Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 березня 2020, 16:47

Іпотека під 3-5% річних. Як бачать доступні кредити читачі «Мінфіну»

Читачі «Мінфіну» розповіли, на яких умовах вони готові брати іпотечні кредити. Більшість опитаних згодні позичити у банку до 1,25 мільйона гривень під 3-5% річних.

Жити хочеться краще

«Мінфін» запитав читачів, чи хотіли б вони поліпшити свої житлові умови та чи готові взяти для цього іпотеку. Відповідь на це питання дали майже 3700 осіб. Як виявилося, з них тільки 5% влаштовує їх нинішнє житло.

Ще 15% вагаються, що зможуть обслуговувати іпотеку навіть під низькі відсотки, а 7% готові накопичити гроші самостійно.

Більшість (73%) готова звернутися до банку за кредитом. Звичайно, якщо той запропонує їм гарні умови.

Відсотки нашої мрії

Більшість кредиторів готові видавати іпотечні позики під ставку близько 20% річних. Тільки державні Приватбанк і Ощад порівняно недавно почали пропонувати такі кредити під 15-16%. Але читачі «Мінфіну» не вважають таку ціну доступною.

Їх не влаштують і 10%, обіцяні президентом до кінця року. З більш ніж 3900 наших читачів, лише трохи більше 1000 готові стільки платити за кредитом.

Про те, коли іпотечні кредити подешевшають до 10%, в інтерв'ю «Мінфіну» розповів експерт у банківській сфері, член наглядової ради Ощадбанку Тарас Кириченко. Правда, за його словами, дохідність за депозитами для цього повинна знизитися до 6%.

Більшість же (68%) готові взяти іпотеку лише в тому випадку, якщо ставки впадуть до «західного» рівня — 3-5% річних.

Скільки потрібно грошей

Трохи більше половини опитаних ( 51%) готові взяти в кредит суму в діапазоні $20-50 тис. У гривневому еквіваленті це приблизно від 500 тис. до 1,25 млн грн.

Позичити суму понад $80 тис. (близько 2 млн грн.) хочуть 7% читачів.

Потрапити в «десятку»

Більшість (66%) респондентів готові платити за кредитом не більше 10 тис. грн на місяць.

Тільки кожен четвертий читач «Мінфіну» згоден витрачати на ці цілі до 20 тис. щомісяця.

Платіж у 30 тисяч на місяць не лякає 7% опитаних.

Що приховують банки

Результати опитування «Мінфін» презентував на Першому іпотечному форумі України, який відбувся 4 березня.

У своїй доповіді генеральний директор «Мінфіну» та Finance.ua Іван Євтушенко зазначив, що відсоткові ставки — не єдина перешкода для розвитку іпотеки в Україні. Велике значення має також якість інформації, яку банки надають споживачеві.

«Дуже важливо, щоб вона була максимально прозорою і зрозумілою. Наша команда досліджувала сторінки банків з описом іпотечних програм. У результаті виявилося, що часто інформація викривлена або представлена не повністю. Крім того, фактично відсутнє таке поняття, як паспорт кредитного продукту», — зазначив він.

За словами Івана Євтушенка, сайти «Мінфін» та Finance.ua найближчим часом почнуть збирати інформацію про такі пропозиції банків і надавати її клієнтам у вигляді оглядів та аналітики. Це допоможе клієнтам зрозуміти, що таке іпотека і оцінити свої можливості щодо одержання та обслуговування кредитів.

«Мінфін» вдячний всім читачам, які взяли участь в дослідженні і закликає ділитися своєю думкою в коментарях.

Коментарі - 8

+
+73
allexpl
allexpl
5 березня 2020, 0:27
#
«Большинство (66%) респондентов готово платить по кредиту не более 10 тыс. грн в месяц.» ... и это опрос среди читателей  минфина ...
+
+35
Vasililiy
Vasililiy
5 березня 2020, 8:32
#
Ну да. это же средняя зп по стране. ничего удивительного. Большинство семей где работают двое на среднюю зп вряд ли смогу позволить более 5к грн платеж.
+
+15
allexpl
allexpl
5 березня 2020, 21:31
#
Я не про среднюю семью, а про читателей минфина; здесь в среднем далеко не среднесемейная  аудитория...
+
+8
Богдан Перчук
Богдан Перчук
5 березня 2020, 9:36
#
Если банки и продавцы квартир не будут тупить, то и сейчас можно выдавать кредиты до 5% а со временем и без процентные.
Схема проста:
1) Клиент покупает квартиру у продавца за 50000$.
2) Заключают договора на 50000$.
3) Продавец получает 45000$, банк удерживает сразу себе 5000$ (с согласия продавца естественно, как комиссия например, в общем не важно как оформить, грамотные спецы разберутся).
4) Покупатель квартиры должен банку 50000 $ плюс проценты (как  кредитный договор подписан).
5) Доход банка 5000$ полученные сразу от продавца+ 50000 полученные от клиента ипотеки + % (примерно 20-22 %, почти как сейчас).

На первый взгляд в убытке продавцы квартир. Но у них есть возможность заложить его в цену продажи. Возможно кто-то в свое время купил за 30000$, то и за 45000$ (фактически) согласится продать. А некоторые может быстро захотят продать.

По схожему принципу сейчас продается бытовая техника и электроника под «0%».

Скорее всего рынок недвижимости ждет, что-то подобное.
+
0
AlexZag
AlexZag
5 березня 2020, 11:44
#
В принципе, сейчас уже данная практика есть. То есть ты приходишь и тебе говорят, если вносишь всю сумму, то есть скидка 5-7-10% от стоимости квартиры (смотря у кого), а если рассрочка или кредит льготный, то стоимость по полной рассчитывается. То есть абсолютно идентично рассрочке по бытовой технике, хотите сэкономить - платите всю сумму сразу, хотите растянуть удовольствие, тогда по полной программе (разница идёт банку).
+
0
Andrey M
Andrey M
5 березня 2020, 13:34
#
Така система кредитування працює в основному в ПОС кредитуванні, але є й по іпотеці - по новобудовам.
Вона називається дисконтною програмою, в таких випадках частину затрат бере на себе забудовник, бо йому це вигідніше ніж заморожувати власні кошти надаючі власну розстрочку. Забудовнику простіше отримати всі кошти і їх використати в наступній черзі будівництва чи навіть розмістити в банк під відсотки.

Для вторинного це не дієво. Тому що система відразу падає при несплаті платежів позичальником і навіть при вилученні майна його реалізувати за 100% вартості + дисконт практично не реально. Врахуйте сюди можливі кризи та падіння вартості квадратного метра - взагалі жах.

Так що Нобелівська премія вам не дістанеться, це все давно вже прораховано:)
+
0
kauceh
kauceh
5 березня 2020, 11:56
#
Друзі в Австрії платять за іпотеку ті ж гроші, за які винаймали житло. Строк 35 років. І нещодавно перейшли на Variabler Kredit - можливо позапланове погашення. На відміну від класичного ануїтету, відсоток - плаваючий. Його розмір залежить від зміни Euribor: зростає і зменшується відповідно.
https://www.euribor-rates.eu/en/current-euribor-rates/

+
+4
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
5 березня 2020, 14:58
#
Ми раніше робили опитування на тему іпотеки, ось що вийшло: https://t.me/minfin_realty/478

Більшість проголосувала за 3-5%
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися