Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 грудня 2020, 13:28

YouControl визначив найнадійніші банки України

У третьому кварталі 2020 року банківська система України попри зниження обсягу прибутків на 20% (рік до року) залишилась стійкою до системних шоків, пов’язаних із коронакризою. Які банки впоралися із викликами найкраще, «Мінфіну» розповів фінансовий аналітик YouControl Роман Корнилюк.

Частка кредитування продовжує скорочуватись

Загалом фінансова стійкість банківської системи залишається на високому рівні. Єдиним винятком, який лиш підтвердив правило, стало визнання неплатоспроможним банку «Аркада» в серпні 2020 року. Він, до речі, впродовж року до виведення з ринку перебував у найнижчій категорії «D» за індексом Bank FinScore, що підтверджує високу прогнозну здатність скорингу YouControl.

Один банк-банкрут на ринку за 11 місяців непростого року з суттєвими зовнішніми шоками – свідчення фінансової міцності системи, успішно реформованої впродовж попередніх 5 років.

Позитивним сигналом стало зниження частки непрацюючих проблемних кредитів на 3 відсоткових пункти за III квартал до 45,6% загального кредитного портфеля. Водночас з погляду традиційної банківської справи видається нелогічним різке зростання частки кредитів рефінансування від НБУ в структурі пасивів українських банків (з 0,6% до 1,3% за 9 місяців з початку року) при одночасному нарощенні в структурі активів депозитних сертифікатів НБУ і збереження високої частки вкладень в ОВДП.

Замість цього можна було б спрямувати отримані ресурси на кредитування бізнесу та населення. Так, за квартал частка кредитів в активах банків знизилася на 0,9 відсоткових пунктів до 33,7%, хоча політику підтримки банків інструментами рефінансу в публічній площині обґрунтовують саме потребою в відновленні кредитування.

Для виплат вкладникам грошей вистачає

Сукупний обсяг регулятивного капіталу банків за ІІI квартал зріс на 8 млрд грн до 178,8 млрд грн, що збільшує запас міцності для банків. Втім, цей приріст удвічі менший за збільшення у попередньому кварталі. За жовтень регуляторний капітал підріс ще на 2 млрд грн. Середній по ринку норматив адекватності капіталу Н2 залишався стабільним на рівні 21,9%, та в жовтні дещо скоротився до 21,8%.

Досить гарні усереднені показники демонстрували нормативи великих кредитних ризиків Н8 (88-90%) та максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов’язаними з банком особами (4,1-5,5% при максимально допустимому значенні 25%).

Показники ліквідності Н6 перебувають у високому діапазоні 88-90%, що свідчить про достатній запас коштів для виплат вкладникам та проведення грошово-кредитних операцій клієнтів. Спрямування цих надлишкових коштів на кредитування стримується лише низьким платоспроможним попитом з боку надійних позичальників в умовах коронакризи.

Читайте такожЯк оцінка ризиків допомагає розвивати кредитування

Загалом у ІІI кварталі продовжувався приріст гривневих депозитів населення (+1,2%) та корпорацій (+12.6%). Темпи даного зростання з одного боку залишають бажати кращого, а з іншого ‒ у складних коронакризових умовах позитивним можна вважати і сам факт відсутності сукупного відтоку вкладів.

Хто став лідером

В оновленому ренкінгу YouControl найвищий індекс FinScore ‒ A отримали 12 банків. Більшість із них входять до складу міжнародних фінансових холдингів. Виняток – лише Приватбанк. Трійка лідерів за даним показником: Інг Банк, ОТП Банк, Сітібанк.

Відбулися певні перестановки серед дванадцятки лідерів, кожен з яких є високонадійним за результатами фінансового скорингу YouControl. Найбільше піднявся за квартал Приватбанк, що продовжує демонструвати найкраще поєднання фінпоказників серед банків з державним капіталом. Іншим банком серед лідерів ренкінгу, якому вдалося суттєво підвищити індекс FinScore став Кредобанк, що належить польському акціонеру ‒ Bank Polski SA.

У решти топових банків відзначається невелике зниження значень індексу. Втім воно не було настільки суттєвим, щоб призвести до їх виходу з групи «A». Загальне зниження індексів фінансової стійкості в лідерів ринку може свідчити про негативний вплив шоків коронакризи на фінансовий стан банків. Все ж банки лишаються стійкими до наявних загроз з огляду на запаси міцності.

Читайте такожРейтинг стійкості банків: Приват увірвався до числа лідерів

Таким чином, кількісний склад ТОП-12 надійних банків України не змінився у порівнянні з результатами ренкінгу за II квартал 2020 р. Незначні зміни «буквенних» категорій фінстійкості торкнулися лише деяких банків в нижчій частині ренкінгової таблиці.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися