Хочу звернути увагу Національного банку України та потенційних клієнтів на неправомірні дії АТ «Універсал Банк» (monobank) щодо нарахування штрафних санкцій за моєю кредитною карткою.Банк прямо порушує чинне законодавство України, а саме пункт 18 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України та Закон «Про споживче кредитування», які категорично забороняють нарахування неустойки (штрафів, пені) у період дії воєнного стану.Замість дотримання закону, monobank вдається до маніпуляцій: нараховує штрафні санкції (зокрема під виглядом «підвищених відсотків» за прострочення) та здійснює незаконні списання коштів. Мною вже було направлено офіційну письмову скаргу до банку з вимогою скасувати ці протиправні нарахування та привести стан рахунку у відповідність до норм ЦКУ (зокрема ст. 1056−1 ЦКУ щодо заборони односторонньої зміни умов).На жаль, банк належним чином не відреагував на законні вимоги та надіслав стандартну відписку, продовжуючи порушувати мої права як споживача фінансових послуг.Наступним моїм кроком є направлення офіційної скарги до Національного банку України (НБУ) та підготовка відзиву до суду у разі подання позову банком. Клієнтам радянські методи стягнень під виглядом «сучасного банкінгу» не потрібні. Вимагаю від monobank негайно перерахувати баланс та списати всі незаконно нараховані штрафи.
Банк діє згідно з чинним законодавством і дотримується всіх нормативних вимог.

Дійсно, за законом від 15.03.2022 банки не могли нараховувати штрафи за прострочку.

Але Закон «Про споживче кредитування» змінили — зараз неустойка нараховується тим, хто оформив договір з банком після 24.01.2024.

Рекомендуємо вносити мінімальний платіж — так зможете уникнути штрафів і подвійних відсотків 🙌

Viktor Justice
Viktor Justice
17 червня 2026, 20:30
Ой, нашелся умник! Взять чужие деньги — так первый в очереди, а как возвращать — так сразу «я в домике» и прикрывается военным положением. Наверное, думал, что банк — это благотворительный фонд имени его самого, и читать обновления в законах от января 2024 года ему просто некошерно!

Головна / Банки України 🏦 / monobank 💰 / Відгуки про monobank 📝 / Свідомо порушують п. 18 ЦКУ України, навіть після офіційної скарги в монобанк не йдуть на компроміс