Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 вересня 2019, 7:11

5 способів підвищити ставку за депозитом

Ситуація на ринку депозитів знову змінюється. Нещодавно НБУ в черговий раз знизив облікову ставку, і банки послідували прикладу регулятора. Вони навперебій знижують ставки за депозитами. І кажуть, що це тільки початок.

«Мінфін» обрав 5 кращих способів отримати бонус до ставки за депозитом.
фото: thaivilla.eu

Але навіть у ситуації, коли банкіри закручують гайки, завжди є можливість заробити більше. «Мінфін» знайшов 5 способів підвищити ставку за депозитом.

Розмістити гроші на депозит – найпростіший і надійний спосіб отримати додатковий дохід. Ставка за вкладом фіксується в договорі. А всі депозити до 200 тис. грн. гарантуються державою.

Перш ніж оформити депозит, варто походити по сайтах банків і вивчити їх умови і дохідність за вкладами. А краще — заглянути на «Мінфін» і прочитати все про ставки у великих і маленьких банках в наших щотижневих оглядах.

Досвід підказує, що невеликі банки пропонують більш високу дохідність за вкладами, особливо у валюті. Але існує кілька варіантів, які дозволять підвищити ставку за вкладом.

№1 «Бонус за лояльність»

Банки зацікавлені в постійних клієнтах. Тому вони часто пропонують надбавку до ставки, якщо ви погодитеся продовжити депозит на новий термін. Залучення нових клієнтів — досить витратна справа. В цьому випадку банки несуть витрати на рекламу і маркетинг. Тому багато фінустанов намагаються утримати вкладників, пропонуючи їм додатково 0,2% — 1% річних як в гривні, так і в доларах.

Але важливо пам'ятати, що мова йде саме про переоформлення договору на новий термін, а не про автоматичну пролонгацію депозиту. У договорі часто присутня обмовка, яка дозволяє банку автоматично продовжувати депозитний договір на новий термін, якщо вкладник не звернувся до банку відразу ж по закінченню строку депозиту. У такому разі ставка не тільки не підвищується, але може виявитися навіть нижчою, ніж раніше. Тому, щоб отримати надбавку, необхідно звернутися до банку і домовитися про оформлення нового депозитного договору на більш вигідних умовах.

Йдеться не обов'язково про довгострокові вклади. Наприклад, Приватбанк платить додатково 1% річних навіть вкладникам, які переоформлюють депозити терміном на 3 місяці. В інших банках розмір надбавки може відрізнятися в залежності від терміну, на який розміщено депозит.

№2 «Великі вкладники завжди в пошані»

Практично кожен другий найбільший банк готовий підвищувати свою стандартну ставку на 0,25-1,5% річних для великих вкладників. Але поняття «великий вкладник» у кожної фінустанови своє. Наприклад, Укргазбанк готовий заплатити на 1,5% річних більше за депозитами від 100 тис грн. Банк Креді Агріколь підвищує ставку на 0,25% річних за депозитами від 50 тис грн. А ось у ПУМБу більш серйозні запити. Він готовий додатково розщедритися на 0,2-0,6% річних при розміщенні вкладів від 300 тис грн до 2,5 млн. грн і більше. Цікаво, що Сбербанк пропонує «сімейний» бонус. Додаткові 0,25% в гривні і 0,1% у валюті можна отримати, якщо загальна сума депозитного портфеля сім'ї (чоловік, дружина, батьки, діти) перевищує 1,3 млн грн.

Оформлюючи великий депозит, важливо пам'ятати, що держгарантії за вкладами обмежені. У разі банкрутства банку, Фонд гарантування (ФГВФО) поверне вкладнику депозит на суму не більш як 200 тис грн (або її еквівалент), включаючи відсотки. Все, що перевищує цей поріг, вкладник отримає тільки в тому випадку, якщо після ліквідації та продажу майна банку залишиться достатньо коштів, щоб розрахуватися з кредиторами 4 черги.

Виняток з правила — державний Ощадбанк, вклади якого гарантуються державою у повному обсязі. До речі, Ощадбанк готовий платити вкладникам надбавку до 0,25% річних при розміщенні депозиту на суму від 500 тис. до 2,5 млн грн., а також від 20 до 100 тис дол або євро. Підвищити ставку на 0,5% річних можна за депозитами від 2,5 млн грн або 100 тис дол і євро.

№3 «Онлайн — вигідніше»

Більшість великих банків привчає клієнтів до цифрових онлайн — сервісів і мобільних додатків. Найбільш відома платформа — Приват24, але подібні системи створюють багато фінустанов. Вони заохочують вкладників, готових відкрити депозит дистанційно, безпосередньо з телефону або комп'ютера.

Як правило, за відкриття депозиту в мобільних і веб-банкингах фінустанови готові підвищувати ставку дохідності на 0,25-1,5% річних. Правда, така щедрість часто поширюється не на всі види депозитів. Наприклад, в Укрсиббанку додаткові 5% річних будуть діяти 91 день за вкладами «Гарантований капітал», «Надійний дохід», «Персональний план збагачення» у разі їх оформлення за допомогою сервісу UKRSIB online.

Деякі банки також заохочують клієнтів, які оформили вклад через сайт банку. Підвищену ставку за депозитами в цьому випадку можна отримати, наприклад, в банку Креді Агріколь і Мегабанку.

Получить бонус от «Минфина» можно, открыв депозит в одном из 9 банков: Альфа-Банк, ОТП Банк, ПУМБ, Универсал Банк, Банк Сич, Глобус, Банк Альянс, Форвард Банк и Агропросперис Банк.

№4 «Бонус до депозиту від «Мінфіну»

Збільшити дохід за депозитом можна за допомогою спеціальних програм. Одна з таких — «Бонус до депозиту від «Мінфіну».

Умови дуже прості:

Отримати бонус від «Мінфіну» можна, відкривши депозит в одному з 9 банків: Альфа-Банк, ОТП Банк, ПУМБ, Універсал Банк Банк Січ, Глобус, Банк Альянс, Форвард Банк та Агропросперіс Банк.

У кожного з банків свої вимоги. Наприклад, в ОТП Банку можна отримати бонус до депозиту від «Мінфіну», розмістивши вклад на 5 тис грн. А ось для отримання бонусу в банку Альянс або Агропросперіс необхідно оформити вклад, мінімум, на 50 тис грн.

Переваги:

1. «Мінфін» не виступає посередником між клієнтом і банком. Вкладник оформлює депозит безпосередньо у відділенні банку або через онлайн платформи. На «Мінфіні він лише заповнює заявку, де вказує, в якому саме банку він має намір оформити вклад.

2. Програма працює вже більше 5 років. За цей час «Мінфін виплатив бонуси десяткам тисяч вкладників. Тільки за перше півріччя 2019 року з «Бонусом від «Мінфіну» були оформлені 7963 депозиту на 651 млн грн. Сума бонусів клієнтам перевищила 4,3 млн. грн. 80% клієнтів оформляють вклад з бонусом повторно.

3. На сайті можна ознайомитися з відгуками клієнтів про продукт. Постійні клієнти оформлюють через «Мінфін» вже другий десяток вкладів.

Важливо, що «Мінфін» виплачує бонус протягом 32 днів після підтвердження розміщення депозиту безпосередньо на рахунок вкладника, незалежно від того, який порядок отримання відсотків був обраний при укладанні депозитного договору з банком.

За умовами акції, бонуси виплачуються тільки за відкриття нового депозиту. При переоформленні та продовженні договору в тому ж банку на ту ж суму бонус не буде виплачений.

№5 «Акції, дні народження і пенсія допоможуть заробити»

Пенсіонери — вигідні клієнти для банків. Ця категорія вкладників регулярно отримує гроші від держави і частина коштів розміщує на депозитах, щоб отримувати відсотки. Кожен другий з представлених у таблиці найбільших банків пропонує додатково 0,2-1% річних за вкладами, оформленими пенсіонерами.

Існують спеціальні пропозиції для клієнтів, які обслуговуються за зарплатними проектами. Розміщуючи вклад у банку, який видав вам зарплатну картку, можна отримати додатково 0,1-0,5% річних до ставки за депозитом.

Спеціальні пропозиції є навіть для моряків. В Укрексімбанку, наприклад, депозитна ставка в гривні і доларах для представників цієї професії підвищується на 0,2% річних, а в банку «Восток» — на 0,5% річних в гривні і 0,2% річних у валюті.

Отримати надбавку до ставки можна і у випадку, якщо у вас вже є кредитна карта банку. Наприклад, в Універсал Банку власники карток Platinum/monobank можуть отримати додатково 0,25% річних до депозитної ставки. В Кредо Банку клієнти в рамках пакетів VIP або SMART можуть розраховувати на бонусні 0,5% — 1% річних в гривні і 0,2% у валюті.

Деякі фінустанови обіцяють бонуси іменинникам. Щоб отримати надбавку до ставки у Форвард банку, необхідно підписати договір безпосередньо в день народження. А ось в Укрсиббанку та банку Креді Агріколь бонус можна отримати, оформивши вклад протягом місяця після дня народження. В цьому випадку дохідність депозиту зросте на 0,25-0,5% річних.

Іноді банки проводять акції, в рамках яких розігрують бонуси до ставок за депозитом. Зараз такі акції діють Ідея банку і Банку Інвестицій та Заощаджень.

Розвивають фінустанови і крос-продажі. Наприклад, Альфа-Банк пропонує подарунок клієнтам, які укладуть договір страхування життя з «Уніка життя». Депозитна ставка за вкладами на суму 200 тис. грн. буде збільшуватися на 1% річних за кожні 10 тис. грн або 400 доларів або євро страхового платежу, а також на 0,5% річних за «Альфа депозитом» на суму 8 тис дол або євро.

Програми лояльності для вкладників в найбільших банках*.

Банк

Надбавка за продовження на новий термін

Надбавка за великий депозит

Бонус за відкриття депозиту онлайн

Акції банку

Бонус до депозиту від «Мінфіну»

Приват Банк

+1% річних в гривні або доларах при оформленні вкладу на 3-13 місяців

+1% річних для вкладів від 250 тис грн на термін 3 – 12 міс для депозитів «Стандарт», «Джуніор» або послуги «Стандарт безподатковий»;

+1% річних для депозитів від 50 тис дол для термінових вкладів «Стандарт» строковий (без можливості дострокового розірвання), «Депозитний сертифікат» або «Приват-вклад».

-

-

-

Райффайзен Банк Аваль

-

+0,5% річних за вклади від 200 тис грн за депозитами «Класичний строковий», «Ощадний»

-

-

-

Форвард Банк

+0,25-1% річних в гривні за програмами «Крок назустріч стандарт+», «Максимум+», +0,5-0,75% річних у доларах та +0,25-1% річних в євро залежно від терміну депозиту

-

+0,25-1% річних у гривні при оформленні депозиту «Крок назустріч стандарт+», «Максимум+» в залежності від терміну

+0,25-0,5% при відкритті депозиту «Пенсійний» в залежності від терміну

+0,25-0,5% річних при оформленні вкладу в день народження;

+20% річних на залишок на дебетової картки (не більше 100 тис. грн) за умови відкриття строкового депозиту

+0,6% річних за вкладами від 20 тис грн

Ощадбанк

+0,5% річних у гривні при пролонгації на новий термін

+0,25% річних при розміщенні вкладу від 500 тис до 2,5 млн грн., від 20 до 100 тис дол або євро;

+0,5% річних до ставки за депозитами від 2,5 млн грн або 100 тис дол і євро

+0,25% річних при відкритті вкладу в гривні або іноземній валюті у Ощад24/7

+0,5% річних за вкладами для клієнтів, які отримують зарплату через Ощадбанк

-

Укрексімбанк

+0,2% річних у гривні або доларах за переоформлення на новий термін вкладів «Дохідний строковий», «Ощадний»

-

-

+0,2% річних у гривні та доларах США при оформленні або продовження депозиту пенсіонером, військовим пенсіонером, моряком, клієнтом, які отримують зарплату через цей банк. Бонус також доступний власникам картки Visa Infinite і MasterCard World Elite

-

Укргазбанк

-

До + 1,5% річних для вкладів від 100 тис грн, +0,25-0,75% річних за вкладами від 20 тис дол і 10 тис євро

-

-

-

Укрсиббанк

-

+0,2% річних по вкладах від 150 тис грн

+5% на перші 91 день за вкладами «Гарантований капітал», «Надійний дохід», «Персональний план збагачення», оформленими в UKRSIB online

+0,3-0,5% річних за вкладами для власників зарплатних карток, пенсіонерів, власників пенсійного пропозиції «All Inclusive» і вкладникам оформили депозит протягом місяця з дня свого народження

-

ПУМБ

-

+0,2-0,6% річних при розміщенні від 300 тис грн до 2,5 млн. грн і більше

+1% річних в гривні, +0,2% річних у валюті при відкритті вкладу

+0,7% річних за депозитами від 30 тис грн

-

Альфа-Банк

-

+0,5% річних при розміщенні понад 250 тис грн та +0,25% річних при розміщенні більше 8 тис дол або євро

-

+1% річних до депозиту за кожні 10 тис грн/400 дол/400 євро страхового платежу при укладенні договору страхування життя з Уніка життя (доступно для депозитів розміром 200 тис грн)

+ 0,5% річних до «Альфа депозитом» розміром від 8 тис дол або євро

+0,7% річних за депозитами від 30 тис грн

Креді Агріколь

+0,5% річних за переоформлення або пролонгацію

+0,25% річних для вкладів від 50 тис грн, +0,5% річних для депозитів від 250 тис грн, +1% річних від 500 тис грн

+2% річних в гривні при оформленні дистанційно в Інтернет-банкінгу за допомогою СБО І-Bank, +0,5% річних при оформленні онлайн заявки на сайті

+0,25% річних в гривні для пенсіонерів;

+0,5% річних для пенсіонерів, які отримують пенсію в цьому банку;

+0,25% річних при розміщенні вкладу протягом місяця від дня народження;

+0,5% річних для власників карткових і преміальних проектів

-

Сбербанк

+0,5% у гривні, +0,1% в інших валютах при переоформленні не менше 80% суми вкладу на новий термін

+0,25% в гривні і 0,1% в валюті, якщо загальна сума депозитного портфеля сім'ї (чоловік, дружина, батьки, діти) перевищує 1,3 млн грн або еквівалент у валюті

+0,25% річних в гривні і 0,1% річних у валюті при оформленні депозиту в системі «Сбербанк Онл@йн»

-

-

Універсал Банк

+0,5% річних при автоматичному продовженні на новий період

-

-

+0,25% річних для пенсіонерів і власників карток Platinum/monobank

+0,45% річних за депозитами від 20 тис грн

Ідея Банк

-

+0,25% річних у гривні при оформленні вкладу від 100 до 500 тис грн.

+0,5% річних у гривні при оформленні через інтернет-банкінг «IdeaOnline»

30% річних у рамках акції до дня народження банку при оформленні вкладу до 100 тис грн,

+1% річних за вкладом «Безпечний» для пенсіонерів

-

Індустріалбанк

-

-

+0,25% річних у гривні при оформленні вкладу «Стандарт» через мобільний додаток Industrial24 на строк 9 або 13 місяців

-

-

Глобус

-

+0,5% річних в гривні для вкладів від 100 тис грн

-

+0,5% річних в гривні для пенсіонерів

+1,25% річних за депозитами від 30 тис грн

А-Банк

+1% при автоматичному продовженні депозиту «Стандарт» і «Стандарт строковий» на 6 та 12 місяців

+0,5% річних при оформленні вкладу на суму від 150 тис грн на 6 або 12 місяців

-

-

-

ОТР Банк

-

-

+2,5% річних у гривні при відкритті депозиту в ОТР Smart

-

+0,6% річних по вкладах від 5 тис грн

Південний

-

-

+0,5% річних за вкладами у гривні +0,25% річних за вкладами в іноземній валюті

-

-

Кредо Банк

-

-

+1% у гривні, +0,25% доларах США, +0,1% до євро при оформленні вкладу через KredoDirect

+0,5% — 1% річних в гривні, +0,2% у валюті для клієнтів пакетів VIP або SMART

-

Мегабанк

-

-

+0,1% річних у гривні і 0,05% річних в іноземній валюті при розміщенні заявки On-line на сайті банку

+0,1% річних у гривні та +0,05% річних у валюті для клієнтів, що мали раніше депозит у банку або для клієнтів у рамках зарплатних проектів і пенсіонерів

-

Кредит Дніпро Банк

-

-

+ 0,5% річних в гривні і 0,2% річних у валюті при розміщенні вкладу за допомогою сервісу інтернет-банкінгу FreeBank

-

-

Таскомбанк

-

-

+1,5% при оформленні вкладу TAS2U

-

-

Банк інвестицій та заощаджень

-

+0,5% річних або +0,25% річних в валюті при оформленні вкладу від 200 тис грн

-

+0,5% річних в гривні і 0,25% в іноземній валюті при оформленні вкладу пенсіонером;

акція зі скрейч-картами з додатковим відсотком до ставки за депозитом до 20,19% річних у гривні та +2,019% річних у валюті

-

Львів

-

+1% річних в гривні для пенсіонерів

-

-

-

МІБ

+0,5% річних у гривні при пролонгації вкладів «Строковий», «Накопичувальний», «Класичний»

-

-

-

-

Схід

-

-

-

+0,5% річних в гривні і 0,2% річних у валюті для пенсіонерів, які отримують пенсію через банк, і для моряків, які отримують зарплату через банк;

+0,5% у гривні для власників карток в пакеті «Преміум»

-

Піреус Банк

+0,25% річних в гривні

-

+0,5% річних у гривні при відкритті депозиту за допомогою системи дистанційного обслуговування winbank

-

-

*Вказані умови у банках з депозитним портфелем фізосіб понад 1 млрд. грн.

Коментарі - 12

+
+30
Короткий  и непровокационный
Короткий и непровокационный
20 вересня 2019, 14:06
#
Ощадбанк+0,5% годовых в гривне при пролонгации на новый срок - это где вы такое вычитали? 
Вот по ссылке можно посмотреть - при лонгации в Ощадбанке ставки падают в разы  https://www.oschadbank.ua/sites/default/files/files/documents-2019/Depozytni%20stavky_07_05_2019_long.docx

От 3 до 36 місяців    Національна валюта  10,00%,  Долар США 1,00%
Взято с этой странички https://www.oschadbank.ua/ua/private/deposit/my-deposit
Название документа «Процентні ставки, що застосовуються для договорів в момент їх пролонгації»
+
0
Регина Дацюк
Регина Дацюк
20 вересня 2019, 14:35
#
https://www.oschadbank.ua/ua/private/deposit/my-deposit
+
+15
Короткий  и непровокационный
Короткий и непровокационный
20 вересня 2019, 14:51
#
Ну да, получилось так: надбавка за продление на новый срок + 0,5% годовых в гривне
При этом годовая ставка снижается до 10% + надбавка 0,5%
Итого: действующий депозит в грн сейчас можно открыть на 1 год - 14.00%
При лонгации получаем 10,5%
Так можно ли рассматривать надбавку за продление на новый срок и одновременное снижение ставки в общем комплексе? Наверно нет, но банк явно мутит у клиентов деньги.
При мне женщина привезла старенькую маму в день окончания депозита а там ещё и очередь 50 чел. и манагер ей спокойно говорит - идите домой, всё нормально он автоматически лонгируется. А вот 3,5% у этой женщины я считаю украли. 
А у меня развели на 3% в валюте на 3 года аналогичным образом. Так как лонг депо в валюте как я говорил выше 1%.
+
0
Регина Дацюк
Регина Дацюк
20 вересня 2019, 15:35
#
Еще раз — внимательно. При автоматической пролонгация ставка снижается почти всегда. Речь идет о переоформлении договора на новый срок. То, что менеджер экономит деньги банку на бабушке — дело понятное. Но бонус можно получить, если ваш депозит закончился — вы забрали деньги- разместили на новый срок с дополнительным бонусом. Не путайте переоформление и автоматическую пролонгацию. Юридически — это разные действия. В статье описано.
+
+15
Короткий  и непровокационный
Короткий и непровокационный
20 вересня 2019, 15:42
#
С Сайта банка: Збільшення процентної ставки на 0,5% річних (у гривні) відносно діючої процентної ставки (з урахуванням інших бонусів) при пролонгації депозитів на новий строк.
Бонуси не сумуються
+
0
Короткий  и непровокационный
Короткий и непровокационный
20 вересня 2019, 16:04
#
В документе на сайте банка написано: Процентні ставки по депозитах фізичних осіб,
що застосовуються для договорів в момент
їх пролонгації з 07.05.2019 року 
Они не разделяют юридически автопролонгацію и пролонгацію.
Т.е. получается, что бонус можно получить только разорвав договор с помощью отмены пролонгации. А в случае автопродления вы попали на деньги. Это мутки чистой воды. Причём только в этом банке такое.

В статье в столбце написано: +0,5% годовых в гривне при пролонгации на новый срок
+
0
2106
2106
20 вересня 2019, 15:26
#
Ну и что выходит ? крупные вкладчики плюсуют к своим милионам еще 2 % и больше, а если ты к другим относишься твоя «лояльность» будет максимум 1,25  % ....
+
0
Igorenya
Igorenya
20 вересня 2019, 16:41
#
А разве в Приват24 дают дополнительный процент при размещении депозита?
+
0
Регина Дацюк
Регина Дацюк
21 вересня 2019, 11:51
#
Нет, в Привате дают бонус только за продление на новый срок и размещение крупного вклада. За оформление онлайн бонуса нет. Данные в таблице
+
0
vit555z
vit555z
23 вересня 2019, 20:15
#
ТАС даёт +1% за онлайн, а не 1,5%
+
0
Mariya1201
Mariya1201
24 вересня 2019, 10:41
#
Еще бы иметь эти большие вклады..
+
0
Igorenya
Igorenya
18 листопада 2019, 22:10
#
Не указано, что в банке Глобус предлагают +1% при пролонгации вклада!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися