Кредитний ліміт по моїй картці monobank — 60 000 грн. З 01.10.2025 банк почав щомісячно нараховувати «За перевищення кредитного ліміту» за підвищеною ставкою:
1 893 грн (жовтень 2025),
2 395 грн (листопад),
5 354 грн (грудень),
6 336 грн (січень 2026),
7 043 грн (лютий),
7 006 грн (березень),
8 456 грн (квітень).
Сумарно — понад 38 000 грн за сім місяців.

Цей тариф банк запровадив у 2025 році в односторонньому порядку, вже після укладення мого договору. До жовтня 2025 подібних нарахувань за моїм рахунком не було. Згоди на зміну умов договору я не надавав, підтвердження в застосунку не натискав, карткою в цей період не користувався — жодної видаткової операції.

Я направив у банк письмове звернення з проханням надати докази моєї згоди на запровадження цього тарифу. У відповідь банк послався на Умови і Правила (розділ 2, п. 5.4), але доказів згоди не надав, хоча я запитував саме про них. Нагадаю, що ч. 3 ст. 1056−1 Цивільного кодексу України прямо визнає нікчемною умову про право банку змінювати розмір процентів в односторонньому порядку, а Велика Палата Верховного Суду ще у 2019 році (справа № 342/180/17) вказала, що умови та правила, не підписані клієнтом, не є складовою кредитного договору.

Окремо про якість комунікації: після мого звернення зі мною зв’язався співробітник служби підтримки, який представився Антоном. На моє пряме запитання, на якій підставі банк в односторонньому порядку змінив умови договору, відповіді по суті надано не було — співробітник кілька разів відповідав зустрічним запитанням «а чому ви не платили вчасно?».
Питання правомірності нарахувань і питання прострочення — це різні питання, і друге не скасовує першого.

Підкреслю: тіло кредиту та відсотки за базовою ставкою, чинною на момент укладення договору, я не оспорюю і готовий врегулювати заборгованість. Питання виключно в нарахуваннях за тарифом, на який я не погоджувався.

Прошу банк повернути зазначені нарахування та здійснити перерахунок заборгованості.
Шкодуємо про ваш негативний досвід😔
За вашим питанням вже готуємо детальну відповідь на вашу підв'язану електронну пошту, у найближчий робочий день зв'яжемось з вами
Додатково перевіримо комунікацію з підтримкою та обов'язково розберемось у ситуації, зворотній зв'язок надамо впродовж 3 днів 🙏

First Second
First Second
17 липня 2026, 16:00
Доповнення: 17.07.2026 подано скаргу до Національного банку України щодо правомірності зазначених нарахувань, номер звернення K-272669/1/29714 від 17.07.2026. До скарги додано листування з банком та аудіозапис розмови зі співробітником підтримки (запис здійснено з його попередженням).

Головна / Банки України 🏦 / monobank 💰 / Відгуки про monobank 📝 / Нарахування за перевищення кредитного ліміту без згоди клієнта — понад 38 000 грн