нерухомості пішла вниз там.
Турне Президента було вдале, як на мене, але умови — це реформи, це добре, це дуже добре! Якшо будуть ATACMS з 300 км, це полегшить нам знищувати штаби, склади, логістичні центри і т.і. Хоча на вихідних навіть без них наші знищили штаб чф рф, разом з командуючим і 33 офіцери + поранені. Такі результати до знищення кораблів і підводних лодок на ремонті, дають більше можливостей і навить страх на ворога.

Повернемось на Гривні, вчора трохи. як для понеділка, 10 коп підняли курс. Але у нас кінець місяця, і не просто місяця — а 3-го квартала. Тому Гривні трохи не хватає на налі. На міжбанку навпаки будуть купляти валюту по зовн.екон.контартам, але коли почала нафта падати — може краще почекати?

Київ 38,10−38,38,27, думаю знову будемо десь 38,05−38,20. Щоб піти до 38,00 чи нижче, для цього потрібня гарна хвиля, її можна легко створити.
+
+45
AleksandrBank
AleksandrBank
27 сентября 2023, 12:15
#
27.09.2023
Кінець місяця і кварталу, багато хто спішить. Гривня потрібна багатьом, я маю на увазі юр.осіб. А деякі власники цим юр.осіб або гривню шукаються або валюту продають та вносять на рахунок.

Я вчора говорив, щоб при бажанні хвиля до 38,00 можлива, на зараз Київ вже 38,00−38,18. Хвиля вниз повинна бути ще завтра, потім 50/50, но скоріше — стабілізація.

Евро 1,055 до дол. Але нафта знову вгору.
+
0
kingcity
kingcity
27 сентября 2023, 12:22
#
Львів: прийом 38.00−38.10, продаж 38.15−38.25. Хто на що спроможний…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
28 сентября 2023, 9:48
#
EUR/USD1,0495
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
2 октября 2023, 17:52
#
Керований гнучкий курс долара повертається з 3 жовтня — НБУ.

Без паніки, це означає декілька простих речей:

▪️Нацбанк продовжує контролювати ситуацію, щоб не допустити різких скачків курсу всередині країни;
▪️Це необхідно для нормальної імпортно-експортної торгівлі;
▪️Відміна фіксації курсу означає, що в порівнянні з минулим роком наша економіка стабілізувалася і поступово повертається на світовий ринок.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 октября 2023, 18:05
#
«Це необхідно для нормальної
імпортно-експортної торгівлі»

Какая может быть нормальная торговля
во время войны — неужели будем покупать польские сыры, итальянскую лапшу, ирланское виски и этим отражать наступление войск страны-агрессора…
Экспортёры не заводят валютную выручку в страну,
а что завели — не спешат продавать на межбанке.
Отсутствие обязательной продажи валютной выручки экспортёрами приведёт только к ещё большему расходованию средств из ЗВР, хотя оно и к лучшему — чем быстрее сольют раздутый ЗВР, тем быстрее в НБУ полегчает с рыночным курсообразованием во время войны…
+
0
10198
10198
3 октября 2023, 8:34
#
«…Экспортёры не заводят валютную выручку в страну,
а что завели — не спешат продавать на межбанке…»
Что значит «не заводят» и «не спешат продавать». А как они, по-Вашему, зарплату платят рабочим?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
3 октября 2023, 18:56
#
10198

Какие рабочие?
Меткомбинаты стоят…

Зернотрейдеры купили зерно
за гривну и вывезли его за валюту.
Какой смысл заводить всю выручку — только чтобы опять купить зерно
и его опять вывезти.
А зерновой коридор неживой.
ИТ-экспортеры тоже не заводят всю выручку, а если и заводят, то не продают, придерживая большую часть на валютных счетах…
+
0
Andrey M
Andrey M
4 октября 2023, 6:33
#
Топу й потрібний плаваючий курс, щоб експортери могли за реальним курсом обмінювати валюту в Україні. Бо за фіксованого штучно заниженого курсу, та зобовязання по ньому здавати валютну виручку, — вбиває експорт та\або заведення валютної виручки в Україну

Такі елементарні речі не бачите за своєю ненавистю до Зеленського:)
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
4 октября 2023, 7:42
#
Во время войны и военного положения в стране, когда все кому не лень, выводят разными путями свои активы из воюющей страны, а при наличии валютной выручки заводят её по-минимуму — писать о каком-то рыночном курсе, который формирует исключительно НБУ продажей валюты из ЗВР — это могут только люди, которые более полутора лет физически отсутствуют в Украине и не понимают, что тут реально происходит…
При фиксированном курсе была надежда хоть на какую-то стабильность внутренних цен в полностью зависящей от импорта экономике страны, при псевдо-плавающем курсе валют сохраниться тенденция зависимости курса от интервенций НБУ на межбанке, только и того, что бизнес уже увеличивает цены из-за страха роста курса ну и обменки автоматически увеличивают спред между покупкой и продажей валюты…
Ну и конечно у НБУ появляется возможность выполнить пожелания офиса президента и Кабинета Министров о плавной девальвации гривны до требуемых ОПУ и КМУ уровней.
Экспортёры как продавали минимум валюты на межбанке так и дальше будут придерживаться такой стратегии, ведь обязательная продажа экспортной выручки — ОТМЕНЕНА и не вводилась при отказе от фиксированного курса.
+
+15
Andrey M
Andrey M
31 октября 2023, 5:31
#
Так, ми памятаємо штучне передвиборне утримання курсу по 13 при казнокраді Порошенко, і що потім відбулося коли його відпустили. Дивно, але за Зеленського цього не відбулося, так?:)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
31 октября 2023, 10:40
#
Andrey M

Ну почему все «эксперти», особенно находящиеся за пределами Украины,
начинают умничать…
За полтора года за пределами страны обжились, немного полегчало, теперь
можно и на форуме блеснуть…
И почему за пределами страны у
некоторых память становиться
фрагментированной — тут помню,
а там не помню…

Почему Януковича не вспоминаете,
как он держал курс 8 грн/$, хотя
не было ни войны, ни АТО,
ни аннексии Крыма…

Через четыре года после завершения
каденции пятого президента вы до сих
пор не можете спокойно жить, чтобы
не обвинить его в чём-либо, особенно
если он даже не причастен к тому,
в чём вы его обвиняете.

+
+45
Andrey M
Andrey M
31 октября 2023, 11:08
#
Вам нагадати про баригу що він?:
1. Засновник партії ригів
2. Був міністром в уряді при Зеку
3. Саме при ньому був розквіт імперії Медведчука і проросійських каналів
4. При ньому не було повномасштабного вторгнення, але були котли типу Іловайськ, Дебальцеве і тд.
5. Торгівля на крові з ворогом і особистий бізнес на роССії.
6. Свинарчуки та їм подібні свині у владі.

Можна довго писати «досягнень» шоколадного бариги.

Коли будете писати відповідь та захищати сивочолого баригу, не забудьте нагадати що я більше 2 років за кордоном працюю.:)

До речі, наша фінансова група в Україні (де я працюю на ТОП позиції в ГО) на волонтерство виділяє 130 тис евро щомісяця. Ну і я особисто від себе не забуваю. Мабуть краще було б щоб я знаходився в Україні і не міг допомогти державі і тд? Мабуть всі ваші рідні разом з вами на фронті, і тому ви можете мені дорікнути?
Може б вже мову вивчили нарешті, чи розуму не вистачає? Чи це принципова позиція спілкуватися на свинособачій навіть коли роССія прийшла воювати під приводом захисту «узкоязичних»?
+
+45
Andrey M
Andrey M
31 октября 2023, 11:12
#
А про Януковича не говорю бо там взагалі нема де клейма ставити — таке воно кончене і відвертий зрадник де навіть самі недолугі розуміють що це відвертий ворог України.

Але вам принципово потрібно щоб я порівнював два сорти лайна — Януковича і Порошенко?:)
+
+30
kingcity
kingcity
31 октября 2023, 11:31
#
Andrey M

Підписуюсь під кожним словом щодо Порошенка і Януковича. І подяка за волонтерську діяльність.
+
+15
kingcity
kingcity
2 ноября 2023, 18:16
#
А взагалі як мило спостерігати зі сторони за теплою душевною бесідою двох друзів після їхньої довгої розлуки… :)
+
+35
AleksandrBank
AleksandrBank
3 октября 2023, 11:04
#
03.10.2023

Цей день настав, я про це писав в Блозі: «До того моменту, коли НБУ не почне дії з фіксованим курсом».

Що зараз: Нафта Brent — 90.2, крос курс новий рекорд — 1,0475. Німеччина тут головна проблема по Євро і просідання їхньої економіки.

НБУ як на мене непоганий момент вибрав, коли населення в серпні гребло, плюс вересень коли всіх налякали заяви трохи і люди ще догребли валюти.

Звісно зараз пішла хвиля, великий зазор між купля/продажа навіть Київ в 30+ коп, далі може бути більше. Головне піймати гребіть хвилі, бо потім буде вниз. Як на мене хвиля буде декілька днів, до тижня. Актуально стає знову вал.депо, скинули і зашли знову в очикуванні що на новий рік взагалі буде 40−41.

Потреба військових в 200 млрд.грн до кінця року нікуди не ділась. США дають сигнали щодо реформ, корупції і посадок. Плюс свої нюанси щодо прийняття Бюджету та баталії.

Тому рано чи пізно — це б сталось. І це гарний початок для тих, хто хоче погратить: купити-продати або продати та зайти в вал.депо на 3 міс.

Доречі Євро просідає і добре просідає, питання паритету 1:1 можливо.

Курс до 39 в Києві дотянуть за 1−3 дні на 85% що це буде так. Чи підуть вище — також шанси більше 50%, поки. Можливі кроки НБУ як колись, коли він продавав банка готівкову валюту — це швидко збило як рік тому, коли хтось набрався по 42,65−43,00. Тому тут тільки гадати…
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
3 октября 2023, 11:56
#
«Після переходу з 3 жовтня на керований гнучкий обмінний курс обсяг торгів на міжбанку зріс у 92 рази, порівняно з вчора.» — тут ключове НБУ зараз загасити цей ажіотаж.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
4 октября 2023, 15:00
#
Вступ України до ЄС, згідно з внутрішніми оцінками спільного бюджету Євросоюзу, дасть Україні право на отримання близько 186 млрд євро впродовж семи років. Про це пише Financial Times.
+
+26
AleksandrBank
AleksandrBank
5 октября 2023, 10:07
#
Київ 37,90−38,15, цікаві качелі, щось на готівці вище 38,50 ніхто не захотів брати, коли вал.депо по 37,44.
Качеля добра була у вівторок і там НБУ тупо стояв гасив «паніку» денну, вчора взагалі пусто було на міжбанку, 36,60−36,65. Готівковий ринок бачучи, що у «Рокети» палива немає, почали швидко качати вниз, тому що саме «гойдалки» дають той самий заробіток.

Як на мене, це не остання хвиля, будуть ще, питання в тому як НБУ буде тримати. Вони типу виконали умову МВФ. але і інфляцію як в Турції ніхто не хоче бачити в 60%. Як би була дійсно паніка на ринку, то за 1 день, пипит би не вгамувався, а він реально вчора просто «ЗНИК», все. Тут не все так очевидно, як деякі малюють прогнозисти та «експерти». Ми багато чого не знаємо, а НБУ легко тримає ситуацію.

Нафта просіла за 24 години дуже суттево, це добре.

Нефть Brent — 86,36
Нефть WTI — 84,67
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
5 октября 2023, 17:06
#
Неужели вы забыли, что для покупки валюты на межбанке одного желания мало …
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
6 октября 2023, 10:54
#
06.10.2023
Поки міжбанк сильно зажатий, тільки в перший день, коли курс НБУ відпустили у вільне плавання, курс якось діставав 36,9, але на тому поки все. Думаю для НБУ вкрай важливо показати низький рівень інфляції і виставити це як перемогу, звісно МінФін навпаки буде критикувати, так як через низький курс недоотримує левову частину податків з митниці і т.і.
Нафта Brent — 84,50, WTI -82,82 — сильно впали за ці пару днів, майже на 10 дол. В США сильно впав попит на пальне на АЗС, це ознаки рецесії. Те саме в Німеччині вже давно вся економіка буксує. Китай також і т.д. Хоча нещодавно світові аналітики банків пророкували ріст до 110 дол., а тут навпаки. Це показує, що навіть такі світові аналітики-знавці помиляються, точніше це роблять постійно!

У нас запрацювали 3 порти, надаль їх рф кожний вечір/ніч обстрілює ракетами/безпілотниками. Ціни на більшість зернових на рівні собівартості всередині України. Це в т. ч. недає інфляції рости по багатьом продуктам.

По готівці можливо на вихідні будуть трохи штовхати до 38,30, але скоріше коридор залишеться 38,00−38,20.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
6 октября 2023, 11:33
#
Если на межбанке валюту продает только НБУ, то на что собственно рассчитывают в Минфине?

Неужели на увеличение таможенных пошлин при импорте военного снаряжения для армии?
Или на налоги на ирландский виски, которым торгуют в магазинах безпошлинной торговли…
Даже курс 50 не спасёт Минфин от дефицита бюджета, хотя и нанесёт значительный ущерб покупательной способности гражданам страны…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 октября 2023, 11:42
#
Согласен. Поднятие курса и тем самым вытянуть Бюджет — это для слабых и плюс минус обычным людям.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
8 октября 2023, 11:39
#
В якому стані ринок нерухомості України? — Економічна правда

https://m.youtube.com/watch?v=wPP_zFnZvd0

Цікаве відео, з тверезою думкою експерта
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
10 октября 2023, 10:34
#
10.10.2023
Поки як бачимо НБУ не хоче курс піднімати, йому зараз вистачає 110−160 млн. дол в день. щоб тримати курс, це по суті той самий фіксований курс, але умова по суті МВФ виконана — курс у вільному плаванні.

Чому він так діє, а ось відповідь: «Інфляція у вересні 2023 року сповільнилася до 7,1% в річному вимірі. Це найнижчий показник з початку 2021 року. Про це свідчать дані Державної служби статистики.»

Україна поки чекає на позитивні сигнали від США, Байден бореться. Додалась ситуація з Ізраїлем.

Марченко з МінФіна може скиглити скільки завгодно, але краще б навів порядки з митницею, податковою і т.і. Новий можливий додатковий податок для банків може дати немало грошей в Бюджет 2024. МінФін та НБУ — це різні інститути, з різними цілями. Значить команди від Банкової не було курс відпускати. НБУ переконав, що поки — краще тримати курс, гроші є.

Київ 37,95−38,10, Харків 38,30,-38,40, Запоріжжя 38,20, Львів 38,02−38,14, Одеса 38,05−38,19.

Тобто курс далі тримається готівковий 37,80−38,30
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
12 октября 2023, 9:12
#
ЄС планує виділити Україні 4,5 мільярда євро до кінця 2023 року
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
17 октября 2023, 12:22
#
17.10.2023
Поки що на ринку повний застій, тиша та спокій. Хто винен?! НБУ. Він протягом минулого тижня та вчора по трохи зливає вал.резерви по 100−150 млн і стабілізує курс.
Вчора ввечері НБУ пішов раніше, але ринок ще був живий і на невеликих об'ємах на міжбанку трохи підняв курс к 36,35−36,37 до 36,44−36,47. Це перший рух трохи вгору з початку того, як НБУ відпустив курс. Хоча курс трохи знову припав до 36,42−36,44 це не міняє картину.

Тобто по фінансам поки все більш-менш норм, гроші є, запаси є, можна зливати. Військові всі отримують, пенсії також платять… Але Марченко ниє, така в нього доля, йому грошей мало.

НБУ хоче втримати інфляцію, вже пішли перші дзвіночки що яйця будуть по 75 грн, молоко та овочі зростуть в ціні. На зиму все трохи дорожчає.

Зараз почалась хвиля контратак рф — Авдіївка, Купянськ, це в свою чергу дає нам «переварити» їх сили. Сьогодні наші добре накрили аеродром біля Бердянська та біля Луганська, кажусь що це найсильніший удар за весь час їх СВО.

Думаю поки і далі буде в замкнутому колу міжбанк та готівковий, поки НБУ не вирішить щось інше. Податки за 3 кв. 2023 будуть додавати пропозицію, тому НБУ буде поки легко тримати курс на цьому тижні.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
18 октября 2023, 12:01
#
18.10.2023
Сьогодні цікаві події на міжбанку, яких не було з початку того, як відпустили курс.
Ріст 10 коп з 36,41−36,43- до 36,51−36,53, до цього курс тільки падав, або зростання останні дні було в кінці дня, тобто зранку і вдень був НБУ, який не давав не тільки рости, але і своїми діями опускав курс.

Тобто щось відбулось в НБУ, ну не замітити що курс з 36,6 опустився до 36,3 було важко. Думаю міністра фінансів Марченка розривала така ситуація, особливо коли і крос-курс до Євро 1,045−1,06 не сильно дає змогу добре збирати податки з митниці.
Як можливий варіант, активізація закупівель у багатьох мережах перед новим роком, думаю АЗС також купуть пальне поки такий курс і нафта не повернулась до 95 дол+.

Критичного нічого немає, тому що більше питань якщо б курс на міжбанку був 36,00. НБУ поки дає ринку самому найти рівновагу попиту і пропозиції, при цьому мінімізувати зливи валюти.

Готівка Київ поки нуль реакції, пропозиції на продаж більше, ніж купівля. Частина малого бізнесу може продавати валюту на готівці, щоб закрити податки за 3 кв. 2023.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 октября 2023, 12:43
#

Статки засновника кризового китайського забудовника Evergrande Хуей Ка Яна впали до нового мінімуму на тлі нових проблем компанії. Про це пише Bloomberg.

За даними Bloomberg Billionaires Index, його статки впали на 98% — до $979 млн, а акції його обтяженого боргами девелопера торгуються лише по 0,24 гонконгських доларів (3 центи) за штуку.

За даними Bloomberg, колись Хуей Ка Ян був другою найбагатшою людиною в Азії зі статками на піку в $42 млрд у 2017 році, але відтоді його статки впали на 98%.
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
26 октября 2023, 15:50
#
НБУ знизив облікову ставку з 20% до 16%

Також було покращено прогноз щодо економічного зростання. У 2024 році НБУ прогнозує 3,6% зростання ВВП.
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
26 октября 2023, 17:31
#
Ц Б Турції повисив ставку з 30% до 35%.

Так це немає у них війни, і інфляція 80%+ Плюс курс злетів також.

Тому поки на наш НБУ гріх жалітись.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
27 октября 2023, 19:06
#
37.82−37.91 курс і далі дивує, поки НБУ еффективно управляє, ставка вниз, інфляція норм і т.і.

Ставки нац.банків таких як Аргентина — 133%, Турція — 35%…

У нас на кінець року скоріше буде 15% ставка НБУ, це добре.

Валюта є, гривня скована інстментами НБУ, готівковий курс Долара падає. Євро також поки слабке, але 1.055 не нижній ще поки поріг. Економіка Німеннчики поки не показує зростання, далі рецесія.

Ключове зараз, а саме погодження щодо фінансування від США та ЄС до кінця року. Поки ще не впливає не узгодженність в США та ЄС на курс, але якщо не вирішити чи частково, це вплине з наст.року. А поки резервів повно.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
27 октября 2023, 19:33
#
НБУ медленно и уверенно идёт к поставленной цели — сближение наличного и безналичного курсов до приемлемой разницы в несколько процентов…
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
31 октября 2023, 10:45
#
31.10.2023
Кінець жовтня, теплий осінній день, гарний курс в Києві 37,64−37,76. Міжбанк завмер 36,33−36,35. Ціни на нафту впали вчора, чомусь великі були опасіння на фоні операції Ізраїля в Секторі Газа, що нафта піде до 100+ і вище, а поки навпаки 83−87 (WTI, Brent).

Нац.банк понизив ставку до 16%, це добре для економіки, ринку, інфляції в таким складних умовах, а саме умовах війни. В рф навпаки з 13% до 15% підняли, Турція до 35%, Аргентина 133%…

Тому той хто дає поради, щоб Марченко позвонив Пишному, я б краще дав іншу пораду — давайте позвонимо Марченко і спитаємо, що ти зробив для наповнення Бюджету, для роботи митниці в «білу» і т.і. Бо поки НБУ свою роботу робить на відмінно, я не готовий критикувати їх роботу.

Монетарна політика НБУ далі працює на всі 100%. Резерви на високому рівні, проблем немає. Думаю на цьому тижні НБУ зменшить продаж валюти, якщо порівняти з минулим тижнем. Вчора пропозиція була більше ніж попит.

Виклики будуть далі перед Новим Роком, щодо фінансування від ЄС та США, але ситуація постійно змінюється.

Тому поки гривня тримає удар разом з НБУ, фінансова стабільність це ключове питання. Порти також почали працювати: зерно та метал по троху грузять та вивозять. Але обстріли тривають.

Чи буде на готівці 37,50?! А чому б і ні?!
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
1 ноября 2023, 11:00
#
01.11.2023
Всім гарного дня, початок місяця. Курс знову 37,65−37,77, можливо знову трохи піднімуть на 5 коп. Нафта падає далі, ризики Сектору Газа падають, Ізраїль зачищає територію.

Нефть Brent 85,47
Нефть WTI 81,44

Міжбанк курс хоче знову йти до 36,20, будемо бачити як НБУ буде діяти.

Пока Гривня стабільна!
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
1 ноября 2023, 17:36
#
НБУ в жовтні продав $3,351 млрд, купив — $14 млн. Таким чином чистий продаж становив $3,337 млрд.
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
2 ноября 2023, 10:43
#
02.11.2023
Ще 17 квітня 2023 р. я давав прогноз, який живе до сих пір, я нагадаю:
«ВИСНОВОК: Курс скоріше буде триматись нижче 38,00, тобто від сьогодні повинен знову падати нижче 38. І середній буде 37,00−37,5. Чи впаде нижче 37,00 — так можуть бути знову такі випадки. Те що курс піде вище 38,00 і закріпиться там — малоймовірно, поки станок НБУ не працює на друк, а це заборонив МВФ. Такий курс поки не вигідний вал.дезитчикам, думаю цікавість повернеться, якщо курс колись піде вище 38,5+.«

Тобто давайте визнаємо — курс довгий час тримається стабільно, це є дуже добре з точки зору фін.стабільності. Розумію людей, які порівнюють Українську економіку з людиною в лікарні, яка живе поки під'єднаний штучний апарат для роботи легенів чи серця.

Але але, у нас інфляція на досить низькому рівні, ставка НБУ за 2 заходи впала до 16% і ще має впасти до 15%. Відпустили курс на міжбанку і при цьому злили 3,3 млрд.дол, але по суті на резервах це практично не відобразиться, думаю далі будуть менші зливи.

Спокій на економічному фронті потрібен, щоб це не заважало військовому фронту. НБУ це розуміє, можливо МінФін у особі Марченко не дуже, тому не справляється зі своїми задачами, але це проблеми МінФін, а не НБУ. Вказівки з Банкової також немає переглядати курс, це добре.

Виклики які треба подолати до кінця року: погодження бюджету допомоги від США та ЄС на 2024 р.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
2 ноября 2023, 15:32
#
Українські експортери агропродукції залишили за кордоном близько $3 млрд валютної виручки з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну, посилюючи тиск на валютні резерви країни. Про це пише Bloomberg з посиланням на внутрішні документи Нацбанку України.

«Це 70−75% того, що трейдери з різних галузей зберігали за межами України з початку війни», — сказав співрозмовник агентства в уряді із посиланням на підрахунки НБУ.

+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
2 ноября 2023, 19:06
#
ІТ-єкспортери також не відстають від аграріїв, залишаючи в середньому, до 30 відсотків валютного виторгу на рахунках материнських структур або на фірмах-прокладках «до кращих часів»…
+
0
dvded .
dvded .
8 ноября 2023, 10:41
#
Ну так стимулируйте экспортеров, а то пока наоборот импортеры наше все.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
8 ноября 2023, 16:35
#
«Ну так стимулируйте экспортеров»

А как же равные условия для ведения бизнеса…
Сколько бизнес не стимулируй, а он всегда будет думать сначала о собственном кармане, а только потом о налогах и государстве…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
2 ноября 2023, 16:29
#
Від початку повномасштабної війни зі спеціального рахунку, який відкрив Національний банк України, на потреби оборони перерахували 31 млрд грн, із них у жовтні — понад 19 млн грн. Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.
+
+60
AleksandrBank
AleksandrBank
7 ноября 2023, 11:21
#
07.11.2023
Готівка вранці Київ 37,50−37,60. Деякі ставлять нижче. Я колись обіцяв що повернемось на 37,50. Тримайте!

Ціни на заправках пішли вгору, особливо Газ. Про це навіть сказали в НБУ, що тимчасове явище і що це може вплинути на ціни і інфляцію, яку так НБУ захищає. Що він робить в таком випадку — направив ринок міжбанку до 36,00, зараз нижче 35,97−35,99. При цьому витрати валюти НБУ за минулий тиждень були смішними (до 600 млн.). Ціни та фін.стабільність є запорукою НБУ, Президент також на цьому фоні виглядає краще, ніж був би курс умовно 40.

Доречі нафта покотилась вниз Brent 83,53, WTI 79,25.

Як би не скиглив Марченко, але вирішення проблеми з бюджетом за рахунок курсу — це вихід для невдах, слабаків і людей які на нічого не здатні. Ключове — це домовитись з ЄС та США, а не курсом гратись.

Банки почали зменшувати курс по вал.депо на 3 міс., щоб якось конкурувати, це добре.

Шлях на 37,30 можливий?! Якщо НБУ направить свої сили, все можливо…
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
7 ноября 2023, 16:36
#
Міжнародні резерви знизилися до $38,9 мільярда:

1. Отже, чистий продаж валюти НБУ минулого місяця становив $3 337,5 млн.
2. На валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло $3 313,1 млн. З цієї суми:
$1 590,4 млн — макрофінансова допомога від ЄС;
$1 150,0 млн — грант від Сполучених Штатів через Цільовий фонд донорів Світового банку;
$572,7 млн — від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).
3. Уряд України виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті $892,5 млн, з яких $715,3 млн — за обслуговування та погашення валютних ОВДП, $135,8 млн — борг перед Світовим банком, решта — борг перед іншими міжнародними кредиторами. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду $80,1 млн.

3-й пункт потянув ці мінуса по резервам. Тобто платимо в валюті, і збільшувати курс не логічно!
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
13 ноября 2023, 11:28
#
13.11.2023
Гривня стабильно тримається, гроші є. НБУ вже зливає менші суми щотижня, проблем поки не бачу.

На тому тижні дістали в продажу 37,48. Зараз трохи вгору і стоїм, невеликі качелі вигідні обмінкам. НБУ також грається, давав опустись нижче 36,00.

По парі Євро/Долар теж стабільні коливання в дві сторони.

Наші перекидають сили через Дніпро, навіть зранку командування рф опублікувало, що ті роблять перегрупування на інші позиції, тобто відступають, потім видалили.

Я поки загроз для Гривні не бачу. Нажаль ситуація на кордоні з Польшею більше зараз впливає, особливо на ціни на пальне особливо Газ, який +20% за неділю.

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
14 ноября 2023, 9:15
#
​​Представники влади України та співробітники МВФ досягли домовленості на рівні експертів щодо оновленого пакету заходів економічної та фінансової політики для другого перегляду чотирирічної програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility — EFF) обсягом близько $15,6 млрд. Про це йдеться у повідомленні міністерства фінансів.

У період з 6 по 10 листопада 2023 року, експерти МВФ та представники Міністерства фінансів України, Національного банку України, а також інших органів влади провели низку переговорів щодо другого перегляду програми EFF.

Експертами МВФ відзначено прогрес України у виконанні зобов’язань за програмою EFF та незмінну відданість загальному порядку денному реформ.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
14 ноября 2023, 22:16
#
🇦🇷Инфляция в Аргентине превысила 140%, сообщает Reuters.

В Центральном банке страны ожидают, что годовая инфляция составит более 180%, то есть местная валюта песо за год подешевеет почти в 3 раза.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
17 ноября 2023, 10:58
#
17.11.2023
Щодо прогнозів, дій НБУ і т.і., скажу коротко — МИ ДУЖЕ ГАРНО тримаємось, інфляція в нормі, НБУ чудово робить свою роботу.

Що погано: немає поки 100% відповіді по фінансуванню на 2024 від США та ЄС, друге — це блокування на кордоні, яке впливає на експорт та імпорт, плюс ціни на Газ вже 22%+.

Але курс поки норм.тримається, немає різких рухів. Нагадаю свій прогноз, який досі діє!!! Це я Вам до того, що займайтесь своєю роботою/справою, а не прогнозуванням, на цьому Ви нічого не заробите, максимум це отримання невеликого доходу від депозитів чи конверт.депо + страхування вал.ризиків.

ВИСНОВОК від 17.04.2023 тобто 7 місяців тому: Курс скоріше буде триматись нижче 38,00, тобто від сьогодні повинен знову падати нижче 38. І середній буде 37,00−37,5. Чи впаде нижче 37,00 — так можуть бути знову такі випадки. Те що курс піде вище 38,00 і закріпиться там — малоймовірно, поки станок НБУ не працює на друк, а це заборонив МВФ.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
23 ноября 2023, 16:23
#
Центробанк Туреччини підвищив ставку до 40%
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
27 ноября 2023, 9:24
#
Вже 45%. Мде
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
27 ноября 2023, 9:24
#
За попередніми оцінками Мінекономіки, зростання ВВП України у жовтні 2023 року порівняно з жовтнем минулого року становить близько 10,5% (±2%). У підсумку за січень-жовтень 2023 року зростання економіки оцінюється на рівні 5,5% у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Про це повідомляє пресслужба міністерства.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
28 ноября 2023, 11:49
#
Міжбанк росте, сьогодні та вчора 36.34 / 36.36 грн за долар. Але поки навіть 36,6 немає. Думаю НБУ трохи менше зливає, що в кінці місяця зливати по вищому курсу.

Готівка 2 дні майже стоїть Київ 37,45−37,55.
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
1 декабря 2023, 10:18
#
Тепер банки і обмінки можуть безлімітно продавати готівкові долари і євро населенню.

НБУ знімає всі відповідні обмеження з 1 грудня. Це зроблено для мінімізації різниці між готівковим і безготівковим курсами і стабілізації курсових очікувань 💵
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
1 декабря 2023, 10:19
#
37,17−37,46 прийом різко вниз на 21 коп за годину!
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
1 декабря 2023, 15:37
#
Нацбанк зменшив продаж валюти у листопаді до $2,457 мільярда після рекорду у жовтні ($3,351). Про це свідчать данні регулятора.
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
11 декабря 2023, 10:07
#
EUR/USD — 1,0755

Нефть Brent 76,38
Нефть WTI 71,67

Готівка за вихідні трохи підтянулась вгору на фоні того, як зріс міжбанк. На зараз 37,40−37,50.

Думаю НБУ буде і далі відпускати курс по 3−12 коп., з можливою коррекцією в деякі дні. Готівка буде на це також повільно реагувати. Ще раз підкреслю — повільно. Не повинно бути різких рухів. Їх немає тому що Гривні обмаль.

Чекаємо і далі, що скажуть в США (враховуючи візит Президента туди), плюс як ЄС вмовить Угорщину не блокувати допомогу.

Зараз також одна з ключових тем — це блокади деякими захід.країнами. В Польші на цьому тижні зміни в уряді, якщо буде Туск, то це добре, він обіцяв негайно вирішити проблему блокування кордону з Україною.

Всіх гарного дня.
+
+45
AleksandrBank
AleksandrBank
11 декабря 2023, 10:21
#
Перекази від заробітчан за час війни зменшилися на кілька мільярдів доларів.

«До війни цифри були в межах $12−15 млрд щорічно», — зазначив Фурман.
Після початку повномасштабного вторгнення рф, за його словами, річний обсяг переказів дещо зменшився — до $10−12 млрд.

Раніше «Мінфін» писав, що у Національному банку очікують, що обсяги приватних грошових переказів в Україну у 2023 році становитимуть $11,7 млрд — на $0,8 млрд менше, ніж у 2022 році.

https://minfin.com.ua/ua/2023/12/11/117616672/

цікава стаття, як на мене це гарний показник, враховуючи скільки людей виїхало!
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
11 декабря 2023, 13:36
#
Fitch покращило прогноз зростання ВВП України цього року.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings із моменту останнього огляду у червні підвищило прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 3,5% до 5,1%. Про це повідомили у пресслужбі агентства, передає Інтерфакс-Україна.
+
+45
AleksandrBank
AleksandrBank
12 декабря 2023, 10:44
#
Біржові ціни на газ у Європі обвалилися до мінімуму за два місяці
Біржова ціна газу на торгах ICE Futures впала майже до $400 за тисячу кубометрів.
+
0
dvded .
dvded .
21 декабря 2023, 12:21
#
Как думаете по росту доллара, где предел и когда?
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
21 декабря 2023, 15:47
#
Сьогодні тимчасово настав поріг. Поки має бути трохи застій, але потім скоріше ще трохи вверх піде.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
26 декабря 2023, 14:55
#
Обсяг готівкової іноземної валюти, яку банки ввезли до України в листопаді 2023 року, становив $1,34 млрд. Це майже стільки ж, як місяць тому ($1,56 млрд), коли був зафіксований максимальний обсяг із лютого 2022 року. Про це йдеться в даних НБУ.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
10 января 2024, 9:37
#
Світовий банк очікує сповільнення зростання ВВП України у 2024 році до 3,2%.

Погані дзвіночки!!!
+
+73
AleksandrBank
AleksandrBank
10 января 2024, 9:37
#
На цьому тижню напишу новий блог.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
10 января 2024, 17:18
#
Інфляція за підсумками 2023 року впала до 5,1% — Держстат
+
+29
AleksandrBank
AleksandrBank
17 января 2024, 12:08
#
2024 — рік запитань чи рік нових можливостей.

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/232757/

Новий Блог, приєднуйтесь
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться