Заблокували єдину Банку для потреб роти ЗСУ навіть після надання підтвердних документів
Це не публічний збір. Інформація про нього не розміщується в соціальних мережах, на сайтах чи інших відкритих ресурсах. Збір проводиться виключно в закритій групі роти, а кошти переказують переважно одні й ті самі військовослужбовці.
Банка в нас одна. Вона не створюється заново щомісяця, а безперервно використовується майже рік і зберігає історію всіх поповнень та витрат. Завдяки цьому учасники можуть бачити стан збору, а я — вести облік і звітувати про використання коштів.
Минулого місяця Банку вже блокували для поповнення. Після надання чеків, квитанцій, листування та інших підтверджень її розблокували.
Цього місяця ситуація повторилася. Спочатку підтримка повідомила, що рішення змінити неможливо, та порадила накопичувати кошти на власному картковому рахунку. На моє запитання про підставу блокування представник банку послався на пункт 15.1 статті 4 розділу VI Правил банку. Після окремого прохання мені надали посилання на документ.
Однак зазначений пункт передбачає право банку обмежувати кількість одночасно відкритих Банок на ім'я одного клієнта. У мене ж відкрита лише одна активна Банка. Тому незрозуміло, як обмеження кількості Банок обґрунтовує заборону поповнення єдиної Банки, якою ми користуємося майже рік.
Після того як я повідомив, що опишу цю ситуацію у відгуку на сайті «Мінфін», підтримка все ж запропонувала повторно подати заявку та запросила:
— документи або джерела, що підтверджують проведення збору;
— чітку мету збору;
— інформацію про використання коштів;
— чеки та квитанції, які підтверджують цільові витрати.
Я надав скриншоти оголошень і звітів із закритої групи роти, таблицю надходжень та витрат із датами, чеки, квитанції, накладні «Нової пошти», проїзні документи, підтвердження платежів на суми понад 500 і 1 000 грн, а також список учасників збору, сформований для внутрішнього обліку. Окремо зазначив, що готовий надати будь-які інші документи, довідки або пояснення, які можуть знадобитися банку.
Підтримка повідомила, що передала матеріали колегам і за потреби запросить додаткові документи. Однак приблизно через годину я отримав остаточну відповідь: рішення не змінено, поповнювати Банку не можна, а кошти рекомендовано збирати на власний картковий рахунок. При цьому банк не пояснив, які саме документи чи операції викликали запитання і чого не вистачило для позитивного рішення.
Вважаю пораду збирати кошти на особисту картку нелогічною. Банка є значно прозорішим інструментом: учасники бачать зібрану суму та залишок, а історія операцій не змішується з особистими коштами власника картки. Збір на звичайну картку, навпаки, ускладнює контроль і звітування.
Я не відмовляюся від перевірки та готовий надати всі необхідні підтвердження. Проте хотілося б отримати від monobank конкретну відповідь:
— яка фактична причина блокування єдиної Банки;
— які документи або операції не пройшли перевірку;
— чому банк посилається на обмеження кількості Банок, якщо в мене вона лише одна;
— чому після надання запитаних підтверджень банк рекомендує менш прозорий збір на особисту картку.
Розуміємо, що ви мали інші очікування.
Банк приймає зважені рішення у таких ситуаціях — на основі всестороннього аналізу.
На жаль, поки змінити його не можемо.