Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 вересня 2020, 16:06

Що буде з економікою України до кінця року

Як розвиватиметься вітчизняна економіка у другому півріччі і що мають зробити влада та НБУ для прискорення розвитку, на своїй сторінці в фейсбук розповів голова ради Нацбанку Богдан Данилишин. «Мінфін» вибрав головне. 

Інфляція нижча, ніж потрібно

Ситуація в економіці України продовжує залишатися складною. За даними Держстату, зниження ВВП України у 2 кварталі 2020 р. становило 11,4%, а промислового виробництва за січень-липень – 7,7%.

Інфляційна динаміка як на споживчому ринку, так і у виробничому секторі підтверджує кризу через зниження попиту. Споживча інфляція у липні другий місяць поспіль залишалася на рівні 2,4% у річному вимір. Тобто, майже удвічі нижче від інфляційної цілі НБУ. 

Індекс цін виробників промислової продукції у липні знизився на 7,7%, порівняно з відповідним періодом минулого року. Як наслідок — капітальні інвестиції підприємств у 1 півріччі були на 30% нижчими, ніж за відповідний період минулого року.

Незважаючи на кризу, Держбюджет наповнюється із перевиконанням планових показників. Зокрема, у серпні понадпланові податкові надходження становили понад 14 млрд грн. (+33,2% до плану).

Загалом, у січні-серпні фактичні надходження податків і зборів перевищили планові на 5,1%, що дозволило скоротити відставання виконання бюджету від річного плану до 2,8% (менше 20 млрд. грн.). Це дозволяє розраховувати на те, що за підсумками року Державний бюджет буде виконаний в повному обсязі.

Боргове навантаження

Активна боргова політика Міністерства фінансів дозволила акумулювати на рахунках уряду достатньо коштів в іноземній валюті для погашення другої серії облігацій зовнішньої державної позики, випущених під час реструктуризації в 2015 році.

Загальна сума платежу становила понад $2 млрд, в тому числі погашення єврооблігацій на суму майже $1,7 млрд та $0,4 млрд процентних виплат за єврооблігаціями з терміном погашення в 2020-2027 роках. До кінця року залишок валютних платежів за державним боргом становить близько $1,6 млрд.

Читайте також: Як нова політика ФРС може полегшити Україні доступ до кредитів

Для зниження вартості державних запозичень в іноземній валюті необхідно підвищити міжнародні кредитні рейтинги України до інвестиційного рівня. Наразі вони знаходяться у категорії спекулятивних цінних паперів із рейтингом B зі стабільним прогнозом. В свою чергу, для здешевлення державних запозичень в гривні, потрібна активна політика Нацбанку з управління доходністю на ринку гривневих ОВДП.

Банківське кредитування

Банківське кредитування поступово відновлюється. У липні зростання корпоративних кредитів банків становило 2,3%, домашнім господарствам – 1,4%. З початку року зростання кредитів становило 4,6% та 2,1% відповідно. Закріпленню цього тренду сприятимуть високі показники достатності капіталу банків та заплановані зміни у банківському регулюванні, спрямовані на підвищення гнучкості банків з оцінки ризиків за кредитними операціями.

Читайте також: Рейтинг стійкості банків: Вкладники не довіряють щедрим

Збільшення доступності фінансування інвестицій та оборотних коштів підприємств сприятиме розширенню ємності внутрішнього ринку та його привабливості для іноземних інвесторів. Це, в свою чергу, дозволить зламати негативний тренд до відпливу прямих іноземних інвестицій з України. Він триває з січня 2020 р. та за підсумками 7 місяців цього року вже призвів до вилучення прямих іноземних інвестицій в обсязі майже $3,2 млрд.

Коментарі - 7

+
0
bonv
bonv
8 вересня 2020, 23:07
#
Ситуація в економіці України продовжує залишатися складною. Надскладною.
+
+60
Olezhechka
Olezhechka
9 вересня 2020, 8:05
#
Да нормальная ситуация. Болото. Ничего страшного не будет, обвала тоже не жду. Все как обычно.
+
0
Марк Розанов
Марк Розанов
9 вересня 2020, 11:00
#
Бюджет к концу года сведут в 0)! я думаю даже будет префицит! урожай хороший! так чт0
доллар 18! вот тогда и минималка в 5000 хороша!
+
0
А. Г.
А. Г.
9 вересня 2020, 15:45
#
Они хорошо рассказывают. Как только НБУ повышает монетарную базу, включая, прежде всего, наличную, идет всплеск инфляции. Так же и с курсом - пусть обратят на свои отчеты и активы внимание
+
0
Pareto
Pareto
10 вересня 2020, 0:00
#
Мертвi бжоли не гудуть.
+
0
yarg
yarg
10 вересня 2020, 10:39
#
«В свою очередь, для удешевления государственных заимствований в гривне, нужна активная политика Нацбанка по управлению доходностью на рынке гривневых ОВГЗ.»

Дед в своем репертуаре. 
Косяк со снятием Смолия признавать не хочет , требует чтобы НБУ (который он же и возглавляет) уменьшал доходность гривневых ОВГЗ (которые правда продает Минфин). 
ну и да , деликатно пишет что «с того момента как наши пришли к власти - все почему-то падает. даже не понимаю какже так...»
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
10 вересня 2020, 12:17
#
Прогноз курса Может ли Китай обвалить экономику США в любой момент

https://www.youtube.com/watch?v=mg_BsQsOQGw&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина», комментируйте и задавайте свои вопросы эксперту под видео;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися