Monobank відмовив у chargeback — без відповіді по суті мого звернення
Після отримання та перевірки з’ясувалося, що пам’ять не працює, не відповідає опису та має ознаки підробки.
Продавець відмовив у поверненні коштів, а OLX після звернення заблокувала продавця через підозрілу діяльність. Пізніше в його профілі з’явилися ще два негативні відгуки інших покупців щодо такого ж товару з формулюванням «товар не відповідає опису».
Тоді я звернулася до monobank із проханням оскаржити операцію через Visa та надала всі наявні докази.
Банк зареєстрував мою заявку щодо можливих шахрайських дій і, як зазначено в офіційній відповіді, розпочав оцінку можливості оскарження транзакції через Visa.
Але в результаті відмовив.
Пояснив це тим, що операція була здійснена мною самостійно, є миттєвою та проведена з MCC 6012. Цей код входить до переліку операцій, щодо яких monobank за своїми Умовами має право відмовити в розгляді претензії.
При цьому в офіційній відповіді немає оцінки наданих мною доказів.
Банк не пояснив, чому відмова продавця повернути кошти, його блокування OLX через підозрілу діяльність та аналогічні скарги інших покупців є недостатніми для оскарження операції.
Є питання і до самої аргументації. Спочатку банк пише, що розпочав оцінку можливості оскарження транзакції через Visa. Далі — що через миттєвість операції можливість її оскарження відсутня. Як ці дві тези узгоджуються між собою — з відповіді незрозуміло.
Верховний Суд у постанові від 12.04.2022 у справі № 757/53905/18 наголошував, що відмова банку в chargeback має бути чітко аргументованою — наприклад, пропущеним строком або недостатністю доказів. У моєму випадку банк не пояснив, чому наданих доказів недостатньо, а фактично послався на MCC 6012, який входить до його внутрішнього переліку операцій.
При цьому в тому самому листі банк спочатку пише, що розпочав оцінку можливості оскарження через Visa, а далі — що через «миттєвість» операції можливість оскарження відсутня.
Саме така формальна, неіндивідуалізована відмова без зрозумілої оцінки конкретних доказів і є підставою для мого звернення до НБУ.
Дійсно, таку транзакцію оскаржити, на жаль, не вдасться, оскільки операція, яку ви проводили самостійно, здійснюється миттєво.
Рекомендуємо спробувати зв’язатися безпосередньо з торговою точкою для врегулювання ситуації та уточнення можливості повернення коштів. Також ви можете звернутися до поліції або суду — зі свого боку співпрацюватимемо зі слідством у межах чинного законодавства.